Reviewed door

Uwe Porters – Mid-wife/Pregnancy & Postpartum Expert

Back

Waarom heb ik zo'n laag libido?

Reviewed door

Uwe Porters – Mid-wife/Pregnancy & Postpartum Expert

Laten we het eens hebben over iets waar we vaak toch een beetje stil over zijn, maar wat het verdient om open en eerlijk (hardop!) besproken te worden: je zin in seks, je drift, je libido, je seksdrive – gewoon hoe vaak je zin hebt in seks. Waarschijnlijk weten we allemaal wel hoe het voelt als je totaal geen zin hebt. Het voelt vreemd en je vraagt je misschien af wat er in hemelsnaam met je aan de hand is. Of het nu komt door stress, relatieproblemen of gewoon door de eb en vloed van het leven – een dip in je seksdrive komt vaker voor dan je denkt.

Een laag libido komt zowel bij mannen als vrouwen voor en meestal hoef je je er geen zorgen over te maken. Iedereen heeft zijn eigen libido, en het is heel normaal om soms even wat minder zin te hebben.

Maar als een gebrek aan interesse in seks iets is waar je je zorgen over maakt, is het belangrijk om dit te onderzoeken. Alleen zo kun je ontdekken wat je moet doen om die vlam weer aan te wakkeren.

In deze post duiken we in de mogelijke oorzaken van een laag libido en laten we zien wat je kan helpen om dat sensuele wezen in jou weer terug te vinden. Dus pak een tas thee, zoek een knus plekje op en laten we dit onderwerp bespreken met empathie, begrip en een hoop. Want als het om ons lichaam en onze verlangens gaat – is het tijd om jezelf te empoweren, te omarmen en met liefde naar jezelf te kijken.

Wat is seksdrive of libido?

Maar wat is eigenlijk je seks-drive? Je sexdrive, ook wel bekend als je libido, is in wezen je zin in seks. Net zoals je hunkert naar je favoriete snack of maaltijd wanneer je honger krijgt, heeft je lichaam een natuurlijke neiging tot seksuele intimiteit. 

Sommige experts op het gebied van seksuele gezondheid delen een seksueel verlangen in twee soorten in: spontaan en responsief. 

Spontaan verlangen is wanneer de drang naar seks uit het niets opduikt, zoals een plotselinge zin in een snack. Veel experts op dit gebied zeggen dat het spontane verlangen niet bestaat of dat dit op zijn zachtst gezegd heel verschillend is voor mannen en vrouwen. 

Aan de andere kant is responsief verlangen wanneer je verlangen begint te voelen nadat je seksueel gestimuleerd wordt, zoals tijdens het voorspel, een foto, een gesprek, een blik, of intimiteit met je partner. Het is belangrijk om te weten dat ieders ervaring met verlangen uniek is, en het begrijpen van deze verschillende soorten kan je helpen om je eigen verlangens met iets meer duidelijkheid te sturen.

Spontaan verlangen

We associëren dit soort verlangen vaak met tieners of onze wilde en zorgeloze twintiger jaren. Je weet wel, zo’n moment waarop je een intens verlangen naar intimiteit voelt dat schijnbaar uit het niets komt? 

Niet herkenbaar? Geen zorgen: niet iedereen ervaart een spontaan verlangen gedurende zijn hele leven. En als je het al hebt, stopt dat spontane libido meestal na je tiener- en twintiger jaren. 

Als je zo’n spontaan verlangen nog nooit hebt gevoeld, ben je waarschijnlijk vooral van het responsief verlangen. Je krijgt alleen maar zin als reactie op seksuele stimulatie, en dat is ook heerlijk, want er is een hele wereld van reactief libido die wacht om verkend te worden.

Responsief verlangen 

Laten we het nu eens hebben over de fascinerende wereld van responsief verlangen (reactief libido). Zoals de naam al zegt, komt dit type libido tot leven als reactie op externe stimulansen. 

Stel je eens voor dat je helemaal opgewonden raakt bij het kijken naar een stomende vrijpartij in een film of dat je die heerlijke vonk voelt van iemand tot wie je je sterk aangetrokken voelt. Dat is waar responsief verlangen naar boven komt.

Hier is een interessante ontdekking: sommige vrouwen die denken dat ze een laag libido hebben, zijn misschien gewoon overgestapt van spontaan verlangen naar dit meer responsief verlangen. En weet je wat? Dat is helemaal oké! Dit realiseren kan een game-changer zijn, omdat het veel vrouwen helpt begrijpen dat ze op geen enkele manier kapot zijn of tekortschieten.

