Reviewed door

Morgane Leten - Nutrition & Fertility Coach

Back

Alles wat je moet weten over een vaginale schimmelinfectie

Reviewed door

Morgane Leten - Nutrition & Fertility Coach

Een schimmelinfectie is vervelend en soms heel pijnlijk. En erger nog, bijna driekwart van de vrouwen heeft het wel eens! Heb jij er wel eens last van? Of zelfs elke maand? In dit artikel vertellen we je er alles over.

Wat is een schimmelinfectie?

Je vagina is over het algemeen een fantastische en harmonieuze plek. Alle bacteriën en schimmels leven met elkaar in evenwicht. Dit komt door het melkzuur van de lactobacillen, deze houden je vagina lekker zuur.

En door deze hoge zuurtegraad blijft je vagina in evenwicht en voorkom je een overmatige groei van schimmels en bacteriën.

Maar als je vagina uit balans is, krijgen onschuldige gisten de kans om te groeien. Deze veroorzaken dan allerlei vervelende kwaaltjes. Bij een vaginale schimmelinfectie is het vaak de Candida albicans die te veel aanwezig is. Dit geeft bijna altijd klachten als:

  • jeuk;
  • een brokkelige, witte afscheiding;
  • een rood en opgezet vaginaal slijmvlies;
  • pijn en een branderig gevoel bij het plassen en tijdens de seks;
  • geurtjes

Je kunt last hebben van een uitwendige of inwendige schimmelinfectie. Dit betekent dat je aan de buitenkant bij je schaamlippen en clitoris last kunt hebben, maar ook aan de binnenkant, in je vagina zelf.

Vrouwen in hun vruchtbare periode hebben het vaakst last van schimmelinfecties.  Dit heeft te maken met de hormonen van je cyclus. ➡️

Schimmelinfectie en je cyclus: Dit hebben ze met elkaar te maken

Heb je regelmatig last van een schimmelinfectie? Dan kan het zijn dat het komt door de hormoonschommelingen van je cyclus. De schimmel houdt namelijk van oestrogeen, een belangrijk hormoon in je vruchtbare jaren.

  • Terugkerende schimmelinfecties komen meestal voor rondom de menstruatie. Vlak voor de menstruatie bereikt de productie van het vrouwelijk hormoon oestrogeen haar dieptepunt. Hierdoor wordt de slijmvlieslaag in de vagina dunner en stijgt de zuurgraad in de vagina. Omdat deze omstandigheden minder gunstig zijn voor lactobacillen, daalt hun aantal en krijgt de candida-gist de kans om te gaan woekeren.
  • Je kunt ook schimmelinfectie krijgen door te veel oestrogeen, wat vaak voorkomt rond ovulatie. De schimmel gaat namelijk heerlijk op een hoog oestrogeenpeil.
  • Tot slot kun je last hebben van schimmelinfecties als je zwanger bent, vanwege de zwangerschapshormonen. Sommige hormonen zorgen namelijk voor een lagere zuurgraad in je vagina. Hierdoor kunnen schimmels en bacteriën zich sneller vermenigvuldigen en kan het evenwicht gemakkelijk verstoord worden.

Maar er zijn nog meer redenen waarom je vaak last kunt hebben van een schimmelinfectie:

  • Vrouwen die oestrogeen gebruiken als anticonceptie (de pil, NuvaRing, hormoonspiraal) hebben een grotere kans op een vaginale schimmelinfectie omdat deze hormonale anticonceptie ervoor kan zorgen dat je vaginale flora verstoord geraakt met schimmelinfecties als gevolg.
  • Ook vrouwen met diabetes hebben vaker last van schimmelinfecties, vooral als ze hun suiker niet goed onder controle hebben.

Wat kan ik doen om een schimmelinfectie te voorkomen of op te lossen?

Schimmelinfecties gaan vaak vanzelf over. Toch is het fijner om het op te lossen of beter nog, te voorkomen, want die branderige jeuk uitzingen is geen feestje. Wat kun je eraan doen?

Vermijd suiker

Candida smult van suiker, net als jij, waarschijnlijk. 😉 Minder suiker zorgt voor minder eten voor je schimmel. Vermijd daarom zoetigheid, alcohol en koolhydraten.

