Reviewed door

Morgane Leten - Nutrition & Fertility Coach

Back

Love yourself: Selfcare tips van Guud Woman

Reviewed door

Morgane Leten - Nutrition & Fertility Coach

Je wilt graag een superheldin zijn: je werkt de klok rond en selfcare staat altijd onderaan het lijstje. Veel vrouwen zetten hun gezin, werk, kinderen of andere belangrijke dingen op één. Misschien jij ook wel. Of misschien heb je een vriendin die dat altijd doet. Vandaag zijn wij hier om je te vertellen dat je af en toe een pauze moet nemen! Wanneer was de laatste keer dat jij jezelf op één zette?

Je liefde delen met anderen is prachtig, maar als selfcare laag op je to-do lijstje staat, is het tijd dat NU te veranderen. Ja, lieve guud woman, het is tijd om wat van die liefde te geven aan een heel belangrijk persoon in je leven: jezelf! 

In dit blog geven we je handige tips over hoe je meteen met zelfliefde en zelfzorg aan de slag kan gaan. Want er is genoeg liefde voor iedereen,dus ook voor jou. ❤️

Tekenen dat je meer zelfzorg nodig hebt 

Misschien voel je je gewoon prima. Je hebt het druk, maar je red het wel. Misschien heb je ook gewoon geen tijd voor selfcare (wat heb je dan nodig om tijd vrij te maken?). Voordat we verder gaan is het belangrijk even naar deze vragen te kijken. Herken je jezelf er in?

  • Weet je niet zo goed welke kant je op wilt met je leven?
  • Doe je je best op je werk en thuis, maar het lukt soms gewoon niet?
  • Heb je moeite om met iets te beginnen of het af te maken? 
  • Ben je altijd uitgeput?
  • Voel je een wrok of irritaties tegen sommige mensen in je leven? 
  • Voel je je losgekoppeld van de dingen waar je om geeft?
  • Heb je weinig of helemaal geen zin in seks?

Als je een of meerdere van deze vragen met ja hebt beantwoord, zou dat kunnen betekenen dat je meer nood hebt aan selfcare. En al heb je er geen nood aan, het is alsnog belangrijk het te doen. Iedereen kan baat hebben bij zelfzorgpraktijken – het is tenslotte belangrijk voor een gezond lichaam en blije hormonen. En ook is het natuurlijk fijn om er verzorgd uit te zien, je goed te voelen en goed te kunnen presteren.

Waarom zelfzorg belangrijk is 

Als je last hebt van menstruatieproblemen zoals PMS, een opgeblazen gevoel, acne, stemmingswisselingen of als je je steeds moe voelt, probeert je lichaam je misschien iets te vertellen. Het kan zijn dat je huidige levensstijl een negatieve impact heeft op je lichaam en je cyclus. 

Een paar veranderingen in je levensstijl aanbrengen en wat zelfzorgrituelen toevoegen (niet af en toe, maar terugkerend!) kan helpen om je energie op peil te houden, een betere focus te hebben en je algehele gezondheid te ondersteunen. 

Onthoud: zelfzorg hoeft niet elke dag hetzelfde te zijn. Door onze menstruatiecyclus voelen we niet elke week van de maand hetzelfde, dus onze zelfzorgbehoeften veranderen ook gedurende de maand. 

Net zoals je je cyclus kunt synchroniseren met verschillende lichamelijk activiteiten, is het een goed idee om je selfcare af te stemmen op de verschillende fasen van je cyclus.  

Meer weten over de verschillende fases en hoe je kunt leven volgens je cyclus? Lees ons blog: Leven volgens je cyclus, zo doe je dat.

Dit wetende, verlicht het de druk om alles vast in te plannen, het goed te doen en je agenda erbij te pakken. Je zult je waarschijnlijk ook beter voelen omdat je zelfzorgrituelen elke week aansluiten bij je unieke behoeften van die week.  

We kunnen geen levensveranderende veranderingen beloven, maar zijn er vrij zeker van dat je meer plezier zal hebben, alles beter georganiseerd krijgt en je minder overweldigd voelt. 

Klinkt perfect vind je niet? Let's go:

Dagelijkse affirmaties

Als je nu snel verder wilt leven omdat ‘affirmaties voor hippies en woke-people zijn’, wacht dan even. Beoordeel het niet te snel, en geeft het een kans.

Affirmaties zijn positieve uitspraken die je in je hoofd of hardop herhaald. Ze vergroten je eigenwaarde en zelfvertrouwen en kunnen je inspireren tot actie om je doelen te bereiken. 

Ja. We weten dat affirmaties slechts woorden zijn. Maar woorden kunnen krachtig zijn.

Als je een affirmatie vindt die voor jou werkt en je die regelmatig uitspreekt, kan dat ook helpen om gevoelens van paniek, stress, zelftwijfel en angst te verlichten. 

Als je regelmatig jouw affirmaties uitspreekt, zul je uit de eerste hand zien hoe je een betere gezondheid kunt bereiken door de kracht van je geest aan te spreken! 

