Reviewed door

Lily Joan Roberts – Ayurvedic gut- & Voedingscoach

Back

Kruiden om je hormonen en cyclus te ondersteunen

Reviewed door

Lily Joan Roberts – Ayurvedic gut- & Voedingscoach

 

Als je geïnteresseerd bent in koken, weet je waarschijnlijk al het een en ander over kruiden. Maar kruiden zijn meer dan smaakmakers. Wist je bijvoorbeeld dat bepaalde kruiden je kunnen helpen om je cyclus en je hormonen te ondersteunen? 

Hoewel studies veelbelovende resultaten hebben opgeleverd over de mogelijke voordelen van kruiden voor de menstruele gezondheid, is het belangrijk om te onthouden dat verder onderzoek en klinische studies nodig zijn om de werkzaamheid en veiligheid van kruiden onomstotelijk vast te stellen. 

Kruiden kunnen de resultaten van medicijnen beinvloeden en zijn misschien niet geschikt voor iedereen. Het is altijd belangrijk dat je gekwalificeerde zorgverlener raadpleegt, voordat je kruiden toepast.

In dit artikel vertellen we je alles over kruiden en hun mogelijke invloed op hormonen. Ook geven we je een lijst  met onze favoriete kruiden die je lichaam kunnen ondersteunen tijdens je menstruatiecyclus.

Hoe kruiden jou kunnen helpen

Kruiden zijn een groep planten waarvan de bladeren, bloemen, wortels én zaden eetbaar zijn. Kruiden worden al duizenden jaren met verschillende redenen gebruikt: als medicijn, voor rituelen, en natuurlijk ook om te koken.

Dus ook al is het wetenschappelijk onderzoek erachter beperkt, we kunnen naar onze wijze voorouders kijken en de geruststelling voelen dat kruiden echt helende eigenschappen hebben. 

De toepassingen verschillen per kruid, maar ze worden al eeuwen gebruikt om de hormoonspiegels in balans te brengen. Bepaalde kruiden kunnen ingezet worden om zowel je oestrogeen als progesteronniveaus in balans te brengen, je lichaam te helpen met het afvoeren van je hormonen, je vitamine- en mineraalgehaltes aan te vullen en ontstekingen te bestrijden – en dat allemaal met wat kleine plantjes! 

Elk kruid heeft zijn eigen krachten en de lijst is oneindig. In dit artikel focussen we ons op de vrouwelijke gezondheid, en voedingsexperts en kruidendeskundige Lily Joan Roberts bespreekt een aantal kruiden die een enorm verschil kunnen maken voor vrouwen tijdens hun cyclus. 

Dit zijn een paar van favoriete kruiden en en hun toepassing:

Monnikspeper, ook bekend als de kuisheidsboom of vitex

Monnikspeper, ook bekend als de kuisheidboom of vitex (Vitex agnus-castus), is een kruid dat in de traditionele geneeskunde wordt gebruikt om de gezondheid van vrouwen te ondersteunen en verschillende menstruatieproblemen aan te pakken.

Er wordt aangenomen dat de actieve bestanddelen in Vitex invloed hebben op de hormoonspiegels en de menstruatiecyclus, wat leidt tot mogelijke voordelen voor bepaalde gezondheidsproblemen bij vrouwen.

  • Regulering van de menstruatiecyclus: Vitex wordt vaak gebruikt om de menstruatiecyclus te reguleren, vooral bij onregelmatige of onregelmatige menstruatie. Er wordt aangenomen dat het de hormoonbalans beïnvloedt door in te werken op de hypothalamus en hypofyse, dit zijn de belangrijkste regelaars van je hormoonhuishouding en ze zijn dus betrokken bij de productie en regulatie van voortplantingshormonen.
  • Verlichting van premenstrueel syndroom (PMS): Onderzoek suggereert dat Vitex effectief kan zijn bij het verlichten van symptomen van het premenstrueel syndroom (PMS), zoals pijnlijke borsten, een opgeblazen gevoel, prikkelbaarheid en stemmingswisselingen. Het vermogen van het kruid om het hormoon prolactine te beïnvloeden kan een rol spelen bij het verminderen van deze symptomen.
  • Polycysteus ovarium syndroom (PCOS): Vitex is onderzocht als een potentiële remedie voor PCOS, een aandoening die wordt gekenmerkt door hormonale onevenwichtigheden en een onregelmatige menstruatiecyclus Sommige onderzoeken suggereren dat Vitex kan helpen bij het herstellen van de hormonale balans bij vrouwen met PCOS, wat leidt tot een regelmatigere menstruatie en mogelijke vruchtbaarheidsvoordelen. Het bewijs is echter nog beperkt en er is meer onderzoek nodig.

