Reviewed door

Morgane Leten - Nutrition & Fertility Coach

Back

Zeg Guudbye tegen PMS

Reviewed door

Morgane Leten - Nutrition & Fertility Coach

Als je last hebt van PMS (premenstrueel syndroom) kan je zowel fysiek als mentale symptomen ervaren zoals stemmingswisselingen, gespannen borsten, eetbuien, krampen, angsten, acné, hoofdpijn of een opgeblazen gevoel.

PMS symptomen worden in verband gebracht met hormonale schommelingen tussen oestrogeen en progesteron. Een relatief hoog gehalte oestrogeen vergeleken met progesteron draagt bij aan PMS symptomen. Dit wordt ook wel oestrogeendominantie genoemd.

Met deze 7 tips kan je je symptomen ondersteunen: 

Tip 1: Leer eten en bewegen volgens je cyclus 

Je cyclus bestaat uit 4 fases en elke fase heeft verschillende noden en behoefte op basis van voeding en beweging. Door hier rekening mee te houden en cyclisch door het leven te gaan kan je niet enkel je symptomen verminderen, maar breng je ook meer variatie door in je leven.

Tip 2: Track je menstruatiecyclus en herken je patronen

Door je cyclus te tracken kom je te weten hoe lang je cyclus duurt en in welke fase je precies zit. Door bepaalde symptomen bij te houden kan je na een tijdje patronen herkennen. Dit zorgt ervoor dat je kan anticiperen door de juiste voeding en supplementen te nemen om je symptomen in een volgende cycli te verminderen.

Hoe bereken je je menstruatiecyclus ontdek je hier

Tip 3: Voeg meer vezelrijke voeding toe aan je maaltijden

Vezels zijn essentieel voor een goede darmwerking en voor je hormonale balans. Vezels hebben een invloed op de hoeveelheid oestrogeen in het lichaam. Dit hormoon wordt afgebroken in je lever, komt vervolgens in je darm en verlaat via de urine, maar vooral via de ontlasting het lichaam.

Een slechte darmwerking door een overvloed aan schadelijke darmbacteriën en te weinig vezels in het voedsel, zorgt ervoor dat de afgebroken oestrogenen niet tijdig worden afgevoerd. Hierdoor worden oestrogenen opnieuw opgenomen in je lichaam. Dit kan zorgen voor oestrogeendominantie. 

Je darmflora kan je ook gezond houden door gefermenteerde voeding toe te voegen aan je dieet.

Tip 4: Kies voor gezonde vetten

Eet regelmatig vette vis (wilde zalm, sardienen, makreel, tonijn), noten (walnoten, amandelnoten) en zaden (lijnzaad, pompoenpitten) want ze zitten boordevol omega-3.

Je kunt er ook voor kiezen om omega 3 binnen te krijgen door een supplement te nemen ter aanvulling.

Aangezien de schommelingen in jouw hormonen inflammatie kunnen veroorzaken is het belangrijk om voldoende gezonde vetten toe te voegen aan je dieet. Een tekort kan leiden tot fysieke en emotionele symptomen als sombere gevoelens of zelfs depressieve buien evenals vocht vasthouden en je opgeblazen voelen.

Tip 5: De kracht van zink

Acne of puistjes, is een probleem dat nog bij vele vrouwen voorkomt ook al zijn de puberteitsjaren voorbij.

Die vervelende puisten kunnen voorkomen tijdens de ovulatie fase want dan heb je een piek in oestrogeen. Maar je kan ze ook in de week voor jouw menstruatie ervaren.

Zink speelt een belangrijke rol om een gezonde huid te behouden. 

Jouw lichaam kan geen zink aanmaken dus voeg zeker voeding toe die rijk is aan zink. Als dit niet mogelijk is kies dan voor een supplement met kwalitatieve zink. 

Tip 6: Eet minder geraffineerde koolhydraten

Suikerrijk eten en drinken, bewerkte granen zoals witte pasta, brood en rijst vallen onder geraffineerde koolhydraten. Deze koolhydraten doen snel je bloedsuikerspiegel stijgen. Ze zorgen voor inflammatie in ons lichaam en worden in verband gebracht met een verhoogd risico op verminderde insulinegevoeligheid en ovulatoire vruchtbaarheidsproblemen.

Kies voor complexe koolhydraten zoals: zoete aardappel, pastinaak, pompoen, broccoli, bananen, appels, mango, wilde rijst, haver vlokken en quinoa.

Want ze bevatten vezels en andere gezonde stoffen, zoals vitamines en mineralen. Je lichaam heeft langer de tijd nodig om deze koolhydraten op te nemen en te verteren. Daardoor zorgen ze lange tijd voor een gestage stroom aan energie.

Tip 7: Magnesium is je BFF

Bij vrouwen met PMS wordt vaak een tekort gezien aan magnesium. Een magnesium supplement kan gebruikt worden om je vermoeidheid en moeheid te verminderen. 

Daarnaast speelt het een belangrijke rol wanneer je veel stress ervaart en studies hebben aangetoond dat dit krachtig mineraal ook helpt bij het aanmaken van je slaaphormoon. 

Magnesium is dus een razend belangrijk mineraal en kan je terug vinden in bijvoorbeeld pompoenpitten, broccoli, zeewier, algen, spinazie, bananen en cacao! Je mag jezelf dus best af en toe verwennen met een stukje zwarte chocolade. Zorg er dan wel voor dat deze een zo hoog mogelijk % cacaobestanddelen bevat.

Verminder je PMS-symptomen

Een gezond voedingspatroon en een gebalanceerde levensstijl vormen de basis voor een gezond hormonaal patroon. Maar we weten allemaal dat het moeilijk is om dagelijks die balans te vinden. Daarom bestaan supplementen. En net zoals we onze voeding clean willen, willen we onze supplementen ook met degelijke ingrediënten gevuld zien.

Doe de quiz en ontdek wat Guud is voor jou. Heb je nog vragen aarzel niet om ons ene berichtje te sturen via de chat! We are in this together