Reviewed door

Rebecca Verhofstede - Midwife & Menstrual Cycle Expert

Back

Stoppen met de pil – zo help je je lichaam er weer bovenop

Reviewed door

Rebecca Verhofstede - Midwife & Menstrual Cycle Expert

Stoppen met de pil is een grote stap. We kunnen ons voorstellen dat je misschien wel schrik hebt dat je klachten terugkomen. Maar als je je lichaam goed voorbereid op stoppen met de pil, kun je klachten als stemmingswisselingen, gewichtsveranderingen, acne en meer nare bijwerkingen voorkomen. Stoppen met de pil, zo doe je dat!

In dit blog:​​

Pilmoe of zwanger worden?

Uit cijfers blijkt dat vrouwen steeds vaker pilmoe zijn. Ze willen geen kunstmatige hormonen meer in hun lichaam, natuurlijker leven, of ze zijn de bijwerkingen van de pil zat. 

Maar veel vrouwen stoppen natuurlijk ook met de pil omdat ze zwanger willen worden. Wat je reden om te stoppen ook is, het is fijn als je natuurlijke cyclus zo snel mogelijk weer op gang komt. Want een natuurlijke, regelmatige cyclus is een teken van een gezond lichaam.

Wat is jouw reden om te stoppen met de pil? Als je je wil voorbereiden op een zwangerschap dan is het aangeraden om te starten met het innemen van een multivitamine die foliumzuur bevat. Foliumzuurinname verhoogt de folaatstatus van de vrouw. Een te lage folaatstatus is een risicofactor bij het ontwikkelen van neuralebuisdefecten bij de foetus (open ruggetje of schedel).

Ontpillen, zo doe je dat

Het is moeilijk voor te stellen, maar dat minipilletje wat je elke dag neemt, heeft een supergroot effect op je lichaam. Het gooit je hormonen zo om, zodat je bijna niet zwanger kunt worden.

Dit is wat de pil met je lichaam doet:

  • Het zorgt ervoor dat je geen eisprong krijgt
  • Je baarmoederhals wordt minder geschikt voor zaadcellen
  • Je baarmoeder werkt de innesteling van een eventueel bevruchte eicel tegen
  • Je hebt geen natuurlijke ongesteldheid
  • Het legt je testosteronaanmaak plat

Dit doet de pil allemaal met synthetische hormonen, die je dus elke dag inneemt. Hoe lang je aan de pil zit maakt niet zo veel uit.

Klachten na stoppen met de pil

Omdat je lichaam gewend is aan deze dosis hormonen, kan ontpillen voor klachten zorgen. Zie het als een soort van afkicken. Al deze klachten samen vallen onder de noemer het Post Birth Control Syndrome. 

Na het stoppen van de pil, kun je last krijgen van:

  • Buikkrampen
  • Misselijkheid
  • Opgezette buik
  • Hoofdpijn
  • Onregelmatige maandstonden
  • Moodswings
  • Pijnlijke borsten
  • Hormonale acne

Andere bijkomende (positieve!) effecten kunnen zijn:

  • Meer zin in seks (omdat je progsteronaanmaak weer op gang komt). 
  • Minder last van moodswings. Sommige vrouwen hebben veel last van moodswings bij het gebruik van de pil.
  • Sterker haar en nagels.
  • Minder last van schimmelinfecties. Meer over vaginale schimmelinfecties lees je in ons blog: ​​Alles wat je moet weten over een vaginale schimmelinfectie.

Je merkt deze positieve effecten wanneer je lichaam is hersteld van de pil. 

Sneller een natuurlijke cyclus na stoppen met de pil

We zeiden het net al: Het is belangrijk dat je natuurlijke cyclus weer op gang komt na het stoppen. Help je lichaam sneller aan een gezonde cyclus, door ervoor te zorgen dat je voldoende vitaminen en mineralen inneemt. 

