Reviewed door

Morgane - Nutrition & Fertility Coach

Back

Morgane’s ervaring met PCOS

Reviewed door

Morgane - Nutrition & Fertility Coach

Kan je PCOS-klachten verbeteren met voeding? Er is steeds meer bewijs van wel! Morgane, co-founder van Guud Woman ontdekte het zelf. In dit blog vertelt ze jou haar verhaal. 

Morgane’s ervaring met PCOS

“Nadat ik stopte met de pil, heb ik maanden moeten wachten tot wanneer mijn maandstonden er door kwamen. Ook kreeg ik heftige moodswings en hormonale acne. Het voelde niet goed, dus ik ging naar de dokter. Die vertelde me dat ik PCOS had. Uh, wat? Wat kan ik daaraan doen? ‘Niets', zei hij. 

En daar zat ik dan. Nog niet eens dertig, en nu al ‘was er iets mis’ met me: Ik had gezondheidsklachten en was verminderd vruchtbaar.

‘Geen zorgen,’ zei de dokter, ‘kom maar terug als je kinderen wilt en dan gaan we eraan werken.’ Ik wilde nog geen kinderen, maar ik voelde me verschrikkelijk. Ik wilde een regelmatige cyclus, een goed humeur, en een stralende huid... 

De arts diagnosticeerde mij met PCOS op basis van de symptomen."

PCOS kan worden vastgesteld als er sprake is van 2 van de 3 volgende symptomen:

 • Onregelmatige menstruatie of helemaal geen menstruatie.
 • Verhoogd testosteron of luteïniserend hormoon, het hormoon dat de eisprong opwekt. Dit kan klachten zoals acne, overbeharing en overgewicht veroorzaken.
 • Cyste die te zien zijn op een echo. Bij PCOS zijn er meer dan twaalf follikels per eierstok te zien op een echo. 

Wat? Geen oplossing voor PCOS?

Toen ik de diagnose kreeg van PCOS hadden dokter mij gezegd dat het moeilijk ging worden om zwanger te worden. Maar ik besloot mijn PCOS niet voor lief te nemen. Ik heb mij herschoold in Nutrition & Fertility en wauw, ik ontdekte een hele nieuwe wereld. Ik heb mijn cyclus in kaart leren brengen dankzij Sensiplan en paste mijn levensstijl aan. 💪

Dat ging niet van de een op de andere dag, maar na een tijd zag ik resultaten. Ik voelde me beter, stabieler, en mijn acne verdween. Ik werd zwanger en kreeg een gezonde zoon, Richard. 

Ik ben me doorheen de jaren blijven verdiepen en laten inspireren door dr. Stacy Sims, leading expert in Female Physiology and Nutrition, en dr. Jolene Brighten, Functional Medicine Naturopathic Physician, en Alisa Vitti auteur van Womancode en In the Flo.

Dit leerde ik over PCOS en voeding

"Een deel van mijn nieuwe levensstijl had te maken met mijn dieet. PCOS en voeding zijn direct aan elkaar gelinkt. Een voedzaam en gebalanceerd dieet helpt je hormonen weer in balans te krijgen en had een positieve invloed op mijn menstruele gezondheid.” 

Zo zit dat:

 1. Je hormonen hebben bouwstoffen nodig. Dit zijn de juiste voedingsstoffen, vitamines en mineralen, die je uit je voeding haalt. Een voedzaam dieet is daarom belangrijk. Krijg je niet genoeg voedingsstoffen, vitamines en mineralen binnen, of heb je veel stress, dan kunnen je hormonen uit balans geraken.
 2. Met goede voeding is de kans groter dat je een gezond gewicht krijgt. Belangrijk, want overgewicht of ondergewicht verergert PCOS-klachten en zou een negatief effect kunnen hebben op de vruchtbaarheid. Let op: Niet iedereen met PCOS heeft overgewicht.
 3. Met de juiste voeding vermijd je een teveel aan cortisol en insuline. Dit zijn twee bekende boosdoeners als het om PCOS aankomt. Hierover later meer.

Waarmee maak je je hormonen blij?

