Reviewed door

Morgane Leten - Nutrition & Fertility Coach

Back

De bijwerkingen van de pil

Reviewed door

Morgane Leten - Nutrition & Fertility Coach

Je bent jong, wordt ongesteld en begint met de pil. Bekend verhaal, vind je niet? De pil is super effectief, makkelijk in gebruik en het is dan ook logisch dat de pil het meest gebruikte anticonceptiemiddel is. Maar de pil geeft ook bijwerkingen waar we vaak niet zo bekend mee zijn. Omdat wij bij Guud willen dat je je lichaam goed kent en weet wat je erin stopt, vertellen we je in dit blog meer over de bijwerkingen van de pil.

  • De anticonceptiepil wordt voorgeschreven om een zwangerschap te voorkomen.
  • Artsen geven de pil ook aan vrouwen die menstruatieklachten hebben.
  • De pil is veilig en effectief, maar de meeste artsen vertellen maar weinig over de bijwerkingen.
  • Sommige vrouwen weten zelfs niet dat er bijwerkingen zijn. Tijd om dit veranderen.

Waarom dit blog?

In dit blog willen we licht werpen op de bijwerkingen van de pil. We willen je niet bang maken of zeggen dat je de pil niet moet nemen – want het is een ongelooflijke uitvinding! Het is misschien wel een van de grootste en belangrijkste uitvindingen op het gebied van de gezondheid van vrouwen in de vorige eeuw! Maar belangrijk is dat je goed weet wat je in je lichaam stopt, en wat voor effect dat heeft op je algehele gezondheid en je hormonen. Zo kun je zelf beslissen of de pil iets voor je is of niet.

Wie heeft de pil ontwikkeld?

Een geschiedenislesje. In de jaren vijftig van de vorige eeuw werd de anticonceptiepil ontdekt door scheikundige Carl Djerassi. Door zijn experimenten in de jaren veertig, kon hij progestageen namaken van een plant (de Mexicaanse wilde yamwortel).

Deze ontdekking werd verder uitgewerkt en kwam op de markt als een middel om je cyclus te reguleren (anticonceptie was in die tijd nog een taboe en soms zelfs strafbaar). Het was revolutionair want het gaf vrouwen keuzevrijheid. Na het huwelijk konden ze verder studeren, of een carrière maken. Ze hoefden niet meteen kinderen te krijgen als ze dat niet wilden. De uitvinding van de pil was controversieel en bekritiseerd, maar baanbrekend.

Het was dan ook niet zo gek dat de pil steeds populairder werd. In de jaren zeventig, toen vrouwenbewegingen steeds groter werden, wilden vrouwen steeds vaker regie te hebben over hun gezinsplanning. Er kwam een nieuwe generatie vrouwen die hun kinderwens uitstelde om zich te focussen op studeren en carrières. Het was een echte gamechanger.

Maar na dubieuze testpraktijken in de begindagen (testen zonder dat vrouwen wisten wat ze kregen, geen informatie over de bijwerkingen), tot recente onderzoeken die suggereren dat de pil verantwoordelijk is voor de dood van drie- tot vierhonderd vrouwen per jaar, is de geschiedenis van de pil niet alleen maar rozengeur en maneschijn.

Waarom nemen vrouwen anticonceptie?

Veel slikken nemen de anticonceptiepil om zwangerschap te voorkomen. Veel goedbedoelende ouders en artsen raden tieners de pil ook aan voordat ze seksueel actief worden. En dat is logisch, want de pil is een effectieve manier om een zwangerschap te voorkomen.

Maar de pil wordt ook om andere redenen voorgeschreven:

  • tegen heftige of onregelmatige menstruaties
  • tegen ernstige krampen
  • acne, overmatige haargroei
  • tegen PCOS- en PMS-klachten

Hoe werkt de pil?

In de anticonceptiepil zitten kunsthormonen die ervoor zorgen dat je niet ovuleert. En zonder ovulatie, wordt je niet zwanger. Er zijn veel soorten anticonceptiepillen met verschillende soorten hormonen.

De basis bestaat uit 21 pillen op een strip. Sommige merken hebben er nog 4 of 7 extra pillen bij. Dit zijn dan placebopillen voor de stopweek.

Om ervoor te zorgen dat de pil werkt, moet je de pil elke dag op hetzelfde tijdstip nemen. Als je het vergeet (yes, happens to the best!) moet je de volgende 7 dagen extra anticonceptie gebruiken om ervoor te zorgen dat je niet zwanger wordt. De pil biedt geen bescherming tegen SOA’s.

Meer weten over andere soorten anticonceptie? Lees dit blog.

Wat zijn de bijwerkingen van de pil?

De pil is baanbrekend, maar niet zonder bijwerkingen. Niet alle vrouwen die de pil slikken hebben last van bijwerkingen, en soms heb je ze niet eens meer door (omdat je de pil al zo lang slikt!). Sommige vrouwen hebben alleen de eerste maanden last van de bijwerkingen.

