Reviewed door

Morgane Leten - Nutrition & Fertility Coach

Back

Aan de pil? Hierom is het een goed idee om supplementen te nemen

Reviewed door

Morgane Leten - Nutrition & Fertility Coach

Ken je van die mensen die je energie uit je zuigen? Dat wanneer je in dezelfde ruimte bent, je je na een tijdje he-le-maal leeg voelt? Nou, dat doet de pil dus met jouw lichaam – sort of dan. In dit blog vertellen we je er alles over: Hoe de pil jouw lichaam berooft van vitaminen en mineralen en hoe je dit oplost.

We weten het:

Als je sport, moet je voldoende proteïnen eten.

Als je in de zon gaat, smeer je zonnecrème.

Als je zwanger bent, neem je actief foliumzuur.

En als je de pil neemt, dan …?

… dan wat? 🤷‍♀️

Waarschijnlijk heeft niemand je verteld dat je lichaam vitaminen en mineralen misloopt als je de pil gebruikt. Toch laten belangrijke onderzoeken zien dat het menens is.

Facts over de pil

Eerst iets over de pil:

  • De pil werd in 1962 bedacht door de Amerikaanse bioloog Gregory Pincus. Het stond hierbij bekend als hét moment waarop vrouwen zelf konden beslissen over hun lichaam en hun leven.
  • De pil wordt wereldwijd door 150 tot 200 miljoen vrouwen gebruikt.
  • De pil is de meestgebruikte anticonceptie in België en Nederland.
  • Als je de pil neemt heb je geen natuurlijke cyclus (met natuurlijke hormonale patronen zoals je eisprong).
  • Tegenwoordig is de pil steeds meer in opspraak. De pil verlaagt je libido, verhoogt de kans op allerlei aandoeningen, en berooft je lichaam dus van belangrijke vitaminen en mineralen.
  • De pil wordt ook gelinkt aan depressieve gevoelens. Ongeveer 1 op de 10 vrouwen heeft last van negatieve gevoelens door de pil!

Meer over hoe de pil werkt lees je in ons blog Anticonceptie, simpel uitgelegd. ➡️

De pil berooft je lichaam van mineralen – zo zit dat

Veel vrouwen slikken de pil voor het eerst in hun tienerjaren. En ze blijven bijna hun hele vruchtbare leven aan de pil. De pil reguleert je hormonen, waardoor je niet zwanger kunt worden. Om dit te kunnen doen zitten er in de pil chemische, niet-identieke lichaamseigen hormonen. Deze worden door je lichaam als niet natuurlijk herkend, en je lever stoot ze dan ook af.

Maar ieder orgaan, dus ook je lever, heeft dagelijks een dosis vitaminen en mineralen nodig om het werk te kunnen doen in je lijf. Om alle extra hormonen van de pil te verwerken, moet je lever harder werken dan normaal (en heeft hier dus meer brandstof voor nodig).

Geef je je lever dit niet, dan ontstaat er een tekort. Het resultaat zijn lichamelijke en geestelijke klachten, die vaak onder de ‘geaccepteerde’ bijwerkingen vallen.

En omdat veel vrouwen de pil jaren achtereen nemen, worden de tekorten deel van hun leven, en weten ze vaak niet beter dan dat ze prikkelbaar, moe en lusteloos zijn. 🙈

Toch zijn veel van deze klachten te verhelpen. Je kunt de extra vitaminen en mineralen namelijk via goede voeding en voedingssupplementen tot je nemen.

De pil verandert nog meer in je lichaam:

  1. Door de pil verandert je darmflora, de zuurgraad en de inhoud van de darmen. Hierdoor kan je lichaam voedingsstoffen, vitamines en mineralen minder goed opnemen.
  2. Daarnaast maakt je lever meer enzymen aan om alle hormonen af te breken. Hoe meer enzymen, hoe sneller voedingsstoffen via je darmen en nieren worden uitgescheiden. Soms gebeurt dit zo snel dat je lichaam niet alle voedingsstoffen kan opnemen.
  3. Je nieren scheiden stoffen uit, maar door de pil gaat dat anders dan normaal. Zo worden de vitamines B sneller uitgescheiden, waardoor er een vitamine B tekort kan ontstaan.

Deze vitaminen en mineralen neem je het beste bij

Heb je last van de bijwerkingen van de pil? Zoals een slecht humeur, vermoeidheid, of voel je je mat? 

Dan kan dit komen door de hormonen, maar ook zeker door een gebrek aan voedingsstoffen. Onderzoek laat zien dat het in veel gevallen om deze voedingsstoffen gaat:

  • Vitamine B2, vitamine B6, vitamine B12, foliumzuur, vitamine C, vitamine E, magnesium, selenium en zink.

