Reviewed door

Leen - Pleasure & Love Coach

Back

Voordelen van orgasmes tijdens je menstruatie?

Reviewed door

Leen - Pleasure & Love Coach

 

Neem jij pijnstillers of knuffel je een warmwaterkruik als je ongesteld bent? Of misschien lig je gewoon in bed en heb je medelijden met jezelf.

Hoe dan ook, menstruatiepijn komt vaak voor (ons onderzoek toont aan dat meer dan 90% van de vrouwen menstruatieklachten ervaart op een bepaald moment in hun leven). Maar, we hebben goed nieuws voor jullie dames! Er is iets waarvan bewezen is dat het menstruatiepijn helpt verlichten... orgasmes!

Umm… wat? 

Ja het is waar. Hoewel sommige vrouwen een verhoogde zin in seks melden als ze ongesteld zijn, weten we dat intiem zijn als je bloedt niet voor iedereen weggelegd is.

Maar Moeder Natuur, in al haar wijsheid, zou hier iets op het spoor kunnen zijn.

Net voor je menstrueert, is er namelijk een plotse daling in oestrogeen en progesteron. Eens je maandstonden zijn doorgekomen begint oestrogeen weer langzaam te stijgen terwijl progesteron nog heel laag is. Dit zorgt ervoor dat je in deze fase van je cyclus net meer zin hebt in seks. En als je aan die drang toegeeft, zul je merken dat die warmwaterkruik niet langer nodig is!

Hoe kunnen orgasmes helpen tegen menstruatiepijn?

Wanneer je een orgasme krijgt, laat je lichaam een uitbarsting van endorfines vrij, waaronder serotonine en dopamine, ook wel bekend als de 'feel-good' hormonen. Deze hormonen werken als een natuurlijke pijnstiller en verhogen je pijntolerantie. Je kan de pijn echt verlichten met je eigen natuurlijke medicijnen!

Orgasmes verhogen ook de bloedtoevoer naar de baarmoeder en dit kan helpen bij het verlichten van menstruatiekrampen. Het kan je zelfs helpen om van stress af te komen, ontspanning te verbeteren en beter te slapen. Yes please! (over stress gesproken, lees meer over hoe stress je menstruatie beïnvloedt).

En het is niet alleen seks. Masturbatie heeft hetzelfde effect zolang je maar een orgasme hebt.

Wetenschappers begrijpen de rol die endorfines in ons lichaam spelen nog steeds niet volledig, maar ze weten wel dat ze van vitaal belang zijn bij het verminderen van pijn en het bevorderen van genot.

Mag je seks hebben tijdens je menstruatie?

Hoewel seks tijdens je menstruatie al lang een taboe is, is het antwoord ja, je kan seks hebben als je ongesteld bent.

Er is geen reden waarom je seks (of masturbatie) zou moeten vermijden als je menstrueert (tenzij je er natuurlijk gewoon geen zin in hebt!)

Maar toch even deze waarschuwing: je kan nog steeds een soa krijgen of zwanger worden, zelfs als je ongesteld bent, dus menstruatieseks is geen excuus om bescherming over te slaan!

De kracht van de ‘Big O’

Deze post gaat helemaal over orgasmes en menstruatiepijn, maar orgasmes zijn over het algemeen geweldig om verschillende redenen. Deze studie toont aan dat orgasmes daadwerkelijk kunnen helpen bij het verlichten van symptomen van stress.

Het is belangrijk om te weten dat orgasmes tijdens je cyclus in intensiteit en sensatie veranderen. De ene week kan je orgasme explosief zijn en de andere keer kan het wat subtieler zijn.

Voordat je je partner de schuld geeft voor het haasten van voorspel, onthoud dat dit volkomen normaal is en rechtstreeks verband houdt met de manier waarop je hormonen tijdens je cyclus veranderen. Als je het wetenschappelijk wil aanpakken, probeer dan je orgasmes in de loop van de maand op te volgen. Misschien zie je een patroon!

Nog steeds niet overtuigd? 

We denken niet dat je nog meer redenen nodig hebt om seks te hebben, maar als je nog steeds niet een beetje nieuwsgierig bent naar de kracht van orgasmes die verder gaan dan het voor de hand liggende onmiddellijke genot, zijn hier zes redenen om wild te gaan:

  1. Het is wetenschappelijk bewezen dat orgasmes (door seks of masturbatie) pijn helpen verlichten.
  2. Orgasmes kunnen je een goed gevoel geven en je humeur een boost geven door het vrijkomen van endorfine.
  3. Orgasmes kunnen leiden tot een betere nachtrust.
  4. Orgasmes tijdens je menstruatie kunnen sterker en langer zijn. Geloof ons niet? Probeer het eens, verras jezelf!
  5. Orgasmes kunnen je cyclus mogelijk inkorten doordat de baarmoeder samentrekt.
  6. Het is leuk! Is er zelfs een andere reden nodig?

Heb je meer vragen over je menstruele gezondheid? Chat met ons. We zijn er voor je.