Reviewed door

Morgane Leten - Nutrition & Fertility Coach

Back

Dit is de impact van je cyclus op je energie

Reviewed door

Morgane Leten - Nutrition & Fertility Coach

Je bent net ongesteld geworden en zelfs liggen in de zetel vraagt al te veel energie. Ugh. En dat terwijl je twee weken geleden de hele wereld aankon! Herkenbaar? Yes woman. Welkom in de wondere wereld van hormonen. De hele maand door veranderen je hormonen. En dat gebeurt natuurlijk niet zomaar. Ze veranderen zodat jij een normale cyclus hebt, maar die hormonen beïnvloeden ook je energielevels. In dit blog vertellen we je hoe dat zit, wat je in elke fase kunt verwachten, en wat je eraan kunt doen om je je toch goed te voelen – de hele maand door.

Een gezonde levensstijl helpt ervoor te zorgen dat je energielevels niet zo drastisch dalen. Vul dit aan met kwalitatieve supplementen om je hormonale balans te ondersteunen. Maar het allerbelangrijkste? Je eigen cyclus begrijpen. Zo kun je je lichaam en je mind erop aanpassen. Hieronder vertellen we wat je kunt verwachten in elke fase van je cyclus.

Wat verandert er tijdens mijn cyclus?

Elke maand bestaat uit vier fases. De duidelijkste fase is je menstruatie fase, wanneer je bloedt. Als je niet zwanger bent, doet je lichaam dit elke maand om de onbevruchte eicel af te scheiden. Het hele proces van je eisprong, het opbouwen van het baarmoederslijmvlies, en het menstrueren wordt geregeld door je hormonen. Die veranderen dan ook de hele maand door. Het resultaat zie je dus terug in een terugkerende cyclus.

Maar je hormonen regelen niet alleen je cyclus. Ze hebben invloed op je hele lichamelijk en mentale gezondheid. Een paar voorbeelden:

  • Je hormonen beïnvloeden je hongergevoel.
  • Je hormonen hebben invloed op je concentratievermogen,
  • Je hormonen zorgen ervoor dat je het ene moment lichamelijk beter kan herstellen, en het andere moment minder.
  • En, tot slot, hebben je hormonen ook invloed op je slaapkwaliteit en  energieniveau. 

Het is dus normaal dat jij je de hele maand door elke keer anders voelt!

Je cyclus bijhouden en weten wanneer je je goed voelt, en wanneer niet

Een regelmatige cyclus duurt tussen de 22 en 40 dagen. Je cyclus bijhouden betekent niet ineens dat je nooit meer moe bent en je altijd gelukkig bent. Maar als je weet welke dagen je waarschijnlijk wat langer wilt uitslapen, en welke dagen de sky de limit is, kun je je maand beter inplannen. 

Want wat als je die avond voor je down-moment besloot dat je intensief wilde sporten? Dan komt het extra hard aan als je die volgende ochtend wakker wordt met een energieniveau in de min. Je kunt misschien niet alles perfect plannen, maar je kunt je verwachtingen bijstellen en compassie voor jezelf hebben. 

Hoe houd je je cyclus bij?

Je cyclus bijhouden is niet moeilijk. Je begint met tellen op de eerste dag van je menstruatie (de eerste dag dat je bloedt), en telt tot de dag vóór je volgende menstruatie. 

Zo kun je dat doen:

  • Gebruik een app om je cyclus bij te houden. Dit zijn onze favorieten.
  • Houd je cyclus bij op een papieren kalender.
  • Houd het bij op je telefoon.
  • Stuur jezelf een appje wanneer je ongesteld bent geworden.

Als je dit eenmaal weet, kun je de verschillende fases van je cyclus herkennen:

Je energieniveaus gedurende de verschillende fases van je cyclus.

Menstruatie

Duurt 3 - 7 dagen

Yes, it’s the time of the month! Je oestrogeen- en progesteronlevels zijn nu heel laag. Dit zorgt ervoor dat eigenlijk alles je te veel is. Dat is oké. Het is gelukkig niet voor altijd. Misschien heb je last van krampen tijdens de dagen dat je bloedt, en voel je je moe, geïrriteerd en chagrijnig. Hoe meer dagen er voorbij gaan, hoe beter je je voelt. Je oestrogeenniveau stijgt namelijk en je voelt je scherper en hebt een betere focus.

Belangrijk tijdens je menstruatie:

  • Rust wanneer je moe bent.
  • Eet gezond als je honger hebt. Ongezond eten doet je nog slechter voelen.
  • Doe het rustig aan met sporten. Wandel, doe aan yoga.
  • Geen zin in gezelligheid? Zeg gewoon nee, dat is niet erg.

De folliculaire fase

Duurt 7-10 dagen

Dit zijn de dagen na je menstruatie. Er gebeurt veel met je lichaam tijdens deze fase, want je eicel is zich aan het rijpen. Je voelt je waarschijnlijk goed. Je oestrogeenniveau stijgt, waardoor je je energiek voelt, en je door je to-dolijst heen vliegt. 

Focus op dingen als: 

  • Alles wat je aan het uitstellen was.
  • Lastigere projecten voor werk of school.
  • Sporten! Als je wilt, kun je nieuwe records proberen te halen.
  • Genieten van vrienden en familie.

Ovulatie

Duurt 3-4 dagen 

Als je je menstruatie bijhoudt met een app, weet je precies wanneer je ovuleert. Je kunt ook je cervixslijm controleren. Sommige vrouwen voelen de eisprong ook als een kleine steek links of rechts onderin de buik. Als je een kinderwens hebt, is dit hét moment om seks te hebben. En het goede nieuws is dat je er waarschijnlijk veel zin in hebt. Je libido is op dit moment namelijk op z’n hoogst.

De dagen voor je ovulatie stijgt het luteïniserend hormoon en heb je oestrogeen- en testosteron pieken. Het resultaat? Je voelt je extraverter, socialer en energieker.

Een perfect moment om:

  • Iets nieuws te proberen.
  • Uit te gaan. Feest, socialise, organiseer een bijeenkomst.
  • Seks te hebben.
  • Een project af te ronden of een lastig gesprek te voeren.
  • Intensiever te trainen.

Luteale fase

Duurt: 10 - 14 dagen 

De luteale fase is het moment na je eisprong, en voor je menstruatie. De luteale fase begint ongeveer twee weken voor je menstruatie. Als je tijdens je ovulatie seks hebt gehad en je eicel is bevrucht, dan maakt je lichaam gonadotropine (hCG) aan. Je progesteronspiegels gaan stijgen.

Als je eicel tijdens de eisprong niet is bevrucht, dalen de progesteron- en oestrogeenspiegels. Je lichaam maakt zich klaar om het baarmoederslijmvlies af te scheiden.

Je voelt je misschien een beetje op. De snelle afname van progesteron zorgt ervoor dat je je al wat langzamer voelt. Daarom is deze fase de fase waarin je je focust op:

  • Selfcare. Ga voor een massage of neem een bad.
  • Pak makkelijke taken aan die niet veel mentale energie vragen.
  • Zin om binnen te blijven? Zeker doen. Misschien heb je juist een avondje bankhangen nodig.

Wil je meer weten over hoe je je levensstijl kunt matchen met je cyclus? Lees hier meer over leven volgens je cyclus. Als je vragen hebt, of op zoek bent naar hulp, neem dan contact op met een van onze experts. We helpen je graag.