Reviewed door

Morgane Leten - Nutrition & Fertility Coach

Back

Alles wat je moet weten over foliumzuur

Reviewed door

Morgane Leten - Nutrition & Fertility Coach

Als je al eerder zwanger bent geweest of een baby wilt krijgen, heb je waarschijnlijk gehoord over de voordelen van foliumzuur. Maar foliumzuur kan je ook perfect voor, tijdens en na je zwangerschap nemen om je gezondheid te ondersteunen. (Lees er hier meer over) 

In deze blogpost gaan we je alles vertellen wat je altijd al wilde weten over foliumzuur – wat het is, waarom je het nodig hebt en hoe je het beste foliumzuur binnenkrijgt.

Wat is foliumzuur of folaat? 

Folaat en foliumzuur zijn vormen van vitamine B9 (B11 in Nederland). Foliumzuur is de synthetische vorm van folaat (het soort dat je in een supplement zult vinden), terwijl folaat de natuurlijke vorm is die in voedsel wordt aangetroffen.

Folaat speelt een belangrijke rol in ons lichaam en toch kunnen we het zelf niet aanmaken, dus moeten we het via voedsel en soms via supplementen binnenkrijgen.

Waarom is foliumzuur belangrijk?

Foliumzuur wordt het vaakst gebruikt door vrouwen die zwanger zijn of zwanger willen worden. Foliumzuursuppletie verhoogt de folaatstatus van de moeder. Een lage folaatstatus van de moeder is een risicofactor voor het ontstaan van neurale buisdefecten bij de zich ontwikkelende foetus.

Daarom wordt het aanbevolen aan alle zwangere vrouwen, en zit het in alle prenatale supplementen. 

Foliumzuur draagt ook bij de vorming van de placenta en de groei van de baarmoeder gedurende de zwangerschap.

Het draagt verder bij tot een normale bloedvorming, een normale psychologische functie, speelt een rol in het celdelingsproces, een normale werking van het immuunsysteem, en tot de vermindering van vermoeidheid.

Ik ben zwanger, hoeveel foliumzuur moet ik nemen?

De algemene richtlijn is dat vrouwen elke dag minimaal 400 microgram foliumzuur nodig hebben. Het wordt algemeen aanbevolen dat vrouwen gedurende maximaal 12 weken foliumzuur gebruiken tijdens de zwangerschap, daarna is het niet meer noodzakelijk.

Onderzoek suggereert wel dat een langduriger gebruik van foliumzuur, het risico op perinatale depressie zou kunnen verminderen.

Welk soort foliumzuur is aan te raden?

Actief foliumzuur is de best opneembare versie van foliumzuur. Foliumzuur en folaat uit voedsel zijn niet biologisch actief, dus je lichaam moet het omzetten in de metabolisch actieve vorm genaamd 5-methyletrahydrofolaat (of kortweg 5-MTHF). Veel mensen kunnen vanwege hun eigen genetica foliumzuur niet omzetten in 5-MTHF. Dit betekent dat hoewel je mogelijk foliumzuur gebruikt, het toch zijn werk niet goed kan doen. Deze actieve vorm is eigenlijk de enige vorm die je lichaam onmiddellijk kan gebruiken, dus je kan er zeker van zijn dat je alle voordelen krijgt. 

Ik wil mijn inname van folaat op natuurlijke wijze verhogen. Wat eet ik best? 

Het is gemakkelijk om je dagelijkse dosis folaat binnen te krijgen, omdat veel voedingsmiddelen van nature folaat bevatten. 

Goede bronnen van foliumzuur vind je in: 

  • Groene bladgroenten (Denk aan: spinazie, boerenkool, asperges, broccoli)
  • Bonen
  • Pinda's
  • Zonnebloemzaden
  • Volkoren
  • Eieren
  • Zeevruchten
  • Vers fruit en vruchtensappen 

Heb je nog vragen over foliumzuur? Chat met ons. Wij kunnen je helpen bij het beantwoorden van al jouw vragen.