Reviewed door

Morgane Leten - Nutrition & Fertility Coach

PCOS en Voeding

Zo’n tien procent van alle vrouwen heeft last van PCOS. En velen denken dat er niets aan te doen is. Dat is namelijk wat artsen zeggen (en denken!). De meeste behandeling richten zich dan ook alleen op het verlichten van symptomen, bijvoorbeeld via hormonale anticonceptie. Maar wist je dat je met het juiste eten je symptomen kunt verminderen? We vertellen je er alles over in dit blog.

Je PCOS verbeteren met voeding? Yes! Het kan. Uit onderzoek blijkt dat voeding een belangrijke rol speelt bij het verbeteren van PCOS. Een paar kleine aanpassingen zijn vaak genoeg om de vervelendste symptomen te verlichten.

Wat is PCOS? 

Laten we beginnen met de basis. Wat is PCOS? Bij het polycysteus-ovariumsyndroom (PCOS) heb je niet regelmatig een eisprong of helemaal geen eisprong. 

De meeste vrouwen ontdekken dat ze PCOS hebben omdat ze een onregelmatige menstruatie hebben, of helemaal niet menstrueren. Vrouwen met PCOS hebben meestal cysten op hun eierstokken doordat ze te veel van het hormoon androgenen hebben. 

Meestal wordt op basis van je klachten je medische geschiedenis besproken door een arts, inclusief je menstruatie en eventuele gewichtsveranderingen. Gewicht is belangrijk omdat uit onderzoek blijkt dat tussen de 33% en 83% van de vrouwen met PCOS ook overgewicht of obesitas heeft. Maar het is niet de enige indicator. Vrouwen met een gezond gewicht kunnen ook PCOS hebben.

Guud Woman-oprichter Morgane heeft zelf PCOS. Nadat ze stopte met de pil, bleef haar menstruatie uit en had ze ook last van ernstige stemmingswisselingen en hormonale acne.  “Het voelde niet goed, dus ik ging naar de dokter. Die vertelde me dat ik PCOS had. Uh, wat? Wat kan ik daaraan doen? ‘Niets', zei hij. En daar zat ik dan. Nog niet eens dertig, en nu al ‘was er iets mis’ met me: Ik had gezondheidsklachten en was verminderd vruchtbaar.” Morgane leerde dat je PCOS-symptomen kunt verbeteren met veranderingen in voeding en levensstijl. Als je meer wilt weten over haar ervaring, lees dan haar blog hier

Wat zijn de symptomen van PCOS? 

Er zijn veel symptomen, en niet iedere vrouw met PCOS heeft alle symptomen. De bekendste en meest voorkomende symptomen zijn:

 • cystes op de eierstokken;
 • gewichtsveranderingen;
 • overmatige haargroei (of in sommige gevallen haaruitval of dunner wordend haar);
 • insulineresistentie;
 • een vette huid en acne; 
 • vruchtbaarheidsproblemen. 

Vrouwen met PCOS hebben een groter risico op het ontwikkelen van hartaandoeningen, endometriumkanker, diabetes en hoge bloeddruk. 

Hoe ontstaat PCOS? 

Helaas is de exacte oorzaak nog niet bekend. Sommige onderzoeken geven aan dat genetica een rol speelt, maar andere factoren zijn onder meer hogere niveaus van androgenen. Androgenen is een mannelijk hormoon dat ervoor zorgt dat de eierstokken geen eicellen vrijgeeft. Dit verstoort je menstruatiecyclus. Hierdoor word je onregelmatig ongesteld, of blijft je menstruatie helemaal uit.

Ook levensstijlkeuzes kunnen een rol spelen bij PCOS. Wat je eet, hoe actief je bent en je stressniveaus hebben allemaal invloed op je menstruatiecyclus. Er kan dus niet één oorzaak worden aangewezen.

Welke invloed heeft je eten op PCOS – hormoonproof eten

Veel vrouwen met PCOS hebben een hoog insulinegehalte. Insuline wordt in je alvleesklier aangemaakt. Gewone insulineniveaus helpen suiker om te zetten in energie, maar te veel insuline zorgt voor een insulineresistentie. De insuline die je aanmaakt, wordt hierdoor niet goed omgezet door je lichaam. Daardoor maakt je lichaam meer androgenen aan. 

Insulineresistentie kan ook worden veroorzaakt door een hogere body mass index (BMI). Afvallen is bij vrouwen met PCOS vaak moeilijk. Je voeding draagt bij ​​aan de insulineresistentie. Daarom is het verstandig om bepaalde voedingsmiddelen te beperken. 

Kan hormoonproof eten de symptomen van PCOS verlichten? 