Maar waarschijnlijk heb je gek genoeg juist extra zin in suiker als je last hebt van een schimmelinfectie. Dit komt door de candida, die vraagt meer suiker van je lichaam. Om cravings tegen te gaan, zorg je ervoor dat je suiker in balans blijft. Vermijd pieken, maar ook dalen. Eet volkoren producten, complexe koolhydraten, en genoeg proteïnen. Lees meer over gebalanceerd eten in ons blog Hack je cyclus met voeding.

Pre- en probiotica voor gezonde darmen

Een gezonde vagina begint in je darmen. En een goede darmflora gaat de strijd aan met Candida. Een schimmelinfectie kan dan ook in je darmen beginnen.

Zorg voor natuurlijke pre- en probiotica zoals kefir en gefermenteerde groenten.

Draag geen synthetische kleding

De schimmel vindt broeierige plekjes fijn. Laat je vagina en vulva daarom zo vaak mogelijk luchten. Slaap ‘s nachts zonder ondergoed en draag overdag ademende en loszittende kleding. Vermijd verder ondergoed, panty’s, en onderkleding van synthetisch materiaal. Draag het liefst katoen, linnen, hennep, wol of andere natuurlijke materialen.

Vermijd maandverband en inlegkruisjes

Ook maandverband en inlegkruisjes kunnen een schimmelinfectie uitlokken of verergeren, omdat je je vulva hiermee broeieriger maakt. Draag daarom bij voorkeur geen maandverband of inlegkruisjes.

Kan of wil je niet zonder? Verwissel ze dan regelmatig, en kies eventueel voor de wasbare versie van bijvoorbeeld katoen of bamboe.

Houd je weerstand op peil

Sommige vrouwen hebben sneller last van een schimmelinfectie als hun weerstand laag is. Er zijn verschillende redenen waarom je weerstand minder kan zijn. Soms doordat je niet goed eet, of vanwege bepaalde medicijnen zoals antibiotica (neem bij antibiotica daarom altijd een probiotica). Ook stress is een aanval op je weerstand, dus zorg voor een gezonde levensstijl en vermijd stress.

Studies hebben aangetoond dat het gebruik van Magnesium stress-symptonen kan verlichten.

Zorg voor een gezonde cyclus

Een gezonde cyclus is een vruchtbare cyclus. En bij een vruchtbare cyclus heb je zeker pieken en dalen in je hormonen, maar de extra hormonen worden netjes afgevoerd door je lever zodra hun taak erop zit. Daarom weet je dat je bij een gezonde cyclus waarschijnlijk geen last krijgt van een schimmelinfectie vanwege een oestrogeenoverschot.

Doe de Quiz en ontdek hoe jij je cyclus kan ondersteunen. 

Let op met seks

Seks veroorzaakt geen schimmelinfectie. Maar heb je er een, dan kan je deze wel doorgeven aan je partner, en andersom. Let dus op bij seks. Gebruik eventueel een condoom en doe voorzichtig aan – je slijmvlies is al geïrriteerd en seks kan het nog verder irriteren.

Vermijd zeep

Veel mensen denken dat een schimmelinfectie te maken heeft met hygiëne. Dat is niet waar! Toch spelen marketeers hier goed op in met allerlei reclames over een frisse vagina. Maar je vagina en vulva wassen met een normale zeep, een pH-neutrale zeep of een speciale vaginale zeep is niet goed voor je vagina en vulva. Het is totaal overbodig en kan een schimmelinfectie uitlokken. Je vagina en vulva zijn perfect zoals ze zijn en hebben niets nodig. 💕

Gebruik cranberry of kokosolie

Cranberrysap of pillen kunnen helpen een opkomende schimmelinfectie de kop in te drukken. Cranberry's hebben van nature een schimmeldodende werking.

Ditzelfde geldt voor kokosolie. Ongeparfumeerde, koud geperste kokosolie kun je overigens ook gewoon daar down under smeren tegen de jeuk.

Tot slot zijn er gelukkig ook nog medicijnen om snel van een schimmelinfectie af te zijn. Er zijn crèmes, en vaginale tabletten, en deze zijn verkrijgbaar zonder recept. Check wel altijd even met een arts of het echt om een schimmelinfectie gaat.

Bottom line

Veel vrouwen krijgen een schimmelinfectie rondom hun menstruatie. Dit komt door de hormonale veranderingen. Kleine aanpassingen in je kleding en gewoontes, en een gezonde levensstijl en cyclus helpen terugkerende schimmelinfecties te verminderen.

Heb je regelmatig last van een schimmelinfectie? Neem contact met ons op, misschien kunnen we je helpen! 💬