Het is hoe dan ook belangrijk om te weten wat er in je lichaam kan gebeuren bij het slikken van de pil. De lijst met mogelijke bijwerkingen is lang. Er zijn tenslotte hormonen bij betrokken, en hormonen regelen... nou ja, alles! Dit kan de pil veroorzaken aan bijwerkingen:

  • depressie, slecht humeur of stemmingswisselingen
  • vermoeidheid
  • meer eetlust
  • hoofdpijn
  • pijnlijke borsten
  • slapeloosheid en andere slaapproblemen
  • gewichtstoename
  • bloeden of spotting tussen de menstruaties
  • acne of huidveranderingen
  • opgeblazen gevoel en vochtretentie
  • misselijkheid en/of braken
  • tekorten*

*Je lever is verantwoordelijk voor het verwerken van de extra hormonen van de pil. Super natuurlijk, maar ieder orgaan, dus ook je lever, heeft dagelijks vitaminen en mineralen nodig om zijn werk te kunnen doen. Om alle extra hormonen van de pil te verwerken, moet je lever harder werken. Hier heeft het meer brandstof voor nodig. We schreven er een blogpost over: Aan de pil?

Hoe zit het met de gezondheidsrisico's van de pil?

De meeste vrouwen weten wel dat ze niet mogen roken als ze de pil nemen. Als je rookt of ouder bent dan 35, heb je namelijk een verhoogd risico op bloedstollingen. Maar er zijn ook andere gezondheidsrisico's die belangrijk zijn om te kennen. Deze risico's zijn ernstig, maar gelukkig komen ze niet vaak voor (dus raak niet in paniek!).

  • bloedstolsels
  • hoge bloeddruk
  • leverkanker
  • problemen met de galblaas
  • hartaanvallen

Over het algemeen is de pil veilig om voor langere tijd nemen, anders raden artsen het ook niet aan. Maar het is waar dat er veel tegenstrijdige berichten zijn over de veiligheid. Er is onderzoek dat suggereert dat de pil het risico op het ontwikkelen van bepaalde soorten kanker kan verhogen. Ander onderzoek laat weer zien dat de pil het risico op eierstok- en endometriumkanker vermindert.

Welke andere opties zijn er?

Slik je de pil omdat je last hebt van je menstruatie? Er zijn andere opties. De pil neemt je klachten weg, maar lost de oorzaak niet op.

Bij Guud Woman zien en weten we dat veranderingen in je levensstijl belangrijk zijn. Ze hebben grote invloed op je menstruatie en hormonale gezondheid.

Goede voeding, regelmatige bewegen en indien nodig aanvullende supplementen kunnen de meeste menstruatieproblemen verlichten.

Daarom moedigen we vrouwen aan om eerst hun levensstijl te veranderen (eten, bewegen), voordat ze naar de pil grijpen voor hun klachten.

Een natuurlijke cyclus kan je namelijk veel vertellen over je algehele gezondheid en veel positieve voordelen hebben, waaronder:

  • betere slaap
  • minder stemmingswisselingen en een beter humeur
  • gezonde botten
  • betere stofwisseling
  • betere huid, haar en nagels

Wil je weten hoe je volgens je cyclus kunt leven? Bekijk deze blogpost.

Wat is het Post-Birth Control Syndrome (PBCS)?

Ook na de pil kun je nog last hebben van bijwerkingen. Hoewel het simpel lijkt – de pil gewoon niet meer nemen – komt er meer kijken bij stoppen met de pil. Je stopt namelijk ineens met het slikken van hormonen waar je lichaam aan gewend was, en die je eigen processen onderdrukten. Dat is een shock voor je lichaam.

De klachten die je hebt na het stoppen met de pil hebben een naam: Post-Birth Control Syndrome (PBCS). PBCS is een term die wordt gebruikt om een ​​verzameling symptomen te beschrijven die kunnen optreden wanneer je stopt met de pil of andere hormonale anticonceptie: De symptomen verschillen, maar zijn vaak:

  • haaruitval (we schreven een blogpost over Hoe om te gaan met haarverlies)
  • zware menstruaties
  • uitblijvende menstruaties
  • geen zin in seks
  • hoofdpijn
  • PMS
  • acne
  • pijnlijke borsten

Bij veel vrouwen verdwijnen de symptomen binnen een paar weken, maar anderen kunnen er maanden last van hebben.

Waarom heb je er nog nooit over gehoord? Goede vraag. Genoeg vrouwen vertellen over hun klachten. Zoals onze ambassadeur Trix. Maar er zijn geen wetenschappelijke studies om te bevestigen dat het syndroom een medische aandoening is.

Daarom wordt het nauwelijks benoemd door artsen, en zit jij met klachten waarvan jij niet wist dat je ze zou krijgen. Heb jij klachten na het stoppen met de pil, en wil je er iets aan doen? We zeiden net al dat de pil je lichaam uitput. Een duurzaam supplement kan je helpen bij het ondersteunen een normale hormoonhuishouding.

Ben je nog niet gestopt maar staat stoppen met de pil op de planning? Bereid je goed voor om klachten te verminderen of zelfs te voorkomen. We vertellen je hoe je dat doet in onze blogpost: Stoppen met de pil: hoe je je lichaam weer op het goede spoor krijgt.

Waar vind ik meer informatie?

Chat met ons. Heb je met een arts gesproken maar twijfel je over je opties, bespreek het dan met ons. Wij werken met een team van experts die je graag helpen.

Onthoud: de pil is fantastisch en effectief, maar het is niet je enige optie. We vinden het belangrijk dat je de bijwerkingen kent voor dat je ermee begint. Kennis is empowerment, dus ken je opties, en maak op basis hiervan een weloverwogen beslissing over wat goed is voor jou en je gezondheid.

Wil je meer weten over de geschiedenis van de pil en de bijwerkingen, dan raden we de documentaire The Business of Birth Control aan.