Als jij zo iemand bent van het responsieve verlangen, heb je de sleutel in handen om op zoek te gaan naar de dingen die ervoor zorgen dat je lichaam reageert! Omarm dus de wonderen van dit libido en ga op ontdekkingsreis naar wat echt jouw passie aanwakkert.

Symptomen van een laag libido

Een laag libido kan verschillende oorzaken hebben. Het is een persoonlijke ervaring en er is geen in beton gegoten symptoom dat bepaalt wat het precies is. 

Maar als je merkt dat je geen interesse hebt in seksuele activiteiten, ook niet in solosessies met jezelf, of als jouw stomende fantasieën en gedachten ver te zoeken zijn, dan is het volkomen gerechtvaardigd om je zorgen te maken. 

Je gevoelens zijn belangrijk. Je verlangen naar meer bevrediging erkennen, is de eerste stap om het probleem aan te pakken. Haal dus diep adem en kijk verder. Onthoud dat knowledge power is en wij zijn er om je bij elke stap te helpen.

Waardoor krijg je zin in seks?

Laten we eens kijken naar de mysterieuze krachten die ons libido bepalen. Zet je schrap, want de lijst van factoren die jouw seksdrive kunnen stimuleren of wegblazen is bijna eindeloos. 

Laten we beginnen met een duik in de opwindende fase die verliefdheid wordt genoemd, waarin het verlangen naar elkaar zijn hoogtepunt bereikt in het beginstadium van een relatie. Weet je die periode dat je niet van elkaar kon afblijven?

Laten we eerlijk zijn: zo’n hartstochtelijke verlangen en verliefdheid duurt maar zo'n 6 maanden tot 2 jaar. Wat gebeurt er dan als deze fase vervaagt? Yes: responsief libido. In plaats van te wachten tot het spontane verlangen toeslaat, kun je vertrouwen op de kracht van ontvankelijkheid om je verlangens op te wekken.

Nog een klein stukje wijsheid dat wordt ondersteund door onderzoek: lezen over seks doet wonderen. In een onderzoek met ongeveer 50 getrouwde vrouwen in de leeftijd van 30 tot 55 jaar die een verminderd libido meldden, las de helft van hen een seksueel zelfhulpboek voor vrouwe, terwijl de andere helft zich overgaf aan een erotiekboek voor vrouwen. 

En raad eens? In beide groepen rapporteerden de vrouwen die het onderzoek hadden voltooid een grotere seksuele bevrediging, opwinding, vochtigheid, orgasme en algehele seksuele activiteiten, en minder seksuele pijn. Het blijkt dat het onderwerp van deze boeken, vooral de erotische, een magisch effect heeft, doordat het lezers opwindt en hun responsieve verlangen triggert.

Leren over de nuances van spontane verlangens versus responsieve verlangens, de verliefdheidsfase van relaties en seksueel plezier van vrouwen, kan al een hele verandering zijn. Het kan je ogen openen voor het feit dat je seks misschien helemaal niet stuk is.

Mogelijke redenen voor een laag libido

Laten we nu de olifant in de kamer aanpakken. Hoewel een stomend boek of een pornofilm wonderen kan doen, begrijpen we dat het misschien niet voor iedereen de magische oplossing is. 

Wist je dat 1 op de 10 vrouwen een aandoening heeft die bekendstaat als hypoactieve seksuele verlangensstoornis (HSDD)? Hierbij is er sprake van een voortdurend en storend gebrek aan interesse in seks of libido zonder duidelijke reden. 

Maar onthoud dat het alleen als een probleem wordt gezien als je er echt last van hebt. Dus voordat je conclusies trekt en je problemen toeschrijft aan HSDD, is het belangrijk dat artsen andere veelvoorkomende redenen voor het verlies van seksueel verlangen uitsluiten. Ze zullen alle mogelijke wegen willen onderzoeken om er zeker van te zijn dat ze de onderliggende factoren blootleggen en je de ondersteuning bieden die je nodig hebt. 

Het begrijpen van de redenen achter je lage libido is de eerste stap naar het vinden van de juiste oplossingen en het terugwinnen van je zin in seks.

Lichamelijke veranderingen

Laten we het eerst hebben over seksuele problemen. Als je pijn hebt tijdens het vrijen of moeite hebt om klaar te komen, is het niet meer dan normaal dat je verlangen een klap krijgt. Je lichaam verdient te kunnen genieten zonder ongemak of beperkingen.

