Reviewed door

Uwe Porters - Mid-wife / Pregnancy & Postpartum Expert

 • Fertility
 • Mood

Vroeg zwangerschapsverlies (miskraam)

Een onderwerp waar nog een groot taboe op rust bij vrouwen en koppels is het verlies van je baby in de eerste weken van een zwangerschap. Ook wel gekend onder de nog vaak gebruikte term miskraam. Bij Guud gebruiken wij liever het woord ‘vroeg zwangerschapsverlies.’ In dit blog vertellen we je er meer over.

De emoties van een vroeg zwangerschapsverlies

Een verlies brengt veel verschillende emoties en gevoelens van rouw met zich mee. Het is vaak moeilijk te begrijpen of te verwerken. Het verliezen van een kindje op welke manier dan ook, is een moeilijke, ongelofelijke en onbeschrijfelijke gebeurtenis en kan veel stress en onbegrip als gevolg hebben. 

De oorzaak van een vroeg verlies is bijna altijd een aanlegstoornis. Dit betekent dat het vruchtje niet in orde was. Meestal speelt een chromosoomafwijking die bij de bevruchting ontstaat een rol. De natuur vindt als het ware een logische oplossing: het vruchtje groeit niet verder en het lichaam stoot het af.

Het verlies van een baby is een ingrijpende gebeurtenis, ook al neemt dit plaats tijdens de eerste weken van je zwangerschap. Het moederschap begint vroeg. Tijdens de eerste weken van je zwangerschap bouw je al een band op met je baby. Als vrouw verandert je lichaam ook al vanaf dag één. En dat heeft ook een invloed op hoe jij je voelt en hoe je denkt. Plus, een kindje maken vraagt voorbereiding. Meestal zul je samen met je partner al langer gefantaseerd hebben over hoe jullie leven er anders zal uitzien. 

Symptomen van een verlies < 12 weken 

 • Overvallen worden door verdriet en tranen
  Bloedverlies (kan in het begin weinig zijn en later meer)
  Soms stolsels (bloedklonters)
  Zwangerschapssymptomen, zoals pijnlijke borsten en misselijkheid nemen af

Wat kun je doen na het verlies? 

 • Neem de tijd om het verlies te laten bezinken en spreek er open over met je eventuele partner en ook eventueel je omgeving als je dat fijn vindt, misschien waren ze op de hoogte van je zwangerschap.
 • Laat je begeleiden door een vroedvrouw die je kan helpen in het rouwproces. In België heb je immers recht op minstens 3 terugbetaalde vroedvrouwen visites na je verlies.
 • Je hoeft niet per se te wachten als je kinder - en zwangerschapswens groot is. Bij het hernemen van je cyclus kan je in principe gewoon weer vrijen voor een nieuwe zwangerschap

Wat met een verlies na 12 weken? 

Bij een miskraam wordt meestal gesproken over het verlies van een kindje vóór 12 weken, maar het kan ook voorkomen dat je het kindje na 12 weken verliest. Er wordt dan gesproken van een late miskraam. 

Na 12 weken wordt de placenta gevormd. Indien je dan je baby hebt verloren, zal je  waarschijnlijk een curettage moeten ondergaan 

Wat is een curettage? 

Het komt vaak voor dat na de bevalling van het vruchtje de moederkoek (placenta) in z’n geheel of gedeeltelijk achter blijft in de baarmoeder en niet geboren wil worden. Het lichaam laat dit niet los omdat het fysiologisch gezien nog te vroeg is. 

Omdat de baarmoeder bij het achterblijven van de placenta niet goed kan samentrekken en het risico op fors bloedverlies bestaat, zal besloten worden om de placenta operatief te verwijderen. Dit gebeurt onder narcose door een gynaecoloog op de operatiekamer. Het is een relatief kleine ingreep die ongeveer vijftien minuten duurt. 

Hoe kun je je lichaam voorbereiden op een volgende zwangerschap? 