Waar kun je Vitex vinden? Het komt van een struik die voorkomt in het Middellandse Zeegebied en Azië. De vruchten en zaden van de struik worden gebruikt om supplementen van te maken. Helaas zijn er geen voedselbronnen van Vitex, dus je zult Vitex tot je moeten nemen via thee een supplement.

Paardenbloem

Paardenbloem (Taraxacum officinale) is de bekende gele bloem die je buiten vindt. De paardenbloem wordt gebruikt voor zijn geneeskrachtige eigenschappen. Hoewel onderzoek naar de specifieke effecten van paardenbloemen op de gezondheid van vrouwen en de menstruatie beperkt is, zijn er een aantal mogelijke voordelen gesuggereerd op basis van de voedingswaarde en het traditionele gebruik.

Paardenbloembladeren zijn rijk aan vitaminen en mineralen, waaronder vitamine A, vitamine C, vitamine K, calcium, ijzer en kalium. Deze voedingsstoffen kunnen de algehele gezondheid en het welzijn ondersteunen, waaronder de gezondheid van vrouwen.

  • Diuretische eigenschappen (je plast er meer door): Paardenbloem heeft diuretische eigenschappen, wat betekent dat het de urineproductie kan verhogen en kan helpen overtollig water en afvalstoffen uit het lichaam te spoelen. Deze eigenschap kan gunstig zijn voor het verminderen van een opgeblazen gevoel en het vasthouden van water, iets waar sommige vrouwen last van hebben tijdens.
  • Ondersteuning voor de lever: Paardenbloem wordt traditioneel gebruikt om de lever te ondersteunen en te helpen bij het ontgiften. Een gezonde lever is onmisbaar voor een gezonde, hormonale balans, omdat het helpt bij het verwerken en afvoeren van hormonen uit het lichaam. Door de leverfunctie te ondersteunen, kan paardenbloem indirect bijdragen aan een gezonde menstruatie.
  • Ontstekingsremmend vermogen: Paardenbloem bevat verbindingen met ontstekingsremmende eigenschappen, zoals flavonoïden en polyfenolen. Ontsteking kan een rol spelen bij menstruatiepijn en ongemakken. Door ontstekingen te verminderen zou paardenbloem sommige menstruatiesymptomen kunnen verlichten.

De beste manier om paardenbloem binnen te krijgen is door het te drinken in een thee. Je kunt paardebloemthee en paardebloemtincturen vinden in de meeste gezondheidswinkels.

Teunisbloem 

Teunisbloem (Oenothera biennis) is een plant die oorspronkelijk uit Noord-Amerika komt. De olie die uit de zaden wordt gewonnen, heeft de aandacht getrokken vanwege de potentiële voordelen voor de gezondheid, vooral voor de vrouwelijke gezondheid. De olie is rijk aan gamma-linoleenzuur (GLA), een belangrijk omega-6 vetzuur. 

Teunisbloemolie is onderzocht vanwege zijn mogelijke rol in het verlichten van symptomen van PMS, zoals pijn in je borsten, stemmingswisselingen, prikkelbaarheid en een opgeblazen gevoel. 

Sommige onderzoeken hebben aangetoond dat het GLA-gehalte in teunisbloemolie kan helpen bij het reguleren van prostaglandines, hormoonachtige verbindingen die kunnen bijdragen aan PMS-symptomen. Het bewijs voor de effectiviteit is echter nog steeds wisselend en er is meer onderzoek nodig om een definitieve link te leggen.

De ontstekingsremmende eigenschappen van teunisbloemolie, voornamelijk door het GLA-gehalte, kunnen gunstig zijn bij het verminderen van ontstekingsletsels bij acne. 

Sommige onderzoeken suggereren dat de supplementatie van teunisbloemolie milde tot matige acne bij bepaalde personen zou kunnen verbeteren. Het bewijs is echter nog niet sterk genoeg om er een standaardbehandeling voor acne van te maken en het mag conventionele acnebehandelingen niet vervangen.

Het is belangrijk om op te merken dat, hoewel teunisbloemolie potentiële voordelen biedt voor sommige vrouwen die worstelen met menstruatieproblemen en acne, de reacties per persoon kunnen variëren. 

Zoals met elk supplement, is het belangrijk om een arts te raadplegen voordat je teunisbloemolie gaat gebruiken, vooral als je een onderliggende gezondheidstoestand hebt of als je last hebt van acne.

Zij kunnen helpen bij het bepalen van de juiste dosering en je adviseren over jouw specifieke gezondheidsbehoeften.

Dong Quai

Dong Quai wordt ook wel eens 'vrouwelijke ginseng' genoemd omdat het veel voordelen kan hebben voor je voortplantingssysteem. Dong Quai bevat bestanddelen (coumarines)  waarvan is aangetoond dat ze helpen je spieren te ontspannen. Daarom wordt aangenomen dat dit kruid heilzaam kan zijn als je last hebt van spiersamentrekkingen zoals menstruatiekrampen.

