Reviewed door

Uwe Porters - Mid-wife/Pregnancy & Postpartum Expert

Back

Ondersteun je libido: tips voor vrouwen die de pil slikken

Reviewed door

Uwe Porters - Mid-wife/Pregnancy & Postpartum Expert

Hormonale anticonceptie was ooit het begin van een echte revolutie voor vrouwen en vandaag de dag kunnen we echt niet meer zonder. Geen stress meer over ongeplande zwangerschappen – we kunnen eindelijk genieten van het plezier dat intimiteit met zich meebrengt zonder dat je je zorgen moet maken over de mogelijke gevolgen. Maar wat gebeurt er als de vonk gewoon niet meer overslaat? De boosdoener kan precies datgene zijn dat ons deze vrijheid bracht: de hormonen in de pil.

Als je weinig zin hebt in seks, weet dan dat je niet de enige bent. In dit artikel laten we je zien hoe je je libido kunt ondersteunen terwijl je de pil gebruikt en hoe je weer kunt genieten tussen de lakens.

Wat is het effect van de pil op je libido?

Laten we eens antwoord geven op de vraag waar de laatste jaren steeds meer aandacht voor is: heeft hormonale anticonceptie invloed op je zin in seks?

Het korte antwoord is ja, de pil kan een effect hebben op je libido. 

Hormonale anticonceptiemiddelen geven hormonen af aan je lichaam waardoor ze een zwangerschap voorkomen. Voor sommige vrouwen kunnen deze kunstmatige hormonen ook lichamelijke en seksuele bijwerkingen hebben. 

Hoe zit dat?

De meeste anticonceptiepillen bevatten oestrogeen en progesteron. Samen voorkomen ze de eisprong. Maar hier zit een addertje onder het gras: als de eisprong wordt onderdrukt, produceert je lichaam minder androgenen, de hormonen die verantwoordelijk zijn voor je libido. 

Zonder deze belangrijke hormonen kan het een stuk lastiger zijn om in de juiste stemming te komen. 

Experts geloven ook dat hormonale geboortebeperking het testosteronniveau in het lichaam verlaagt, wat de zin in seks nog meer beïnvloedt. 

Hoewel onderzoekers geen sluitend bewijs hebben gevonden om deze theorie te ondersteunen, is het duidelijk dat veel vrouwen libidoveranderingen opmerken als ze de pil nemen.

Wat heeft er nog meer invloed op je libido?

En hoewel de pil een invloed kan hebben op je libido, willen we ook dat je weet dat er andere zaken kunnen spelen waardoor je minder zin hebt in seks. We noemen de bekendste: 

  • De relatie tussen jou en je partner kan een grote rol spelen in hoe vaak je zin hebt. Loopt het niet zo lekker tussen jullie? Dan is het logisch dat je minder zin hebt.
  • Sociale factoren en dan voornamelijk drukte zoals werk en school kunnen ervoor zorgen dat je hoofd echt niet naar seks staat. 
  • Je libido kan ook afhankelijk zijn van je persoonlijkheid. Ben je verlegen en introvert, dan is de kans groot dat je in het algemeen minder zin in seks hebt.
  • Ook stress, angst of een depressie maken het lastiger om genoeg zin te hebben om het te doen.
  • Bepaalde medicijnen kunnen je libido ook verlagen.
  • Sommige (niet zo gezonde) levensstijlgewoontes zoals weinig slaap, ongezond eten of overmatig alcoholgebruik, kunnen ook van invloed zijn op je libido.
  • De puberteit, je menopauze en ook borstvoeding kunnen ook een grote invloed hebben op je libido.

Je ziet het, een lager libido hoeft niet alleen aan de pil liggen. Er zijn veel verschillende factoren die bijdragen aan je zin in seks en onderzoekers ontdekken nog steeds meer over hoe je libido precies werkt. Wees dus niet streng voor jezelf als je je niet meer zo wulps voelt als vroeger – er kunnen veel verschillende redenen zijn.

Wat kun je doen om je libido te verhogen?

Veel vrouwen merken dat hun libido verandert als ze hormonale anticonceptiemiddelen gebruiken. Het goede nieuws is dat je veel kunt doen om je zin in seks weer terug te krijgen. 

Praat

Let’s talk about sex, baby, let's talk about you and me… Als je merkt dat je libido is veranderd sinds je met de pil bent begonnen, is het belangrijk om dit ook aan je partner te laten weten.

Niet alleen zorgt praten over je verlangens en wat je fijn vindt vaak voor betere seks, maar het kan je ook helpen om te ontdekken waar je opgewonden van wordt, en het weer gezellig te krijgen tussen de lakens.

Van het delen van je wildste fantasieën tot het opspicen van de dag met wat dirty berichtjes – open zijn over je seksuele verlangens kan leiden tot een opwindend en intiem onderzoek. Dus houd je niet in – praat erover en je zult zien of jij jouw plannen vanavond omgooit...

