Reviewed door

Uwe Porters - Midwife - Pregnancy, Postpartum & Intimacy Expert

Back

Zwanger worden: waar kun je op letten?

Reviewed door

Uwe Porters - Midwife - Pregnancy, Postpartum & Intimacy Expert

Zwanger worden kan soms lastiger zijn dan je in eerste instantie denkt. Waarschijnlijk ben je jaren bezig geweest met een zwangerschap te voorkomen, en klinkt zwanger worden daarom als een eitje: je stopt met je anticonceptie en je bent binnen no-time zwanger. Maar als je merkt dat dit niet zo gaat, kan dit druk en twijfels geven. Toch ben je niet de enige: sommige vrouwen hebben geluk en raken snel zwanger, maar voor heel veel andere vrouwen gaat het niet zo makkelijk. In dit blog geven we je onze tips om je levensstijl aan te passen als je zwanger wilt worden.

Drink genoeg water

Genoeg water drinken is voor iedereen verstandig, maar het is extra belangrijk als je zwanger wilt worden. Waarom? Het helpt de nieren om afvalstoffen uit het lichaam te spoelen en verhoogt de kwaliteit van je baarmoederhalsslijm. 

Over slijm gesproken: je baarmoederhalsslijm kan je veel informatie geven over je lichaam en je vruchtbaarheid. Lees ons blogpost Wat je baarmoederhalsslijm zegt over je cyclus

Hoeveel water is genoeg? Experts zeggen dat acht tot tien glazen water per dag genoeg is. Iets te veel? Je kunt het ook vervangen door kruidenthee.

Vermijd alcohol

Misschien denk je dat een paar drankjes je zullen helpen om het wat gezelliger te maken in de slaapkamer, maar de realiteit is dat je alcohol moet vermijden of beperken als er een baby in het verschiet ligt. 

Alcohol vermindert je vruchtbaarheid en heeft een negatieve invloed op je vermogen om zwanger te worden, zowel bij mannen als bij vrouwen. 

We weten dat alcohol een belangrijk onderdeel kan zijn van een avondje uit met vrienden en sociale bijeenkomsten, dus voorkom het gevoel dat je het plezier moet missen. Verruil je cocktail voor een mocktail of kombucha. Als je 's ochtends fris wakker wordt zonder kater, zal je jezelf nog extra dankbaar zijn.

Verminder je cafeïne-inname

Cafeïne is ook iets dat je moet vermijden of verminderen als je een baby wilt. Er wordt namelijk gedacht dat cafeïne de groei van een zich ontwikkelende baby beperkt door de bloedvaten te vernauwen en de bloedtoevoer naar de baarmoeder te verminderen. 

Als je niet zonder je ochtendkoffie kunt, hoef je het niet helemaal te schrappen, maar het huidige advies is om je cafeïne-inname te beperken tot driehond miligram per dag of minder. Dat is hetzelfde als vier kopjes oploskoffie, drie kopjes verse koffie of zes kopjes thee - dus het is nog steeds een zeer royale hoeveelheid!

Stop met roken

Wist je dat volgens de British Medical Association (BMA) vrouwen die roken 40% minder kans hebben om zwanger te worden? Het heeft ook invloed op het vermogen van een man om zwanger te worden. Roken vermindert het aantal zaadcellen en vergroot het aantal afwijkingen aan het sperma. 

Als je rookt en een baby wilt, is dit het moment om te stoppen. Het zal niet alleen je kansen om zwanger te worden vergroten, maar ook je algehele gezondheid. Hulp nodig? Praat met je huisarts. Veel praktijken hebben programma's om te stoppen met roken waar je aan mee kunt doen en die je enorm kunnen helpen bij het stoppen.

Beweeg regelmatig

Het is bewezen dat bewegen je kansen om zwanger te worden vergroot. En vrouwen die tijdens hun zwangerschap actief zijn, hebben minder vaak last van veel voorkomende zwangerschapspijnen zoals rugpijn, aambeien en gezwollen enkels. Het kan ook helpen om overmatige gewichtstoename tegen te gaan en ervoor zorgen dat je je sterker en gelukkiger voelt in je lichaam. 

Studies hebben ook aangetoond dat vrouwen die sporten een betere bevalling hebben en vaak sneller herstellen. Maar balans is belangrijk: als je te veel traint op een zeer hoge intensiteit, kan dit een negatieve invloed hebben op je vruchtbaarheid. Overmatige lichaamsbeweging kan de ovulatie en de zwangerschap beïnvloeden. 

De sleutel is het vinden van de juiste balans voor jou. Dit zal voor iedereen anders zijn. Denk aan waar je nu staat. Als nu nog niets doet, is dit niet het moment om te beginnen met een intens trainingsplan. Probeer regelmatig te wandelen of een yogales te volgen. Als je al regelmatig sport, ga daar dan mee door, maar vergeet niet naar je lichaam te luisteren. Neem pauzes en geef jezelf de tijd om te strechen en te herstellen.

