Reviewed door

Morgane Leten - Nutrition & Fertility Coach

Back

Intermittent fasting als vrouw – is het een goed idee?

Reviewed door

Morgane Leten - Nutrition & Fertility Coach

​​Je hebt waarschijnlijk al eens gehoord van intermittent fasting, ook wel periodiek, afwisselend, of onderbroken vasten genoemd. Misschien ken je iemand die het wel eens heeft gedaan, of heb je het zelf al eens geprobeerd, want waarom ook niet? Maar is deze dieet-hype nu echt wel gezond of niet? Als je alle artikelen en influencers moet geloven heeft het veel voordelen en word je dankzij vasten zo’n beetje een superwoman. Maar als jij als vrouw wil vasten, zijn er een paar zaken waar je op moet letten!  

Voor veel mensen kan intermittend fasten goed werken, maar als je dit wilt proberen als vrouw, is het verstandig om het op de juiste manier te doen.

Als je niet in tune bent met je lichaam, kan vasten een invloed hebben op je vrouwelijke hormonen en je menstruele gezondheid in de war brengen, toonden studies aan.

Maar dit zou je niet moeten stoppen. Als je het eens wilt proberen, doe het dan gewoon – na het lezen van dit artikel. Want in deze blog wapenen je met de feiten die je moet weten over intermittent fasten, zodat jij het kunt proberen met alle kennis en het vertrouwen dat je nodig hebt.

First things first – wat is intermittent fasting?

Intermittent fasting is voor korte of langere periodes niet eten. Redelijk simpel dus. En dat is ook meteen een van de redenen dat het zo populair is, want je hoeft geen lastige diëten of ingewikkelde recepten te volgen. Je stopt gewoon met eten. 

Hoe lang je niet eet, is afhankelijk van hoe je vast – 12, 16, 20 of zelfs 24 uur lang.

Sommige mensen vasten elke dag, anderen een paar keer per week.

Vasten is voor veel mensen aantrekkelijk, niet alleen omdat het redelijk simpel is, maar ook vanwege de lange lijst van mogelijke voordelen. Gewichtsverlies is een logische bijkomstigheid van minder eten, maar onderzoeken tonen aan dat vasten ook kan helpen het cholesterol te verlagen, het verlangen naar suiker vermindert en je bloeddruk, slaap en concentratie verbeteren. Sommige mensen melden zelfs een toegenomen uithoudingsvermogen en atletische prestaties.

Andere gezondheidsvoordelen

Een aantal onderzoeken bij mensen en dieren suggereren dat de voordelen van intermitterend vasten zeer gevarieerd kunnen zijn:

Minder ontstekingen: Sommige studies tonen aan dat intermittent fasting ontstekingen kan verminderen. Chronische ontstekingen kunnen leiden tot gewichtstoename en verschillende gezondheidsproblemen.

Verbeterd psychologisch welzijn: Eén studie vond dat acht weken intermittent fasting depressie en eetbuien verminderde terwijl het lichaamsbeeld bij volwassenen met obesitas verbeterde.

Verhoogde levensduur: Hoewel het nog niet bewezen is bij mensen, is aangetoond dat intermittent fasting de levensduur bij ratten en muizen met 33-83% verlengt.

Behoud van spiermassa: Intermittent fasting lijkt effectiever te zijn in het behouden van spiermassa in vergelijking met een blijvende calorierestrictie. Een grotere spiermassa helpt je meer calorieën te verbranden, zelfs in rust.

De gezondheidsvoordelen van intermittent fasting voor vrouwen moeten uitgebreider worden bestudeerd in goed opgezette onderzoeken bij mensen voordat er harde conclusies kunnen worden getrokken, maar het bewijs is zeker overtuigend.

Intermittent fasting voor vrouwen kan hen helpen gewicht te verliezen en hun risico op hartziekten en diabetes te verminderen. Er zijn echter meer onderzoeken bij mensen nodig om dit te bevestigen.

