Reviewed door

Morgane Leten - Nutrition & Fertility Coach

Back

Spice up je seksleven met eten

Reviewed door

Morgane Leten - Nutrition & Fertility Coach

Hoe gaat het met jouw seksleven? Doe je het regelmatig en geniet je ervan? Dan is dat al fantastisch. Want een gezonde zin in seks is gekoppeld aan je lichamelijk en emotioneel gezond voelen, dus waarschijnlijk zit je dan goed in je vel. Maar... als je libido een beetje stoffig is, willen we je helpen. In dit blog geven we je tips om je libido te ondersteunen!

Maar eerst, wat is libido precies? 

Libido is je seksuele lust of drive. Het wordt beïnvloed door zaken als je mentale toestand, stress en veranderingen in je hormonen. Het is normaal dat je zin in seks gedurende de maand schommelt. 

Bij vrouwen is het libido dan ook nauw verbonden aan je cyclus, of beter gezegd: aan de hormonen die de hele maand door stijgen en dalen. De meeste vrouwen hebben meer zin in seks rondom hun eisprong. Dit is biologisch gezien logisch omdat ons lichaam slim is – ze weet dat de kans groot is dat je dan zwanger kan worden.

Maar factoren in je levensstijl spelen ook een grote rol. Staat er een date night op de planning? Gebruik dan deze lijst om je ultieme dinner date te plannen en… kies zelf jouw dessert!

Voeg dit toe aan jouw menu 

🦪 Oesters 

Er wordt gezegd dat oesters je libido zou opwekken maar helaas is er nog weinig bewijs hierover. Als je ze graag eet koop dan een paar van deze gladde schelpdieren bij je lokale visboer en bereid ze als aperitief. 

🍫 Chocolade 

Chocolade wordt vaak gebruikt als symbool van verlangen en daar is een goede reden voor! Chocolade bevat fenylethylamine en serotonine. Hiervan wordt gedacht dat ze stemmingsboosters zijn, en het seksueel genot kunnen stimuleren. En natuurlijk krijg je van het eten van chocolade gewoon een goed gevoel. Kies echter niet voor een salted-caramel crispy versie. Het beste koop je pure chocolade van hoge kwaliteit. 

🍓 Aardbeien 

Net als oesters hebben aardbeien een lange geschiedenis als afrodisiacum. In het oude Rome was de aardbei een symbool van Venus. In Frankrijk was er eens een traditie waarbij pasgetrouwden koude aardbeiensoep kregen om ze te helpen bij hun huwelijksnacht. En wat denk je van aardbeien met chocola voor Valentijnsdag?

Aardbeien zijn hoog in vitamine C, antioxidanten en zink waarvan onderzoeken suggereren dat ze kunnen bijdragen aan je libido. Baad het niet, dan schaadt het niet!

🍉 Watermeloen 

Zin in een romantische picknick? Neem wat watermeloen mee voor je partner! Er is een aminozuur in watermeloen genaamd L-citrulline waarvan wordt gezegd dat het de bloedtoevoer naar de penis stimuleert! 

Granaatappels

Onderzoeken hebben aangetoond dat een dagelijks glas granaatappelsap je libido zou kunnen verhogen. Volgens het onderzoek bleken mannen en vrouwen die twee weken lang een glas per dag dronken meer testosteron te hebben. Granaatappel zit ook boordevol antioxidanten, polyfenolen en vitamine C en heeft sterke ontstekingsremmende eigenschappen. 

🙅 Voedingsmiddelen om te vermijden

🍷Alcohol 

Yes, we know. Het brengt je misschien in de stemming, maar te veel alcohol kan je prestatievermogen aantasten (vooral voor mannen), en het kan ook je vermogen tot een orgasme beïnvloeden. Jammer. We zeggen niet dat je je helemaal moet onthouden van alcohol, maar houd het bij één glas wijn bij het avondeten om het leuk te houden.

🍟 Bewerkte voedingsmiddelen 

Bewerkte voedingsmiddelen zijn nooit de beste optie, maar vooral niet als je je libido een boost wilt geven. Doordat het voedsel bewerkt is, zijn de meeste voedingsstoffen verdwenen – inclusief de voedingsmiddelen die belangrijk kunnen zijn voor je libido. 

Wat kun je nog meer doen?

Voedsel kan je libido stimuleren, maar wat kun je nog meer doen?

  1. Geef je zelfvertrouwen een boost: De manier waarop je over je lichaam denkt, heeft invloed op hoe je over seks denkt. Eet gebalanceerd en sport om je zelfbeeld een boost te geven. 
  2. Verminder stress: Stress kan invloed hebben op je geslachtsdrift. Vooral vrouwen hebben hier sneller last van. Verminder stress met yoga, ademhalingsoefeningen en meditatie.
  3. Zorg voor voldoende slaap: Probeer elke nacht voldoende te slapen en als dat niet lukt, doe dan een dutje. Zorg voor genoeg mineralen die je helpen met het behouden van je energie, zoals magnesium. 
  4. Communiceer met je partner: Bespreek met je partner wanneer jij zin hebt in seks (want ja ook hier kan dat afhangen van waar je precies zit in je cyclus). Communiceer open en regelmatig en probeer conflicten op te lossen als ze zich voordoen. Dit zal je gevoelens van intimiteit verbeteren, wat weer zorgt voor meer zin in seks.

Iedereen is anders en er is geen one-size-fits-all oplossing als het gaat om het verhogen van je libido. Experimenteer met eten, ga voor een gezonde levensstijl, communiceer goed met je partner en belangrijk: Houd het luchtig. Seks hoort leuk te zijn! 

Wil je iets kwijt over je libido, of heb je vragen? Praat met ons. Wij kunnen je helpen. Chat met ons via onze website en een van onze experts zal je vragen beantwoorden.