Verminder stress zoveel als je kunt

Stress is nooit goed, maar het is vooral niet zo goed als je zwanger probeert te worden. We weten dat zwanger worden een bron van stress kan zijn, maar het is belangrijk om manieren te vinden om te ontspannen en die stress los te laten. Stress kan invloed hebben op je cyclus en je ovulatie, dus als je je veel zorgen maakt, kan dat het zwanger worden juist bemoeilijken. 

Sommige vrouwen vinden verlichting in mindfulnesspraktijken zoals meditatie, ademhalingsoefeningen of manifestaties. Als stress uit andere bronnen komt, zoals werk of familie, kijk dan wat je kunt doen om de stress te verminderen. 

Vergeet niet om goed voor jezelf te zorgen. Als je zwangerschapswens je te veel stress bezorgt, overweeg dan om een maand vrij te nemen om alles weer op orde te krijgen. Het zal geen verschil maken in het grote geheel en het kan je de broodnodige rust geven.

Lees meer: Hoe stress je cyclus beïnvloedt. 

Lichaamsgewicht en zwanger worden

Over- of ondergewicht kan invloed hebben op je vruchtbaarheid. Het kan leiden tot een onregelmatige cyclus en minder ovulaties, waardoor het langer kan duren om zwanger te worden. Een gezond lichaamsgewicht kan je zwangerschapskansen vergroten.

Wat is nu een gezond lichaamsgewicht?

In de medische wereld wordt er nog vaak gekeken naar BMI (Body Mass Index), om te bepalen of iemand een ‘gezond’ gewicht heeft. Deze maatstaf helpt bij het bepalen van het lichaamsvet. Een hoger BMI wordt gelinkt aan een hoger vetpercentage en hoger risico op gezondheidsproblemen.

Maar BMI wordt door veel wetenschappers in twijfel getrokken. Het getal zegt bijvoorbeeld niets over waar je vet zit. Buikvet, zorgt bijvoorbeeld voor meer gezondheidsproblemen dan bijvoorbeeld vet rond de heupen, billen, of benen. Buikomtrek is daarom ook een belangrijke maatstaf om rekening mee te houden.

BMI houdt verder ook geen rekening met vetmassa versus spiermassa. Iemand die veel weegt omdat hij of zij veel spieren heeft, kan hierdoor een hoger BMI hebben.

Toch je BMI berekenen? Zo doe je dat: neem je gewicht in kilo's en deel dat door het kwadraat van je lengte in meters. Of gebruik een BMI-calculator.

Kijk altijd naar je middelomtrek als aanvulling. Je middelomtrek zegt iets over de hoeveelheid vet in je buikholte, wat meer zegt over je gezondheidsrisico dan je BMI. Een gezonde middelomtrek voor vrouwen is idealiter tussen 68 en 80 centimeter.

Heb veel seks

Baby's maken is een spel van getallen en kansberekening. Je kunt alles goed doen en op het juiste moment seks hebben, maar dan heb je alsnog, maar 25-30% kans om zwanger te worden in een cyclus. Dat klinkt misschien ontmoedigend, maar we hopen dat je het geruststellend vindt, vooral als je het al een tijdje probeert. 

Om je kansen te maximaliseren, moet je proberen om vaak seks te hebben – minstens drie keer per week. Hoe vaker je het probeert, hoe meer kans je hebt om zwanger te worden. Probeer van seks echter geen kluswerk te maken – houd het leuk. Het beste moment om seks te hebben is tijdens de ovulatie. Als je seks hebt binnen 12-24 uur nadat een rijpe eicel is vrijgekomen, is de kans groot dat je zwanger wordt. 

Je zou kunnen denken dat als je meerdere keren per dag seks hebt, je meer kans hebt om zwanger te worden. Als je het aankunt, ga er dan voor. Je partner zal niet zonder zaadcellen komen te zitten, hoe vaak hij ook ejaculeert. 

Maar: een aantal onderzoeken hebben echter gekeken naar spermamonsters van mannen die meerdere keren per dag ejaculeerden en ontdekten dat dit het aantal zaadcellen verlaagde. Het is niets om je zorgen over te maken, maar put jezelf niet uit met een veeleisend seksschema, dat is niet nodig. Je kunt zelfs een dag tussen de seks laten als je ovuleert. Sperma kan meerdere dagen overleven in het vrouwelijke voortplantingskanaal!

Verdiep je in je cyclus

Onderzoeken hebben aangetoond dat vrouwen en koppels die hun menstruatiecyclus beter kennen, en hun meest vruchtbare dagen kunnen identificeren vlotter zwanger worden. Het is daarom aan te raden om je te verdiepen in je eigen cyclus.

