Reviewed door

Rebecca Verhofstede - Midwife Cycle & fertility Expert

Back

Tik tok, daar is je biologische klok

Reviewed door

Rebecca Verhofstede - Midwife Cycle & fertility Expert

25 en nog steeds single, 30 en nog niet getrouwd, 35 en nog geen kinderen? Deadlines waar echt niemand blij van wordt. Maar helaas wel een ongeschreven regel in de maatschappij. Zijn ze echt nodig? Moeten we vóór een bepaalde leeftijd kinderen krijgen, bijvoorbeeld, vanwege onze biologische klok?

Laten we voorop stellen dat je nooit, maar dan ook nooit ‘snel’ moet samenwonen, alleen maar omdat je ‘op tijd’ een kind moet krijgen, puur alleen omdat de maatschappij dat van ons verwacht. Jij bepaalt je eigen weg, op je eigen ritme. Dat gezegd hebbende…

Hoe zit het dan met onze biologische klok? ⏰

Oké. We gaan het niet mooier maken dan het is. Onze biologische klok bestaat zeker. We hebben het dan over de leeftijd waarop een vrouw redelijk snel en spontaan zwanger kan raken. 

De kans op een spontane zwangerschap wordt kleiner na je vijfendertigste. Maar dat betekent niet dat je niet meer zwanger kunt worden als je ouder bent dan 35. Met behulp van moderne technieken zoals het invriezen van eicellen en IVF, maken veel vrouwen nog steeds kans op een gezonde zwangerschap. 

First things first: Hoeveel eicellen heb ik? 

Je wordt geboren met alle eicellen die je ooit zult hebben (namelijk één tot twee miljoen onrijpe eicellen). Vanaf dan sterven er dagelijks een aantal eicellen af. Maar geen paniek, je houdt er nog zo’n 300.000 tot 500.000 over aan het begin van je reproductieve fase. Deze start wanneer je voor de eerste keer menstrueert of ongesteld wordt. 

Je eicellen beginnen pas te rijpen wanneer je voor het eerst menstrueert. Tijdens je vruchtbare periode ontwikkelen er zich in totaal ongeveer 400 eicellen. 

Als twintiger en dertiger ben je het meest vruchtbaar. De kwantiteit en kwaliteit van je eicellen worden steeds minder vanaf het moment dat je 30 bent, en vanaf je 35e gaat het nog sneller bergafwaarts.

Wat gebeurt er tijdens je reproductieve jaren? 

Tijdens je reproductieve of vruchtbare jaren groeien er iedere maand, per eierstok zo’n tien follikels. Er rijpt alleen maar één eicel helemaal uit. En alleen deze eicel zal zich wagen tot het grote avontuur namelijk de eisprong. De andere gegroeide eitjes sterven helaas weer af.

Wat gebeurt er met je eicellen als je de pil neemt? 

Hormonale anticonceptiemethodes (zoals de pil, vaginale ring , of het hormoonspiraal) onderdrukken je eisprong. Dat betekent dat er dan wel eicellen rijpen in je eierstokken, maar er geen enkele tot maximale groei komt, en vrijgegeven wordt uit de eierstok om te kunnen worden bevrucht. Deze gerijpte eicellen blijven niet leven. Ze sterven af en worden daarna opgenomen door het lichaam.

Geen extra voorraadje dus als je de pil inneemt. 

Gezonde eetgewoontes voor gezonde eicellen

Sommige onderzoeken laten zien dat je eetgewoontes een rol kunnen spelen bij het behoud van de kwaliteit van je eicellen. En dus heeft de kwaliteit van de vrouwelijke eicel een grote invloed op de gezondheid van de baby. Maar ook voor vrouwen zonder kinderwens is de gezondheid van de eicel héél belangrijk.

Hoe gezonder je eicel en follikel (eiblaasje), hoe beter de hormonen oestrogeen en progesteron kunnen worden aangemaakt. Deze zijn belangrijk voor een gezonde menstruatie cyclus.

