Reviewed door

Morgane Leten - Nutrition & Fertility Coach

Hoger libido? Zo doe je dat!

Hoe gaat het met jouw seksleven? Doe je het regelmatig en geniet je ervan? Dan is dat al fantastisch. Want een gezonde zin in seks is gekoppeld aan je lichamelijk en emotioneel gezond voelen, dus waarschijnlijk zit je dan goed in je vel. Maar... als je libido een beetje stoffig is, willen we je helpen. Laten we het wat pittiger maken... met eten – en nog meer trucs! 

Maar eerst, wat is libido precies? 

Libido is je seksuele lust of drive. Het wordt beïnvloed door zaken als je mentale toestand, stress en veranderingen in je hormonen. Het is normaal dat je zin in seks gedurende de maand schommelt. 

Bij vrouwen is het libido dan ook nauw verbonden aan je cyclus, of beter gezegd: aan de hormonen die de hele maand door stijgen en dalen. De meeste vrouwen hebben meer zin in seks rondom hun eisprong. Dit is biologisch gezien logisch omdat ons lichaam slim is – ze weet dat de kans groot is dat je dan zwanger kan worden.

Maar factoren in je levensstijl spelen ook een grote rol. Dus wat je bijvoorbeeld eet, kan ervoor zorgen dat je meer of minder zin hebt in seks. Het goede nieuws is dat sommige van de libido-verhogende voedingsmiddelen behoorlijk lekker zijn.

Staat er een date night op de planning? Gebruik dan deze lijst om je ultieme dinner date te plannen en… kies zelf jouw dessert!

Het beste eten voor een superlibido

🦪 Oesters 

Er wordt al lang beweerd dat oesters het libido verhogen, maar waarom? Het is omdat ze twee aminozuren bevatten (D-asparaginezuur en N-methyl-D-aspartaat) waarvan is vastgesteld dat ze de geslachtshormonen bij zowel mannen als vrouwen verhogen! 

Dus koop een paar van deze gladde schelpdieren bij je lokale visboer en bereid ze als aperitief. Let op bij het openen van de oester – een bezoekje aan het ziekenhuis is zeker niet goed voor je libido.

🍫 Chocolade 

Chocolade wordt vaak gebruikt als symbool van verlangen en daar is een goede reden voor! Chocolade bevat fenylethylamine en serotonine. Hiervan wordt gedacht dat ze stemmingsboosters zijn, en het seksueel genot kunnen stimuleren. En natuurlijk krijg je van het eten van chocolade gewoon een goed gevoel. Kies echter niet voor een salted-caramel crispy versie. Het beste koop je pure chocolade van hoge kwaliteit. 

🍓 Aardbeien 

Net als oesters hebben aardbeien een lange geschiedenis als afrodisiacum. In het oude Rome was de aardbei een symbool van Venus. In Frankrijk was er eens een traditie waarbij pasgetrouwden koude aardbeiensoep kregen om ze te helpen bij hun huwelijksnacht. En wat denk je van aardbeien met chocola voor Valentijnsdag?

Aardbeien bevatten verschillende mineralen waarvan bekend is dat ze zin in seks ondersteunen, zoals magnesium en kalium. Aardbeien zijn ook een bron van foliumzuur. En hoewel alleen foliumzuur het seksuele verlangen niet zal vergroten, is het een van de belangrijkste voedingsstoffen als je probeert een baby te krijgen. 

Aardbeien bevatten ook antioxidanten en vitamine C, die goed zijn voor een sterk hart – onmisbaar voor seksuele opwinding en prestaties! 

🥬 Spinazie 

Misschien niet de meest sexy groente, maar het kan je zin in seks op meer dan één manier stimuleren. Spinazie is rijk aan magnesium, wat je testosteron kan stimuleren. Ook bevat het ijzer, wat je helpt de bloedstroom te verhogen. Hierdoor krijg je misschien makkelijker een orgasme, en je partner zal sneller een natuurlijke erecties krijgen. Niet verkeerd, hè?

