Reviewed door

Morgane Leten - Nutrition & Fertility Coach

Back

Dry February: Alcohol en je hormonen

Reviewed door

Morgane Leten - Nutrition & Fertility Coach

Iedereen die wel eens te diep in het glaasje heeft gekeken, weet dat alcohol iets doet met je lichaam. Of het nu gaat om een vervorming van de werkelijkheid, struikelend naar huis lopen, of het hebben van een gigantische kater. Alcohol zorgt er soms voor dat je spijt krijgt van elke keuze die je de afgelopen 24 uur hebt gemaakt. 

Een glas wijn bij het eten of één cocktail maakt meestal niet veel verschil voor je lichaam en geest. Maar wist je dat te veel alcohol invloed kan hebben op je hormonen en je menstruatiecyclus? 

Hoe alcohol je cyclus beïnvloedt 

Alcohol wordt afgebroken door je lever. Een heel belangrijke rol van je lever is het afbreken van je hormonen. Als je je lever dwingt overuren te maken om de gezellige drankjes van die avond daarvoor te verwerken, komt de afbraak van oestrogeen achteraan in de rij te staan. Zo kan het je lichaam niet verlaten.

Het resultaat? Veel vervelende zaken.

Terugkerende symptomen zoals krampen, acne en stemmingswisselingen kunnen erger aanvoelen. Je magnesium kan ook dalen, waardoor je hunkert naar suiker en junkfood. 

Het ook een groot verschil maken tijdens welk moment van je cyclus je drinkt. Omdat je hormoonspiegels gedurende de maand schommelen, verandert het effect van alcohol op je lichaam.

Soms kun je alcohol dan ook beter aan. Maar vat dat niet op als een vrijbrief om te blijven gieten, eh genieten. Er zijn namelijk veel voordelen van een maand droog staan. Hierover zo meer.

Is je kater erger de dagen voor je menstruatie? 

Je menstruatiecyclus kan een invloed hebben op je katers. Misschien merk je dat je soms veel drinkt en toch fatsoenlijk wakker wordt, terwijl je een andere keer al een kater hebt van slechts één drankje. Wat is er aan de hand? 

Vrouwen kunnen de week voor hun menstruatie gevoeliger zijn voor de effecten van alcohol.  De reden? Oestrogeen. Na de eisprong moet de lever oestrogeen afbreken. Als je tijdens deze dagen veel alcohol drinkt, kan de belasting van alcohol en oestrogeen samen op de lever problemen veroorzaken zoals hoofdpijn, vocht op houden en een opgeblazen gevoel. Vermijd of overdrijf niet met alcohol als je deze problemen wilt vermijden.

Waarom een maand niet drinken?

Waarom niet? Heb je al gehoord van Dry February? De Tournee Minerale is een Belgisch initiatief dat mensen aanmoedigt om de maand februari geen alcohol te drinken. Sinds 2017 hebben bijna twee miljoen Belgen meegedaan.

Uit een onderzoek bleek dat 9 op de 10 deelnemers minimaal één positief effect voelde. De voordelen waren onder andere meer energie, een betere slaap, geldbesparing en natuurlijk geen katers! In Nederland is een soortgelijke campagne voor Dry January: Ik pas

Klinkt geweldig, toch? Zou jij het kunnen? Laten we de voordelen bekijken:

Wat gebeurt er als je een maand niet drinkt? 

Natuurlijk verschillen de voordelen per persoon, maar vooral voor vrouwen zijn er genoeg redenen om niette drinken. Dit is wat er met je lichaam gebeurt als je een maand geen alcohol drinkt:

Dag 1-7: 

Laat de detox beginnen! Als je een zware of regelmatige drinker bent, is dit het lastigste deel van de maand. Je kunt zin in alcohol krijgen of, in sommige gevallen, zelfs ontwenningsverschijnselen voelen zoals angst, prikkelbaarheid en slaapproblemen. De meeste klachten verdwijnen binnen een dag of twee. Maar voor zware of regelmatige drinkers kan dit duren langer. Houd vol!

Dag 7-30: 

Je hunkert mischien nog steeds naar een drankje, maar dit zal beter worden. Naarmate je zenuwstelsel zich aanpast aan geen alcohol, merk je dat je beter slaapt en je overdag helderder voelt. Je lever begint zich nu te herstellen.

