Reviewed door

Morgane Leten - Nutrition & Fertility Expert Coach

Back

Alles over het Post-Menstrueel Syndroom

Reviewed door

Morgane Leten - Nutrition & Fertility Expert Coach

Ja, je leest het goed. Dit blog gaat over alle klachten die je ná je maandstonden kunt hebben. Je hebt waarschijnlijk al eens gehoord van het Premenstrueel Syndroom (PMS). We hebben het er hier bij Guud Woman vaak over (zoals in dit blog over hoe je met PMS omgaat, of deze, waar onze Guud Expert en vroedvrouw Uwe vertelt over haar PMS-ervaringen). Maar in dit blog gaan we het dus hebben over die periode ná je regels. Let’s go.

Wat is het Post-Menstrueel Syndroom? 

Het post-Menstrueel Syndroom is een ​​verzameling van symptomen die optreden na je maandstonden. Er zijn veel verhalen van vrouwen die last hebben van het Post-Menstrueel Syndroom (net als die van het post birth control syndroom (PBCS), maar helaas is er eigenlijk geen onderzoek naar gedaan.

Het wordt dan ook (nog) niet gezien als een echte medische aandoening. Veel vrouwen tasten dan ook in het duister als het aankomt op dit soort klachten, want vaak weten ze niet eens dat het Post-Menstrueel Syndroom bestaat!

Maar geen zorgen, we gaan wat licht werpen op dit onderwerp.

Wat zijn de symptomen van het Post-Menstrueel Syndroom? Een uitgebreide lijst met symptomen

De symptomen verschillen en kunnen zowel fysiek als mentaal zijn. Mogelijk heb je last van:

Lichamelijke symptomen zoals

 • Hoofdpijn
 • Algemene pijn (in je gewrichten, rug of tijdens seks)
 • Vaginale droogheid, jeuk of branderig gevoel

Mentale symptomen zoals

 • Angsten, piekeren
 • Moeite met slapen
 • Stemmingswisselingen
 • Prikkelbaarheid
 • Makkelijker of vaker huilen
 • Moeite met concentreren

De meeste vrouwen hebben een paar dagen ná hun menstruatie last van deze symptomen, maar bij sommigen kunnen deze klachten wel twee weken lang duren.

Wat veroorzaakt het Post-Menstrueel Syndroom? 

In één woord: hormonen.

Als we het wetenschappelijk bekijken, wordt PMS veroorzaakt door lagere progesteronspiegels, terwijl het Post-Menstrueel Syndroom waarschijnlijk optreedt wanneer je te veel oestrogeen en androgenen hebt.

Er is al meer onderzoek geweest naar PMS. Artsen zijn zich steeds meer bewust van de symptomen en mogelijke behandelingen. Velen zullen de pil snel voorschrijven, maar wij raden je aan om eerst kleine levensstijl veranderingen door te voeren, en deze aan te vullen met supplementen. Meer hierover lees je in onze blogpost Zeg Guudbye tegen PMS.

Maar zoals we net al zeiden, is er nog maar weinig kennis over het Post-Menstrueel Syndroom. Er zijn theorieën over de oorzaken van de fysieke en mentale symptomen, maar veel zijn alweer weerlegd. 

Wat we wel weten, is dat hormonale schommelingen door bepaalde aandoeningen, zoals polycysteus ovarium syndroom (PCOS), de symptomen van het Post-Menstrueel Syndroom kunnen verergeren.

Is Post-Menstrueel Syndroom niet gewoon ovulatiepijn?

Nee, het zijn twee verschillende dingen en ze komen ook voor tijdens verschillende fases van je cyclus. 

Ovulatiepijn zijn meestal krampen die je tijdens je ovulatie voelt. Deze voel je dus tijdens je eisprong, zo’n beetje in het midden van je cyclus.

Bij de ovulatie kunnen vrouwen soms lichte vaginale bloedingen of afscheiding hebben. Meestal zijn de symptomen niet zo ernstig, maar sommige vrouwen kunnen er flink last van hebben, terwijl anderen vaak niet eens voelen dat ze ovuleren.

Ovulatiepijn kan hetzelfde aanvoelen als krampen vlak voor je menstruatie, maar het verschil met het Post-Menstrueel Syndroom is de timing. Ovulatiepijn komt ongeveer twee weken voordat je menstrueert.

Wat kun je doen aan ovulatiepijn en het Post-Menstrueel Syndroom?

Je kunt symptomen van ovulatiepijn en Post-Menstrueel Syndroom op vrijwel dezelfde manier behandelen als die van PMS. We geven je een paar tips:

 • Neem extra vitaminen en mineralen. Kies voor supplementen die kwalitatieve ingrediënten bevatten die gelinkt zijn aan gezondheidsclaims. Denk aan vitamine B6, die de hormonale activiteit ondersteun, mangsium die helpt bij het verminderen van vermoeidheid en EPA en DHA in omega 3 voor het instandhouden van een normale hersenfunctie.
 • Verminder stress waar mogelijk. Probeer te mediteren, elke nacht minimaal 8 uur te slapen en regelmatig te sporten.
 • Besteed aandacht aan je voeding. Kies voor voedzame gerechten met veel groenten, fruit, volle granen en gezonde vetten (omega-3). Vermijd te veel zout, cafeïne en alcohol. 
 • Volg je cyclus en houd je symptomen bij. Schrijf op hoe je lichaam en geest de hele maand door aanvoelen, zodat je patronen kunt herkennen.

Dus eigenlijk heb ik als vrouw de hele maand wel ergens last van?

Nee, absoluut niet. We kunnen ons het voorstellen, je gaat van pre-menstruatiepijn, naar menstruatiepijn, naar postmenstruatiepijn naar ovulatiepijn.

Maar de symptomen waar we het in dit blog over hebben gehad, zijn vaak heel gering en voor veel vrouwen zelfs helemaal niet merkbaar. 

Heb je er wel last van, dan kunnen ze vaak worden verlicht met kleine veranderingen in je levensstijl, en door ervoor te zorgen dat je lichaam elke maand de juiste vitamines en mineralen binnenkrijgt.

Heb je nog vragen? Chat met ons. We werken met een supportteam van experts die je kunnen helpen. Onthoud dat cyclus-gerelateerde klachten vaak voorkomen, maar niet normaal zijn en dat je niet met continue pijn hoeft te leven. En heb je onze product-finder al geprobeerd? Het is een handige manier om je symptomen te checken en te bekijken welke oplosingen voor jou kunnen werken.

Wat is Guud voor jou?

Doe de quiz