Zink

Het mineraal zink wordt niet door je lichaam aangemaakt, maar haal je uit je voeding. Zink draagt bij tot de normale vruchtbaarheid en voortplanting, de instandhouding van normale huid, haar en nagels, en meer. Waar vind je zink en welke vorm van magnesium gebruiken wij in onze supplementen?

Zit in
Schelp- en schaaldieren, vlees, kaas, zuivel, graanproducten en noten en zaden zoals hennepzaad, pompoenpitten, sesamzaad, en cashewnoten
Supplement
Flow Glow
Vorm
Zinkbisglycinaat
Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid
7 mg voor vrouwen, 9 mg voor mannen. Eén capsule Guud Glow bevat 15 mg zink; eén capsule Guud Flow bevat 7,5 mg zink
Maximale dagelijkse hoeveelheid 25 mg

Guud for...

  • Vruchtbaarheid
  • Immuunsysteem
  • Huid
  • Haar
Zink draagt onder andere bij tot…
  • de normale vruchtbaarheid en voortplanting
  • normale testosteronspiegels in het bloed
  • de instandhouding van normale huid, haar en nagels
  • een normale cognitieve functie
  • de normale werking van het immuunsysteem
Wat doet zink in je lichaam?

Zink speelt een rol bij veel processen in je lichaam – het is zelfs zo dat alle cellen in ons lichaam zink nodig hebben. Je hebt het onder andere nodig voor de opbouw van eiwitten, cellen en weefsels en voor een normale werking van het immuunsysteem.

Hoe weet je of je een zinktekort hebt?

Een tekort aan zink kan komen door (te veel) sporten, stress en chronische aandoeningen. Zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven kunnen een tekort ontwikkelen. Ook veganisten en vegetariërs hebben een vergroot risico op een zinktekort. 

Een tekort aan zink kun je herkennen aan verschillende symptomen, waaronder:

  • wondjes genezen slecht
  • een onrustige huid
  • anders ruiken en proeven
  • vermoeidheid, neerslachtigheid
  • lagere weerstand

Deze symptomen kunnen toegeschreven worden aan andere tekorten of problemen, dus raadpleeg altijd een arts als je ze langdurig ervaart of je zorgen maakt.

In welke voeding zit zink?

Zink zit in veel verschillende voedingsmiddelen, maar vaak in kleine hoeveelheden. Vooral in oesters vind je veel zink, maar je vindt het ook in andere schelpdieren. Daarnaast zit het in rood vlees, kip, peulvruchten, noten en zaden, zuivel, eieren, granen en sommige groenten.

Hoeveel zink mag ik innemen?

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid zink is afhankelijk van je leeftijd, geslacht en je persoonlijke situatie, maar ligt rond de 7 mg per dag voor een volwassen vrouw. Zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven zouden respectievelijk 9,1 en 11 mg zink moeten binnenkrijgen. De veilige bovengrens voor volwassenen is 25 mg per dag. 

In één capsule Guud Glow zit 15 mg zink, in één capsule Guud Flow zit 7,5 mg zink.

Hoelang mag ik zink innemen?

Of en hoelang je zink kunt innemen, hangt af van je individuele behoeften en persoonlijke situatie. Zink wordt aangeraden voor tijdelijk gebruik. Teveel zink kan bovendien ook een koper- en ijzertekort veroorzaken, wat op zijn beurt kan leiden tot bloedarmoede. Wanneer er veel zink zit in een bepaald supplement zal je ook zien dat er koper inzit. Langdurige consumptie van zink vereist medisch advies en controle.

Welke zink is het beste opneembaar?

Er bestaan verschillende vormen zink, net zoals je verschillende soorten magnesium hebt. Het kiezen van de juiste soort zink is belangrijk, want dit bepaalt voor een groot deel de opneembaarheid en of je lichaam het mineraal goed kan gebruiken. 

Zink moet worden gebonden met een andere stof om goed opgenomen te kunnen worden. Het is alsof zink een vriendje heeft die z’n hand vasthoudt om hem door je lichaam heen te leiden. In het beste geval is dit vriendje organisch. Deze vorm van zink noemen we dan een organische (natuurlijke) zinkverbinding, in plaats van een anorganische (niet-natuurlijke) zinkverbinding.

Organisch gebonden zinksupplementen zijn gebonden aan een aminozuur (bouwsteen van eiwitten) of citroenzuur. Dit zijn verbindingen die van nature in ons lichaam voorkomen. Hierdoor kan zink goed geabsorbeerd worden door het spijsverteringskanaal (het heeft een zogenoemde ‘hoge biologische beschikbaarheid’).

Organisch gebonden zinksupplementen zijn dus een verstandige keuze, maar ook deze vorm van zink kent weer meerdere varianten. Dit heeft ook weer invloed op de biologische beschikbaarheid en het effect ervan.