Reviewed door

Uwe Porters - Mid-wife/Pregnancy & Postpartum Expert

Back

Post-birthcontrol-syndroom – heb jij het?

Reviewed door

Uwe Porters - Mid-wife/Pregnancy & Postpartum Expert

Hormonale klachten of problemen met je menstruatiecyclus? Artsen schrijven al snel de pil voor als oplossing voor vrijwel alles. Hormonale anticonceptie wordt beschouwd als de remedie voor veel vrouwenkwalen. Hoewel vrouwen vaak worden geïnformeerd over mogelijke bijwerkingen, zijn deze niet altijd helemaal duidelijk of worden ze gebagatelliseerd. Vrouwen krijgen vaak te horen dat langdurig gebruik van de pil veilig is en geen negatieve effecten heeft. Wat de meeste artsen echter niet zeggen (of niet weten), is hoe het lichaam kan reageren bij het stoppen met hormonale anticonceptie, vooral na jarenlang gebruik van de pil.

Maar wat blijkt? Er is een bepaald syndroom, het post-birthcontrol-syndrome – een verzamelnaam voor allerlei vreemde, vervelende klachten als je stopt met de pil. Veel vrouwen voelen zich na het stoppen bevrijd (welkom terug, libido!), maar sommigen hebben last van allerlei vervelende klachten als vermoeidheid, hoofdpijn, opgeblazen gevoel, PMS-achtige-klachten en zelfs schommelingen in hun cyclus als lichtere, zwaardere of uitblijvende menstruaties.

In deze blog vertellen we je er alles over. Wat is het effect van de pil op je lichaam en wat kun je verwachten wanneer je stopt met de pil? We geven je ook handige tips hoe je deze klachten zoveel mogelijk kunt voorkomen. Stoppen met de pil is een grote stap en we willen dat jouw overgang soepel en aangenaam verloopt.

Wat is het post-birthcontrol-syndroom?

Het syndroom staat voor meerdere klachten die een paar maanden na het stoppen met de pil kunnen optreden. De klachten zijn vervelend, maar meestal tijdelijk en het betekent niet dat er iets ergs is. Het hoeft dan ook niet behandeld te worden.


Wat zijn typische klachten van het post-birth control-syndroom?

  • vermoeidheid
  • gebrek aan energie
  • veranderingen in libido
  • stemmingswisselingen
  • hormonale onbalans die je menstruatiecyclus kan beïnvloeden
  • hoofdpijn
  • opgeblazen gevoel
  • haaruitval

Hoe ontstaat het? Onderzoek heeft uitgewezen dat langdurig gebruik van hormonale anticonceptie mogelijk een tekort aan belangrijke voedingsstoffen in je lichaam veroorzaakt, waardoor overgangsklachten erger worden en je je totaal uitgeput en leeg kunt voelen.

De impact op je energie en libido

Veel vrouwen die de pil nemen, hebben last van weinig energie, een wisselend humeur en een laag libido. Dat is niet zo gek: hormonale anticonceptie kan knoeien met de belangrijke vitaminen en mineralen die je lichaam nodig heeft om je gezond en energiek te voelen.

Maar stoppen met de pil is niet altijd meteen een oplossing. Vaak heeft je lichaam tijd nodig om te 'ontpillen'. Desondanks is afscheid nemen van de pil een eerste grote stap naar herstel van je libido. Wat kun je verder doen om je snel beter te voelen?

Je bijnieren zijn een belangrijk onderdeel van je hormonale balans – vooral bij het opwekken van die vonk tussen de lakens. Ondersteun je bijnieren met gezonde veranderingen in je dieet of voeg supplementen toe aan je voeding. Lichaamsbeweging, zoals yoga en meditatie, kan ook helpen.

En wist je dat van pure chocolade, ananas, spinazie en oesters wordt gezegd dat ze jouw best friend zijn tussen de lakens?

Het kan even duren, maar geef niet op. Veel vrouwen die stoppen met de pil melden vaak dat ze meer plezier krijgen in seks en betere orgasmes hebben – dus houd vol!

Je weer jezelf voelen? Kijk eens naar micronutriënten

Onderzoeken hebben het belang aangetoond van specifieke vitamines en mineralen die je lichaam kunnen helpen de voorraad voedingsstoffen aan te vullen en de symptomen van het post-pill syndroom te verminderen.

