Reviewed door

Morgane Leten - Nutrition & Fertility Coach

Back

Zwanger worden als je PCOS hebt

Reviewed door

Morgane Leten - Nutrition & Fertility Coach

Laten we beginnen met te zeggen dat het polycysteus ovarium syndroom, of PCOS, een veel voorkomende aandoening is. Je bent zeker niet alleen, ook al weten we dat het soms zo kan voelen. Guud Woman mede-oprichtster Morgane is heel open geweest over haar strijd met PCOS, dus we weten hoe moeilijk de diagnose kan zijn, vooral als er geen oplossingen zijn. 

Geschat wordt dat wel 1 op de 10 vrouwen met PCOS worstelt. De symptomen kunnen van vrouw tot vrouw verschillen, maar de hoofdoorzaak is een hormonale onbalans en problemen met de stofwisseling die de algehele gezondheid en zelfs je uiterlijk kunnen beïnvloeden. 

Vrouwen met PCOS hebben vaak ook vruchtbaarheidsproblemen en zwanger worden kan soms moeilijk zijn. Het goede nieuws is dat vruchtbaarheidsproblemen door PCOS te behandelen zijn en als je PCOS hebt, is het waarschijnlijk dat je nog steeds kinderen kunt krijgen – je hebt alleen een beetje hulp nodig. 

In dit artikel bespreken we PCOS en de symptomen, vertellen we je hoe het je vruchtbaarheid beïnvloedt en wat je kunt doen als je PCOS hebt en graag zwanger wilt worden.

Wat is PCOS?

Vrouwen met PCOS kunnen hogere niveaus hebben van mannelijke hormonen (androgenen). Dit kan veel verschillende symptomen geven, waaronder: 

  • Problemen met je menstruatiecyclus zoals ontbrekende of onregelmatige menstruaties. Je kunt ook last hebben van superzware menstruaties. 
  • Acne: Mensen met PCOS hebben vaak last van acne, zelfs na hun tienerjaren.
  • Haargroei: Maar liefst 70% van de vrouwen met PCOS heeft last van overmatige haargroei, zoals gezichtshaar of haar op hun armen, borst of buik. Natuurlijk kun je haar gemakkelijk verwijderen via verschillende methoden, maar te veel haar kan sociale angsten en problemen met zelfvertrouwen veroorzaken. Sommige mensen met PCOS worstelen ook met dunner wordend haar.
  • Gewichtstoename: PCOS kan het moeilijk maken om een gezond gewicht te behouden. 40%-80% van de vrouwen met PCOS heeft last van overgewicht. 
  • Cysten: Veel vrouwen met PCOS hebben cysten op hun eierstokken. Deze cysten zijn niet schadelijk, maar kunnen het moeilijker maken om zwanger te worden. 
  • Verminderde vruchtbaarheid: PCOS is een veelvoorkomende oorzaak van een verminderde vruchtbaarheid. Bij vrouwen met PCOS verstoort de hormonale onbalans de ovulatie. Als je geen of onregelmatige ovulaties hebt, kan het moeilijker zijn om zwanger te worden.

Kan ik zwanger worden als ik PCOS heb?

Ja! PCOS betekent niet dat je niet zwanger kunt worden, maar het kan wel betekenen dat het een grotere uitdaging is. PCOS is een van de meest voorkomende, maar behandelbare oorzaken van vruchtbaarheidsproblemen bij vrouwen. 

Dat komt omdat PCOS de eisprong verstoort. Als je niet kunt bijhouden wanneer je ovuleert, is het moeilijk om je vruchtbare periode te voorspellen. En als je geen eisprong hebt, kun je niet zwanger worden. 

Vraag je je af hoe je je menstruatiecyclus kunt berekenen? Dat is gemakkelijk. Lees ons blog hierover, het is echt heel makkelijk.

Veranderingen in je levensstijl

Misschien heeft je arts je verteld dat je niets kunt doen aan je PCOS-symptomen en dat je maar langs moet komen als je kinderen wilt. Maar wij zijn hier om je te vertellen dat je zeker dingen kunt doen om je cyclus te ondersteunen, nu, zelfs als je nog niet klaar bent voor een baby. Want je verdient een gezonde cyclus, of je nu een kinderwens hebt, of niet.

Uit onderzoek blijkt dat voeding een belangrijke rol speelt bij het beheersen van de symptomen van PCOS. Op het moment dat vrouwen hun dieet veranderden, hielp dat om een aantal van de PCOS-symptomen te laten verdwijnen.

Hoe zit dat? PCOS kan insulineresistentie veroorzaken, dus is het belangrijk om voedingsmiddelen toe te voegen die dit tegengaan. Vezelrijke voedingsmiddelen zijn de sleutel – ze helpen de spijsvertering te vertragen en verminderen het effect van suiker op je bloed.

