Reviewed door

Rebecca Verhofstede - Midwife & Sensiplan Coach

Back

Natuurlijke anticonceptie + waarom Morgane fan is

Reviewed door

Rebecca Verhofstede - Midwife & Sensiplan Coach

Sinds de pil in de jaren zestig op de markt kwam, is ze hét anticonceptiemiddel geweest. Eindelijk konden vrouwen kiezen of ze zwanger wilden worden of niet. En daarnaast werd de pil al snel voorgeschreven om vrouwen te ‘genezen’ van hormonale problemen. Maar we zien steeds vaker dat vrouwen hun vraagtekens zetten bij het pilgebruik, en er wordt meer gesproken over de bijwerkingen van de pil. Dit is waar natuurlijke anticonceptie opnieuw aan haar opmars begint – en dit keer in een modern jasje: met een goede thermometer en handige apps.

Wat is natuurlijke anticonceptie?

Voordat we je vertellen over alle voordelen van natuurlijke anticonceptie, vertellen we je eerst wat het precies is. Natuurlijke anticonceptie, ook wel ‘de temperatuurmethode’ genoemd, is een anticonceptiemethode waarbij je je vruchtbare dagen berekent. Ben je vruchtbaar en wil je niet zwanger worden, dan heb je geen, of beschermde seks. Dit zijn slechts een paar dagen per maand.

Door het meten van je temperatuur weet je namelijk precies wanneer je vruchtbaar bent. Hoe kan dat? Omdat je lichaam rockt! Tijdens je ovulatie is je lichaamstemperatuur zo’n halve graad hoger dan normaal. Bizar hè. 

Dus als je elke nacht genoeg slaapt, zo rond dezelfde tijd wakker wordt en meteen je temperatuur meet (je basale lichaamstemperatuur), kun je die verhoging meten en weet je dus wanneer je vruchtbaar bent.

Samen met het controleren van je cervixslijm (die veel elastischer is tijdens je ovulatie) kun je goed berekenen wanneer je vruchtbaar bent. En omdat een eicel ongeveer 24 uur leeft en een spermacel iets langer, kun je de dagen voor en na je ovulatie onbeschermde seks hebben.

Waarom stijgt je temperatuur eigenlijk rond je ovulatie?

In het vrouwelijk lichaam zijn er twee temperatuurniveaus. Een vóór de eisprong, en een ná de eisprong. In de eerste cyclusfase, voor de eisprong, is je temperatuur iets lager. Tijdens het tweede deel van je cyclus zorgt de progesteron ervoor da je lichaamstemperatuur stijgt.

De eisprong vindt meestal twee dagen voor de temperatuurstijging, tot een dag erna plaats.

Aan de hand van de temperatuurstijging in combinatie met het controleren van je cervixslijm, kun je je niet-vruchtbare periode bepalen.

Je eisprong precies in het midden van de cyclus?

Vaak wordt gedacht dat de eisprong precies in het midden van je cyclus is. Logisch, er is immers een eerste en tweede deel van de cyclus. Maar het tijdstip van de eisprong kan heel erg wisselen van vrouw tot vrouw.

De eirijpingsfase, de fase vóór je eisprong, kan namelijk duren vanaf de achtste dag na het begin van je cyclus, tot aan het moment dat je alweer bijna je menstruatie verwacht.

Als je alleen je menstruatie bijhoudt, kun je dus nooit met zekerheid zeggen wanneer je eisprong plaatsvindt.

Waarom co-founder Morgane fan is van de temperatuurmethode 

Morgane, co-founder van Guud Woman, gebruikt Natural Cyclus en Sensiplan. Dit zijn twee ‘natural family planning-methodes’ (NFP) ook wel de sympto-thermale methode genoemd, waar je geen gebruik maakt van kunstmatige of artificiële hormonen om je eisprong te onderdrukken. Het gaat bij deze methodes om het nauwkeurig bepalen van je eisprong door dagelijks je basale lichaamstemperatuur te meten, en je cervixslijm (baarmoederhalsslijm) te analyseren.