Hoe kies je een affirmatie? Dat is aan jou. Maar hier zijn er een paar die wij fijn vinden: 

  • Ik hou van mezelf zoals ik nu ben
  • Ik ben genoeg
  • Ik verdien plezier en genot
  • Ik kies ervoor lief te zijn voor mezelf
  • Het is natuurlijk om van mezelf te houden
  • Ik ben dankbaar dat ik de persoon ben die ik ben
  • Ik hou van elk deel van mezelf
  • Ik waardeer alle dingen die mij uniek maken
  • Ik ben goed in veel dingen
  • Alles is mogelijk in mijn leven

Kies er een uit de lijst en herhaal deze een paar keer in gedachten. Als je voelt dat de twijfel binnensluipt, herhaal je hem nog een keer. Maak er een gewoonte van jouw affirmatie(s) elke ochtend te herhalen tijdens een bestaande gewoonte, zoals tijdens het tandenpoetsen, make-up opdoen of het maken van je ontbijt. 

Zelfzorgrituelen

Er zijn veel selfcare-rituelen die je aan je leven kunt toevoegen. De sleutel is diegene te vinden die voor jou werken. Selfcare wordt soms gezien als overbodig en egoïstisch, maar de realiteit is dat als je tijd voor jezelf neemt, je ook beter wordt in alle andere aspecten van je leven.  

Het is ook belangrijk dat je lief bent voor jezelf tijdens je menstruatie. Door de hormonen voel je je misschien down, en heb je minder energie. Respecteer je eigen gevoelens tijdens deze fase van je cyclus. Dit kan soms betekenen dat je gewoon doorgaat met je normale leven, maar soms zal je wat rustiger moeten aandoen. 

Bij zelfzorg denk je misschien aan dure rugmassages en lange spasessies waar je geen tijd voor hebt. Hoewel dit een vorm van zelfzorg is, is het belangrijk om te onthouden dat tijd voor jezelf nemen vele vormen kan hebben en niet zo groot hoeven te zijn. Hier zijn een paar ideeën:

  • Mediteren – kies een korte online meditatie of gebruik een app en luister naar de rustgevende geluiden om je te ontspannen. Je kunt ook gewoon de tijd nemen om diep te ademen.
  • Kom in beweging – maak een wandeling in de natuur of ga naar de sportschool. Waar je maar zin in hebt! 
  • Ruim op – kies een lade of kast en ruim deze op. Dit kan je een gevoel van controle geven als je leven chaotisch aanvoelt. Je kunt ook je socialmedia organiseren en elk account waar je niet blij van wordt, te unfollowen.
  • Word creatief – beoefen een creatieve hobby zoals schilderen, tekenen of beeldhouwen. Je kunt ook iets digitaals doen zoals foto's maken, een collage maken, een poster ontwerpen of afbeeldingen bewerken. 
  • Schrijf – of het nu een brief, een dagboek, een lied, een gedicht of een kort verhaal is, schrijf gewoon iets en kijk wat er uitkomt.
  • Neem een bad – pak een bruisbal of essentiële oliën en geniet van een lekker bad.

Er zijn zoveel meer opties. Het geheim is te vinden wat voor jou werkt en te voelen wat je vreugde geeft. En onthoud: je hoeft niet steeds hetzelfde te doen. De manier waarop je voor jezelf zorgt, kan veranderen op basis van je behoeften. Het gaat er niet per se om wat je doet, het gaat erom dat je regelmatig iets doet.

Stel grenzen

Als je nadenkt over hoe je van jezelf kunt houden, begint dat met aandacht voor jezelf! De eerste stap is grenzen stellen aan hoe je je tijd doorbrengt. Probeer weg te blijven van tijdverslindende activiteiten waar je niet blij van wordt.

Natuurlijk moeten we allemaal af en toe vervelende dingen doen, zoals het toilet schoonmaken of onze belastingaangifte doen, maar probeer dingen die je voortdurend doet en die je energie verslindt, te verwijderen uit je dagelijks leven.  

Voel je ook niet schuldig als je nee zegt. We weten dat het moeilijk is, vooral als het gaat om nee zeggen tegen uitnodigingen of sociale bijeenkomsten. Maar onthoud: af en toe nee zeggen maakt je geen slecht mens. Het maakt je juist slim! Bescherm jezelf en je tijd.

Supplementen voor zelfzorg

Het nemen van specifieke, hoogwaardige supplementen die speciaal zijn ontworpen voor jouw lichaam is een goede manier om ervoor te zorgen dat je lichaam krijgt wat het nodig heeft. En wat is een betere manier om zelfliefde te tonen dan je lichaam van binnenuit te voeden! 

Praat met ons om uit te zoeken welke supplementen voor jou geschikt zijn. Wij kunnen je helpen de ultieme zelfzorgbundel samen te stellen om je cyclus, je hormonen en je algehele gezondheid te ondersteunen.