Werkt intermittent fasting voor vrouwen?

Die lijst met voordelen hierboven klinkt aantrekkelijk, maar als je niet begrijpt wat je doet, kan je met vasten juist het tegenovergestelde bereiken van wat je wilt!

Zo zit dat:

Of je nu kinderen wilt of niet, jouw vrouwenlichaam is gemaakt om zich voort te planten. Als je voor langere periodes niet eet, denkt je lichaam dat het uitgehongerd wordt. Het gaat op spaarstand. Deze modus draait om overleven.

Je lichaam blijft gewicht vasthouden, voor het geval je bijvoorbeeld een hongersnood moet overleven, en het stuurt meer hongersignalen naar je hersenen.

Daarnaast gaat ook je vruchtbaarheid op een laag pitje, zodat je lichaam geen energie besteedt aan ‘minder belangrijke’ zaken zoals het groeien van een baby.

Als je op dit moment geen kinderwens hebt, lijkt dit geen probleem, maar een verminderde vruchtbaarheid komt voort uit ontregelde hormonen. En dat kan weer voor een hele reeks gezondheidsproblemen zorgen, die zeer waarschijnlijk het tegenovergestelde zijn van wat je probeert te bereiken met vasten.

Mogelijke negatieve effecten van intermittent fasting

Als je voor lange periodes vast, kan dit het gedeelte van je hersenen beïnvloeden wat je hormonen regelt. Zo kan je oestrogeenaanmaak veranderen, wat weer effect heeft op je maandelijkse cyclus.

Als dit gebeurt:

  • voel je je moe, heb je geen energie
  • heb je meer zin in zoetigheid
  • kom je aan
  • vind je het moeilijk je te concentreren
  • wordt je huid en haar dof
  • verandert je cyclus en je vruchtbaarheid

Vasten kan ook de productie van het stresshormoon cortisol verstoren. Wanneer dit gebeurt, merk je misschien:

  • dat je je angstiger voelt
  • minder energie, hersenmist hebt
  • dat je niet kunt slapen

En hoe zit het met vasten en sporten?

Sport je regelmatig in combinatie met het vasten? Hier zijn misschien extra risico’s aan verbonden. Met vasten vertel je je lichaam al dat je niet genoeg voedingsstoffen binnen gaat krijgen. Als je daar de stress van sporten bij optelt, kan het stresshormoon cortisol stijgen.

Het resultaat? Je lichaam blijft con-ti-nu in overlevingsstand, wat er ook weer voor kan zorgen dat je maandelijkse cyclus verandert. Je kunt zelfs meer buikvet opslaan.

Dus in plaats van het gewichtsverlies en een gezond brein, waar je waarschijnlijk op hoopte, kan intermittent fasting er voor zorgen dat je menstruatie wegblijft, je je angstiger voelt, en je sportprestaties minder worden – het tegenovergestelde van waar je naar op zoek bent.

Het komt erop neer dat intermittent fasting veel voordelen kan hebben, maar er zijn ook veel bijwerkingen waar je je als vrouw bewust van moet zijn.

Gewapend met kennis en een bewustzijn van je eigen lichaam en cyclus, kan vasten nog steeds voor je werken. In het volgende deel van deze blogpost geven we je een stap-voor-stap handleiding om je te helpen de vruchten van het vasten te plukken.

Vasten voor vrouwen: zo doe je dat

De grote vraag is: zijn er nog steeds manieren om de voordelen van intermittent fasting te krijgen als je een vrouw bent?

Het antwoord is JA!

Maar je moet het wel slim aanpakken.

Er zijn een paar handvaten die je kunt volgen om ervoor te zorgen dat je de risico's beperkt en wel de goede dingen merkt die vasten te bieden heeft.