Sommige vrouwen zeggen dat dong quai symptomen zoals opvliegers tijdens de (peri)menopauze verlicht. Onderzoekers weten niet zeker of dong quai als oestrogeen werkt, of deze juist blokkeert. Studies zijn tegenstrijdig dus er moet meer onderzoek gedaan worden om onomstotelijk te kunnen zeggen hoe Dong Quai je hormonen en je cyclus kan ondersteunen.

Wil je meer informatie over de perimenopauze? Bekijk dan onze blogpost over de perimenopauze.

Dong quai groeit op grote hoogte in koude vochtige bergen in China, Korea en Japan. De wortel van de plant wordt gebruikt om supplementen van te maken die je kunt innemen als tabletten of capsules. Je kunt er ook thee of tincturen van maken.

Witte pioenroos of pinksterroos

Witte pioenroos is een traditioneel Chinees kruid dat bekend staat om zijn ontstekingsremmende en antioxiderende eigenschappen. Het bevat bestanddelen zoals paeoniflorine. Hiervan is onderzoek gedaan naar de mogelijke effecten op de hormoonbalans en de gezondheid van de menstruatie.

Studies hebben aangetoond dat paeoniflorine een laag progesterongehalte kan verhogen, een hoog testosterongehalte kan verlagen en andere hormonen zoals oestrogeen en prolactine kan reguleren. Als een van deze hormonen uit balans is, heb je waarschijnlijk last van pijnlijke menstruaties of onregelmatige menstruatiecycli.

Een ander onderzoek bekeek het effect van extract van witte pioenroos op dysmenorroe (pijnlijke menstruatie). De resultaten toonden aan dat het extract de pijn aanzienlijk verminderde en de algehele menstruele gezondheid van de deelnemers verbeterde.

Er is ook een onderzoek dat de invloed onderzocht van een Chinese kruidenformule met witte pioenroos op menstruatiestoornissen bij vrouwen met polycysteus ovarium syndroom (PCOS). De onderzoekers constateerden verbeteringen in de menstruatieregelmaat en hormonale balans bij de deelnemers die de kruidenbehandeling kregen.

Arctium Lappa, ook wel grote klis of grote klit genoemd

Arctium lappa is een plant die in de traditionele geneeskunde wordt gebruikt voor verschillende gezondheidsvoordelen. Hoewel het onderzoek naar de effecten ervan op de gezondheid van vrouwen en de menstruatie beperkt is, zijn er potentiële voordelen gesuggereerd, vooral met betrekking tot de gezondheid van de huid.

  • Gezondheid van de huid: Studies hebben aangetoond dat grote klis kan worden gebruikt om huidaandoeningen zoals acne, eczeem en psoriasis te helpen beheersen. De potentiële huidverbeterende eigenschappen worden toegeschreven aan de ontstekingsremmende en antimicrobiële effecten. Klis kan ontstekingen helpen verminderen en de natuurlijke ontgiftingsprocessen van het lichaam ondersteunen, wat kan bijdragen aan een gezondere huid.
  • Antioxiderende eigenschappen: Klis bevat antioxidanten, zoals fenolzuren, quercetine en luteoline, die kunnen helpen bij het neutraliseren van schadelijke vrije radicalen in het lichaam. Door oxidatieve stress te verminderen, kan grote klis een positieve invloed hebben op de algehele gezondheid, waaronder de gezondheid van de huid.

Het is belangrijk op te merken dat, hoewel grote klis potentiële voordelen biedt voor de gezondheid van de huid en het algemene welzijn, het wetenschappelijk bewijs voor de werkzaamheid nog beperkt is. Zoals bij elk kruidensupplement is het erg belangrijk om een arts te raadplegen voordat je klis gaat gebruiken – vooral als je een onderliggende gezondheidstoestand hebt of medicijnen gebruikt.

Frambozenblad

Frambozenblad (Rubus idaeus) is een kruid dat bekend staat om zijn gebruik in de traditionele geneeskunde, vooral voor de gezondheid van vrouwen en de menstruatie.

Het wordt meestal geconsumeerd als thee. Het is belangrijk om te vermelden dat, hoewel frambozenblad van oudsher wordt gebruikt voor de gezondheid van vrouwen en de menstruatie, wetenschappelijk onderzoek naar de effecten ervan nog steeds beperkt is en de resultaten enigszins wisselend zijn. Sommige onderzoeken hebben potentiële voordelen aangetoond, terwijl andere geen significante effecten hebben gevonden.