Door het gebruik van de pil heeft je lichaam meer vitaminen en mineralen nodig. Want om alle extra hormonen van de pil te verwerken, moet je lever harder werken dan normaal (en heeft hier dus meer brandstof voor nodig). 

Geef je je lever dit niet, dan ontstaat er een tekort. Het resultaat zijn lichamelijke en geestelijke klachten. Meer hierover lees je in ons blog Aan de pil? Hierom is het een goed idee om supplementen te nemen.

Een gezonde levensstijl kan bijdragen tot een gezonde cyclus. Maar sommige vitaminen en mineralen zijn lastig te verkrijgen met een dieet. Dus ook al eet je gezond en gevarieerd, dan nog is er een kans dat je onvoldoende vitaminen en mineralen binnenkrijgt. Supplementen kunnen hierbij helpen. 

Omdat dit een van de problemen was waar co-founder Morgane tegenaan liep, ontwikkelden we bij Guud onze eigen supplementen voor women’s health:

✨ Guud Flow – hormonale balans + vruchtbaarheid 

✨ Guud Vibes – vermoeidheid + stress

✨ Guud Inside – mood + mind

✨ Guud Glow – huid en haar 

Doe de quiz en ontdek welke supplementen bij jou passen. 

Wat kun je nog meer doen om je lichaam te helpen ontpillen? 

Een ander belangrijk punt waarmee je je lichaam kunt helpen herstellen na de pil, is door cyclisch te leven. Wat is dat? Cyclisch leven is leven volgens je cyclus. Tijdens je hele cyclus heeft je lichaam andere behoeften. Dit komt door de hormonen, die de hele maand door veranderen. 

Elke fase van je cyclus heeft daardoor andere voedingsbehoeften. Ook je lichamelijke beweging is afhankelijk van de fase van je cyclus.

We raden je daarom aan te eten volgens je cyclus, en te bewegen volgens je cyclus. Zo is de kans groter dat je na het stoppen met de pil, sneller een normale cyclus krijgt. 🚀

Meer hierover lees je in onze blogs:

Period Power: Train volgens je cyclus

Hack je cyclus met voeding

Maar… hoe kun je cyclisch leven als je geen echte cyclus hebt als je aan de pil zit? 🙋 

Door te doen alsof je het wel hebt. Zo zou je cyclus eruit zien:

Menstruele fase = de stopweek

Folliculaire fase = de 7 dagen na de stopweek, dag 1 tot en met 7

Ovulatie fase = de 3 dagen die volgen, dag 8 tot en met 10

Premenstruele fase = de 11 dagen die volgen, dag 11 tot en met 21

FAQ: Wanneer kan ik stoppen met de pil?

Je kunt eigenlijk altijd stoppen met de pil, maar het wordt aangeraden om je strip af te maken. Je bent die dagen nog beschermd tegen een mogelijke zwangerschap. Tijdens de onttrekkingsbloeding die volgt, ben je gewoon nog beschermd. Pas op de dag dat je aan een nieuwe strip zou beginnen, maakt je lijf zich op om de natuurlijke cyclus weer over te nemen.

FAQ: Wanneer komt mijn cyclus weer terug?

Als je stopt met de hormonen, moet je lichaam hieraan wennen. Je hormoonhuishouding moet weer op gang komen. Dit kan even duren. Het kan een paar maanden, tot zelfs een paar jaar duren voordat je lichaam alles weer op orde heeft. In de meeste gevallen is je lichaam na zo’n 3-6 maanden weer gewend aan het ontpillen. In het begin kan je cyclus onregelmatig zijn.

Duurt het langer dan 3-6 maanden of heb je veel klachten? Neem dan contact op met je huisarts.

We hopen dat je met dit blog een stuk wijzer bent geworden over stoppen met de pil. Heb je nog vragen, of twijfels over je cyclus?  Chat met ons (we zijn echte mensen, geen robot ;-)), sluit je aan bij onze geweldige Facebook-community, of DM ons op Instagram!