Hoewel je veel van deze voedingsstoffen uit gezonde, gevarieerde voeding kunt halen, kan het toevoegen van een supplement ook helpen. Hier is een lijst met vitamines en mineralen waar je op moet letten:

  • B-vitaminen: let op B-vitamines, vooral B6, B9 (folaat) en B12. Ze spelen allemaal een belangrijke rol in je energie en humeur. Je krijgt ze binnen via voedsel zoals bladgroenten, peulvruchten en volle granen, maar een supplement kan ook helpen.
  • Vitamine D: de ‘zonnevitamine’ is belangrijk voor de hormoonbalans en je algehele welzijn. Natuurlijk is tijd buiten doorbrengen dé manier om vitamine D op te nemen, maar als dat niet mogelijk is, probeer dan meer vitamine D-rijk voedsel te eten. Denk aan vette vis, eieren en verrijkte zuivelproducten.
  • Magnesium: dit mineraal is erg belangrijk bij veel verschillende processen in je lichaam, waaronder je stofwisseling en spierfuncties. Eet zoveel mogelijk magnesiumrijk voedsel zoals noten, zaden en bladgroenten.
  • Omega-3 vetzuren: omega 3-vetzuren vind je in vette vis en lijnzaad en staan bekend om hun ontstekingsremmende eigenschappen. Het is wetenschappelijk bewezen dat ze helpen bij het reguleren van hormonen en het verbeteren van het energieniveau – superbelangrijk voor iedereen die stopt met hormonale anticonceptie.
  • Zink: veel vrouwen die hormonale anticonceptie gebruiken, hebben een tekort aan zink. Zink ondersteunt je immuunsysteem, dus het is belangrijk dat je er genoeg van binnenkrijgt. Je vindt zink in voedingsmiddelen zoals mager vlees, zaden en zuivelproducten.

Als je meer wilt weten over de invloed van de pil op de voedingsstoffen in je lichaam, lees dan onze blogpost over waarom een supplement je kan helpen als je hormonale anticonceptie gebruikt.

Lifestyleveranderingen voor een soepele overgang

Naast ervoor zorgen dat je de belangrijkste voedingsstoffen binnenkrijgt, is een complete aanpak van welzijn ontzettend belangrijke voor een soepele overgang naar een natuurlijke cyclus.

Het gaat niet alleen om wat je eet, maar ook om hoe je leeft. Wat bedoelen we precies?

  • Lichaamsbeweging: regelmatige lichaamsbeweging is een bewezen manier om je cyclus te ondersteunen als je stopt met anticonceptie. Regelmatig bewegen helpt niet alleen om je algehele gezondheid op peil te houden, maar ook om je hormonen in balans te krijgen. Ga voor een mix van cardio-, krachttraining en flexibiliteitsoefeningen. Het hoeft niet intensief te zijn; zelfs een stevige wandeling of een yogasessie kan een groot verschil maken. Lees hier meer over hoe je kunt trainen volgens je cyclus.
  • Slaap: goed slapen is het makkelijkste geheim voor je algehele welzijn, vooral tijdens de overgang van pil naar stoppen met de pil. Probeer elke nacht genoeg te slapen. Maak van je bedtijd een gezonde routine: creëer een ontspannen omgeving en zorg ervoor dat je slaapkamer je nachtrust bevordert. Je lichaam herstelt tijdens de slaap en ondersteunt zo het hormonale evenwicht.
  • Stressverlagende oefeningen: stress is niet altijd te vermijden, maar je kunt wel leren hoe je ermee moet omgaan. Lichaamsgerichte technieken zoals yoga, meditatie of diepe ademhalingsoefeningen kan je stressniveau enorm verlichten. Waarom is dit belangrijk? Stress beïnvloedt de hormoonspiegels en na de pil past je lichaam zich aan een nieuw hormonaal ritme aan. Stressverlagende oefeningen helpen het zenuwstelsel kalmeren, de productie van stresshormonen te verlagen en het lichaam te helpen bij de overgang naar een leven zonder hormonale anticonceptie.
  • Gezonde voeding: kies voor een voedzaam dieet met onbewerkte voedingsmiddelen, veel groenten, fruit, magere eiwitten en gezonde vetten. Kies voor voedingsrijke voeding die je hormonale balans ondersteunen. Ga voor voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitaminen, mineralen en antioxidanten. We noemden net al wat belangrijke micronutriënten als omega 3-vetzuren (te vinden in vette vis en bepaalde zaden). Vergeet ook niet genoeg te drinken om je lichaam optimaal te laten functioneren. Wil je meer weten over je cyclus en voeding? Lees onze gids over hoe je je cyclus kunt verbeteren met voeding!

Jouw lichaam weer als vanouds

Met genoeg kennis en een duidelijk stop-plan, kun je makkelijk stoppen met de pil zonder vervelende klachten. Het draait allemaal om het omarmen van een gezonde levensstijl en cruciale vitaminen en mineralen aan te vullen.

Zie dit als een kans om de 'refresh'-knop in te drukken voor je gezondheid. Onthoud: er is geen kant-en-klare oplossing. Iedereen is anders, dus aarzel niet om met ons, een arts of een voedingsdeskundige te praten voor een persoonlijk plan dat past bij jouw unieke behoeften.

Het is tijd om de leiding te nemen, je glans terug te krijgen en deze nieuwe fase in te gaan met het gevoel dat je de absolute baas bent over je eigen gezondheid!

Als je meer wilt weten over hoe je je natuurlijke cyclus weer op de rails krijgt na het stoppen met de anticonceptiepil, bekijk dan deze blog voor meer tips.