Dag 30 en daarna: 

Gefeliciteerd! Het is je gelukt! Als je besluit nog langer zonder alcohol te leven, ga er dan voor! De voordelen nemen alleen maar toe. Je orgaanfuncties zullen verbeteren. Je huid zal er gezonder uitzien en je bloeddruk kan dalen. Je immuunsysteem zal verbeteren en leverontstekingen zullen afnemen. Waarschijnlijk merk je ook andere voordelen, zoals het verliezen van overtollige kilo's. En na zes maanden tot een jaar is het risico op kanker aanzienlijk verminderd en functioneert je lever veel beter. 

De voordelen van stoppen met alcohol 

Alcohol veroorzaakt extra stress op het lichaam. Minder stress = een gezonder lichaam. Er zijn ook andere voordelen. We noemen er een paar:

Betere slaap – Als je slaapt zonder alcohol in je bloedbaan, neemt de kwaliteit van je slaap toe. Je komt in een diepere, ¡herstellende slaapt. Dat komt omdat je lichaam zich ontspant en herstelt in plaats van dat het bezig is alcohol af te breken. 

Meer energie en een betere focus – Met al die extra kwaliteitsslaap word je elke dag fris, geconcentreerd en vol energie wakker. Niet meteen natuurlijk. Aan het begin van Dry February kun je je geïrriteerd en chagrijnig voelen. Na verloop van tijd merk je dat je meer energie hebt, dat je je beter kunt focussen en productiever bent. Je hebt ook geen last meer van katers Heerlijk!

Gewichtsverlies – Alcohol bevat veel calorieën, vooral als je cocktails of bier drinkt. Maar we hebben de neiging om de calorieën in alcohol te negeren omdat... we het lekker vinden! Maar het zal je verbazen hoeveel extra gewicht je met je meedraagt door je alcoholgebruik. Door een maand zonder alcohol kun je wel twee kilo afvallen!

Een stralende huid – Alcohol droogt je uit, dus het kan ook je huid uitdrogen. Dit kan zorgen voor een doffe, gerimpelde huid. Als je stopt met drinken, merk je dat je huid er een stuk beter uitziet en aanvoelt. 

Geld besparen – Een no brainer, toch? Maar als je je dure glas wijn inruilt voor water, bespaar je in de loop van de maand ongetwijfeld geld. Hoeveel? Belgen drinken gemiddeld voor 462 euro aan alcoholische dranken per jaar. Geen geld uitgeven aan alcohol betekent dat je dat extra geld op zak hebt voor iets anders. Dus trakteer jezelf op iets Guuds voor je lichaam? Zei iemand ... spa dag? 

Betere hormonale gezondheid/menstruatiecyclus – Als je worstelt met PMS-symptomen of andere problemen door hormonale schommelingen, kan dat komen door alcoholgebruik. Als je stopt met drinken, kun je merken dat je cyclus regelmatig(er) wordt. En regelmatige menstruaties zijn een teken dat je fit en gezond bent en dat je lichaam in balans is. 

Praktische tips voor Dry February

Alcohol is vaak een groot onderdeel van jesociale contacten. Het kan moeilijk zijn om uit te gaan met vrienden, feestjes of bijeenkomsten bij te wonen en niet te drinken. De verleiding is overal! Hier zijn een paar tips voor hoe je je aan de regels houdt en van Dry February een succes maakt: 

  • Als je je wilt ontspannen, doe dan iets anders dan naar een drankje grijpen! Speel een spelletje, ga wandelen of bel een vriend voor een praatje en drink ondertussen water. 
  • Kijk op de mocktailkaart als je met vrienden op stap bent. Veel restaurants bieden alcoholvrije versies van populaire drankjes. Ze zijn een heerlijk alternatief voor hun alcoholische tegenhanger. Je kunt ook een ander drankje proberen, zoals kombucha, wat als een luxe voelt als je uit bent. Dat is weer eens wat anders dan water.
  • Vertel mensen wat je aan het doen bent. Zo voel je je sterker om door te zetten en heb je steun van je omgeving.
  • Probeer iets nieuws. Kies momenten te waarop je normaal gesproken een drankje neemt en doe iets anders. Als je normaal gesproken op vrijdagavond naar de kroeg gaat, plan dan een filmdate of ga naar een yogales.
  • Vermijd slechte invloeden. Heb je vrienden die veel drinken? Of er zijn sociale bijeenkomsten waar drank centraal staat? Dan is het helemaal oké om nee te zeggen om je aan je doelen te houden. 

Wil je meer weten over de invloed van alcohol op je lichaam, lees dan onze blogpost Cheers to Being a Woman.