Reviewed door

Morgane Leten - Nutrition & Fertility Coach

Back

Zo rock jij hem op de werkvloer!

Reviewed door

Morgane Leten - Nutrition & Fertility Coach

Werk – voor sommigen een passie, voor anderen een dagelijkse struggle. De verwachtingen, eisen, routine, de drukte van alledag. Alles bij elkaar kan het soms even slikken zijn... Maar dat is eigenlijk niet zo gek, want een standaard werkweek is eigenlijk niet ideaal: elke dag is hetzelfde (zelfde tijden, zelfde verwachtingen), en er is maar weinig tijd om naar je lichaam te luisteren en het te geven wat het nodig heeft. Maar het kan anders, en je hoeft je leven echt niet radicaal om te gooien: in dit blog vertellen we je alles over werken volgens je cyclus.

Werk is een belangrijk onderdeel van ons leven. Met een beetje geluk heb je een fijne job, maar dan nog, kan het werkende leven soms zwaar vallen. En dat is logisch, want de maatschappij zoals we het nu kennen is helemaal niet afgestemd op ons lichaam met ups and downs, hormonale veranderingen en ongemakken. Zo zit dat...

De kracht van je cyclus

Soms wordt de menstruatiecyclus het zesde vitale teken genoemd. En dat is geen grap: de menstruele gezondheid is een goede indicator van de algemene gezondheid van een vrouw. En daarnaast heeft je cyclus direct impact op hoe je je voelt en presteert.

Uit ons onderzoek blijkt dat 90% van de vrouwen klachten heeft rondom haar menstruatie – soms zijn die klachten zelfs zo erg dat ze het dagelijks leven beïnvloeden. Je hebt te veel pijn om je te kunnen concentreren, bent snel afgeleid, moet vaak naar het toilet of kunt helemaal niet werken.

Sommige landen doen hun best dit probleem meer aandacht te geven: Spanje biedt vrouwen bijvoorbeeld menstruatieverlof. Geweldig natuurlijk, maar uiteindelijk is het slechts symptoombestrijding. Hoe zorg je ervoor dat je (bijna) elke dag fijn naar werk kunt gaan?

Je kunt het onderverdelen in twee belangrijke actiepunten

1. Je klachten zoveel mogelijk verminderen: we hebben altijd gehoord dat pijn lijden erbij hoort, maar dat is gewoon niet zo. Met een gebalanceerde levensstijl, de juiste voeding en aanvullende supplementen, kun je veel van jouw klachten verhelpen. Doe onze productfinder en krijg advies specifiek gericht op jouw situatie.

2. Leer leven volgens je cyclus. Het klinkt misschien zweverig, maar dat is het niet. Je hormonen sturen de hele boel aan in je lichaam, en ze veranderen elke paar dagen. Dus het is niet zo gek dat je je soms sterker, geconcentreerder, socialer en beter voel – en andere dagen het liefst op de zetel blijft liggen.

Dus hoe doe je dat, je werk inplannen rondom je cyclus?

Happy naar werk: track je cyclus en ontdek jouw beste momenten

Nog even kort op een rijtje: je lichaam wordt aangestuurd door hormonen. Deze hormonen regelen vrijwel alles. Van je bloeddruk, tot stressreacties, tot je libido en je geluksgevoel. 

Tijdens je vruchtbare levensfase zorgen deze hormonen er elke maand voor dat je een eisprong hebt. Maar deze belangrijke voortplantingshormonen – oestrogeen en testosteron – beïnvloeden óók je stemming. Dat betekent dat jouw cyclus één op één samenvalt met hoe jij je voelt. En dat kun je in je voordeel gebruiken...

