Reviewed door

Morgane Leten - Nutrition & Fertility Coach

Back

7x PMS-symptomen verlichten

Reviewed door

Morgane Leten - Nutrition & Fertility Coach

Dealen met bizarre moodswings, pijnlijke borsten, cravings, krampen, angst, huidproblemen, een opgeblazen gevoel of hoofdpijn kan heftig zijn. Maar geen zorgen, jouw wilde hormonen kunnen flink getemd worden met deze 7 tips om PMS onder controle te krijgen.

Wat is PMS?

PMS zijn allerlei maandelijkse klachten die je leven flink op z’n kop kunnen zetten. De symptomen worden in verband gebracht met hormonale schommelingen tussen oestrogeen en progesteron. Een relatief hoog gehalte oestrogeen vergeleken met progesteron kan bijdragen aan PMS-symptomen. Dit wordt ook wel oestrogeendominantie genoemd. Dit kun je eraan doen

Check je voeding en lichaamsbeweging

🤸‍♀️ Je cyclus bestaat uit 4 fases en elke fase heeft verschillende noden en behoefte op basis van voeding en beweging. Door je dieet en lichaamsbeweging af te stemmen op elke fase, kun je PMS-symptomen aanzienlijk verminderen. Verruil je gebruikelijke HIIT-sessie in de gym voor herstellende yoga om je PMS-klachten te laten verminderen!

Track je cyclus

🤷🏻‍♀️ Houd je cyclus bij en laat je niet meer verrassen. Als je de patronen van je cyclus begrijpt, kun je een perfect plan opstellen dat in harmonie is met het natuurlijke ritme van je lichaam (in plaats van er te hard tegenin te willen roeien!.

Hoe bereken je je menstruatiecyclus ontdek je hier.

Eet vezelrijk

🔥 Onderschat vezels niet! Ze zijn zijn essentieel voor een goede darmwerking en voor je hormonale balans. Vezels helpen je hormonen reguleren, vooral oestrogeen. Een vezelrijk dieet, aangevuld met gefermenteerde voedingsmiddelen, bevordert een gezonde darm en helpen je PMS-klachten verminderen.

Ga voor gezonde vetten

🐟 Eet regelmatig vette vis (wilde zalm, sardienen, makreel, tonijn), noten (walnoten, amandelnoten) en zaden (lijnzaad, pompoenpitten) want ze zitten boordevol omega-3.

Hiermee kun je een opgeblazen gevoel en stemmingswisselingen veroorzaakt door hormonale schommelingen tegengaan. Omega 3-supplementen kunnen ook een waardevolle aanvulling zijn op je routine.

Ondersteun je huid met zink

🤩 Puistjes door rommelende hormonen? Er zijn veel levensstijlveranderingen die je huid kunnen ondersteunen, maar zink is en interessant mineraal waarvan bewezen is dat het bijdraagt tot de instandhouding van de normale huid. Eet zinkrijke voedingsmiddelen zoals vlees, tofu of linzen of kies voor hoogwaardige supplementen voor extra ondersteuning.

Vermijd geraffineerde koolhydraten

👋 Schrap geraffineerde koolhydraten zoals lekkernijen met suiker en witbrood en witte pasta. Deze doen je bloedsuikerspiegel snel stijgen en veroorzaken ontstekingen. Kies voor complexe koolhydraten zoals: zoete aardappel, pastinaak, pompoen, broccoli, bananen, appels, mango, wilde rijst, haver vlokken en quinoa voor een stabielere bloedsuikerspiegel en energielevels, en minder PMS-symptomen.

Magnesium is je BFF

💕 Bij vrouwen met PMS wordt vaak een tekort gezien aan magnesium. Dus als je erge PMS-klachten hebt, kan magnesium interessant zijn om naar te kijken. Verhoog je welzijn met magnesiumrijk voedsel zoals pompoenpitten en pure chocolade. Overweeg zo nodig supplementen.

Conclusie

Een gezond voedingspatroon en een gebalanceerde levensstijl vormen de basis voor een gezond hormonaal patroon. Maar we weten allemaal dat het moeilijk is om dagelijks die balans te vinden. Doe de quiz voor persoonlijke aanbevelingen en ontdek wat goed werkt voor jou. Heb je nog vragen, aarzel niet om ons ene berichtje te sturen via de chat! We are in this together.