 • Stress 
 • Levensstijl 
 • Supplementen 
  • Flow: Actief foliumzuur neem je best 1-3 maanden voordat je zwanger bent. Foliumzuur is belangrijk voor de ontwikkeling van het zenuwstelsel van de baby om geboorteafwijkingen te vermijden. 
  • Inside: Omega 3. Studies hebben aangetoond dat gezonde vetten (omega 3) een positieve invloed hebben op de kwaliteit van de eicellen 
  • Vibes: Magnesium helpt bij het reguleren van cortisol levels en veel studies hebben aangetoond dat het een positieve invloed heeft op progesteronlevels. 

De partner 

Ook jouw partner (indien man) kan een steentje bijdragen. Er zijn 3 factoren die een rol spelen om de kwaliteit van het sperma te bepalen.

 • Motiliteit (mogelijkheid om spontaan te bewegen) van het sperma. Wanneer de zaadcellen onvoldoende beweeglijk zijn, kunnen zij niet bij de te bevruchten eicel komen en vindt er geen bevruchting plaats.  Onderzoek toont aan dat de beweeglijkheid van het sperma afneemt met de leeftijd.
 • Morfologie (grootte en vorm): Een lager aantal normaal gevormde sperma resulteert in een afname van de mannelijke vruchtbaarheid, aangezien sperma met een abnormale morfologie minder snel een eicel bevrucht. Studies tonen aan dat de normale morfologie van het sperma met 0,2 - 0,9% per jaar afneemt. 
 • De hoeveelheid zaadcellen. Bij iedere zaadlozing komen normaal tussen de 100 en 200 miljoen vrij wanneer dit aantal lager is spreekt men van oligozoöspermie (weinig zaadcellen). Zaad volume kan doorheen de jaren verminderen maar onderzoek heeft dat niet kunnen bevestigen dus de impact van zaadvolume op  mannelijke vruchtbaarheid is niet duidelijk. 

Welke voedingsstoffen zijn belangrijk voor een man?

Zink en Foliumzuur 

Twee voedingsstoffen die essentieel zijn voor gezond en overvloedig sperma zijn zink en foliumzuur. 

Zink is vereist voor beweeglijkheid van het sperma. Goede bronnen van zink zijn oesters en mager rood vlees, maar ook noten, sesamzaadjes, bonen en volle granen. 

Foliumzuur is nodig voor de DNA, dat in sperma wordt aangetroffen. Goede bronnen van foliumzuur zijn onder meer fruit en groenten, met name groene bladgroenten en graanproducten.

Antioxidanten 

Sperma moet ook worden beschermd als ze eenmaal zijn gevormd. Ze worden gemakkelijk beschadigd door vrije radicalen die door het lichaam circuleren en cellen beschadigen. 

Antioxidanten zijn moleculen die tegen deze schade kunnen beschermen door de vrije radicalen te neutraliseren. 

Antioxidanten bevatten voedingsstoffen zoals vitamine C, vitamine E en selenium en een groot aantal andere verbindingen die worden aangetroffen in fruit, groenten en volle granen.

Omega 3 

De hoeveelheid spermacellen, de beweeglijkheid van jouw zaadcellen en de vorm van het sperma blijken in verschillende studies te verbeteren door voldoende inname van omega-3 vetzuur DHA. Je hebt dus een kans dat de kwaliteit van jouw sperma en daarmee jouw vruchtbaarheid verbetert als je omega 3 slikt.

Vitamine D 

vitamine D is goed voor de spermakwaliteit en de zaadcellen worden er ook sneller en beweeglijker van. Dit blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Kopenhagen.

 • Guud Flow is een multivitamine en bevat onder andere  actief foliumzuur, vitamine D en Zink

Guud Inside bevat duurzame Omega-3 op basis van algen olie: (see research).

Wil je praten over het verlies, of ben je op zoek naar antwoorden, neem contact met ons op. We zijn er voor je.