Reviewed door

Morgane Leten - Nutrition & Fertility Coach

Back

Waar let je op bij het kiezen van je supplementen?

Reviewed door

Morgane Leten - Nutrition & Fertility Coach

Hoe kan het dat je voor het ene potje supplementen nog geen drie euro betaalt, en het andere potje veel meer kost? Het prijsverschil van supplementen zit hem in de ingrediënten en de kwaliteit ervan. Lees verder en je weet precies welke je volgende keer moet kiezen.

Er zijn veel supplementen te koop. Misschien wel te veel. Als Nutrition en Menstrual Health-expert, ondersteunt Guud-founder Morgane vrouwen met hun cyclus, zodat ze zich beter voelen.

Toen ze hier net mee begon, raadde ze vrouwen bepaalde supplementen aan, maar te vaak kwamen ze terug met supplementen die niet effectief waren. Dit was een van de redenen dat ze met Guud Woman haar eigen supplementen is gaan ontwikkelen.

Bij Guud gebruiken we enkel actieve ingrediënten die zijn gelinkt aan gezondheidsclaims. In dit blog vertellen we je wat actieve ingrediënten zijn en waar je nog meer op moet letten bij het kopen van supplementen.

First things first, heb je supplementen nodig?

Laten we beginnen met het begin. Je bent gezond en eet gevarieerd. Heb je dan toch supplementen nodig? De meningen verschillen, maar ons antwoord is ja. En wij baseren ons op verschillende onderzoeken.

 • Slechts 5 procent van de Belgische bevolking haalt de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid groente, fruit en jodium. Gemiddeld eten we in België ongeveer de helft van de benodigde hoeveelheid groentes. De Nederlander scoort niet veel beter. Slechts 15 procent van de Nederlanders komt aan de aanbevolen norm.
 • De bodem waarop groente en fruit groeit, bevat minder vitamines, mineralen en sporenelementen ten opzichte van zo’n dertig jaar geleden. Zo bevat broccoli 73 procent minder calcium dan dertig jaar geleden, en zit er tegenwoordig 60 procent minder vitamine C in een appel. Bizar, vind je niet?
 • We eten veel bewerkt voedsel (wit meel, witte pasta, witte rijst, witte suiker, oliën). Hier ontbreken belangrijke voedingsstoffen. 
 • We hebben weinig zonuren en zitten veel binnen, wat ervoor zorgt dat we niet altijd genoeg vitamine D aanmaken.

Supplementen op basis van klachten of je levensfase

Maar welke supplementen neem je dan? Kijk hiervoor naar je klachten of levensfase. Je kunt ook via een bloedonderzoek laten onderzoeken wat je tekorten zijn, maar lichamelijk klachten kunnen ook al een goede aanwijzing zijn van bepaalde tekorten. Denk aan klachten als:

 • Onregelmatige cyclus
 • Krampen
 • Hoofdpijn
 • Vermoeidheid
 • Foodcravings
 • Laag libido
 • Acne

Of kijk naar je levensfase:

 • Kinderwens
 • Zwangerschap
 • Borstvoeding
 • (pero)menopauze

Heb je klachten en weet je niet wat je eraan kunt doen? Chat met ons, of ga zelf alvast op onderzoek uit via onze menstruatieklachten-wijzer.

Waar let je op bij supplementen?

Doen de supplementen wat ze zeggen? Dat hangt af van welke supplementen je neemt. De Nederlandse Consumentenbond deed in 2019 een onderzoek naar multivitamines. Ze ontdekten dat:

 • Er in elke multivitamine wat anders zit. Er is dus geen ‘vaste’ ingrediëntenlijst.
 • Er zijn veel supplementen waar niet genoeg actieve ingrediënten in zitten. Hierdoor werkt een supplement niet goed.
 • Soms bevat een supplement juist te veel van een bepaald ingrediënt. Ook dat is niet goed.

Niet alle supplementen voldoen dus aan de normen die we mogen verwachten. En niet alle supplementen zijn van dezelfde kwaliteit. Bij goedkopere supplementen is er gekozen voor de allergoedkoopste grondstoffen. Er wordt dus bespaard op de belangrijkste ingrediënten. Niet zo wenselijk, als je supplementen juist neemt vanwege de ingrediënten. 

Kaat is een van onze Guud Ambassadors. Samen met haar zus Marie runt ze haar eigen onderneming The Mocktail Club, waarmee ze heerlijke natuurlijke non-alcoholische cocktails maken. Kaat weet dan ook hoe belangrijk goede ingrediënten zijn: “We willen voor al onze klanten van The Mocktail Club alleen maar het beste van het beste. Daarom werken we enkel met verfijnde, natuurlijke ingrediënten van de allerhoogste kwaliteit.” 

Waar let je dan op bij het kopen van een supplement?

1. Gebruik ingrediënten die goed opgenomen kunnen worden

Het belangrijkste is dat je een supplement neemt dat goed wordt opgenomen door je lichaam. Wat betekent dat? Je lichaam is ingewikkeld en alle processen zijn nauw verweven met elkaar. Simpelweg losse vitamines of mineralen nemen, betekent niet altijd dat ze goed worden opgenomen. 

