Reviewed door

Rebecca Verhofstede - Midwife & Cycle Expert

Back

Hoe stress je cyclus beïnvloedt

Reviewed door

Rebecca Verhofstede - Midwife & Cycle Expert

We ervaren het allemaal, stress. Er is dagelijkse stress zoals de bus missen en dan is er chronische stress die een invloed kan hebben op heel je lichaam.

We hebben allemaal stress nodig om dagelijks te functioneren (zoals in, je bent gestrest over een aankomend examen, dus je gaat meer studeren). Maar chronische, langdurige stress is niet zo goed. Te veel stress kan zijn tol eisen en kan acne, hoofdpijn, gewichtstoename, haaruitval, stemmingswisselingen, spijsverteringsproblemen en kan zelfs je menstruatiecyclus en vruchtbaarheid beïnvloeden.

En ja, je lichaam is slim, want wanneer je te veel stress ervaart zal het je menstruatie en ovulatie on-hold zetten omdat het in zo een situatie niet ideaal is om een baby te maken. Indien je geen kinderwens hebt denk je misschien "I don’t care", maar bij Guud Woman zijn we ervan overtuigd dat iedere vrouw recht heeft op een gezonde cyclus en een gezonde cyclus is een vruchtbare cyclus. 

Wat is nu het probleem?

Wanneer je lichaam stress ervaart zal het cortisol aanmaken, je primaire stress hormoon. Om meer cortisol te maken zal je lichaam als het ware progesteron stelen waardoor je progesteron levels gaan dalen. En wanneer dit gebeurt, kan het je hormonale balans in de war brengen. Het kan leiden tot veranderingen in de frequentie en duur van jouw menstruatie en jouw menstruatieklachten elke maand erger maken.


Wat veroorzaakt stress? Niet alleen werk- of emotionele problemen kunnen leiden tot meer stress, maar ook andere factoren zoals intensieve workouts, verstoorde slaap, te veel cafeïne, strenge diëten kunnen zorgen voor meer stress op je lichaam.

Lees ook: Intermittent fasting – dit moet je weten! 

Hoeveel stress is te veel?

Stress wordt een probleem als je regelmatig een van de volgende zaken opmerkt:

 • Je menstruatie begint te laat
 • Je menstruatie begint te vroeg
 • Je menstruatie stopt helemaal (ook bekend als amenorroe)
 • Je menstruatie is zwaarder (meer bloed)
 • Je menstruatie is pijnlijker
 • Je hebt bloedverlies tussen menstruaties

Wat moet je nu doen?

Je moet een manier vinden om te ontstressen. Makkelijker gezegd dan gedaan, we weten het, maar het verlagen van je cortisolspiegel is van cruciaal belang als je je hormonen weer op het goede spoor wil krijgen.

Je kan je stressniveau verlagen door:

 • Van slapen een prioriteit maken. Streef naar minimaal 7 uur slaap per nacht en probeer een constante bedtijd te hebben.
 • Doe aan mindfulness. Het leven kan over het algemeen stressvol zijn, maar het is bewezen dat zaken als yoga of meditatie helpen bij het verminderen van stress.
 • Sport! Streef naar minimaal 75 minuten intensieve activiteit per week. Als je een professionele atleet bent en elke dag traint, kan je baat hebben bij het zien van een arts die gespecialiseerd is in sportgeneeskunde. Deze kan je advies geven over hoe je je prestaties kan behouden zonder je cyclus te verstoren. Je moet op zijn minst prioriteit gaan geven aan herstel- en rustdagen.
 • Verminder cafeïne. We zeggen niet dat je je ochtendkoffie moet opgeven, maar weet dat te veel cafeïne je angstig en zenuwachtig kan maken. Zet de koffie een tijdje aan de kant of geef cafeïnevrije koffie een kans.
 • Eet gebalanceerd. Want DHA in bijvoorbeeld vette vis draagt bij tot de instandhouding van de normale hersenfunctie en vitamine B6 draagt bij tot de regulering van de hormonale activiteit.
 • Magnesium is je beste vriend: Studies tonen aan dat magnesium de normale werking van het zenuwstelsel ondersteunt. Daarnaast helpt magnesium met de aanmaak van melatonine (= slaaphormoon).
 • Heb veel plezier! Doe elke dag iets wat je leuk vindt. Breng tijd door met vrienden, lach, luister naar muziek, dans alsof er niemand kijkt. Af en toe loslaten kan wonderen doen om de cortisolspiegel te verlagen.

Wanneer moet je om hulp vragen?

De lengte van een menstruatie cyclus duurt gemiddeld 28 dagen, maar dat varieert van vrouw tot vrouw en van cyclus tot cyclus. Het is veel voorkomend om een ​​kortere of langere cyclus te hebben (22-40 dagen).

Als je zwangerschap hebt uitgesloten en meer dan drie menstruaties achter elkaar hebt gemist, is het tijd om je huisarts te bellen.

Als je menstruatie zo pijnlijk of zwaar is dat het je tegenhoudt om dagelijkse activiteiten uit te voeren, moet je ook zo snel mogelijk een afspraak maken met je huisarts om iets ernstigers uit te sluiten.

Afhankelijk van je medische en persoonlijke geschiedenis, kan je huisarts het aanbevelen om te wachten om te zien of uw menstruatie vanzelf terugkeert. In sommige gevallen heb je misschien een behandeling nodig om je menstruatie terug te krijgen.

 Wil je je cyclus weer op de rit krijgen? Meer advies nodig over een gezonde hormonale balans? Chat met ons. We helpen je graag verder.

Wat is Guud voor jou?

Doe de quiz