Back

Je libido op een natuurlijke manier verhogen

Wist je dat bijna 1 op de 2 vrouwen een laag libido heeft of gewoon niet geïnteresseerd is in seks? Maar als we het erover hebben, doen we vaak alsof het allemaal perfect is. En ja, seks kan geweldig zijn, maar voor veel vrouwen is het niet altijd even interessant. Een laag libido kan verschillende redenen hebben. Zaken zoals lage testosteronniveaus, onevenwichtigheden in je dieet, ontstekingen, (hormonale) anticonceptie – zelfs stress kan je zin in seks beïnvloeden. 

Dit zijn veelvoorkomende problemen, maar omdat we maar weinig praten over ons libido, lijkt het alsof het niet bestaat. We zwijgen het gewoon maar dood. Maar in een cultuur waar sex all over the place is – televisie, social media, films, grapjes – kun je je heel alleen voelen als je niet zoveel interesse hebt in seks. 

Daarnaast is seks belangrijk voor verbinding en intimiteit. Een lage seksdrive kan problemen veroorzaken in je relatie – vooral als de ander wel graag wil! – en ervoor zorgen dat je je niet verbonden voelt met je partner.

Maar geen zorgen. Je bent niet alleen en we kunnen je helpen.

In deze blog vertellen we je hoe je je seksdrive op natuurlijke wijze kunt stimuleren. We helpen je om de oorzaak te achterhalen en geven je een aantal praktische tips over hoe je je libido kunt opkrikken.

Het begint met… communicatie

Voordat we verdergaan, willen we het even hier over hebben: alle oplossingen in de wereld zullen niet veel uithalen als de reden voor je lage seksdrive te wijten is aan problemen of miscommunicatie met je partner. 

Tijd voor een gesprek dus. Eng? Spannend? Bang dat het op ruzie uitdraait? Of dat je niet begrepen wordt? Wij vinden het ook spannend, maar als je hier samen wilt uitkomen, dan is het echt aan te raden erover te praten.

Vraag jezelf af ‘tegen welk soort seks zeg ik volmondig 'ja'? Dit kan een verhelderende manier zijn om erover na te denken en te praten. Is het seks voor of na je avondritueel? In bed? Op de zetel? Als het huis is opgeruimd? In de ochtend? Overdag? Onder de douche? Vraag jezelf af: waar word jij blij van? 

Wees open en eerlijk over je gevoelens en probeer te praten over de dingen waar je blij van wordt:

    • Hebben jullie meer voorspel nodig? En wát is jouw definitie van voorspel eigenlijk? Zoenen? Knuffelen? Elkaar bevredigen?
    • Misschien wil je wat extra’s zoals een vibrator of een vibratie-ring gebruiken. Seksspeeltjes worden steeds meer mainstream en zijn zelfs bij de Hema te koop 😉. Misschien kunnen jullie samen naar een seksshop gaan en iets uitzoeken.
    • Heb je al eens gedacht aan een rollenspel?

Praten over seks kan ongemakkelijk aanvoelen, maar onthoud dat jullie hetzelfde doel hebben. En dit gevoel van verbondenheid kan jullie plezier ook vergroten. Probeer het eens. Het kan geen kwaad! En wie zegt dat een goed gesprek over seks niet als voorspel dient?

Wisselend libido? Compleet normaal

Heb je soms veel zin, en ben je een week later niet enthousiast te krijgen? Het is normaal dat je zin in seks gedurende de maand schommelt. Je libido wordt namelijk beïnvloed door veranderingen in je hormonen. 

Voor vrouwen is hun libido nauw verbonden met hun cyclus door de manier waarop hormonen stijgen en dalen gedurende de maand. De meeste vrouwen hebben meer zin rond hun ovulatie. Dit is biologisch gezien logisch, omdat onze slimme lichamen weten dat dit het waarschijnlijkste moment is om zwanger te worden. 

Guud to know: Hoe je cyclus je zin in seks beïnvloedt.

Overweeg te stoppen met de pil 

Allereerst willen we als kleine disclaimer zeggen dat de pil niet slecht is. Voor veel vrouwen kan deze vorm van anticonceptie de juiste keuze zijn. 