Als je hier hulp bij kunt gebruiken, neem dan een kijkje op de website van Rebecca Verhofstede, Sensiplan-consulent en oprichtster van Vrouw & Vruchtbaarheid. Rebecca ontwikkelde een laagdrempelige online kinderwenscursus bestaande uit 7 hoofdstukken met wetenschappelijk onderbouwde informatie die je stapsgewijs kan bekijken – alleen of met je partner. Met deze cursus verhoog je je zelfkennis, kun je je eigen menstruatiecyclus duidelijk in kaart brengen en je hoogvruchtbare dagen correct vaststellen.

Als je aan de pil bent

Als je de pil slikt en zwanger wilt worden, weet dan aan dat het even kan duren voordat je cyclus is gereguleerd, omdat het even duurt voordat je natuurlijke hormonen weer in balans zijn. Maar bedenk ook dat je vrij snel zwanger kunt raken nadat je met de pil bent gestopt, dus als je nog even wilt wachten met het krijgen van een baby, gebruik dan een andere vorm van anticonceptie. 

Er zijn een paar dingen die je kunt doen om je cyclus weer op gang te krijgen nadat je gestopt bent met de pil. We hebben er een artikel over geschreven.

Na de seks: de kans verhogen

Is er iets dat je kunt doen om je kansen op conceptie te vergroten nadat de daad is verricht? Ja! Probeer nadat je seks hebt gehad een paar minuten te gaan liggen in plaats van op te staan en te douchen of je aan te kleden. Het is lastiger voor sperma om tegen de zwaartekracht in te zwemmen, dus als je gaat liggen helpt dat het sperma en de eicel bij elkaar te komen. Je hoeft geen hoofdstand te doen of je benen in de lucht te steken, maar het kan geen kwaad om wat langer te knuffelen.

Slik je medicijnen? Lees de bijsluiter

Als je medicijnen of andere voorgeschreven geneesmiddelen gebruikt, vraag dan aan je arts of deze invloed kunnen hebben op je kans om zwanger te worden en of je ze veilig kunt blijven gebruiken als je zwanger bent. Het kan zijn dat je moet stoppen of van merk moet veranderen.

Track je menstruatie

Om het beste moment te vinden om zwanger te worden na je menstruatie, kun je het beste je cyclus bijhouden. Je kunt een app gebruiken om je menstruatie bij te houden (we hebben onze favorieten op een rijtje gezet), of je kunt het gewoon op een kalender markeren. Als je zwanger wordt, is het ook belangrijk om de eerste dag van je laatste menstruatie te weten, omdat dit de dag is waarop je uitgerekende datum wordt berekend. Hoe zekerder je bent, hoe nauwkeuriger je uitgerekende datum zal zijn!

Kies voor een zwangerschapsvriendelijk dieet

Je denkt misschien dat het niet veel uitmaakt, maar het is heel belangrijk om gezond en evenwichtig te eten als je zwanger wilt worden. Het helpt om ervoor te zorgen dat je lichaam alle juiste voedingsstoffen en voldoende vitaminen en mineralen binnenkrijgt, zodat je lichaam de middelen heeft die het nodig heeft als je zwanger wordt. Een baby maken is tenslotte hard werken! 

Dit zijn enkele van onze favorieten voor een zwangerschapsvriendelijk dieet:

  • Donkere bladgroenten zoals boerenkool, broccoli en spinazie.
  • Verrijkte ontbijtgranen, citrusvruchten en peulvruchten omdat ze foliumzuur bevatten. Foliumzuur is superbelangrijk als je zwanger probeert te worden. Waarom? Lees er alles over in onze blogpost: Alles wat je moet weten over foliumzuur
  • Probeer een ‘mediterraans dieet’, een dieet rijk aan avocado's en olijfolie en arm aan zuivel en vlees.
  • Voeg wat noten toe aan je dieet zoals pinda's, amandelen en cashewnoten.
  • Vis, volkoren brood en waterkers bevatten zink dat je immuunsysteem in topvorm houdt. Zink draagt ook bij aan de productie van gezonde eicellen en sperma.
  • Krijg wat vezels binnen, zoals bonen, die kunnen helpen om je darmen gezond te houden en afvalstoffen weg te spoelen.

Neem een supplement

Het is ook een goed idee om een supplement te nemen. Supplementen met foliumzuur zijn een goede optie, omdat foliumzuur belangrijk is voor zwangere vrouwen. Een onderzoek uit 2019 toonde ook aan dat vrouwen die een omega 3-supplement namen bijna twee keer meer kans hadden om zelf zwanger te worden dan vrouwen die het supplement niet namen.

Moeite met zwanger worden? Of ben je een beetje in de war? Praat met een van onze deskundigen. We hebben vruchtbaarheidsspecialisten, verloskundigen en deskundigen op het gebied van seksuele gezondheid om al je vragen te beantwoorden.