Reviewed door

Roxanne - Nutrition & Women's Health Coach

Back

Koffie, please! – de invloed van koffie op je hormonen

Reviewed door

Roxanne - Nutrition & Women's Health Coach

Niets beter dan ‘s morgens vroeg een heerlijke kop koffie! De geur alleen al roept zoveel fijne herinneringen en gezelligheid op. Maar laten we je het meteen maar zeggen: Koffie heeft een negatieve invloed op je hormonen en zeker als je last hebt van hormonale disbalans (PMS, krampen, acne, hoofdpijn, opgeblazen gevoel, onregelmatige cyclus). In dit blog vertellen we je wat je moet weten over koffie, en wat onze favoriete vervangers zijn.

Misschien vind je het vervelend om te horen, of ben je juist dankbaar met deze inzichten?  Laat het ons gerust weten!

☕️️  Cafeïne stimuleert insuline en het stresshormoon cortisol.

Volgens verschillende studies kan dit een negatieve invloed hebben op je ovulatie en vruchtbaarheid. Wanneer ons lichaam te veel stress ervaart, onderdrukt het de vrouwelijke hormonen. Cortisol zal als het ware progesteron stelen om meer cortisol aan te maken. 

Met als resultaat? Een verstoorde cyclus. Dat kun je op allerlei manieren merken, van hevige menstruatiepijn tot het meer bloedverlies. Andere vrouwen zijn langer ongesteld of moeten soms maanden wachten tot ze weer menstrueren.

☕️️  Cafeïne/koffie zorgt ervoor dat je minder goed mineralen en vitaminen gaat opnemen.

Het heeft een negatief effect bij de opname van Vitamine B, foliumzuur en magnesium. Cafeïne zorgt ervoor dat de nieren extra magnesium verwerken. Door veel koffie te drinken riskeer je een magnesiumtekort.

☕️  Drink geen koffie op een lege maag! 

Onderzoek toont aan dat wanneer je koffie drinkt voor het ontbijt je bloedsuikerspiegel in de war gaat brengen. Een instabiele bloedsuikerspiegel is een onderliggende oorzaak van veel menstruatieklachten. Vlak voor en tijdens je menstruatie kun je soms een verhoging zien van je glucosewaarden en de eerste dagen na de menstruatie heb je juist meer kans op lage bloedsuikers. Dus vermijd koffie de dagen voor of tijdens je menstruatie om klachten te vermijden.

Koffie is heel zuur voor de maag en kan ervoor zorgen dat je reflux krijgt. Als je in de ochtend toch zin hebt in een kopje koffie, raden we je aan om voordien zeker twee grote glazen water te drinken! 

Als je supplementen neemt, is het belangrijk dat je ze niet gaat innemen met koffie voor een optimale absorptie.

☕️️  Genen bepalen hoeveel koffie je kunt drinken.

...en hoe snel je cafeïne afbreekt. Cafeïne wordt afgebroken in de lever met behulp van het CYP1A2-enzym (dat gereguleerd wordt door het CYP1A2-gen). Als je net zoals Morgane co-founder van Guud na een tas koffie wat zenuwachtig of angstig wordt, breek je genetisch gezien cafeïne waarschijnlijk niet makkelijk af, waardoor het langer in je lichaam blijft. Dan is het ook aangeraden om te kijken of je koffie kunt vervangen door iets anders.

Op zoek naar koffie-alternatieven?

Kant- en klare vervangers

- De blends van Rouge Period

- De koffievervanger van Four Sigmatic

- Matcha van The Green Gold

Zelf iets maken? 

Feel-Guud helende cacao

Een van onze favoriete recepten is raw cacao poeder met maca van Lily Roberts

- 1 el raw/pure cacao > Waarom? Feel-guud chemie (phenylethylamine), rijk in ijzer (tekorten lopen op tijdens je maandstonden), en magnesium, onmisbaar voor het aanmaken van het slaaphormonen 
- 1 tl kokosolie Waarom? Beschermt je lever tijdens ontgifting en verwerking van hormonen, en gaat ontsteking tegen, helpt tegen PMS
- 1 tl maca > Waarom? Mood & energie booster, libido verhogend, balanceert vrouwelijke hormonen
- 1/2 tl ashwagandha > Waarom? Adaptogeen, balanceert stress hormonen en zenuwstelsel
- 2/3 kopje warme plantaardige melk (of 50/50 kokosroom en water)
- 1 shot warm water
- 1 tl honing (manukahoning als je voor de luxe-versie gaat), of kokosbloesemsuiker

How to: Blend de melk tot het schuimt. Los de kruiden op in warm water, en voeg de melk toe. Doe dit met liefde, zodat die positieve energie er ook bij komt. En geniet ervan, want dat gaat je lichaam ook doen! 🥰

PS. Heb je niet alles in huis? Geen zorgen – zelfs al met cacao en kokosolie ben je lief voor je lichaam. En wees ook mindful over de hoeveelheid dat je ervan drinkt: hou het bij dat ene heerlijke kopje per dag 😉

Warme melk met dadels

Een heerlijk, hartverwarmend drankje! Wat heb je nodig?

- 1 liter melk
- 3 Medjouldadels
- 1 eetlepel ahornsiroop
- Een snufje Himalaya- of grijs zeezout
- Een theelepeltje nootmuskaat
- Een 
theelepeltje kaneel
- Optioneel: sinaasappelschil

How to: Meng alle ingrediënten (behalve de ahornsiroop) in een steelpan om het te verwarmen, meng het vervolgens met de staafmixer en voeg als laatste wat ahornsiroop toe.

Pacha latte

Pacha is een koffievervanger, gemaakt van cichoreiwortel. Het zit vol inuline, een prebiotische vezel die een gezonde darmfunctie ondersteunt! Wat heb je nodig om dit drankje te maken?

- 250 ml melk
- 2 theelepels pacha
- Een mespuntje vanillepoeder
- Wat honing of agavesiroop naar smaak
- Kaneel of cacao

How to: Verwarm de melk, maar laat het niet koken. Meng de ene helft van de melk met de ingrediënten. De andere helft schuim je op. Schenk de warme melk in een beker, voeg het melkschuim toe en bestrooi met kaneel of cacao.