Reviewed door

Rebecca Verhofstede - Midwife Cycle & Fertility Expert

Back

Wat je menstruatie je vertelt over je gezondheid

Reviewed door

Rebecca Verhofstede - Midwife Cycle & Fertility Expert

Hoe vaak, hoe lang, en hoe intens je maandstonden zijn, verschilt per persoon. Als die van jou niet hetzelfde is als je vriendin of zus, is dat niet erg – als het maar bij je lichaam past. Maar als je weet wat normaal en gezond is voor jou valt het sneller op als er iets mis is. In dit blog vertellen we je alles over problemen met je maandstonden.

Bekende menstruatieproblemen + de oorzaken

Je bloedt veel of lang tijdens je maandstonden

Met veel bloeden bedoelen we dat je je tampon, cup of maandverband elke 1 of 2 uur moet verwisselen, of wanneer je langer dan een week menstrueert.

Als je hier last van hebt, kan dit op hormonale problemen wijzen, of op een infectie zoals een kleine-bekkenontsteking (PID, Pelvic Inflammatory Disease). Wanneer bezoek je een huisarts?

  • Als je merkt dat je maandstonden heviger worden.
  • Als ze je dagelijkse leven beïnvloeden.

Je wordt helemaal niet ongesteld

Als je niet ongesteld wordt, kan het zijn dat je zwanger bent. Als dat je plan was, gefeliciteerd! Ben je niet zwanger? Dan is er waarschijnlijk iets anders aan de hand. Stress, ondergewicht of bepaalde medicijnen, kunnen ervoor zorgen dat je niet meer menstrueert. 

Als je meerdere maanden achter elkaar je regels mist, en ook nog andere symptomen hebt (zoals acne, haargroei of haarverlies, of als je aankomt of juist afvalt), is het verstandig zo snel mogelijk een afspraak te maken met je huisarts.

Je maandstonden zijn onregelmatig 

Als je cyclus langer duurt dan 40 dagen, of als de lengte van je cyclus meer dan 7 tot 9 dagen per maand wisselt, heb je misschien een onregelmatige menstruatie. Hier kunnen veel redenen voor zijn, zoals stress, hormonale onbalans, of PCOS. 

Borstvoeding kan er ook voor zorgen dat je onregelmatig menstrueert. Het hormoon prolactine wat vrijkomt bij borstvoeding, kan er namelijk voor zorgen dat je niet of onregelmatig ongesteld wordt. Je maandstonden komen vanzelf weer terug wanneer je minder vaak voedt, of helemaal geen meer borstvoeding geeft.

Je maandstonden komen vaak

Sommige vrouwen hebben elke drie weken hun maandstonden. Gelukkig is dit vaak geen reden tot zorg. Alles tussen de 22 en 40 dagen is normaal. Als je vaker dan elke drie weken ongesteld wordt, kan dit komen door overgewicht, gewichtsverlies, of stress. Als je je zorgen maakt, is het verstandig met je huisarts te praten.

Je bloedt tussen je maandstonden door

Er zijn veel redenen waarom je tussentijds bloedverlies kunt hebben. Dit kan komen door je hormonen die niet in balans zijn, of door het soort anticonceptie wat je gebruikt. Het kan ook een teken van een vroege zwangerschap zijn.

Er zijn veel mogelijke redenen, van onschuldig, heel leuk of een beetje eng (endometriose, vleesbomen, poliepen of zelfs een soa). 

Als je vaak bloedverlies hebt tussen je menstruatie door, raden we je aan om je huisarts te bezoeken.

Je hebt veel last van krampen

Ongeveer 50% van alle vrouwen heeft last van krampen. Ze ontstaan doordat de wanden van je baarmoeder samentrekken. Het is niet altijd mogelijk om de specifieke oorzaak te achterhalen. 

Vaak krijg je krampen omdat je meer van het hormoon prostaglandine hebt dan normaal. Als de krampen zo erg zijn dat het je dagelijkse leven beïnvloedt, maak dan een afspraak met je huisarts. Let op of je nog andere symptomen hebt, omdat dit kan helpen de oorzaak te achterhalen.

Als je veel last hebt van krampen raden we je aan contact met ons op te nemen. Ons team staat voor je klaar en we doen er alles aan om je klachten te verlichten.

De kleur van je menstruatiebloed, en wat het zegt over je gezondheid 

De kleur en dikte van het menstruatiebloed verschilt per persoon. Over het algemeen is het helder, of iets donkerder rood. In het begin van je menstruatie is het vaak dikker. Verder zegt een afwijkende kleur iets over je gezondheid. 

Dit betekenen de kleuren van je menstruatiebloed:

  • Helder rood menstruatiebloed: Super! Helder bloed is normaal en helemaal gezond.
  • Bruin menstruatiebloed: Bruin bloed is oud, geoxideerd bloed. Het is bloed wat er tijdens je vorige maandstonden niet is uitgekomen. Dit kan komen door een laag progesterongehalte, wat de reden kan zijn van vervelende menstruatiesymptomen en een onregelmatige ovulatie.
  • Paars menstruatiebloed: Als je bloed paars is zoals bevroren bosbessen, is het een teken dat je teveel oestrogeen hebt. Als je oestrogeen veel hoger is dan je progesterongehalte, kan dit ook weer zorgen voor verschillende menstruatieproblemen.
  • Lichtroze menstruatiebloed: Een korte menstruatie met licht bloedverlies, kan een teken zijn van lage oestrogeengehaltes. Je hormonen zijn direct gelinkt aan wat je eet. Een laag oestrogeenniveau kan komen omdat je niet genoeg vitaminen of voedingsstoffen binnenkrijgt, door bijvoorbeeld een te streng dieet. Een andere trigger is te veel stress. Als je zoveel stress hebt dat het je menstruatie beïnvloed, kan dit zelfs tot een burn-out leiden, dus let goed op jezelf en neem je rust!

Als je je zorgen maakt over de kleur van je menstruatiebloed, is het verstandig een afspraak te maken met je huisarts.

PMS-symptomen

Heb je last van PMS-symptomen zoals moodswings, hoofdpijn, pijnlijke borsten, acne, cravings, of een opgeblazen gevoel? 

Je bent niet de enige.

Zo’n 90% van de vrouwen heeft last van dit soort klachten. Maar ook al komen ze vaak voor, het is niet normaal. Generaties lang wordt ons verteld dat ‘het erbij hoort’, maar dat is dus niet zo.

Kleine veranderingen in je levensstijl kunnen je klachten mogelijk verlichten. Wil je meer weten over het veranderen van je levensstijl? Lees ons blog over hoe je kan eten volgens je cyclus.

Klaar om je cyclus te verbeteren? We kunnen je helpen! Chat met ons (we zijn echte mensen, geen robot ;-)), sluit je aan bij onze geweldige Facebook-community, of DM ons op Instagram

Wat is Guud voor jou?

Doe de quiz