Reviewed door

Uwe Porters - Midwife & Menstrual Cycle Expert

Back

Krampen? Zo blijven ze volgende maand weg

Reviewed door

Uwe Porters - Midwife & Menstrual Cycle Expert

Menstruatiekrampen. Er is waarschijnlijk geen vrouw op de wereld die ze nog nooit heeft gehad. Het zijn de bekendste problemen van vrouwen die menstrueren. Uit ons recente onderzoek onder meer dan duizend vrouwen, blijkt dat maar liefst 65% er last van heeft.

Soms zijn ze licht en een beetje vervelend. Maar voor anderen zijn de menstruatiekrampen intens, en zo erg dat vrouwen niet meer naar hun werk kunnen gaan, of hun dagelijks leven kunnen leiden.

En guess what? De meeste vrouwen denken dat het erbij hoort, of dat je er weinig aan kunt doen. Maar, surprise surprise, dat is niet waar! Je kunt de krampen op het moment zelf aanpakken met een pittenzak of pijnstilling, maar met een paar kleine veranderingen in je levensstijl, én de juiste supplementen, kun je je klachten ondersteunen. Volgende maand rock jij je menstruatie gewoon!

Hoe voelen menstruatiekrampen?

Misschien ben je een van de gelukkigen die nooit last heeft gehad van menstruatiekrampen. Of misschien weet je niet zo goed wát het is wat je precies voelt. Voor iedereen voelt het anders, maar over het algemeen zijn menstruatiekrampen kleine samentrekkingen in je onderbuik.

Menstruatiekrampen beginnen zo’n één tot twee dagen voor je menstruatie. Het pijnlijkst zijn 24 uur nadat ze zijn begonnen, en ze kunnen twee tot drie dagen aanhouden.

Voor sommige vrouwen kunnen de krampen zo intens zijn dat ze er misselijk van worden, er buikpijn van krijgen, duizelig worden, pijn hebben in hun onderrug, onderbenen, en soms zelfs flauwvallen. Sounds like you? We feel you en we kunnen je helpen. Stuur ons een berichtje via de chat op onze website, of via Instagram of Facebook.

Let op: Voel je steken, maar moet je niet ongesteld worden? Sommige vrouwen voelen hun eisprong. Dit kan ook een vervelend gevoel zijn, maar deze krampen zitten links- of rechts onderin je buik, en zijn minder intens. En, als je je cyclus bijhoudt, merk je dat deze krampen dus tijdens je eisprong voelt.

Waarom heb je krampen?

Tijdens je menstruatie maakt je lichaam stofjes (prostaglandine) aan waardoor je baarmoeder samentrekt. Hiermee werkt je lichaam het opgebouwde slijmvlies naar buiten. Dit samentrekken kan dus voor krampen zorgen. 

Als je meer prostaglandine aanmaakt, dan heb je waarschijnlijk meer last van krampen. De pijn is verschillend voor iedereen, maar de krampen worden vaak minder als je ouder wordt, of als je ooit bent bevallen.

Omdat het baarmoederslijmvlies ons lichaam verlaat en we hier weinig aan kunnen doen, worden de krampen vaak gezien als iets wat erbij hoort. Maar misschien is het goed om je af te vragen of dat echt zo is. Is het echt onderdeel van je cyclus? Of kan het duiden op iets anders?

Er zijn een aantal aandoeningen, zoals endometriose (weefsel dat lijkt op baarmoeder-slijmvlies buiten je baarmoeder), baarmoederfibromen (goedaardige tumoren) en bekkenontstekingen die krampen veroorzaken. De behandeling ervan helpt de pijn verlichten.

Weet je zeker dat je geen onderliggende aandoening hebt, en heb je toch veel last van krampen? Dan is het tijd om er iets aan te doen, want je menstruatie zou niet zo vervelend moeten zijn.

Waarom zou ik er iets aan doen? Ik kan toch ook gewoon wat pijnstillers nemen?

Pijnstillers kunnen je krampen zeker verzachten. Maar langdurig gebruik is niet altijd aangeraden, en het belangrijkste: Ze pakken het probleem niet aan. En pijnstillers zoals ibuprofen kunnen PMS-symptomen op den duur zelfs verergeren.

