Reviewed door

Morgane Leten – Nutrition & Fertility Coach

Back

Vitaminen en mineralen voor je perimenopauze

Reviewed door

Morgane Leten – Nutrition & Fertility Coach

De perimenopauze is de natuurlijke fase in je leven die je zo rond je veertigste ingaat. Het is de vooravond van je menopauze en deze overgang kan je flink bezighouden met opvliegers, stemmingswisselingen en onregelmatige regels.

Het hoort er allemaal bij, maar je hoeft er echt niet onder te lijden, want de meeste klachten kun je verlichten met wat simpele veranderingen in je levensstijl. Verschillende onderzoeken tonen aan dat bepaalde vitaminen en mineralen kunnen helpen om de symptomen van de perimenopauze onder controle te houden. In dit artikel vertellen we je er alles over.

Vitamine B6

Vitamine B6 draagt bij tot de regulering van de hormonale activiteit. Voor vrouwen tussen de 19 tot 50 jaar is de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) vitamine B6, 1,3 milligram per dag. Vrouwen van 50 jaar of ouder wordt aangeraden iets meer, namelijk 1,5 milligram binnen te krijgen.

Vitamine D

Vitamine D draagt bij tot de instandhouding van normale botten, de normale werking van het immuunsysteem en helpt om de risico's van vallen te verminderen, in verband met houdingsinstabiliteit en spierzwakte. Vallen is een risicofactor voor botbreuken bij mannen en vrouwen vanaf 60 jaar.

Omega 3

We hebben het bij Guud Woman vaak over omega 3-vetzuren, en daar is een goede reden voor. Ons lichaam maakt ze niet zelf aan, dus we moeten ze uit onze voeding halen. DHA in omega 3 draagt bij tot de instandhouding van de normale hersenfunctie en de werking van het hart.

Zink

Zink draagt bij tot de instandhouding van normale testosterongehalten in het bloed.

Magnesium

Magnesium draagt bij tot de vermindering van vermoeidheid en moeheid en een normale psychologische functie.

Vitex agnus-castus (monnikspeper)

Er zijn onderzoeken die verbeteringen aantonen op het gebied van verschillende vrouwelijke klachten. Er is echter geen goedgekeurde gezondheidsclaim voor vitex agnus-castus. Er zijn wel een aantal kruidenclaims die ‘on hold’ staan: het draagt bij aan de overgang en het behouden van comfort voor en tijdens de menstruatie. Als je meer wilt weten over vitex, lees dan dit onderzoek.

Conclusie

De juiste voedingsstoffen binnenkrijgen is belangrijk in elke fase van je leven, en dus ook tijdens de menopauze. Combineer het met een gezonde levensstijl, regelmatig bewegen, goed omgaan met stress en voldoende slaap. Heb je vragen? Neem dan contact met ons op. We helpen je graag.

 

Wat is Guud voor jou?

Doe de quiz