Verminder je stress

Als je te veel aan je hoofd hebt en stress hebt, maakt je lichaam cortisol vrij – en dit hormoon kan je sekshormonen van slag brengen. Veel stress kan echt direct leiden tot een laag libido. Stress kan zelfs de bloedtoevoer naar je genitaliën verminderen – het zal lastiger om opgewonden te worden en je zin zal afnemen. 

Maar maak je geen zorgen, stress is echt onder controle te houden. Of je je nu het liefst in het zweet werkt met een geweldige workout, zen wordt van een half uurtje mediteren of gewoon lekker knuffelt met je huisdier, een manier vinden om stress tegen te gaan is de sleutel om weer in de stemming te komen. Dus neem wat tijd voor jezelf en laat de goede vibes stromen.

Wil je meer weten over stress en hoe het je cyclus beïnvloedt? Lees hier ons artikel erover.

Probeer iets nieuws

Als je weinig zin hebt, is het een goed idee om eens gek te doen. Iets nieuws proberen in de slaapkamer, of zelfs fantasieën verkennen buiten de slaapkamer, is misschien net wat je nodig hebt om die vonk weer aan te wakkeren. Of je nu houdt van rollenspellen, het lezen of zien van erotiek, of het inzetten van een nieuw seksspeeltje, er zijn genoeg opties om te verkennen. Misschien ontdek je wel iets waardoor je zin in seks weer aanwakkert. Wees creatief en laat je ideeën maar komen!

Ga voor selfcare

Voor jezelf zorgen is een belangrijk onderdeel van het stimuleren van je libido. Selfcare kan van alles betekenen: van iets basics zoals genoeg slaap tot een gezond dieet tot jezelf trakteren op een dagje spa. 

Maar één aspect van zelfzorg dat vaak over het hoofd wordt gezien als het om seks gaat, is ervoor zorgen dat je krijgt wat je nodig hebt in de slaapkamer.

Veel vrouwen hebben de stimulatie van hun clitoris nodig om een orgasme te krijgen en veel vrouwen hebben een fijn voorspel nodig om opgewonden te worden. 

Wees niet bang om met je partner te delen wat je nodig hebt – niemand kan jouw gedachten lezen! Experimenteer met nieuwe manieren, speeltjes of standjes om je genot te vergroten. Vind je het eng? Probeer het dan eens eerst voor jezelf voordat je het met je partner deelt. Want als je geniet van de seks, is de kans groter dat je het vaker wilt doen.

Praat met een arts

Als je last hebt van een dip in je libido en je denkt dat het door jouw hormonale anticonceptie komt, overweeg dan om met je arts of zorgverlener te praten. Het kan lastig zijn om erover te beginnen, maar onthoud: je arts of gynaecoloog is er om je te helpen.

Ze kunnen met je praten over lichamelijke of psychische klachten die je hebt die kunnen bijdragen aan het probleem, en ze kunnen je helpen om andere anticonceptiemethodes te onderzoeken die beter zijn voor je libido. Lijd niet in stilte – neem de eerste stap en vraag om hulp!

Ben je nog niet klaar om met je arts te praten? Chat met ons. Wij zijn experts in alles wat met de gezondheid van vrouwen te maken heeft en ons team is er om te luisteren en advies en ondersteuning te bieden.

Zorg voor een balans in je hormonen

Als je anticonceptie gebruikt en niet zoveel zin hebt in seks, zijn er manieren om je hormoonspiegels in balans te brengen. Doe dit door bijvoorbeeld een supplement aan je routine toe te voegen om je cyclus en je zin in seks te ondersteunen. Als je meer wilt weten over welke supplementen het beste zijn en waarom je een supplement zou moeten nemen als je de pil slikt, lees dan hier onze blogpost erover.

Naast supplementen zijn er ook veranderingen in je levensstijl die kunnen helpen om je hormonen in balans te brengen, zoals regelmatig bewegen, evenwichtig eten en stress onder controle houden. Door je hormonen onder controle te krijgen, zal je merken dat je zin in seks weer normaal wordt.

Weet wat de pil doet met je libido

Het is belangrijk om te onthouden dat het effect van anticonceptie op je lichaam per persoon verschilt. Lees er meer over in onze blog.

Wees niet bang om advies te vragen als je een laag libido hebt. Weet dat je altijd met ons kunt praten of (anoniem) vragen kunt stellen aan onze geweldige community

Als je de door jou gekozen anticonceptiemiddel en de mogelijke bijwerkingen begrijpt, kun je de nodige stappen ondernemen om je seksdrive te herstellen. 

En vergeet niet dat het in eigen hand nemen van je seksuele gezondheid je kracht kan geven, wat weer kan leiden tot meer zin. Wacht daarom niet langer om je verlangens, wensen en twijfels te bespreken en de hulp te zoeken die je nodig hebt voor een zalig seksleven.

Wat is Guud voor jou?

Doe de quiz