Kan ik dan aan de pil?

Als je veel last hebt van krampen, is het verstandig een arts te bezoeken. Voor veel artsen is een hormonale anticonceptie een oplossing voor menstruatieklachten. Maar wat veel artsen niet zeggen, of niet weten, is dat het gebruik van hormonale anticonceptie ervoor kan zorgen dat er best wat bijwerkingen zijn.

Het onderdrukt daarnaast je natuurlijke aanmaak van je hormonen. Als je echt last hebt van krampen, klinkt het natuurlijk als een goede oplossing. Maar op de lange termijn kan een hormonale onbalans veel klachten geven zoals haarverlies, gewichtstoename en mood swings. 

Meer over het effect van de pil op je lichaam: Aan de pil? Hierom is het een goed idee om supplementen te nemen.

Menstruatiekrampen verminderen

We bespraken net al twee opties om je krampen tegen te gaan: hormonale anticonceptie en pijnstillers. Beide opties hebben bijwerkingen. Daarom raden we je aan eerst andere opties te proberen. 

We zetten onze vier beste tips voor je op een rijtje:

Tip 1: Yoga tegen krampen 🧘🏻‍♀️

Beweging helpt je lichaam op ontelbaar veel manieren. Maar wist je dat sommige yogahoudingen ook kunnen helpen bij menstruatiekrampen? Je hoeft ook geen pro yogi te zijn, we promise. 

Deze houdingen kunnen helpen, en zijn niet al te lastig:

Houd elke positie aan zolang het goed voelt. Er zijn meer houdingen om te proberen. Google maar eens op ‘yoga tegen menstruatiekrampen’. Probeer er een paar en kijk welke voor jou werkt.

Tip 2: Donkere chocolade tegen menstruatiekrampen 🍫

Chocolade is magisch. Dit wist je natuurlijk al, maar wist je dat pure chocolade (met minimaal 70% cacao) kan helpen om je menstruatiekrampen te verzachten? 

Dit komt omdat donkere chocolade magnesium bevat. Magnesium is een belangrijk mineraal wat pijnlijke krampen kan voorkomen. Je vindt magnesium onder andere in donkere chocolade, maar ook in bananen, noten en zaden, groene bladgroenten, of supplementen. Let op dat je kiest voor supplementen met goed opneembare magnesium zoals magnesium citraat en bisglycinaat. 

Tip 3: Orgasmes tegen menstruatiekrampen 😮

Sceptisch over deze? Niet nodig. Als je klaarkomt, komt er endorfines vrij. Endorfine staat ook wel bekend als het gelukshormoon. Deze hormonen werken als een natuurlijke pijnstiller en verhogen je pijntolerantie. 

Wetenschappers begrijpen nog steeds niet helemaal welke rol endorfines in ons lichaam spelen, maar we weten wel dat ze van belangrijk zijn bij het verminderen van pijn en het verhogen van je genot. And that's all we need to know for now. 😉

Orgasmes verhogen ook de bloedtoevoer naar je baarmoeder, en dit kan menstruatiekrampen verlichten. Het helpt je verder om stress tegen te gaan, en meer te ontspannen en beter te slapen. 

En weet je, het hoeft niet eens seks te zijn. Ook zelfbevrediging telt – zolang je maar een orgasme krijgt!

Meer weten over dit onderwerp? Bekijk onze blogpost over hoe orgasmes menstruatiepijn kunnen verlichten.

Tip 4: Gezonde vetten voor minder klachten 🐟

Uit studies blijkt dat omega 3-vetzuren kunnen helpen bij menstruatiepijn. Deze onmisbare vetten hebben een ontstekingsremmend effect. Ze kunnen menstruatiepijn helpen verminderen (en stemmingswisselingen voorkomen!). 

Vette vis zoals zalm, makreel en ansjovis bevatten veel omega 3-vetzuren. Je vindt deze vetten ook in walnoten, lijnzaad, olijfolie of kies voor kwlaitatieve voedingssupplementen op basis van algenolie.  

Hebben je krampen een grote invloed op je dagelijks leven? En heb je het gevoel dat yoga en chocolade niet voldoende zijn? Praat met ons. We kunnen je helpen!