Reviewed door

Uwe Porters - Mid-wife / Pregnancy & Postpartum Expert

Back

Festivals en je menstruatie: de gids om van elke beat te genieten

Reviewed door

Uwe Porters - Mid-wife / Pregnancy & Postpartum Expert

Fijne artiesten, een heerlijke sfeer, dansen in de buitenlucht en genieten met gelijkgestemden. Festivals zijn een feest van het leven en vrijheid. Maar wat gebeurt er als je menstruatie besluit dat het tijd is om mee te feesten? Jouw regels zouden je leven nooit in de weg mogen staan, maar we begrijpen dat er betere momenten zijn om te menstrueren. Met wat extra zorg en een slimme planning kun je de festivaldagen ongeschonden doorkomen. Dit is onze Guud Woman gids met alles wat je moet weten.

Wat neem je mee naar een festival als je menstrueert?

Als inpakken voor een festival lastig is, dan heb je nog nooit ingepakt voor een festival tijdens je menstruatie.. Het vergt wat voorbereiding, maar geen zorgen: alles zou moeten passen.

  • Je standaardmenstruatieproducten: Onderschat je menstruatie niet! Neem alles mee wat je normaal gebruikt én wat extra's: tampons, maandverband of een menstruatiecup. Misschien kun je op het festival wat spullen van iemand krijgen als je zonder komt te zitten, maar het is altijd beter om wat extra's mee te nemen. Bij alcoholinname kan bloedverlies toenemen, dus hou daar rekening mee.
  • Herbruikbare waterfles: Het komt vaak voor dat festivalgangers vergeten om genoeg water te drinken en een gebrek aan hydratatie kan krampen erger maken (én zorgen voor hoofdpijn en een gebrek aan energie). Probeer de hele dag door voldoende water te drinken.
  • Doekjes en handreiniger: Hygiëne kan een uitdaging zijn, maar je hebt schone handen nodig voor het verwisselen van maandverband en tampons. Neem naast handreiniger ook een paar biologische doekjes mee. Ze zijn vriendelijker voor je lichaam en beter voor het milieu.
  • Wegwerpzakjes: Als je niet weet hoe de toiletten zijn (of zelfs twijfelt óf er toiletten zijn), overweeg dan om een paar afsluitbare wegwerpzakjes mee te nemen om je tampon of maandverband weg te gooien.
  • Extra ondergoed: Voor het geval dat! Doorlekken kan gebeuren, vooral als je opgaat in het moment!
  • Pijnstillers: Just in case, voor als je echt last krijgt van krampen of hoofdpijn.

Zo hou je jezelf schoon 

Schoon en fris blijven zorgt ervoor dat je lekker kunt genieten. Zo houd je jezelf schoon op een festival:

Badkamer strategie: Zoek op het festivalterrein naar de schoonste toiletten. Dit zijn meestal de toiletten die iets verder weg liggen. Ze zijn schoner en hebben kortere wachtrijen. Babydoekjes en ontsmettingsmiddel zijn ook hier je beste vrienden.

Timing: Plan je toiletpauzes rond sets van artiesten of rusttijden om te voorkomen dat je de actie mist! Ben je op zoek naar rust? Neem dan in het midden van een set tijdens een minder nummer de tijd om naar een toilet te gaan. Vaak is het dan veel rustiger en voel je je minder gejaagd en 'bekeken'. Als je helemaal opgaat in de muziek en je tijdsbesef verliest (kan gebeuren!), zet dan een alarm op je telefoon of horloge zodat je niet vergeet je tampon of maandverband te verwisselen.

De juiste brandstof voor plezier: dit eet je

Eten is brandstof en de juiste keuzes kunnen een wereld van verschil maken als je ongesteld bent op een festival. Hoewel je misschien zin hebt in suiker of gefrituurd voedsel, voel je je daarna vaak slechter of misschien zelfs ziek. Dat wil je voorkomen, want de beste artiesten worden voor het laatst bewaard. Onze tips:

Hydrateer: Water, water, water! Genoeg water helpt tegen een opgeblazen gevoel en houdt je energieniveau op peil.

Slim snacken: Kies voor voedingsrijke snacks zoals fruit, noten en volle granen om je uithoudingsvermogen te vergroten.