Maar voor velen kunnen de bijwerkingen hun leven negatief beïnvloeden, dus terugkeren naar een natuurlijke cyclus (zonder hormonen) – ook als een baby niet op de planning staat – kan een goed idee zijn. 

Een van de goed gedocumenteerde bijwerkingen van de hormonale anticonceptiepil is dat het het libido van vrouwen verandert. 

Dus als je de pil gebruikt en merkt dat je weinig zin in seks hebt, kijk dan eens naar andere vormen van anticonceptie. Het kan je helpen je libido te verhogen.

We schreven er al meer over:

Zorg dat je alle vitaminen en mineralen binnenkrijgt om je lichaam gezond te houden

Je sexy voelen en je libido een boost geven, is verbonden met je gezond voelen. Daarom is het belangrijk dat je alle voedingsstoffen binnenkrijgt die je lichaam nodig heeft. 

Wees lief voor jezelf 

Hoe je je voelt over je lichaam heeft invloed op hoe je denkt over seks. Probeer manieren te vinden om je zelfvertrouwen een boost te geven. Koop nieuwe kleding of lingerie waarin je je goed voelt of verwen jezelf met een manicure, pedicure, een nieuw kapsel of een massage. 

Als je er goed uitziet, voel je je goed. We hebben allemaal delen van ons lichaam die we graag anders zouden willen hebben, maar probeer in gedachten te houden dat jij je daar veel bewuster van bent bent dan je partner of wie dan ook. Probeer manieren te vinden om je zelfbeeld op te krikken en onthoud: zelfvertrouwen is sexy!

Verminder stress

Veel stress? Dan gaat je libido naar beneden. En we kunnen makkelijk zeggen 'verminder je stress' maar met de eisen van het dagelijks leven is dat echt een uitdaging. 

Het is echter een feit dat vrouwen gevoelig zijn voor de effecten van stress op hun seksdrive. Het is dus belangrijk om je daar bewust van te zijn en je leven aan te passen om stress te verminderen.

Denk aan tijd voor jezelf vrijmaken of een stressverlagende yogales volgen. Verder kan het helpen om korte ademhalingsoefeningen te doen voor het slapen, of regelmatig te mediteren. Iedereen is anders, dus probeer iets te vinden dat bij jou en je schema past.

Slaap genoeg 

Na die ontspannende ademhalingsoefening in de avond? Snel naar bed! Want slaap is echt de basis van alles wat met welzijn te maken heeft. Als je weinig slaapt, een onderbroken nacht hebt, of last hebt van slapeloosheid, is alles een ramp – seks dus ook

Als je goed uitgerust bent, gaat alles gewoon beter en de meeste vrouwen merken dat hun libido flink stijgt na een goede nacht. Als je 's nachts niet goed kunt slapen (omdat je jonge kinderen in huis hebt, of een partner hebt die snurkt!), probeer dan overdag een dutje te doen en zorg voor de juiste oordopjes.

Een powernap van twintig minuten kan al wonderen doen. Als je moeite hebt om in slaap te vallen of door te slapen, zorg er dan voor dat je ontspant voor je naar bed gaat en vermijd beeldschermen. Schakel je schermen één uur voor het slapengaan uit. 

En als je nog steeds voelt dat je niet goed in slaap komt, verhoog dan je magnesiuminname. Magnesium draagt bij tot de vermindering van vermoeidheid en moeheid.

Onthoud: iedereen is anders en er is geen standaardaanpak om je libido te verhogen. Zorg voor genoeg voedingsstoffen en bedenk of de pil misschien invloed heeft op je zin in seks en praat met je partner.

Wil je meer weten over hoe je libido kunt verhogen? Chat met onze experts – we helpen je met veel liefde!

PS. Hopelijk vond je deze blog waardevol. Maar waarom zijn we soms zo voorzichtig met onze woordkeuze? Omdat we willen dat je begrijpt dat er geen wonderpil bestaat die alles oplost (helaas!). Supplementen kunnen helpen je gezondheid te ondersteunen, maar er zijn ook andere factoren van invloed, zoals genetica, slaap, beweging en voeding. Heb je vragen over jouw specifieke situatie? Chat dan met ons - we helpen je graag verder, geheel vrijblijvend!

Wat is Guud voor jou?

Doe de quiz