Zo doe je dat:

Houd je cyclus bij en ontdek de 4 verschillende fases van je cyclus. De meeste vrouwen hebben een menstruatiecyclus tussen 25 en 35 dagen. We tellen vanaf de eerste dag van je menstruatie – die is als het goed is makkelijk te herkennen. 😉

Gebruik je hormonale anticonceptie? Dan kun je dit schema ook aanhouden, maar zul je waarschijnlijk minder voordelen voelen van leven volgens je cyclus – geen probleem natuurlijk. En als je ooit een natuurlijke anticonceptiemethode wilt gebruiken, ben je in ieder geval al voorbereid op deze aangename manier van leven.

Dag

Wat?

Wat is het?

Dag 1-7

Je menstruatie

Deze duurt gemiddeld tussen de 3 à 7 dagen.

Dag 8-12

De folliculaire fase

Tijdens deze fase rijpt er een ei in een van je eierstokken. 

Dag 13-15

Je ovulatie

Tijdens je ovulatie, ook wel je eisprong genoemd, komt er een eicel vrij van de eierstok.

Dag 16-28

De luteale fase



Dit zijn de dagen na je eisprong. De eicel gaat via de eileider naar de baarmoederholte. Onderweg kan je eitje bevrucht worden door een zaadcel. Wordt het eitje niet bevrucht? Dan stoot je lichaam het weer af en begint je menstruatie opnieuw.

Houd je cyclus bij en ontdek wanneer je lichaam zich in welke fase bevindt. Dit kan dus verschillen per vrouw, dus neem je tijd om het te ontdekken. Gebruik eventueel een ovulatietest om te weten wanneer je ovulatie is.

Ondertussen let je op hoe je je voelt op je werk (blij, zelfverzekerd, down, creatief, onzeker). Dit koppel je aan de verschillende fases. En na één of twee maanden kun je als het goed is voorspellen wanneer je je goed voelt, en wanneer je je minder goed voelt.

Waarschijnlijk lijkt het hierop:

Jouw werkkrachten tijdens elke fase

❣️  Menstruele fase – intuïtie, reflecteren en bijsturen

Net zoals je lichaam haar baarmoederslijmvlies loslaat, kan deze fase ook een uitgelezen moment zijn om situaties te laten gaan die niet langer meer dienen. Dat creëert ruimte om opnieuw met een propere lei te beginnen. Tijdens deze fase zoeken we graag warmte en comfort op. Het is ook fijn om dan comfortabele kleren te dragen, een extra moment van zelfzorg in te lassen en lekkere, warme gerechten klaar te maken.

Op de werkvloer: Reflecteer op de afgelopen maand. Hoe was je werk? Hoe gaat het samenwerken met je collega's? Werk je aan de projecten waar je om geeft? Gaat je werk in de richting die je wilt? Wat zijn veranderingen die je moet maken om gelukkig en succesvol te blijven in je werk en carrière?

✨ De folliculaire fase – creatieve taken

Door de groeiende follikels zal de oestrogeenconcentratie in deze fase toenemen, die er op haar beurt onder andere voor zal zorgen dat je meer energie hebt en weer meer zin hebt in sociale contacten. Dit is het ideale moment om iets te doen wat je normaal gesproken uit de weg zou gaan.

Op de werkvloer: Deze fase is perfect om nieuwe projecten op te starten of te brainstormen. Het is een mooie periode om bepaalde reeds opgedane ideeën en inzichten uit te werken en tot actie te komen. Je kan hier ook verder nadenken over hoe je bepaalde problemen kan oplossen en op welke manier de vooropgestelde doelen kan bereiken. Je zal misschien ook ondervinden dat je meer energie hebt om bijvoorbeeld wat meer en langer te werken.

🥚  Ovulatie-fase – communicatie is jouw kracht

Je oestrogeen piekt nu en ook het luteïniserend hormoon stijgt enorm. Wanneer je ovuleert, zit je meestal op de top van je energie, zijn je communicatieve vaardigheden opperbest en heb je veel zelfvertrouwen. 

