Reviewed door

Morgane Leten - Nutrition & Fertility Coach

Back

Zo ondersteun je je immuunsysteem

Reviewed door

Morgane Leten - Nutrition & Fertility Coach

Een verkoudheid of griepje overkomt je zo. Zelfs als je gezond leeft. En de kans is groter tijdens het griepseizoen, elk jaar weer. Het begint meestal als het kouder wordt, en verdwijnt langzaam weer als de lente begint (en dan krijgen we massaal weer last van hooikoorts! 😉). 

Ziek worden is echter niet onvermijdelijk, maar wist je dat de menstruatiecyclus de immuniteit van een vrouw op verschillende manieren kan beïnvloeden? Er zijn zelf sommige vrouwen die zich grieperig voelen de dagen voor hun menstruatie.  

Tijdens de folliculaire fase, (de periode voor je ovulatie) stijgt oestrogeen. Onderzoek toont aan dat oestrogeen de immuunfunctie ondersteunt. Doordat oestrogeen het immuunsysteem bevordert kan dit ervoor zorgen dat je minder gevoelig bent voor infecties. 

Na de ovulatie, tijdens de premenstruele fase, daalt oestrogeen en stijgt het hormoon progesteron. Dit kan de activiteit van het immuunsysteem onderdrukken, waardoor een vrouw vatbaarder wordt voor infecties en andere gezondheidsproblemen.

Onderzoek heeft aangetoond dat vrouwen meer kans hebben op verkoudheid, griep en andere luchtweginfecties tijdens de premenstruele fase. Er is echter nog  meer onderzoek nodig om dit te bevestigen. Over het algemeen kan de menstruatiecyclus de immuniteit van een vrouw beïnvloeden, maar de exacte manier waarop dit gebeurt, kan per persoon verschillen want iedere vrouw en cyclus is uniek.

Hier zijn een paar van onze beste tips om gezond te blijven, je energiek te voelen en je immuunsysteem op natuurlijke wijze te versterken.

Slaap genoeg

Het is misschien wel de allerbelangrijkste tip om je immuunsysteem te versterken. Slaap is belangrijk. Met genoeg slaap voel je je goed op vrijwel elk vlak van je leven. Het is erg belangrijk om je immuunsysteem te versterken. Goede slaaproutines zijn elke dag op tijd naar bed gaan, geen cafeïne nemen in de avonduren, je telefoon en computer buiten de slaapkamer houden en eigenlijk helemaal niet meer achter je scherm zitten in de avond.

Als je jonge kinderen hebt, kan slaap een uitdaging zijn. Doe wat je kunt doen en zorg extra goed voor jezelf op alle andere vlakken.

Drink genoeg water

Je immuunsysteem is afhankelijk van de voedingsstoffen in onze bloedbaan. En raad eens waar je bloedbaan grotendeels uit bestaat? Yes, water. Als je niet genoeg drinkt, kunnen voedingsstoffen niet bij je organen komen. Dit kan ervoor zorgen dat je je futloos voelt. Water helpt ook om zuurstof naar de cellen van je lichaam te transporteren, waardoor je systemen beter kunnen functioneren. En alsof het nog niet genoeg was, helpt water gifstoffen afvoeren. Meer water kan voorkomen dat gifstoffen zich ophopen en een negatieve invloed hebben op je immuunsysteem.

Vind je het moeilijk om genoeg water te drinken? Koppel het aan een bestaande routine. Drink bijvoorbeeld een glas water bij elke maaltijd. Ook cafeïnevrije thee telt als waterinname, dus giet je tas maar vol en geniet ervan.

Beweeg! 

Je bent moe en hebt waarschijnlijk geen zin om van die zetel af te komen. Maar onthoud dat het een sneeuwbaleffect is: het versterkt elkaar. Je hebt geen zin want je bent moe, en je bent moe omdat je geen zin hebt.

Sporten is fantastisch voor je hele lichaam en het geeft ook een boost aan je immuunsysteem, doen dus! Let wel op de intensiteit. Als je te veel van je lichaam vraagt zonder genoeg te rusten, kan het je immuunsysteem juist verzwakken. Hierdoor word je vatbaarder voor ziektes. Het gaat dus om het juiste balans. Onderzoek laat zien dat gematigde lichaamsbeweging de sleutel is tot het versterken van je immuunsysteem. 