Ja! Het kan dus zeker! We zijn overtuigd dat je resultaten ziet als je je dieet aanpast. Dit doe je met voedingsmiddelen die het effect van suiker op het bloed verminderen. Zo kun je namelijk je insulineresistentie tegengaan. Voedingsmiddelen met veel vezels zijn de heilige graal – ze helpen de spijsvertering te vertragen en het effect van suiker op het bloed te verminderen. 

Een paar voorbeelden van vezelrijk voedsel: 

 • groenten zoals bloemkool en broccoli;
 • donkere bladgroenten zoals boerenkool, spinazie;
 • bonen en linzen;
 • bessen;
 • groene en rode paprika's;
 • noten zoals amandelen, pijnboompitten en walnoten;
 • pompoen en zoete aardappel.

Een gezond PCOS-dieet kan ook bestaan ​​uit: 

 • Veel natuurlijke, onbewerkte voedingsmiddelen.
 • Vette vis zoals zalm en tonijn.
 • Gezonde vetten zoals olijfolie, avocado's en kokosnoten.
 • Donkere chocolade (met mate – en zorg dat er minimaal 75% cacao in zit) 

Waarom je ontbijt de belangrijkste maaltijd is als je PCOS hebt

Het ontbijt is voor iedereen belangrijk, maar als je PCOS hebt, is het echt belangrijk om pieken in je bloedsuikerspiegel te voorkomen. Het ontbijt is de eerste gelegenheid van de dag om je lichaam te vullen met voedingsstoffen die je energie geven voor de dag. Als gevolg daarvan is de kans groter dat je ongezonde snacks of suiker kunt vermijden, wat vooral niet ideaal is als je PCOS hebt. Eitjes + avocado is Guud om de dag mee te starten en ideaal om je energie niveau stabiel te houden Probeer een zoet ontbijt te vermijden.  Als je granola of een fruitsmoothie hebt, voeg dan altijd wat noten en zaden of extra eiwitten toe.

Geen grote ontbijter? Geen probleem. Bekijk Morganes ochtendroutine voor een heerlijk (en makkelijk!) ontbijt.

Wat je beter niet kunt eten als je PCOS hebt:

Wat je kunt vermijden zijn de ‘standaard’ dingen die vaak worden afgeraden:

 • Geraffineerde koolhydraten zoals witbrood, croissantjes, alles met wit meel.
 • Gefrituurd voedsel.
 • Frisdrank en energiedrankjes (drankjes met suiker).
 • Bewerkt vlees zoals hotdogs, worstjes en vlees-broodbeleg.
 • Rood vlees.  
 • Te veel alcohol.
 • Koffie. Sorry lady's. Onderzoek toont aan dat vrouwen die meer dan twee kopjes koffie per dag drinken, hogere oestrogeenspiegels hebben tijdens de folliculaire fase van hun cyclus. Lees er hier meer over: De invloed van koffie op je hormonen.

Natuurlijk kun je af en toe genieten van een croissantje of dat stukje vlees op de barbecue. Maar doe het met mate, vooral als je erg veel last hebt.

Zijn melkproducten slecht voor PCOS? 

Je hebt misschien gehoord dat zuivel slecht is voor vrouwen met PCOS en hier zit een kern van waarheid in. Zuivelproducten bevatten een hormoon genaamd insuline-achtige groeifactor. Dit verhoogt de androgeenproductie bij vrouwen. 

Daarnaast zit er ook vaak veel suiker in zuivel. Dit wil je vermijden, omdat het ervoor zorgt dat de insulinespiegels te snel stijgen en dalen. Je lichaam de bloedsuikerspiegels vervolgens niet goed reguleren. Dit kan leiden tot ontstekingen.

De beste supplementen voor PCOS 

Je kunt je symptomen bestrijden door je dieet aan te passen. Maar het is lastig om alle belangrijke voedingsstoffen via voeding binnen te krijgen. 

Dat is waar ondersteunende supplementen om de hoek komen kijken. Probeer een multivitamine zoals Guud Flow. Flow is speciaal samengesteld om je hormonen te helpen reguleren, een gezonde cyclus te bevorderen en je vruchtbaarheid te ondersteunen. Combineer ze met Guud Inside en Guud Vibes

 • Guud Inside bevat duurzame omega-3 op basis van algen olie.  Studies hebben aangetoond dat omega 3-vetzuren een meerwaarde kan bieden en kwaliteit van je eicellen kan verhogen wat belanrijk is voor een eisprong. 
 • Guud Vibes bevat goed opneembare magnesium en vitamine B6. Dit supplement helpt bij het reguleren van je hormonale activiteit en helpt bij het ondersteunen van je cortisol levels. 

Heb je een specifieke vraag over PCOS-symptomen? Chat met ons via onze site. We staan voor je klaar om je vragen te beantwoorden. Geen bots of automatische antwoorden. Echte mensen, die het helemaal snappen en je willen helpen. 

Bronnen: