Foliumzuur (Quatrefolic®)

Foliumzuur, in voeding ook wel bekend als folaat of vitamine B9 (B11 in Nederland) is vooral bekend onder vrouwen met een kinderwens, maar deze vitamine doet meer dan dat. Waar zit foliumzuur in, hoe krijg je voldoende binnen en wat moet je er nog meer over weten?

Zit in
Groene (blad)groenten als andijvie, sla, spinazie, boerenkool, spruitjes en broccoli, in peulvruchten, aardbeien en kiwi's, volkorenproducten, pitten, zaden, noten en bonen.
Supplement
Flow
Vorm
Quatrefolic®
Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid
300 mcg voor vrouwen, 400 mcg voor zwangere, of borstvoeding gevende vrouwen 300 mcg voor mannen. Eén capsule Guud Flow bevat 500 mcg (µg)
Maximale dagelijkse hoeveelheid 1000 mcg

Guud for...

  • Prenatale Ontwikkeling
  • Zwangerschap
Foliumzuur draagt onder andere bij tot…

Foliumzuursuppletie verhoogt de folaatstatus van de moeder. Een lage folaatstatus van de moeder is een risicofactor voor het ontstaan van neurale buisdefecten bij de zich ontwikkelende foetus.

Wat doet foliumzuur in je lichaam?

Foliumzuur heb je nodig voor de groei, een goede werking van het lichaam en voor de aanmaak van witte en rode bloedcellen. Het is ook belangrijk voor de vroege ontwikkeling van het ongeboren kind.

Hoe weet je of je een foliumzuurtekort hebt?

Bij een tekort aan foliumzuur ontstaat bloedarmoede. 

Deze symptomen kunnen toegeschreven worden aan andere tekorten of problemen, dus raadpleeg altijd een arts als je ze langdurig ervaart of je zorgen maakt.

Bij het ongeboren kind is er een verhoogde kans op een open ruggetje, hazenlip en gespleten verhemelte. Daarom wordt een extra foliumzuursupplement aangeraden aan zwangere vrouwen.

In welke voeding zit foliumzuur?

Foliumzuur, ook wel vitamine B11 of B9 genoemd, wordt niet door het lichaam aangemaakt. Daarom is het belangrijk dat je genoeg binnenkrijgt via voeding of supplementen. Je vindt het onder andere in:

  • groene groenten zoals spinazie, broccoli, spruitjes en rucola
  • fruit zoals citrusvruchten, aardbeien en kiwi’s
  • peulvruchten zoals linzen, erwten en sperziebonen
  • volkorenproducten, bijvoorbeeld volkorenbrood of -pasta
Waar zit foliumzuur in?

Foliumzuur, ook wel Vitamine B11 of B9 genoemd, wordt niet door het lichaam aangemaakt. Daarom is het belangrijk dat je genoeg binnenkrijgt via voeding of supplementen. Je vindt het onder andere in:

  • groene groenten zoals spinazie, broccoli, spruitjes en rucola
  • fruit zoals citrusvruchten, aardbeien en kiwi’speulvruchten zoals linzen, erwten en sperziebonen
  • volkorenproducten, bijvoorbeeld volkorenbrood of -beschuiten
    vlees
  • zuivel zoals melk, kaas en boter
Hoeveel foliumzuur mag ik innemen?

Of en hoelang je foliumzuur kunt innemen, hangt af van je individuele behoeften en persoonlijke situatie. Als je zwanger bent of een kinderwens hebt, is de dagelijks aanbevolen hoeveelheid 400 mcg, met een maximale bovengrens van 1000 mcg. 

In één Guud Flow capsule vind je 500 mcg foliumzuur.

Hoeveel foliumzuur mag ik innemen?

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid foliumzuur is afhankelijk van je leeftijd, geslacht en je persoonlijke situatie (zwanger, borstvoeding), maar ligt rond de 300 µg per dag voor een volwassen vrouw en 400 µg voor zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven. In 1 Guud Flow capsule vind je 500 µg foliumzuur.

Hoelang mag ik foliumzuur innemen?

Hoelang je foliumzuur moet innemen, hangt af van je individuele behoeften en persoonlijke situatie. Zorg dat je genoeg voeding met folaat binnenkrijgt en vul je dieet indien nodig verder aan met een supplement met een actieve vorm van foliumzuur. Raadpleeg een arts als je een tekort aan foliumzuur vermoedt en advies op maat wilt.

Wat is het verschil tussen folaat en actief foliumzuur?

Folaat en foliumzuur worden vaak met elkaar verward en door elkaar gebruikt. Maar er is een verschil tussen foliumzuur en folaat. Foliumzuur is de synthetische vorm en folaat is de natuurlijke vorm die aanwezig is in veel onbewerkte voedingsmiddelen. En hoewel het natuurlijk beter klinkt, betekent dit niet altijd dat het goed of makkelijk opneembaar is voor je lichaam. 

Voordat ons lichaam foliumzuur kan gebruiken, moet het eerst twee keer worden omgezet, voordat het uiteindelijk omgezet wordt in de vorm die ons lichaam kan gebruiken (L-methylfolaat, ook bekend als folaat 5-MTHF).

Maar folaat uit voeding moet ook worden omgezet in de eindvorm (L-methylfolaat of 5-MTHF) voordat we het kunnen gebruiken. 

Bij Guud Flow maken we het lichaam wat makkelijker: we gebruiken een goed opneembare vorm van foliumzuur (Quatrefolic). Deze vorm is biologisch en direct te gebruiken door ons lichaam.

Als je zo’n supplement wilt slikken, wil je één van deze benamingen teruglezen op de verpakking achter vitamine B9, B11 of foliumzuur:

  • Folaat/folate
  • Quatrefolic
  • 5-methyl-tetrahydrofolate
  • 5-MTHF
  • L-methylfolaat
Foliumzuur en de wetenschap