Heel kort wat dat in de praktijk kan betekenen:

Vitamine B2-tekort

Vitamine B2 helpt je lichaam van energie te voorzien. Een tekort aan vitamine B2 herken je vaak aan vermoeidheid en huid- en oogproblemen.

Vitamine B6-tekort

Vitamine B6 is belangrijk voor je stofwisseling en het reguleert de werking van bepaalde hormonen. Een tekort uit zich in ​​bloedarmoede, zenuwaandoeningen en een lagere weerstand.

Vitamine B12-tekort

Vitamine B12 is een belangrijke vitamine en werkt wat ingewikkelder dan bijvoorbeeld vitamine B2. Kortweg helpt vitamine B12 met de aanmaak van rode bloedcellen. Een tekort kan veel klachten geven, als psychische en neurologische problemen, maar ook lichamelijke problemen als vermoeidheid, menstruatieproblemen en darmklachten. Meer over de klachten lees hier 

Vitamine C-tekort

Vitamine C is een antioxidant (gaat celveroudering tegen), helpt je met je weerstand en zorgt ervoor dat je lichaam ijzer kan opnemen. Een tekort zorgt voor een lagere weerstand, en maakt het dat wondjes langzamer genezen.

Vitamine E-tekort

Vitamine E is net als Vitamine C een antioxidant en beschermt zo je cellen, bloedvaten, organen, ogen en weefsel. Een tekort kan leiden tot bloedarmoede, hersenaandoeningen, zwakke spieren en een verminderde weerstand.

Magnesium-tekort

Magnesium is een belangrijk mineraal. Het regelt veel dingen in je lichaam zoals het omzetten van voedsel naar energie, het zorgt voor de hart- en bloedvaten, botten, en speelt een rol bij het verhelpen van ontstekingen. Tekorten leiden tot vermoeidheid, spierkrampen, lusteloosheid, en een minder goede gezondheid van hart en bloedvaten en botweefsel.

Selenium-tekort

Selenium is een mineraal. Selenium zorgt voor je immuunsysteem, beschermt je lichaam tegen vrije radicalen (vervelende stofjes die onder andere ontstaan bij de afbraak van voedingsstoffen in je lichaam), en helpt je schildklier goed z’n werk te doen. Een tekort uit zich in ​​haarverlies, verlaagde weerstand, vermoeidheid, concentratieproblemen, vruchtbaarheidsproblemen en een traag werkende schildklier.

Zink-tekort

Zink is ook weer zo’n belangrijk mineraal wat zorgt voor ontelbaar veel lichaamsprocessen zoals hersenfuncties (cognitie, gedrag, stemming), het immuunsysteem, stofwisseling vruchtbaarheid en nog veel meer. Tekorten geven allerlei vage klachten als vermoeidheid, huidaandoeningen, verminderde weerstand, en emotionele en mentale problemen.

Foliumzuur-tekort

Foliumzuur is ook nog zo’n superheld die overal bij is betrokken. Het is nodig voor de aanmaak van de rode bloedcellen en voor de werking van de zenuwen, en belangrijk voor de ontwikkeling van het zenuwstelsel van de ongeboren baby (daarvan kennen de meeste hem). Een tekort kan leiden tot bloedarmoede, darmstoornissen, vermoeidheid, depressie en geboorteafwijkingen.

De bijwerkingen volgens de bijsluiter van de pil

Als je goed naar de bijsluiter van welke anticonceptiepil dan ook kijkt, zie je dat opvallend veel vage, maar veel voorkomende klachten lijken op bovengenoemde tekorten en overschotten:

Vaak voorkomende bijwerkingen (komen voor bij 1 tot 10 op de 100 gebruiksters):

- depressieve stemming, stemmingsveranderingen

- hoofdpijn

- misselijkheid, buikpijn

- pijn in de borsten, gevoelige borsten

- gewichtstoename

Soms voorkomende bijwerkingen (komen voor bij 1 tot 10 op de 1000 gebruiksters)

- verminderd libido (zin in seks)

- migraine

- braken, diarree

- huiduitslag, huiduitslag met hevige jeuk en vorming van bultjes

- groter worden van de borsten

- vasthouden van vocht

Supplementen tegen tekorten

Vitaminen en mineralen haal je het best uit voeding, maar indien je een tekort hebt kunnen voedingssupplementen ondersteuning bieden in het behoud van je gezondheid en welzijn.  Supplementen gebruik je best 3-6 maanden voor het beste resultaat in combinatie met een gebalanceerde levensstijl. 

Heb je nog vragen na het lezen van deze blog? Chat met ons! We helpen je graag, en zijn er echt om naar je te luisteren. Want onze wens is dat jij je elke dag van de maand goed voelt!

Wat is Guud voor jou?

Doe de quiz