Reviewed door

Rebecca Verhofstede - Midwife & Menstrual Cycle Expert

Back

De vier seizoenen van je cyclus – dit zijn ze!

Reviewed door

Rebecca Verhofstede - Midwife & Menstrual Cycle Expert

Misschien heb je ons al eerder gehoord over de 'vier seizoenen van je cyclus'. Dat is niet zo vreemd, want we zijn nogal gek van deze metafoor. Het is namelijk de perfecte vergelijking voor je cyclus. Net zoals jij tijdens elk seizoen iets anders nodig hebt – een frisse salade in de zomer, extra slaap in de winter – heb je ook de hele maand door andere behoeftes qua eten, slaap, workouts en socializen. Dat komt omdat je lichaam in elke fase (seizoen) andere hormonen aanmaakt, en deze je gemoed en je lichaam beïnvloeden. In dit blog vertellen we je er alles over.

De vier seizoenen van je cyclus?

Yes, we know. Het klinkt een beetje abstract, maar als je het eenmaal begrijpt, helpt het je echt. Als je je leven op je cyclus afstemt en de seizoenen begrijpt, kun je betere keuzes maken als het gaat om voeding, beweging en levensstijl. Yes, read on!

De voordelen:

  • Je voelt je beter, en kunt dus ook liever zijn voor jezelf als je weet dat het logisch is dat je je niet goed voelt!
  • Je maakt betere beslissingen
  • Je kunt beter afwisselen met voeding en sport
  • Je bent meer in flow met je lichaam en herkent patronen sneller
  • Je herkent PMS-symptonen en weet hoef je ze moet aanpakken

Zo leef je volgens de vier seizoenen van je cyclus:

In dit blog leiden we je langs de vier seizoenen. Zo zie je hoe je je in elke fase zou kunnen voelen. Bewaar dit blog onder je favorieten of print hem, zodat je hem kunt gebruiken als geheugensteuntje.

🌸 Lente (de folliculaire fase) – 7 tot 10 dagen

Wanneer? De week na je menstruatie.

Hoe voelt het? De lente staat voor een nieuw begin, en dat is precies wat er in je lichaam gebeurt. Het is de periode na je menstruatie waarin een eicel rijpt en je cyclus opnieuw begint. In deze fase voel je je goed, zelfverzekerd en vol energie. 

Wat eet je? In deze fase heb je waarschijnlijk niet zoveel trek, want je metabolisme vertraagt. Hierdoor heb je misschien minder calorieën nodig. Dit is daarom een geweldige week voor: 

  • Veel verse groenten.
  • Gefermenteerde voedingsmiddelen zoals kimchi, tempé, probiotica-yoghurt, kombucha
  • Meer eiwitten. Je vindt ze onder andere in Griekse yoghurt, vis of tofu. Vlees kan ook een goede bron van eiwitten zijn, maar probeer het grootste deel van je eiwitten via planten binnen te krijgen. Denk aan zaken als soja, boekweit, quinoa en hennepzaad. Andere goede opties zijn haver, broccoli, wortelen, avocado, courgette, salade, groene linzen, pompoenpitten, cashewnoten en lijnzaad.
  • Omdat het oestrogeen in het begin van de folliculaire fase nog laag is, is het een goed idee om voedingsmiddelen toe te voegen zoals edamame, lijnzaad en gedroogde vruchten die rijk zijn aan fyto-oestrogenen.*

* Fyto-oestrogenen, ook bekend als oestrogeen in de voeding, zijn van nature voorkomende plantaardige stoffen die op dezelfde manier kunnen werken als oestrogeen dat door het menselijk lichaam wordt geproduceerd.

Wat kun je doen? Je hebt veel energie in deze fase, dus het is een goed moment om een ​​training te doen zoals een HIIT-les of wat zwaardere gewichten op te pakken in de sportschool. Als je een uitdaging wilt, ga ervoor. Je voelt je waarschijnlijk ook socialer, dus ga uit en ontmoet je vrienden. 

☀️ Zomer (de ovulatiefase) – 3 tot 4 dagen

Wanneer? Halverwege je cyclus.

Hoe voelt het? Welkom in het vruchtbaarste seizoen van je cyclus! Als je probeert een baby te maken, is dit het moment waarop je seks moet hebben voor de grootste kans op succes. En je lichaam is slim, want je voelt je namelijk ook nog eens levendig, zelfverzekerd en sexy. Yes! 

Wat eet je? Het is warm! Je lichaamstemperatuur gaat tijdens de ovulatie omhoog. Kies fruit en groenten met een verkoelend effect. Zorg dat je genoeg vitamine B binnenkrijgt. Dit vind je onder andere in: 

  • Groene bladgroenten
  • Volle granen
  • Eieren en vlees 

Probeer in de zomerperiode ook wat extra zink binnen te krijgen. Dit helpt je bij de aanmaak van progesteron, een belangrijk hormoon voor je eisprong. Je vindt zink onder andere in pompoenpitten, vis, vlees en gevogelte, eieren, paddenstoelen, tarwekiemen, volle granen en allerlei voedingssupplementen. 

