Reviewed door

Miranda Markham - Content Creator

Back

Apps om je menstruatie-cyclus te tracken

Reviewed door

Miranda Markham - Content Creator

Wanneer begon jouw laatste menstruatie? Als je dit meteen weet, guud voor jou! Je kent je cyclus duidelijk door en door en dat is super. Als je geen idee hebt, is het misschien tijd om een app te downloaden die je cyclus voor je bijhoudt. 

Waarom de moeite nemen om je menstruatie bij te houden?

Het opvolgen van je menstruatie kan heel handig zijn. Het kan je niet alleen waarschuwen wanneer je menstruatie moet beginnen, maar het kan je ook veel bijleren over je eigen patronen en stemmingswisselingen. Ook kan het je helpen om in harmonie te zijn met je eigen lichaam. Met veel apps kun je ook symptomen, slaappatronen en eventuele supplementen voor je menstruatie of vruchtbaarheid opvolgen.

Een app kan ook een handige gids zijn om een zwangerschap te vermijden of net om je te helpen zwanger te worden. Als je een zwanger wil worden, volg je ook best je basale temperatuur op en analyseer je best je baarmoederhalsslijm (klik hier om meer te weten!). Als je niet zwanger wil worden, vertrouw dan niet alleen op de app en zorg ervoor dat je een vorm van anticonceptie gebruikt.

We spraken met het Guud-team over welke apps zij zouden aanraden en stelden een lijst samen met onze favorieten. Dit zijn onze keuzes:

Natural Cycles
 

Morgane (founder Guud Woman) gebruikt Natural Cycles, deze app meet je vruchtbaarheid aan de hand van je basale lichaamstemperatuur. 'Elke ochtend meet ik mijn temperatuur met de thermometer die ik er heb bijgekregen en voer ik de gegevens in de app.' 

De app voorspelt vervolgens je ovulatie en vruchtbaarheid en wordt nauwkeuriger naarmate je meer informatie toevoegt. De app toont je de status van elke dag: groen voor "het is oké om onbeschermde seks te hebben" en rood voor "niet, tenzij je een baby wilt!" Je kan ook van optie wisselen in de app, zodat de gegevens kunnen worden gebruikt om je te vertellen wanneer je de meeste kans hebt om zwanger te worden, als je probeert om een ​​baby te krijgen. Als je Natural Cycles gebruikt om te voorkomen dat je zwanger wordt, moet je er wel voor zorgen dat je je temperatuur dagelijks meet. 

Natural Cycles is de enige gecertificeerde anticonceptie-app, wat betekent dat je het kan gebruiken als anticonceptiemiddel, en deze methode bevat geen artificiële hormonen dus wij zijn fan! 

De app kost € 64,99 per jaar of € 8,99 per maand en de thermometer wordt gratis via de post geleverd.

Flo 

Flo is een andere app die we fijn vinden en het is misschien wel de meeste gekende onder vrouwen.  

Net als bij Natural Cycles, geeft Flo je voorspellingen over je ovulatie en vruchtbare dagen op basis van je cyclus gegevens. Dit is gebaseerd op de informatie die je invoert in de app, dus zaken zoals datums en de lengte van je afgelopen menstruaties en bepaalde symptomen zoals krampen, stemmingswisselingen, enz.

Als je vruchtbaar bent, worden de dagen gemarkeerd in een turquoise kleur. Het zal ook je ovulatiedag kiezen, waarbij je opmerkt dat er die dag een "grote kans om zwanger te worden" is. De dagen voor de eisprong en een paar dagen erna zijn gemarkeerd met "een kans om zwanger te worden" en de dagen die zwart zijn, hebben een lage kans op zwangerschap.

Wij houden van de meldingen die de app stuurt en hoe de app na een tijd nauwkeuriger wordt. Het is gemakkelijk op te starten en heeft niet veel onderhoud nodig. 

Net als Natural Cycles is Flo een app op basis van abonnementen. Het kost ongeveer € 10 per maand.