Wat is vezelrijk voedsel? We geven je wat voorbeelden:

  • Groenten zoals bloemkool en broccoli
  • Bladgroenten zoals boerenkool, spinazie en andere donkere bladgroenten
  • Bonen en linzen
  • Bessen
  • Zoete aardappelen
  • Groene en rode paprika's
  • Noten zoals amandelen, pijnboompitten en walnoten
  • Pompoen en zoete aardappel

Een gezond PCOS-dieet kan bestaan uit:

  • Veel natuurlijk, onbewerkt voedsel
  • Vette vis zoals zalm en tonijn
  • Gezonde vetten zoals olijfolie, avocado's en kokosnoten
  • Pure chocolade (met mate! en zorg ervoor dat het minstens 75% cacao is)

Lees meer over de invloed van je dieet op de symptomen van PCOS in onze blogpost: PCOS en voeding

Vruchtbaarheidsbehandelingen voor PCOS

Als je PCOS hebt en kinderen wilt, heb je misschien medicijnen nodig om je te helpen zwanger te worden. Je arts of gynaecoloog kan deze voorschrijven. Je kunt ook praten met een vruchtbaarheidsspecialist. 

Er zijn een paar specifieke medicijnen om ervoor te zorgen dat je een eisprong krijgt – want die eisprong is onmisbaar als je zwanger wilt worden. 

Als je door PCOS cysten hebt, kunnen sommige artsen een operatie aanbevelen om ervoor te zorgen dat je weer ovuleert. Deze operatie is bedoeld om je lichaam te helpen op natuurlijke wijze te ovuleren, door weefsel dat zich in je eierstokken heeft opgehoopt te verwijderen. 

Ten slotte kunnen koppels met een kinderwens kiezen voor IVF-behandelingen. Dit is een optie voor vrouwen met PCOS als medicatie alleen niet helpt. 

Voor meer informatie over het vergroten van je kansen om zwanger te worden met IVF, lees je ons blog: Je IVF-slagingskans verhogen.

Hoe beïnvloedt PCOS een zwangerschap?

Als je zwanger bent terwijl je PCOS hebt, willen we je allereerst feliciteren! We weten dat zwanger worden voor veel mensen een uitdaging kan zijn geweest en dat het misschien langer heeft geduurd dan je had verwacht. Als je zwanger bent en PCOS hebt, loop je een groter risico op bepaalde zwangerschapscomplicaties. Maar probeer je niet te veel zorgen te maken. Praat met je arts of verloskundige. En als je ooit het gevoel hebt dat er iets niet klopt, laat jezelf en je baby dan nakijken.

Wat kan ik doen als ik PCOS heb?

Veranderingen in je levensstijl, zoals het aanpassen van je voeding, spelen een grote rol bij het onder controle houden van de symptomen, maar er zijn ook andere dingen die je kunt doen. 

  • Behoud een gezond gewicht: Als je te zwaar bent, kan afvallen helpen met het verhogen van je zwangerschapskansen. Gewichtsverlies kan je insuline- en androgeenspiegel verlagen en helpen de ovulatie te herstellen. Als je hulp nodig hebt bij het afvallen, overweeg dan een afspraak te maken met een erkend diëtist. 
  • Wees actief: Zelfs als je al een gezond gewicht hebt, kan regelmatige fysieke activiteit je helpen om je PCOS-symptomen te beheersen en je zwangerschapskansen te vergroten.
  • De juiste voeding: Zorg ervoor dat je voldoende vitaminen en mineralen binnenkrijgt om je menstruele gezondheid te ondersteunen en je vruchtbaarheid te behouden. Eet gebalanceerd en vul je voeding eventueel aan met supplementen. Zoek naar duurzame supplementen met foliumzuur en zink om je lichaam te helpen voorbereiden op een zwangerschap, maar ook vitamine D, B6, B12, ijzer en magnesium kunnen een toegevoegde waarde hebben.

Heb je nog vragen over je menstruele gezondheid? Of wil je meer weten? Neem contact op via onze live chat-support of bekijk welke producten bij jou passen via onze product-finder. We helpen je met veel liefde, zodat jij je elke dag van de maand guud voelt, zonder vervelende PCOS-symptomen!

Tot slot, onderzoeken hebben aangetoond dat vrouwen en koppels die hun menstruatiecyclus beter kennen, en hun meest vruchtbare dagen kunnen identificeren vlotter zwanger worden. Het is daarom aan te raden om je te verdiepen in je eigen cyclus.

Als je hier hulp bij kunt gebruiken, neem dan een kijkje op de website van Rebecca Verhofstede, Sensiplan-consulent en oprichtster van Vrouw & Vruchtbaarheid. Rebecca ontwikkelde een laagdrempelige online kinderwenscursus bestaande uit 7 hoofdstukken met wetenschappelijk onderbouwde informatie die je stapsgewijs kan bekijken – alleen of met je partner. Met deze cursus verhoog je je zelfkennis, kun je je eigen menstruatiecyclus duidelijk in kaart brengen en je hoogvruchtbare dagen correct vaststellen.