Maar hier zijn een paar potentiële voordelen:

  • Menstruele gezondheid: Frambozenblad bevat ontstekingsremmende bestanddelen, zoals tannines, die helpen ontstekingen in het lichaam te verminderen. Het kan ook helpen bij het verlichten van PMS-symptomen, omdat studies suggereren dat het kan helpen bij het aanspannen en versterken van de baarmoederspieren, wat krampen en ongemak tijdens de menstruatie kan verminderen. Sommige vrouwen gebruiken thee van frambozenblad tijdens hun menstruatiecyclus om een comfortabelere menstruatie te bevorderen.
  • Voedingsondersteuning: Frambozenbladeren zijn een rijke bron van vitaminen (zoals vitamine B, C en E) en mineralen (zoals calcium, magnesium en ijzer). Deze voedingsstoffen kunnen de algehele gezondheid en het welzijn ondersteunen, wat vooral belangrijk is voor vrouwen tijdens de menstruatie.
  • Menopauzale symptomen: Sommige vrouwen gebruiken frambozenblad om mogelijk bepaalde symptomen van de menopauze te verlichten, zoals opvliegers, stemmingswisselingen en vaginale droogheid. Het wetenschappelijk bewijs voor deze voordelen is echter beperkt en inconsistent.

Kruidenthee

Van oudsher worden verschillende kruidentheeën gebruikt om de menstruatie te ondersteunen en menstruatiesymptomen te verlichten. Hoewel het wetenschappelijk bewijs voor hun werkzaamheid kan variëren, staan sommige populaire kruidentheeën bekend om hun potentiële voordelen voor de menstruele gezondheid:

  • Kamillethee: Kamille heeft ontstekingsremmende eigenschappen en kan helpen bij menstruatiepijn en ongemak. Het staat ook bekend om zijn kalmerende effecten, die gunstig kunnen zijn voor het verminderen van stress en angst tijdens de menstruatie.
  • Frambozenbladthee: Zoals eerder vermeld, wordt van frambozenbladthee aangenomen dat het baarmoederstimulerende eigenschappen heeft, kan helpen bij menstruatiekrampen en de algehele gezondheid van de baarmoeder ondersteunen.
  • Gemberthee: Gember heeft natuurlijke ontstekingsremmende eigenschappen en kan helpen bij het verlichten van menstruatiekrampen en misselijkheid die gepaard gaat met de menstruatie.
  • Pepermuntthee: Pepermuntthee wordt vaak gebruikt om een opgeblazen gevoel en spijsverteringsproblemen die kunnen optreden tijdens de menstruatie te verlichten.
  • Kaneelthee: Kaneel wordt van oudsher gebruikt om de menstruatiecyclus te helpen reguleren en kan ook helpen bij het verminderen van menstruatiepijn en ontstekingen.
  • Venkel: Venkel kan spanning en spasmen verminderen en helpt bij het voorkomen of verlichten van een opgeblazen gevoel of spijsverteringsproblemen die soms voorkomen tijdens PMS.
  • Brandnetelthee: Brandnetelthee is een goede bron van vitaminen en mineralen, zoals ijzer, wat gunstig kan zijn tijdens de menstruatie om het energieniveau te ondersteunen.

Het is belangrijk om te onthouden dat kruidenthee verlichting kan geven bij menstruatiesymptomen, maar dat de individuele reacties kunnen variëren.

Bovendien mag kruidenthee niet worden gebruikt ter vervanging van medisch advies of conventionele behandelingen.

Als je specifieke zorgen hebt over je menstruele gezondheid, is het belangrijk om een professionele zorgverlener te raadplegen voor een goede evaluatie en persoonlijke aanbevelingen.

Hoe gebruik je de kruiden?

De meeste kruiden zijn niet te vinden in voedsel en het is voor de gemiddelde persoon erg moeilijk om veel van deze planten in het wild te vinden. Wij denken dat je kruiden het beste kunt innemen in de vorm van een supplement of thee. Veel van de kruiden die we hebben genoemd kun je in zakjes kopen, maar je kunt ze ook zelf maken met droge ingrediënten.

Zo doe je dat:

  1. Meng de kruiden in gelijke hoeveelheden, bijvoorbeeld twee eetlepels van elk kruid dat je wilt innemen. Als je gember gebruikt, raden we gedroogde stukjes aan.
  2. Meng het mengsel en bewaar het in een afgesloten pot.
  3. Om een kruidenthee te maken, neem je twee eetlepels van de mix en giet je er ongeveer 500 ml kokend water over.
  4. Laat dit 15 minuten trekken.

Tip: als je een cafetière (french press) hebt, kun je deze gebruiken om de kruiden erdoor te persen. Drink de thee de hele dag door.

Wij hopen dat je iets hebt gehad aan dit artikel! Heb je hulp nodig voor specifieke problemen, maar weet je niet waar je moet beginnen? Chat met ons, we staan elke dag van 9 tot 16 voor je klaar – live! 

En we zijn ook erg benieuwd naar jouw favoriete kruiden! Deel ze met ons via Instagram of Facebook.