Fitbit 

Als je een Fitbit hebt, weet je misschien al van de mogelijkheden voor het opvolgen van je cyclus, maar wat je misschien niet weet, is dat je de app op je telefoon kunt gebruiken zonder een Fitbit-apparaat te hebben. Het is minder uitgebreid dan Natural Cycles en Flo, maar met de Fitbit-app kan je ook je cyclus volgen, menstruaties registreren, details vastleggen en trends bekijken. Het voorspelt ook je "vruchtbare periode" en stuurt meldingen wanneer je menstruatie zou moeten beginnen.

Miranda, Guud Content Manager, heeft deze app lange tijd gebruikt om haar cyclus bij te houden. “Ik hield van de eenvoud ervan. Ook de notificaties waren super handig. Ik vergeet altijd wanneer mijn menstruatie moet komen. Het was super handig om de melding op mijn telefoon te zien verschijnen om me eraan te herinneren dat ik een paar tampons in mijn tas moest stoppen voordat ik het huis uit ging!”

De app is gratis te downloaden voor iPhone- of Android-apparaten.

Clue

Clue scoorde ook hoog bij het Guud-team. De app zegt dat hij je veel over je lichaam kan bijleren, dus als je niet hebt opgelet tijdens de lessen seksuele opvoeding, dan is deze voor jou.

Deze app geeft je zowel menstruatie- als PMS-voorspellingen op basis van informatie die je invoert. Al je data wordt netjes opgeslagen in een duidelijk overzicht dat je helpt om trends gemakkelijk te analyseren en te zien. De app-ontwikkelaars werken ook routinematig samen met wetenschappers en universiteiten, dus ze zijn altijd bezig met verbeteringen.

De basis-app is gratis te gebruiken, maar Clue Plus, dat extra functies bevat, kost ongeveer €10 per jaar.

FitrWoman

We zijn dol op deze app omdat hij niet alleen je cyclus bijhoudt, maar je ook persoonlijk advies geeft over lichaamsbeweging en voeding op basis van je hormonale veranderingen tijdens je cyclus. Hoe cool is dat?

Op basis van je cyclus vertelt de app je wanneer je harder kunt pushen tijdens een training en wanneer je het rustig aan moet doen. Het zal ook voeding en recepten aanbevelen die je kunnen helpen om menstruatie gerelateerde symptomen te verminderen, je meer energie kunnen geven en herstel kunnen ondersteunen.

De app is gratis te downloaden voor iPhone- en Android-apparaten.

Jennis CycleMapping

CycleMapping, aangeboden door Olympisch gouden medaillewinnaar Jessica Ennis-Hill en dr. Emma Ross, is het vervolg op Jessica's portfolio van apps voor training, zwangerschap en postnatale gerelateerde zaken. Het is meer dan alleen een app voor het bijhouden van je menstruatie: het biedt je gepersonaliseerde trainingsprogramma's op basis van je unieke patronen, symptomen en persoonlijke doelen.

Het kan dus zaken aanbevelen zoals een yogasessie op dagen dat je menstrueert om krampen te verlichten. Of, in de eerste helft van je cyclus, wanneer je oestrogeenspiegels het hoogst zijn, kan het een HIIT-training aanbevelen. Trainen volgens je cyclus is zeker een goed idee (we hebben er een hele blogpost over geschreven!) dus we zijn grote fans van deze app.

De app is gratis te proberen en kost ongeveer €18 per jaar op iPhone- en Android-apparaten.

Ovia Fertility 

Onze laatste keuze is Ovia Fertility, die perfect is als je hoopt niet ongesteld te worden! Deze app is technisch gezien een vruchtbaarheidstracker die is ontworpen om je te helpen zwanger te worden. Naast het opvolgen van je menstruatie, heeft het een aantal verschillende functies waarmee je zaken zoals basale lichaamstemperatuur en baarmoederhalsslijm kan opvolgen. (Wil je meer weten over wat je cervixslijm zegt over je cyclus? Bekijk dan onze blogpost erover!) 

De app is ook gratis met een optie voor een premium-versie met extra functies en gepersonaliseerde gezondheidsondersteuning. 

Heb je nog vragen? Of wil je meer weten? Neem contact op via onze live chat-support of bekijk welke producten bij jou passen via onze product-finder. We helpen je met veel liefde.