Verschillende medische aandoeningen buiten het domein van seksualiteit kunnen je zin in seks ook beïnvloeden. Aandoeningen zoals artritis, kanker, diabetes, hoge bloeddruk, kransslagaderaandoeningen en neurologische aandoeningen kunnen allemaal een rol spelen bij het verminderen van je libido. 

Ons lichaam staat met elkaar in verbinding en als één stukje wordt aangetast, kan dat een domino-effect hebben op andere aspecten van ons welzijn, waaronder onze seksdrive.

Oh, en laten we medicijnen niet vergeten. Sommige medicijnen op recept, met name antidepressiva (selectieve serotonineheropnameremmers (SSRI's)), zijn bekende boosdoeners als het gaat om het verlagen van je zin in seks. Het is een moeilijke evenwichtsoefening tussen het beheren van je algehele welzijn en de mogelijke impact op je verlangen naar intimiteit. En wist je dat de anticonceptiepil ook invloed kan hebben op je libido? Lees hier hoe je jouw libido ondersteunt als je aan de pil zit.

Een operatie kan ook een grote invloed hebben op je lichaamsbeeld, seksuele kunnen en je zin in seks. Operaties aan je borsten of geslachtsorganen kunnen ook een wervelwind van emoties en lichamelijke veranderingen teweegbrengen die je zelfvertrouwen en algehele seksuele welzijn kunnen beïnvloeden.

En last but not least kunnen vermoeidheid en stress ook flink bijdragen aan een laag libido. Uitputting door de zorg voor jonge kinderen of ouder wordende ouders kan ervoor zorgen dat je je uitgeput voelt en geen energie hebt voor intimiteit. Ook vermoeidheid als gevolg van ziekte of een operatie kan je zin in seks aantasten.

Vergeet niet dat je lichaam gedurende je leven verschillende veranderingen en uitdagingen doormaakt en dat het echt normaal is dat deze factoren je zin in seks beïnvloeden. Het belangrijkste is dat je de impact van deze lichamelijke veranderingen herkent en erkent, en dat je de steun en begeleiding zoekt die je nodig hebt om er doorheen te komen. Je seksuele welzijn is belangrijk, en samen kunnen we manieren vinden om het te verbeteren ondanks deze fysieke hindernissen.

Hormonale veranderingen

Hormonen kunnen ook wonderen verrichten of een domper zijn als het aankomt op ons seksleven. Laten we beginnen met de beruchte overgang naar de menopauze. Als het oestrogeengehalte tijdens deze fase daalt, is het niet ongewoon dat je interesse in seks tijdelijk afneemt. Daarnaast kun je last krijgen van droge vagina, waardoor seks pijnlijk of ongemakkelijk kan zijn. Maar maak je geen zorgen, want veel vrouwen blijven fijne seks hebben tijdens de menopauze en ook daarna, en het is dus volkomen terecht als je merkt dat je libido tijdelijk afneemt tijdens deze hormonale verschuiving.

Wil je meer weten over de menopauze en de perimenopauze – de fase waarin je lichaam zich voorbereidt op de menopauze? In dit artikel vertellen we je wat het is, wat je kunt verwachten en wat je kunt doen: Laten we het hebben over de perimenopauze

En laten we het ook nog even hebben over zwangerschap en borstvoeding. Hormoonveranderingen tijdens deze fases kunnen je libido flink naar beneden halen. De vermoeidheid die gepaard gaat met een zwangerschap, het steeds veranderende lichaamsbeeld, de stress van de zwangerschap, de hormonen van de borstvoeding, of de zorg voor een pasgeborene – yes het is een eindeloze lijst – kunnen allemaal bijdragen tot verschuivingen in je libido. Het is een perfecte mix van hormonale schommelingen en veranderingen in je leven die ervoor kunnen zorgen dat intimiteit een tijdje op een laag pitje komt te staan.

Vergeet niet dat je cyclus ook je zin in seks kan beïnvloeden. Die heeft tenslotte ook met hormonen te maken. Daarom kun je op bepaalde momenten in de maand voelen dat je zin in seks toeneemt. Als je meer wilt weten over de invloed van je cyclus op je zin in seks, lees er dan meer over in onze blogpost.