  1. Vast niet als je menstrueert. Je lichaam werkt al hard genoeg tijdens deze dagen, dus zorg goed voor je lichaam en eet gezond.
  2. Vast nooit meerdere dagen achter elkaar. Kies een of twee losse dagen per week.
  3. Vast maximaal 12 uur achter elkaar. Als je langer vast, kunnen je hormonen in de war raken.
  4. Pas je workout-schema aan. Sport niet intensief op de dagen dat je vast. Helemaal sporten volgens je cyclus? Lees onze blog: Period Power: Train volgens je cyclus.
  5. Op de dagen dat je eet, doe je dit volgens je cyclus. Wat dit betekent? Je leest het hier
  6. De beste periode om te vasten is na je menstruatie. Tijdens deze fase (de folliculaire fase) werkt je metabolisme langzamer, waardoor je een minder hongergevoel hebt. De week vóór je menstruatie heeft je lichaam juist meer calorieën nodig

Luister altijd goed naar je lichaam. Als de kortere vastenperiode goed voor je werkt, overweeg dan om de periode te verlengen. Maar als je symptomen van een hormonale onbalans begint op te merken, stop dan onmiddellijk!

Vasten volgens je cyclus

Voor vrouwen met een regelmatige cyclus:

Wanneer?

Wat?

Dag 1-12

Je lichaam is al hard aan het werk als je ongesteld wordt, dus je kunt het beste op dag 2 of 3 beginnen met vasten.

Dag 12-14

Je oestrogeenproductie piekt, dus beperk het vasten tot 13-15 uur.

Dag 15-20

Je kunt tijdens deze fase blijven vasten, maar luister naar je lichaam en doe wat voor jou goed is

Dag 21-28

Vermijd vasten in de premenstruele fase van je cyclus om ervoor te zorgen dat je hormonen niet worden verstoord.

 

Nog even op een rijtje. Stop met vasten als…

  • je menstruatie onregelmatig wordt, of zelfs uitblijft;
  • je je een zombie voelt, maar je juist niet kunt slapen;
  • je je niet helemaal goed voelt: je hebt hersenmist, voelt je chagrijnig en angstig;
  • je haar en huid verslechteren;
  • je aankomt;
  • je een eetstoornis hebt, of hebt gehad 

Intermittent fasting heeft een ander effect op mannen dan op vrouwen. Dus als je over die magische resultaten leest, is het belangrijk om je realiseren dat er geen one-size-fits-all is. 

Het beste dieet is er een die je lang kunt volhouden. Ontdek wat goed werkt voor jou, wat past bij je levensstijl, en stop meteen als je zwanger wilt worden, zwanger bent, of andere vreemde veranderingen opmerkt.

Veelgestelde vragen over vasten

Mag ik drinken tijdens het vasten?

Ja. Water, thee en andere dranken zonder calorieën zijn prima.

Is het niet ongezond om je ontbijt over te slaan?

Nee. De uitdaging is dat de meeste mensen die regelmatig het ontbijt overslaan vaak een ongezonde levensstijl hebben. Als je ervoor zorgt dat je de rest van de dag na het vasten gezond eet, dan is deze gewoonte heel gezond.

Kan ik supplementen nemen tijdens het vasten?

Ja. Maar vergeet niet dat sommige vetoplosbare vitamines beter werken als je ze met eten inneemt.

Veroorzaakt vasten spierverlies?

Alles wat ervoor zorgt dat je gewicht verliest, kan spierverlies veroorzaken. Daarom is het belangrijk om gewichten te heffen en je eiwitinname hoog te houden. Een onderzoek uit 2011 toonde aan dat intermittent fasting minder spierverlies veroorzaakt dan regelmatige calorierestrictie.

Vertraagt vasten mijn metabolisme?

Nee. Sommige onderzoeken tonen aan dat kortdurende vasten het metabolisme juist stimuleert.

Op zoek naar meer dieet- en voedingsinspiratie? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang gratis12 recepten die passen bij specifieke fasen van je cyclus!

Wil je meer informatie over vasten? Of heb je vragen over je cyclus? Neem contact op met een van onze experts. We adviseren je graag! 💕