Op de werkvloer: Tijdens deze periode voel je je zelfzekerder en communicatie met anderen verloopt ook vlotter. Moet je presenteren, netwerken of deals binnenhalen, dan is het nu jouw moment om dit te doen. Net zoals in de lente zit je nog vol energie, dus een tandje bijzetten zou nu geen probleem moeten zijn.

🧘‍♀️  Luteale of premenstruele fase – aan het werk

Vanaf de tweede helft van de cyclus (na je ovulatie) neemt progesteron de bovenhand. De hoeveelheid oestrogeen neemt dan af en het progesterongehalte neemt toe. Progesteron kalmeert het brein en zal je ook rustiger en zachter maken.

Tijdens deze fase kan je ook last hebben van PMS-klachten zoals hoofdpijn, neerslachtigheid, opgeblazen gevoel, depressieve gevoelens, weinig energie, stemmingswisselingen en pijnlijke borsten. Luister goed naar je lichaam en wees lief voor jezelf. Spreek erover met een collega of partner zodat je niet alleen lijdt. Zijn de klachten te erg, spreek er dan over met een arts.

Op de werkvloer: Het zal je misschien opvallen dat je emotioneler bent en misschien gemakkelijker overprikkeld bent. Richt je daarom op taken en activiteiten die je net meer rust geven en niet extra prikkelen. Ook wanneer dit niet altijd haalbaar lijkt, is het goed om in de eerste plaats wel te weten en begrijpen dat het normaal is dat je je zo kan voelen. Dat kan helpen om te aanvaarden en er niet langer tegenin te gaan.

In deze fase ben je een kanjer om taken af te werken. Rond projecten af, doe administratieve taken of dien je maandelijkse rapporten in.

En wat nou als ik mijn werk niet kan aanpassen?

Geen probleem – compleet begrijpelijk! Zie bovenstaande als een leidraad en niet als iets dat je moet doen of volgen. Soms moet je nu eenmaal bepaalde dingen doen, ook al matcht dat misschien niet helemaal met de fase waarin je je op dat moment bevindt.

Probeer over het algemeen zaken toe te voegen die voor jou niet veel inspanning vragen en houd na werk rekening met je cyclus. Je cyclus beter begrijpen en haar volledig te omarmen, kan je namelijk ontzettend goed helpen om je doorheen de maand ook beter te voelen.

En hoe zit het met mannen en hun werkleven?

Ook mannen hebben een cyclus, met pieken en dalen. Het grote verschil is dat de mannelijke cyclus 24 uur duurt en gestuurd wordt door testosteron terwijl die van de vrouw gemiddeld 28 dagen duurt en gestuurd wordt door oestrogeen en progesteron

Als we kijken naar het ritme van de mannelijke cyclus, lijkt het alsof het dagelijkse werkleven hier perfect op afgestemd is. De man is dankzij testosteron overdag op zijn best. Ideaal voor een standaard werkdag van negen tot vijf.

Vooral in de ochtend zorgt de testosteronpiek voor energie, zelfvertrouwen, impulsiviteit en temperament. Voor de rest van de dag is er genoeg testosteron om opgewekt en gedreven te blijven.

In de middag zorgt de overgebleven hoeveelheid testosteron voor productiviteit, focus en teamwork. En net als het testosteronniveau terug daalt naar de avond toe en de man moe wordt, is de werkdag voorbij. Terwijl een vrouw zich zelfzekerder zal voelen rond haar ovulatie en rustiger de dagen voor haar menstruatie.

Ondersteun je cyclus verder met...

Met deze manier van werken kies ook jij om gebruik te maken van je menstruatiekrachten in plaats van menstruatieklachten! 💪 Ondersteun je cyclus verder met een gezonde levensstijl, dieet, sport en vul je dieet aan met de juiste supplementen.

Heb je vragen over je cyclus, zwanger worden of onze producten? Wij zijn er voor jou. Via de livechat op onze website kun je ons onmiddellijk bereiken. Wil je meteen kijken welke producten bij jou passen? Ontdek het met onze productfinder.

Wat is Guud voor jou?

Doe de quiz