Je welzijn

Laten we het nu eens hebben over het fascinerende verband tussen je mind en je zin in seks. Je psychologische welzijn kan een grote invloed hebben op je verlangen naar intimiteit. Factoren zoals geestelijke problemen (denk aan angst of depressie), stress (zowel financieel als werkgerelateerd), een slecht lichaamsbeeld, een laag zelfbeeld of een geschiedenis van fysiek of seksueel misbruik, kunnen allemaal bijdragen aan een lager libido.

Inzicht in deze invloeden is belangrijk om je seksuele welzijn aan te pakken en te koesteren. Onthoud dat je niet alleen bent en dat er hulp beschikbaar is om deze uitdagingen aan te gaan en je zin te herontdekken.

Relatieproblemen

Er is een groot verband tussen een relatie en je libido. Voor veel vrouwen is emotionele nabijheid de basis voor intimiteit. Daarom kunnen relatieproblemen een schaduw werpen op je libido. Als er sprake is van een gebrek aan verbondenheid met je partner, onopgeloste conflicten of ruzies (die op de achtergrond blijven sudderen), slechte communicatie over je seksuele behoeften en voorkeuren, of vertrouwensproblemen, is het geen wonder dat je interesse in seks minder is.

Je verlangen naar intimiteit is verweven met de gezondheid van jullie relatie. Het aanpakken van deze onderliggende problemen kan jullie band verbeteren en je libido weer verhogen. 

Onthoud dat open en eerlijke communicatie, het zoeken van professionele begeleiding als dat nodig is en het koesteren van emotionele verbondenheid wonderen kunnen doen om je libido weer aan te wakkeren.

Voor meer informatie over hoe je op een natuurlijke manier je seksdrive kunt stimuleren, lees je ons blogbericht.

Hoe krijg jij weer zin?

Hoe kun je dat vuurtje weer aanwakkeren? Het kan makkelijker zijn dan je denkt. 

Je libido is een complex samenspel van verschillende factoren, van je fysieke en emotionele welzijn tot je ervaringen, overtuigingen, levensstijl en de staat van je huidige relatie. Dus als een van deze factoren parten speelt, is het geen wonder dat je verlangen naar intimiteit op een laag pitje komt te staan.

Voordat je naar de dokter gaat om je te laten onderzoeken op een lichamelijk, medisch probleem, kun je het beste de tijd nemen voor zelfstudie. Meer begrijpen over je eigen lichaam en verlangens, kan wonderen doen. En onderschat de kracht van een stomend boek of een prikkelende film niet om je in de stemming te brengen. 

Het verkennen van verschillende manieren om opgewonden te raken, kan helpen om je zintuigen te prikkelen en dat innerlijke vuur opnieuw aan te wakkeren.

Het is ook belangrijk om aan je stressniveau te denken. Stress is een echte libidodief die je verlangen naar intimiteit kan vernietigen. Kijk hoe je beter kunt omgaan met stress, of het nu meditatie, lichaamsbeweging of hulp van een therapeut is, het vinden van gezonde manieren om stress te verlichten kan wonderen doen voor je seksuele welzijn

Nog iets om over na te denken: soms kan wat je denkt dat een seksprobleem is, gewoon een misvatting zijn. De frequentie en intensiteit van je eigen seksdrive omarmen en begrijpen dat ieders libido anders is, kan bevrijdend werken. Er bestaat niet zoiets als een ‘normaal’ libido.

Krijg persoonlijke support

Als je gebrek aan zin onrust veroorzaakt in je relatie of je zorgen maakt, kan professionele hulp helpen. Onthoud dat je dit niet alleen hoeft te doen. Wij zijn er voor je en bieden persoonlijke, deskundige support en begeleiding. 

Jouw verhaal is uniek en wij zijn er om je bij elke stap te ondersteunen.

Ga naar onze supportpagina en ontdek hoe je in contact kunt komen met onze experts. We kunnen je helpen manieren te vinden om je libido op te krikken, of het nu gaat om het verwijzen naar bronnen, het aanbevelen van natuurlijke supplementen van topkwaliteit om je cyclus en je seksdrive te ondersteunen, of gewoon om je te helpen je gehoord en begrepen te voelen. We zijn er voor je.

Meer lezen of zien?

De vrouw in de moeder, van Uwe Porters (dit najaar beschikbaar)

De documentaire ‘Mijn seks is stuk’ van Lize Korpershoek.

Wegen naar seksuele waardigheid van Maya Schrier-Kerstan

Kom als jezelf van Emily Nagoski

Seksuele geheimen van de vrouw van Mantak Chia