De meeste vitaminen en mineralen werken samen met andere, zodat het lichaam ze samen goed kan omzetten in wat je nodig hebt. We noemen de belangrijkste om op te letten:

Foliumzuur → Actief foliumzuur

Foliumzuur is een wateroplosbare vitamine B9 (of vitamine B11 in Nederland). Het is een belangrijk vitamine voor het lichaam. Een tekort aan foliumzuur kan allerlei klachten veroorzaken.

Vitamine B9 kent twee vormen; de synthetische variant foliumzuur en de natuurlijk variant: folaat.

Lang werd gedacht dat normaal foliumzuur goed opgenomen kon worden, maar dit blijkt niet het geval. Kies daarom voor actief foliumzuur, zoals bijvoorbeeld Quatrefolic. Meer over foliumzuur lees je in ons blog: Alles wat je moet weten over foliumzuur.

Magnesium → Magnesium citraat/bisglycinaat 

Magnesium is een belangrijk mineraal. Je vindt het onder andere in pompoenpitten, broccoli, zeewier, algen, spinazie, bananen en cacao. Je mag jezelf dus best af en toe verwennen met een stukje zwarte chocolade. Zorg er dan wel voor dat deze een zo hoog mogelijk percentage cacaobestanddelen bevat.

Magnesium wordt vaak verkocht als magnesiumoxide. Het lichaam kan dit moeilijk opnemen en het geeft veel maag- en darm-problemen. Het lichaam neemt natuurlijk gebonden magnesiumvormen (magnesiumcitraat en magnesiumbisglycinaat) beter op. 

Zink → Zink Bisglycinaat 

Zink zit in de cellen van je lichaam. Het mineraal speelt een grote rol bij het behoud van gezond haar, nagels en huid, maar het moet wél effectief in de bloedbaan worden opgenomen om goed z’n werk te kunnen doen.

Om ervoor te zorgen dat zink goed in de bloedbaan wordt opgenomen, heeft het een van BFF nodig die hem door de bloedbaan heentrekt: aminozuur glycine. 

Omega 3 → Vegan Omega-3 

Omega-3-vetzuren zijn meervoudig onverzadigde vetzuren. Er zijn er 3:

 • Alfa linoleenzuur (ALA)
 • Eicosapentaeenzuur (EPA)
 • Docosahexaeenzuur (DHA)

Omega 3 is belangrijk voor je hart, hersenen en ogen en zijn gezond tijdens de zwangerschap en voor vegans. ALA is plantaardig, en EPA en DHA zijn te vinden in vette vissen. Voor vegans is het binnenkrijgen van omega 3 daarom iets lastiger – als je naar de traditionele supplementen kijkt, tenminste. 

Bij Guud halen we onze vetzuren uit algen. Zo zit het: Als je vis zou eten, dan krijg je DHA en EPA binnen. Maar, dat komt eigenlijk alleen omdat de vis het binnen heeft gekregen via hun eigen voeding: algen. Dus waarom niet de vis overslaan, en meteen de algen gebruiken?

Want algen zijn geen dieren, maar zeewier.

Verder maken we voor de omhulsels van onze supplementen ook geen gebruik van rundergelatine, maar gebruiken we hiervoor hydroxypropylcellulose. Dit wordt gemaakt uit cellulose. Het is een belangrijke meervoudige suiker in hout en in planten. 

2. Voedselallergie en -intolerantie

Een goed supplement bevat verder zo weinig mogelijk hulpstoffen en is zoveel mogelijk vrij van allergie-uitlokkers. Dit zijn ingrediënten als:

 • Gist
 • Gluten
 • Maïs
 • Lactose
 • Soja
 • en kleur- en smaakstoffen

Al onze Guud-supplementen zijn vrij van gluten, tarwe en lactose. Daarnaast zijn ze vrij van conserveringsmiddelen, toegevoegde suikers en kunstmatige kleurstoffen.

3. Goedgekeurd door het FAVV

Ze worden gemaakt in België, zijn goedgekeurd door het FAVV en bevatten een notificatienummer. Een notificatieummer garandeert dat het product voldoet aan alle Belgische regelgevingen.

4. Vullers en witmakers

In veel voedingssupplementen vind je ook silicium-, en titaandioxide (E551 en E171), en magnesiumstearaat. Deze stoffen worden gebruikt om de capsules beter te kunnen vullen en om ze wit te maken. 

Wij gebruiken geen silicium- en titaandioxide, omdat de EFSA (European Food & Safety Agency) deze stoffen niet meer als veilig beschouwd omdat het het DNA kan beschadigen.

Als natuurlijk alternatief gebruiken wij rijstconcentraat, rijstzetmeel en transparante HPMC-capsules.

5. De aangeraden dagelijkse hoeveelheid

Houd je tot slot aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid en neem niet meer dan dat. Sommige supplementen kunnen hierdoor namelijk een averechts effect geven. Let ook op dat je supplementen niet willekeurig combineert. Bij Guud Woman zijn de supplementen zo samengesteld dat je ze veilig kunt combineren.

Heb je nog vragen? Neem contact op, we helpen je graag!

Wat is Guud voor jou?

Doe de quiz