Vermijd bewerkte voedingsmiddelen: Natuurlijk wil je wel eens los kunnen gaan, en dat is prima, maar onthoud: zoute snacks en zoete lekkernijen kunnen een opgeblazen gevoel en stemmingswisselingen verergeren. Let op wat je eet en probeer zoveel mogelijk in balans te blijven. Als het niet te warm is, kun je overwegen om een paar repen pure chocolade mee te nemen. Ze zijn heerlijk om je zoete trek te stillen en ze bevatten magnesium wat krampen kan verzachten.

Wat draag je?

Lekker zittende kleding kan ook mooi zijn! Als je je menstruatie hebt op een festival, moet je wel iets meer rekening houden met je kledingkeuze.

Gemakkelijke kleding: Kies voor loszittende, ademende kleding om ongemak te minimaliseren. Het ziet er misschien leuk uit, maar probeer outfits uit één stuk zoals bodysuits en catsuits of iets anders dat moeilijk aan en uit te trekken is, te vermijden. 

Je zult zo snel mogelijk naar het toilet willen en er zijn misschien geen haken of een schone plek om je kleren op te hangen terwijl je je product verwisselt. Kies voor t-shirtjurken, normale, wijde jurken, korte broeken of culottes om je goed te voelen.

Menstruatieondergoed: Dit kan een game-changer zijn. Deze speciaal ontworpen onderbroeken en slips bieden een extra laag bescherming. Dus als je ze nog niet geprobeerd hebt, overweeg dan om een paar te kopen voordat je naar het festival gaat als je voelt dat je menstruatie op komst is. En nee, ze lijken echt niet op de onderbroeken van je oma; menstruatie-ondergoed is tegenwoordig echt heel mooi.

Luister naar je lichaam en wees open

Misschien heb je normaal niet zoveel zin om te feesten als je menstrueert. Maar goed, dat festivalticket heb je al en je wilt het feest niet aan je voorbij laten gaan.

Zoals we net zeiden, kun je je lichamelijk voorbereiden op je menstruatie (de juiste spullen meenemen, goed eten en handige kleren dragen), maar ook je mind heeft wat meer behoefte aan wat extra verzorging:

  • Luister naar je lichaam: Als je rust nodig hebt, zoek dan een rustig plekje om te ontspannen en op te laden. Het is super empowering om een pauze te nemen als je lichaam dat nodig heeft! 
  • Stretch en beweeg (dans!): Zachte stretchoefeningen kunnen krampen verlichten. We begrijpen dat je geen yogaoefeningen gaat doen op het terrein, maar gelukkig is dansen ook een heerlijke manier om endorfine te stimuleren en pijn te verlichten.
  • Mindful-momenten: Als je je prikkelbaar of chagrijnig voelt, neem dan pauzes en haal diep adem. Vergeet niet dat je er bent om plezier te hebben!
  • Vertel het je vrienden: Je kunt niet altijd alles plannen, dus als je vrienden weten dat je ongesteld bent, kunnen ze je helpen met het bewaren van je voorraad, door de menigte leiden naar het toilet of even terug naar de tent rennen.

Kamperen op een festival: duurzaam menstrueren

Over een tent gesproken: ga je meerdere dagen op festival? Je kunt je menstruatie ook prima handelen als je kampeert. Waar let je op?

  • Kies je plek verstandig: Vind een plek dicht bij het toilet.
  • Gooi je afval op een verantwoorde manier weg: Gebruik afsluitbare zakjes in om gebruikte menstruatieproducten in te bewaren en gooi ze weg in de juiste bak.
  • Voel je fris: Gebruik biologisch afbreekbare zeep en menstruatiecups als milieuvriendelijke optie.

Op een festival is je menstruatie maar een klein onderdeel en mag het nooit een dealbreaker zijn. Gewapend met de wijsheid uit deze gids zijn we ervan overtuigd dat je klaar bent om het festival te veroveren.

Dus dans alsof niemand kijkt, zing alsof niemand luistert en omarm de euforie van het festival – want met een beetje voorbereiding is je menstruatie geen partij voor jouw Guud-vibes. Geniet ervan, in Guud Woman stijl!