Reviewed door

Morgane Leten - Nutrition & Fertility Coach

Back

Redenen om jouw menstruatie te vieren

Reviewed door

Morgane Leten - Nutrition & Fertility Coach

De meeste vrouwen vieren hun menstruatie maar één keer in hun leven: de eerste keer. Daarna wordt het iets normaals, iets waar je gewoon maar mee dealt – of erger nog, iets waar je elke maand tegenop kijkt. Maar bij Guud Woman vinden we dat je menstruatie een reden voor feest is. Niet alleen de eerste keer, maar elke maand weer. Waarom? Lees verder en ontdek het.

De voordelen van menstrueren

Waarschijnlijk kun je zelf genoeg nadelen van je menstruatie bedenken, maar wij delen graag de voordelen met je! Dus laten we daarmee beginnen.

Het laat zien dat je gezond bent

Je menstruatie is een kompas waarmee je lichaam laat zien dat je in tune bent. Het wordt wel eens het zeste vitale teken genoemd. Want veranderingen in je regels kunnen namelijk laten zien dat er iets mis is met je lichaam: het laat zien dat je hormonen uit balans zijn en dat gebeurt niet zomaar. Als je hier vragen over hebt, chat dan met ons. Als je je zorgen maakt raden we je sowieso aan om een arts te bezoeken. Maar als je regels elke maand regelmatig komen en niet te veel ongemak (lichamelijk of emotioneel) veroorzaken, kun je ervan uitgaan dat je lichaam in sync is met zichzelf en werkt zoals het moet. Geweldig toch?

Bewustzijn van je vruchtbaarheid

Je regels zijn jouw persoonlijke family planning tool. Ze zijn onderdeel van het begrijpen van wanneer je vruchtbaar bent en wanneer niet. Door je cyclus te volgen, weet je wanneer je je meest vruchtbare dagen hebt, wat het makkelijker maakt om zwanger proberen te worden. Tegelijkertijd kun je hiermee natuurlijk ook een zwangerschap voorkomen.

Een natuurlijke detox

Geloof het of niet, maar je menstruatie speelt een rol bij het ontgiften van je lichaam. Menstruatie is de natuurlijke manier van je lichaam om zichzelf te reinigen. Tijdens je cyclus stoot je lichaam het baarmoederslijmvlies af, samen met alle opgehoopte gifstoffen en afvalstoffen die erbij zaten. Het is eigenlijk een maandelijkse opfrisbeurt om je voortplantingssysteem in topvorm te houden – en je hoeft er niets voor te doen of laten!

Het moment om stress te laten varen

Hormonale schommelingen tijdens de menstruatiecyclus kunnen de stemming en emoties beïnvloeden. Voor sommige vrouwen kan hun menstruatie aanvoelen als een lichamelijke en emotionele bevrijding. Het is als een ontlading van alle opgebouwde stress en spanning van de afgelopen maand. Het herinnert je eraan dat je lichaam een eigen manier heeft om te genezen en zichzelf te vernieuwen, wat een ongelooflijk empowering ervaring kan zijn.

Voordelen van ovuleren

Je menstruatie staat waarschijnlijk in de schijnwerpers omdat het iets zichtbaars is – een wenselijke red flag! – maar je ovulatie is ook zeker iets om te vieren. Dit is waarom.

Energiepiek

Je ovulatie gaat niet alleen over je vruchtbaarheid; het is ook een moment in je cyclus waarop je een energieboost voelt! Veel vrouwen voelen zich creatiever, gemotiveerd en socialer tijdens deze fase van hun menstruatiecyclus. Wees dus niet verbaasd als je ineens zin krijgt om dat werkproject aan te pakken of een avondje uit met vriendinnen te organiseren. Je ovulatie kan jouw geheime wapen zijn voor productiviteit en gezelligheid.

Wil je meer weten over hoe je je energie een boost kunt geven? Bekijk dan deze blogpost over het stimuleren van energie en immuniteit!

Feel-good vibes

Hier is nog een geweldig voordeel van de ovulatie: je ovulatie komt met een golf van fijne hormonen, zoals hogere oestrogeenniveaus. Dit kan zorgen voor een beter humeur en een algemeen gevoel van welzijn. Zo voel je je zelfverzekerder, positiever en klaar om de wereld aan te kunnen. Is dat niet iets om te vieren?

Het moment om zwanger te worden

Tijdens je ovulatie ben je het vruchtbaarst. Dus als je zwanger wilt worden, is dit het moment. Wanneer je ovuleert, geven je eierstokken een eicel vrij – deze is dan klaar voor een rendez-vous met sperma. Of je nu wel of niet van plan bent om een kind te krijgen, het is een ongelooflijk aspect van de natuurlijke cyclus van je lichaam. Dus vier tijdens je ovulatie de mogelijkheid dat je leven kunt creëren, al is het maar door jezelf een dikke knipoog te geven in de spiegel.

Klaar om het te vieren?

Vrouw zijn is krachtig en je lichaam moet gevierd worden. Je menstruatie is een belangrijk overgangsritueel en de fysieke en emotionele veranderingen die tijdens je cyclus plaatsvinden, zijn magisch.

Laten we ook niet vergeten dat door onze menstruatie te vieren, we ook helpen om het stigma te verminderen en taboes te doorbreken. Praten over menstruatie helpt om deze lichamelijke veranderingen, die elke maand weer gebeuren, te normaliseren.

En tot slot is het vieren van onze cyclus een manier om meer te leren over je cyclus. Ons onderzoek laat ons zien dat veel vrouwen in het duister tasten over hun cyclus, dus hoe meer we praten, delen en vieren, hoe meer we ons lichaam begrijpen en elkaar kunnen helpen om ons minder alleen te voelen in onze ervaringen.

Dus wat dat betreft wensen we jullie een vrolijk kerstfeest, een gelukkig nieuwjaar en (voor zover mogelijk!) een zalige menstruatie! We hopen dat jullie feestdagen gevuld zijn met liefde, gelach en waardering en begrip voor het feit dat elke menstruatie een herinnering is aan een nieuw begin.

Zin in een feestje? Onthoud dat alcohol een invloed heeft op je hormonen – lees er meer over in onze blog.