Gematigde lichaamsbeweging zijn activiteiten die je hartslag verhogen en je laten zweten, maar dat je niet zo hard sport dat je niet meer kunt praten. Denk aan als snel wandelen, fietsen, yoga of aerobics.

Eet gevarieerd en voedzaam

Wat je eet, heeft een grote rol op je immuunsysteem en je energieniveau. Er zijn aanwijzingen dat een tekort aan vitaminen en mineralen je immuunsysteem kan verzwakken en je kwetsbaarder kan maken voor ziektes. Het is dus belangrijk om ervoor te zorgen dat je genoeg gezonde voeding eet om je immuunsysteem te versterken. 

Doe dit met genoeg groenten en fruit. Hoe meer variatie hoe beter (eet alle kleuren van de regenboog! 🌈). Voor meer informatie over wat je moet eten lees je ons blog over hoe je je cyclus kunt hacken met voedsel.

Denk je dat je lichaam wel wat extra's kan gebruiken? Geen gek idee. Zelfs met het beste dieet van de wereld, kan het moeilijk zijn om alle voedingsstoffen binnen te krijgen. Daarom is het nemen van extra vitaminen en mineralen zoals een multivitamine altijd een goed idee om jouw algemene gezondheid te ondersteunen.

We weten dat er veel supplementen zijn, en het kan moeilijk zijn om te weten waar je op moet letten en welke goed voor je zijn. Zoek om te beginnen naar supplementen met actieve ingrediënten die gekoppeld zijn aan echte gezondheidsclaims zoals: 

  • Zink, Vitamine C en D: dragen ​​bij tot de normale werking van het immuunsysteem
  • Vitamine C verhoogt ijzeropname
  • Vitamine B2: draagt bij tot de normale werking van het zenuwstelsel
  • Magnesium en vitamine B6: dragen bij tot het verminderen van vermoeidheid 

En als je vragen hebt over supplementen, lees dan dit blog over waar je op moet letten bij het kiezen van een supplement, of vraag het ons via de supportchat (met echte mensen, geen bots!).

Verminder je stress 

Het is een open deur en misschien denk je ook wel dat jouw stress niet te verminderen is. Maar het is zeker het proberen waard. Onderzoek laat zien dat langdurige stress een negatieve invloed heeft op je immuunsysteem. Stress kan het aantal cellen in je lichaam verminderen. En laten dit nu juist net de cellen zijn die virussen tegengaan. Hierdoor is de kans dat je ziek wordt groter.

Chronische stress kan verder je cortisolspiegels verhogen. Cortisol is je stresshormoon. Dit kan de ontstekingsremmende-reactie van je lichaam beïnvloeden en ervoor zorgen dat je vatbaarder wordt voor ziekten.

Een beetje stress is oké (zoals stress voor een grote gebeurtenis), maar chronische, langdurige stress is schadelijk voor je gezondheid. Probeer de oorzaak te achterhalen en zet selfcare op één. Neem tijd voor jezelf. Ga naar een therapeut of psycholoog. Wandel. Mediteer. Rust. Lees een boek. Ga in bad. Luister een podcast. Praat met vriendinnen. Probeer manieren te vinden die je helpen om te gaan met jouw stresssituatie.

Was je handen

Tot slot: regelmatig je handen wassen is belangrijk. Dit kan de ontstekingsremmende reactie van je lichaam beïnvloeden en ervoor zorgen dat je vatbaarder wordt voor ziekten. 

En ziektekiemen zijn overal en ze zitten op alles. Echt waar. En elke keer dat je je handen in je mond stopt of je je ogen of gezicht aanraakt, komen deze ziektekiemen in je systeem. Regelmatig je handen wassen met water en zeep kan jou en anderen beschermen tegen ziekten. Het is supermakkelijk om te doen en het blijft een van de beste manieren om ziektekiemen te verwijderen, te voorkomen dat je ziek wordt en de verspreiding van ziektekiemen te voorkomen.

Wil je meer weten over hoe je je energie een boost kunt geven? Chat met ons. Wij werken met een team van experten en we staan klaar om je te helpen. Wil je meteen weten wat onze producten voor je kunnen betekenen? Bekijk dan onze product-finder en zie meteen welke vitaminen en mineralen het beste passen bij jouw specifieke behoeftes.