Reviewed door

Morgane Leten - Nutrition & Fertility Expert Coach

Back

Welke vitaminen heb je nodig in de winter?

Reviewed door

Morgane Leten - Nutrition & Fertility Expert Coach

Bij Guud Woman houden we van alle seizoenen, óók van de winter. Op de zetel zitten met een tas thee, schaatsen, in de sneeuw spelen, of gewoon genieten van een mooie boswandeling. De winter is prachtig.

Maar de koude wintermaanden hebben ook wat nadelen. Minder daglicht, droge haren en een droge, kriebelende huid. En daarnaast zijn er natuurlijk meer virussen in de lucht waardoor je immuunsysteem harder moet werken (lees hier hoe je je immuunsysteem een kan ondersteunen).

Hoe je voorkomt dat je ziek wordt? Je lichaam voorzien van superkrachtige vitaminen en mineralen, waarvan wetenschappelijk bewezen is dat je lichaam de nadelen van de winter beter aankan.

In een ideale wereld krijg je de meeste vitamines en mineralen binnen via je eten. Maar de praktijk leert ons dat een gevarieerd en voedzaam dieet lastiger is dan het lijkt.

Een supplement met de juiste vitaminen en mineralen kan een wereld van verschil maken. Ga je nog een stap verder en stem je je vitamines en mineralen af op de behoeften van je cyclus, dan rock je deze winter echt. Zo doe je dat!

Begrijp de vier seizoenen van je cyclus

De eerste stap is je cyclus begrijpen. Je cyclus bestaat uit vier seizoenen (fasen). En tijdens elk seizoen heeft je lichaam andere behoeften: andere voeding, sportactiviteiten, en een andere kijk op slaap en socializen.

Dit komt omdat de hormonen oestrogeen en progesteron de hele maand door in andere hoeveelheden aanwezig zijn in je lichaam, en deze bijna alles in je lichaam aansturen (body en mind!)

Wil je meer weten over de vier seizoenen van je cyclus, lees dan ons blog.

Zodra je weet in welk seizoen je lichaam zit, kun je de extra vitaminen en mineralen nemen die passen bij je cyclus.

Welke vitaminen en mineralen heeft je lichaam nodig tijdens elk seizoen? 

Menstruele fase (winter) 

Laten we beginnen met de winter. De menstruele fase of de winter, zijn de dagen dat je aan het bloeden bent. Het zijn dagen om rustig aan te doen en te herstellen.

Als je bloed verliest, is het altijd goed om extra ijzer, magnesium en zink in te slaan. Eet hiervoor donkere bladgroenten, bonen of zeevruchten. En we zeiden het net al: soms is het moeilijk om alle voedingsstoffen binnen te krijgen via voedsel dus overweeg een supplement als je niet voldoende ijzer en magnesium haalt uit voeding. 

Folliculaire fase (lente) 

Dit is de fase na je menstruatie. De dagen na je menstruatie zijn je oestrogeenspiegels nog laag. Je bent misschien nog wat moe en kunt je niet goed focussen. Maar geen zorgen, zodra je oestrogeenspiegels weer beginnen te stijgen, voel je je veel energieker.

Tijdens de lente maken je eierstokken zich klaar om een ​​ei vrij te geven tijdens de ovulatie. Het mineraal wat hierbij goed van pas komt, is zink. Het helpt met de ontwikkeling van de eicel en ondersteunt je vruchtbaarheid. 

Guud Glow bevat zink maar ook selenium en vitamine E. Deze dragen bij aan een stralende huid, gezond haar en nagels. Dus als je huid en haar door winterweer wat droog aanvoelen, is dit een prima aanvulling.

Als je probeert zwanger te worden, kan het een goed moment zijn om een multivitamine met actief foliumzuur zoals Guud Flow. Foliumzuur helpt je lichaam voor te bereiden op een gezonde zwangerschap aangezien foliumzuur helpt bij het vermijden van geboorteafwijkingen. Begin met het innemen van een multivitamine zo’n 1 tot 3 maanden voordat je zwanger probeert te worden. 

Ovulatie (zomer) 

Je voelt je nu waarschijnlijk zelfverzekerder, socialer en blijer. Geniet er dus van! Al deze guud vibes komen doordat je oestrogeenlevens op z’n hoogst zijn.

Houd je zinklevels tijdens de ovualtie hoog. Dit kan breakouts voorkomen die je soms kunt hebben na je ovulatie.

Premenstruele fase (herfst)

Tijdens deze fase piekt je cortisollevel. Je lichaam heeft daardoor meer tijd nodig om te herstellen, vooral wanneer je intensief sport. Zorg ervoor dat je je stresshormoon ondersteunt met een goed magnesiumsupplement. Magnesium zou helpen bij het ondersteunen van een gezond cortisolgehalte. 

Tijdens deze fase neemt je oestrogeen en progesteron weer af. Dit kan een ontstekingsreactie veroorzaken (er wordt zelfs aangenomen dat dit een van de oorzaken van PMS is!). Focus daarom op gezonde vetten (omega 3). Onderzoeken hebben namelijk aangetoond dat omega 3 ontstekingen kan verminderen.

Na de lente en zomer heb je in deze fase zeker baat bij wat solo-tijd. Zorg voor gezond eten, doe aan yoga en als je negatieve emoties hebt, is het een goed moment om nog wat extra voor jezelf te zorgen. Probeer ook eens extra vitaminen en mineralen te nemen, zoals ons product met duurzame omega 3, gemaakt van algen (geen visolie!) om je mood en mind te ondersteunen.

Begin je net met supplementen? We raden je aan ze minimaal 3 tot 6 maanden te nemen voor de beste resultaten. Zoek je naar supplementen om je menstruele gezondheid te ondersteunen? Probeer ze dan in te nemen volgens je cyclus.

In een notendop​​

Als je in harmonie bent met je lichaam, zul je het resultaat zien op elk deel van je leven. Van werk tot je sociale leven tot je sportprestaties en je zin in seks. Als je meer wilt weten over leven volgens je cyclus, lees dan ons blog Leven volgens je cyclus.

Vragen? Chat met ons. We hebben experts voor je klaarstaan die je kunnen helpen. Bezoek onze Supportpagina hier.