Wat kun je doen? De zomer is een goed moment om te socializen. Je hebt veel energie, en voelt je gelukkig, aantrekkelijk en zelfverzekerd. Ga voor gezellige diners en drankjes met vrienden en familie. Of ontmoet nieuwe mensen en ga op date. Waarom? Omdat je op deze fase op je best bent. Je hebt veel energie, en het is ook direct het perfecte moment om jezelf uit te dagen. Ga voor een cardio-busting workout zoals een bootcamp of poweryoga. 

🍂 Herfst (de luteale fase)  – 10 tot 14 dagen

Wanneer? Twee weken voor je menstruatie.

Hoe voelt het? Tijd om het wat rustiger aan te doen! De herfst is het PMS-seizoen. PMS wordt veroorzaakt door veranderingen in je progesteron- en oestrogeenniveaus. Het kan klachten veroorzaken als een opgeblazen gevoel, hoofdpijn, huidproblemen en pijnlijke borsten. Stemmingswisselingen en depressies komen ook vaak voor. 

Wat eet je? Gelukkig is het niet alleen maar grijs tijdens deze herfst. Je kunt PMS-symptomen verminderen door tijdens dit seizoen anders te eten. Je lichaam heeft nu meer calorieën nodig, dus zorg voor een voorraad complexe koolhydraten en eiwitten. Zo voel je je na elke maaltijd verzadigd. 

Een paar tips:

  • Maak je lever blij met magere eiwitten zoals kikkererwten, linzen, vis en kruisbloemige groenten zoals kool, broccoli, waterkers en boerenkool.
  • Laat alcohol, koffie, zwarte thee, bewerkte voedingsmiddelen, witte koolhydraten, geraffineerde suiker, gluten en zuivel staan. Doe je dit niet, dan zet je meer druk op je lever, waardoor het moeilijker is om oestrogeen af te breken. Een teveel aan oestrogeen kan klachten geven.
  • Help je darmen verder door veel vezels te eten van groenten zoals pastinaak, zoete aardappel en koolrabi. Dit zijn vezelrijke groenten die je verzadigen en helpen het verlangen naar suiker te verminderen.
  • Overweeg probiotica aan je dieet toe te voegen om je darmen gezond te houden. Hiermee herstel je de natuurlijke balans van bacteriën in je darmen.

Wat kun je doen? Aan het einde van deze fase daalt je energieniveau en voel je je moe – zowel emotioneel als fysiek. Sla de hardcore gymsessies over. Doe het rustig aan en kies voor selfcare. Als je er zin in hebt, doe dan aan pilates of yoga. Een wandeling in de natuur is ook perfect. En sta jezelf toe nee te zeggen tegen sociale uitjes als je er geen zin in hebt. Dat komt daarna wel weer!

⛄ Winter (de menstruatiefase)  – 3 tot 7 dagen

Wanneer? De dagen dat je bloedt.

Hoe voelt het? Tsja, je voelt je waarschijnlijk gewoon... meh, want je bloedt. En hoewel het voor elke vrouw anders voelt, kun je naast bloedverlies, ook hoofdpijn en krampen hebben. Er gebeurt veel in je lichaam. Wees lief voor jezelf.

Wat eet je? De winter is het seizoen voor warme gerechten. Kies voor comfortfood zoals soepen en stoofschotels. Zorg er wel voor dat je: 

  • Voldoende omega 3 binnenkrijgt. Dit is te vinden in vis zoals wilde zalm, sardientjes en makreel. Geen zin in vis? Je kunt je omega 3-inname verhogen met sesamzaad, pompoenpitten, lijnzaad en walnoten, of met een supplement. 
  • Extra magnesium inneemt. Je kunt dit vinden in donkere bladgroenten, noten, zaden, bananen, rauwe cacao, vis en schaaldieren, avocado's en supplementen.
  • Kiest voor een multivitamine met ijzer. Je vindt dit onder andere in lang getrokken bouillon van botten en vlees, rode biet, waterkers, sesamzaad, gojibessen, haver, quinoa, boekweit, donkergroene bladgroenten, dadels, gedroogde abrikozen, amandelen, brandnetelthee en zwarte melasse.

Wat kun je doen? Dit is het seizoen van rust en herstel. Als je je moe voelt, accepteer dat dan. Rust uit en zorg dat je voldoende slaapt. Als je toch zin hebt om te sporten, kies dan voor low-impact opties zoals yoga, stretchoefeningen of wandelen. 

Bekijk hoe Hannah haar voelt sinds ze leeft volgens de 4 seizoenen van haar cyclus.

 

Meer vragen over je cyclus? Chat met ons. We zijn hier om je te helpen!