Ik ben erg blij met deze anticonceptiemethode. Het betekent dat ik nooit meer kunstmatige hormonen hoef te nemen, en ik ben ook niet bang voor de overgang naar de menopauze. Zoveel vrouwen nemen een belangrijk deel van hun leven kunstmatige hormonen. 

Als tiener word je voor het eerst ongesteld, en veel jonge meisjes hebben last van hevige bloedingen, een onregelmatige cyclus, of hormonale acne. In plaats van te kijken naar de oorzaak, schrijven artsen te snel een pil voor.

En jaren later, als je een kinderwens hebt, stop je met de pil. Maar als het niet lukt om vlot zwanger te worden, vertelt de arts je misschien dat je weer een of andere een pil moet nemen omdat de extra hormonen je ovulatie kunnen boosten. En na de bevalling wordt al snel weer de pil voorgeschreven.

Later, als je lichaam in de perimenopauze of menopause komt, voel je misschien bijwerkingen, omdat je lichaam zich aanpast aan de hormonen die je maandelijks inneemt. De oplossing? Kunstmatige hormonen. Wéér! Vrouwen voelen zich soms volgestopt met kunstmatige hormonen, hun hele leven lang. 

Ik zelf merkte veel bijwerkingen van de pil, en daarom ben ik zo blij dat ik mijn cyclus op een natuurlijke manier kan bijhouden. Ik voel me helemaal in tune met mijn lichaam, en dat is zo fijn. Het is gezonder en menstruatieproblemen die je misschien ervaart, kun je beter oplossen met goede supplementen, en kleine veranderingen in je levensstijl.”

Natural Cyclus en Sensiplan: hoe werken ze? 

De Engelstalige app Natural Cycles is door de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) officieel goedgekeurd als anticonceptiemiddel. Het is de eerste keer dat een app als medisch hulpmiddel mag adverteren in de Verenigde Staten. De app komt met een speciale thermometer met twee cijfers achter de komma.

Zo werkt Natural Cyclus:

  1. Meet je temperatuur zodra je wakker wordt. Als je hebt gedronken, kort hebt geslapen of ziek bent, geef je dit ook aan. Belangrijk is dat je dit precies doet. 
  2. Vul de temperatuur in via de app.
  3. Op basis van je temperatuur voorspelt de app je vruchtbare dagen. Zo weet je wanneer je onbeschermde seks kunt hebben. In de loop van de tijd worden de voorspellingen steeds nauwkeuriger. En als je extra informatie toevoegt zoals de lengte van je cyclus, gaat dit sneller.

Zo werkt Sensiplan:

Sensiplan is al meer dan 35 jaar onderwerp van wetenschappelijk onderzoek en is een van de meest betrouwbare sympto-thermale methoden, op voorwaarde dat je:

  • de cycli correct interpreteert,
  • de regels van de methode strikt toepast,
  • jij (en je partner) gemotiveerd zijn en
  • de begeleiding van hoge kwaliteit is.

Studies aan de universiteiten van Düsseldorf en Heidelberg gaven vonden dat van de 7866 onderzochte cycli slechts 3 ongewenste zwangerschappen optraden. Dit komt overeen met een Pearl-index van 0,4*. Als de methode correct wordt toegepast heeft ze dus een betrouwbaarheid van 99.6% (methodezekerheid), wat minstens even betrouwbaar is als de pil.

Met Sensiplan leer je je cyclus in kaart brengen, goed naar je lichaam luisteren, je cervixslijm te controleren, en op basis hiervan bereken je je vruchtbare dagen.

Hoe begin je met natuurlijke anticonceptie? 

Ben je aan de pil en wil je beginnen met natuurlijke anticonceptie? Zo doe je dat:

  1. Lees eerst ons onze handige guide over stoppen met de pil, en hoe je je lichaam er weer bovenop helpt. In deze guide lees je precies wat je kunt verwachten en hoe je je lichaam erop voorbereidt.
  2. Bekijk vervolgens Natural Cycles en Sensiplan, en kies welke je het meest aanspreekt.

En last but not least. Chat met ons en we helpen je met de juiste supplementen om je hormonale gezondheid te ondersteunen. Zo ben je elke dag in balans, en voel je je elke dag van de maand Guud.

Wat is Guud voor jou?

Doe de quiz