Wat moet je dan eten om je hormonen te ondersteune? 🥑

 • Onbewerkte voeding: Dit is voeding waar niets mee is gedaan, en rechtstreeks uit de natuur of van de boerderij komt. Denk aan vis en groente, fruit, noten en zaden, volkoren graanproducten en peulvruchten.
 • Vezels uit peulvruchten, groente, fruit, granen en volkorenproducten. Vezels zorgen ervoor dat suikers of koolhydraten langzaam worden opgenomen. Dit zorgt er weer voor dat je niet te veel insuline aanmaakt. Belangrijk, want er is namelijk een link tussen hoge insulinegehaltes en PCOS. Hoe hoger de insulinegehaltes, hoe hoger het testosterongehalte in je bloed. Dit kan zorgen voor overbeharing en acne.
 • Omega-3-vetzuren of gezonde vetten zijn cruciaal om je hormonen te ondersteunen. Studies hebben aangetoond dat ze bijdragen aan de kwaliteit van je eicellen. Omega-3 kan je terug vinden in vette vis, noten en zaden, olijflolie of bekijk of je een supplement kan innemen op basis van algenolie.
 • Inositol: Je lichaam kan zelf inositol aanmaken en kan bij vrouwen met PCOS bijdragen aan een gezonde bloedsuikerspiegel en hormoonbalans. 
 • Vitamine D. Studies hebben aangetoond dat vitamine D kan bijdragen aan de vruchtbaarheid. Vrouwen met een tekort aan vitamine D zouden meer moeite hebben om zwanger te worden. Vitamine D neem je het beste op via de zon. 
 • Zink: dit krachtig mineraal kan helpen bij het ondersteunen van je vruchtbaarheid. Voldoende zink in de voeding kan daarom aangeraden zijn. Je vindt het in vlees, noten, volkoren graanproducten, zaden en schaal- en schelpdieren.
 • Magnesium: Studies hebben aangetoond dat magnesium helpt bij het reguleren van je cortisol levels (= stresshormoon). Je vindt magnesium in jawel cacao, noten en zaden, bananen en groene bladgroenten. 

Let er verder op dat je regelmatig, kleinere maaltijden eet. Zo voorkom je grote dips in je bloedsuikerspiegel en voorkom je dat je lichaam teveel insuline aanmaakt. Ook overmatig koffie wordt afgeraden. De cafeïne die erin zit zorgt ervoor dat je meer cortisol aanmaakt, wat je insulinelevels kan beïnvloeden. Meer hierover lees je in ons blog: Koffie please –de invloed van koffie op je hormonen.

Een gezonde levensstijl kan je PCOS-symptomen verminderen. Maar een gezonde levensstijl is meer dan alleen voeding. Het gaat ook om hóé je leeft. Ontspannen, slaap en beweging zijn belangrijk:

 1. Ontspanning is voor iedereen belangrijk. Maar als je PCOS hebt is éxtra belangrijk. Stress activeert de aanmaak van cortisol, wat je hormoonbalans verstoort. 
 2. Slapen is belangrijk, omdat bij te weinig slaap je cortisolaanmaak wordt verstoord. 
 3. Tot slot helpt sporten voor een verhoogde insuline-gevoeligheid Ook zorgt het voor ontspanning, wat het stresshormoon cortisol helpt verlagen. Probeer om te bewegen volgens de behoeftes van elke fase van je cyclus. Meer hierover lees je in ons blog Period Power: Train volgens je cyclus.

Waarom is er zo weinig bekend over PCOS en voeding? 🤔

Waarom heeft niemand je hier ooit iets over verteld? Simpelweg omdat sommige artsen daar weinig over leren. Ze kunnen je daarom ook geen voedingsadvies geven. Het enige wat artsen vaak weten is dat overgewicht PCOS-symptomen verergert, en dat overgewicht überhaupt een negatief effect heeft op je vruchtbaarheid. Daarom raden ze je soms aan af te vallen, maar ook dat moet weer op de juiste manier gebeuren, om je hormonen niet negatief te beïnvloeden. 

Wil je meer weten over een nieuwe hype in dieetland, Intermittant fasting? Lees dan ons blog over wat je moet weten als je als vrouw gaat vasten.


Je dieet aanvullen met supplementen 🚀

"Toen ik mijn levensstijl aanpaste, ontdekte ik ook dat het lastig is om alle vitaminen en mineralen uit je voeding te halen. Ik wist dat ik mijn dieet moest aanvullen met supplementen. Maar het was lastig om goed werkende supplementen te vinden. Daarom besloot ik met Guud Woman kwaliteitsvolle supplementen voor de vrouwelijke gezondheid te ontwikkelen."

En dat is gelukt! Doe de Quiz en ontdek wat goed is voor jou. Heb je nog vragen over menstruele gezondheid of PCOS? Chat mer ons! We zijn er om jou te helpen. 


Wat is Guud voor jou?

Doe de quiz