Gezonde vetten

We zeiden het net al even. Gezond eten kan je helpen je eicellen gezond te houden. Vooral gezonde vetten (omega 3) zijn belangrijk. 

Studies hebben aangetoond dat als je vaak voeding eet met veel omega 3-vetzuren, dit kan helpen de kwaliteit van je eicellen. Om de kwaliteit van je eicellen te bewaken, eet je dus genoeg gezonde vetten.

Gezonde vetten zijn vetten met een hoog percentage onverzadigd vet en een laag gehalte aan verzadigd vet. Ze bevatten genoeg omega 3 vetzuren en weinig omega 6 (die krijg je al genoeg binnen met een normaal dieet).

Daarnaast is omega 3 net zoals magnesium ook belangrijk voor je progesteron levels. Progesteron is een van de belangrijkste hormonen voor een gezonde zwangerschap. De aanmaak van progesteron na de bevruchting is ontzettend belangrijk. Het voorkomt dat je lichaam het embryo afstoot, zorgt ervoor dat de baarmoeder in optimale conditie blijft en dat de groei van borstklieren wordt gestimuleerd.

Lees ook: Een gezonde cyclus en zwangerschap dankzij Guud Woman

Waar vind je gezonde vetten en hoeveel moet je er van eten om je eicellen gezond te houden? 

Je vindt gezonde vetten in vette vis (zalm, haring, makreel en sardines, ook bekend als omega 3-vetzuren). Niet zo van de vis? 

Je vindt omega 3 ook in noten, avocado, olijfolie, kokosolie, pompoenpitolie, hennepolie en walnootolie. Ook in biologische eieren zitten goede vetten. Vul je reserves verder aan met kwlaitatief supplement op basis van algenolie. 

Je hebt ongeveer 80 gram gezonde vetten per dag nodig. 

Een paar voorbeelden van gezonde vetten in grammen:

  • Eén eetlepel olijfolie: 13,5 gram
  • Eén avocado: 30 gram
  • 20 amandelen: 10 gram
  • Een portie zalm: 15 gram

Meer over de kwaliteit van eicellen? We zijn fan van het boek It starts with the egg, door Rebecca Fett.

Eicellen laten invriezen? Een goed idee? 

Ben je boven de 30 en heb je nog geen onmiddellijke kinderwens of de juiste partner gevonden? Dan kan het invriezen van je eicellen een beslissing zijn waar je veel rust bij kunt vinden. Het geeft je nooit 100% zekerheid, maar het kan zeker een optie zijn. Als je denkt dat het invriezen van je eicellen een optie kan zijn voor je, raden we je er aan om meer informatie in te winnen bij je gynaecoloog.

Als je je eicellen gaat invriezen voorkom je veroudering van je eicellen en blijft de kwaliteit ervan stabiel. En heb je dus geen biologische klok die in je nek hijgt.

Het invriezen van je eicellen wordt vaak niet vergoed door een verzekeraar. De kosten voor het invriezen van je eicellen is ongeveer evenveel als de kosten voor een ivf-traject. 

Tot slot

Onzekerheid is killing. Dus als je twijfels of vragen hebt over de toekomst van je vruchtbaarheid, ga dan op zoek naar de informatie die je nodig hebt. Praat met je huisarts, lees boeken, of chat met ons.

Voel je nog steeds de druk om snel kinderen te moeten krijgen? Onthoud dat het niet alleen maar om je leeftijd gaat. Je fysiologie, levensstijl én je partner spelen een grote rol. Laat je dus niet gek maken!

Heb je nog vragen? Laat het ons weten. We willen je graag helpen de beste versie van jezelf te worden. Met ons ondersteunende aanbod supplementen voor vrouwen, voel jij je zeker Guud. Elke dag van de maand.

Wat is Guud voor jou?

Doe de quiz