🥑 Avocado's 

Over groene dingen gesproken… voeg avocado’s maar weer toe aan je boodschappenlijstje. Want avocado's kunnen helpen je energie te verhogen, wat belangrijk is voor een gezond libido en geweldige seks. 

Ze zitten ook boordevol mineralen en enkelvoudig onverzadigde vetten die je hart helpen beschermen. En de vitamine B6 in avocado’s helpt om je energie en zin in seks op peil te houden! Gebruik het in een smoothie of beleg je brood ermee voor een krachtige ochtendbooster! 

🍉 Watermeloen 

Zin in een romantische picknick? Neem wat watermeloen mee voor je partner! Er is een aminozuur in watermeloen genaamd L-citrulline waarvan wordt gezegd dat het de bloedtoevoer naar de penis stimuleert! 

Granaatappels

Is granaatappelsap de nieuwe Viagra? Niet helemaal, maar onderzoeken hebben aangetoond dat een dagelijks glas granaatappelsap je libido kan verhogen. Volgens het onderzoek bleken mannen en vrouwen die twee weken lang een glas per dag dronken meer testosteron te hebben. Granaatappel zit ook boordevol antioxidanten, polyfenolen en vitamine C en heeft sterke ontstekingsremmende eigenschappen. 

🙅 Voedingsmiddelen om te vermijden

🍷Alcohol 

Yes, we know. Het brengt je misschien in de stemming, maar te veel alcohol kan je prestatievermogen aantasten (vooral voor mannen), en het kan ook je vermogen tot een orgasme beïnvloeden. Jammer. We zeggen niet dat je je helemaal moet onthouden van alcohol, maar houd het bij één glas wijn bij het avondeten om het leuk te houden.

🍟 Bewerkte voedingsmiddelen 

Bewerkte voedingsmiddelen zijn nooit de beste optie, maar vooral niet als je je libido een boost wilt geven. Doordat het voedsel bewerkt is, zijn de meeste voedingsstoffen verdwenen – inclusief de voedingsmiddelen die belangrijk zijn voor je libido. 

Wanneer bijvoorbeeld volkoren wordt verwerkt tot witte bloem, verliest het driekwart van zijn zink, een mineraal dat super belangrijk is voor seksualiteit en voortplanting.

Wat kun je nog meer doen?

Voedsel kan je libido stimuleren, maar wat kun je nog meer doen?

  1. Voeg een supplement toe aan je dieet: Het kan moeilijk zijn om alle belangrijke voedingsstoffen uit voedsel te halen, vooral als je een druk schema hebt. Probeer een hoogwaardige multivitamine zoals Guud Flow in je dieet op te nemen om alles binnen te krijgen. Handig, want zo hoef je er verder niet meer over na te denken!
  2. Geef je zelfvertrouwen een boost: De manier waarop je over je lichaam denkt, heeft invloed op hoe je over seks denkt. Eet gebalanceerd en sport om je zelfbeeld een boost te geven. 
  3. Verminder stress: Stress kan invloed hebben op je geslachtsdrift. Vooral vrouwen hebben hier sneller last van. Verminder stress met yoga, ademhalingsoefeningen en meditatie.
  4. Zorg voor voldoende slaap: Probeer elke nacht voldoende te slapen en als dat niet lukt, doe dan een dutje. Voel je je nog steeds moe en leeg, neem dan Guud Vibes om vermoeidheid tegen te gaan. 
  5. Communiceer met je partner: Je verbonden voelen met je partner is belangrijk als het gaat om je libido. Communiceer open en regelmatig en probeer conflicten op te lossen als ze zich voordoen. Dit zal je gevoelens van intimiteit verbeteren, wat weer zorgt voor meer zin in seks.

Iedereen is anders en er is geen one-size-fits-all oplossing als het gaat om het verhogen van je libido. Experimenteer met eten, ga voor een gezonde levensstijl, communiceer goed met je partner en belangrijk: Houd het luchtig. Seks hoort leuk te zijn! 

Wil je meer weten over het verhogen van je libido met supplementen? Praat met ons. Wij kunnen je helpen. Chat met ons via onze website en een van onze experts zal je vragen beantwoorden.