Reviewed door

Morgane Leten - Nutrition & Fertility Coach

Back to work? Zo rock jij hem op de werkvloer!

Na een heerlijke zomer is het weer tijd voor werk en routine. Dat kan even slikken zijn... Logisch, want een standaard werkritme is niet ideaal: Elke dag hetzelfde, en maar weinig tijd om naar je lichaam te luisteren. Maar het kan anders. In dit blog vertellen we je alles over werken volgens je cyclus!

Werk is een belangrijk onderdeel van ons leven. Met een beetje geluk heb je een fijne job, maar dan nog kan het werkende leven je zwaar vallen. En dat is logisch, want de maatschappij zoals we het nu kennen is helemaal niet afgestemd op onze vrouwelijke fysiologie! Zo zit dat...

Happy terug naar werk – zo doe je dat

We schreven al eerder een blog over de  mannelijke versus de vrouwelijke cyclus

“Als we kijken naar het ritme van de mannelijke cyclus, is deze perfect afgestemd op het dagelijkse werkleven en het dag-en-nachtritme van de zon. De man is dankzij de cyclus overdag op z’n best en scherpst. Ideaal voor een standaard werkdag van negen tot vijf.

De vrouwelijke cyclus valt samen met het onregelmatige, maandelijkse maanritme en volgt dus niet dit dagelijkse werkritme. Vrouwen zijn ervoor gemaakt om hun leven rondom het maandelijkse ritme van de maan te plannen, en niet het 24-uursritme van de zon te volgen.”

Betekent dit dat je niet gemaakt bent om te werken of carrière te maken? Of dat je minder kunt dan je mannelijke collega's? 

No way! Gelukkig niet! Het enige wat je moet doen zijn je taken anders inroosteren, namelijk rondom je cyclus!

Track je cyclus en ontdek jouw sterke en zwakkere momenten

Ons lichaam wordt aangestuurd door hormonen. Deze hormonen regelen vrijwel alles. Van je bloeddruk, tot stressreacties, tot je libido en je geluksgevoel. 

Tijdens je vruchtbare levensfase zorgen deze hormonen er elke maand voor dat je een eisprong hebt. Maar de belangrijkste voortplantingshormonen – oestrogeen en testosteron – beïnvloeden óók je stemming. Dat betekent dat jouw cyclus één op één samenvalt met hoe jij je voelt. En dat kun je in je voordeel gebruiken...

Zo doe je dat:

Houd je cyclus bij en ontdek de 4 verschillende fases van je cyclus. De meeste vrouwen hebben een menstruele cyclus tussen 25 en 35 dagen. We tellen vanaf de eerste dag van je menstruatie – die is als het goed is makkelijk te herkennen. 😉

Dag

Wat?

Wat is het?

Dag 1-7

Je menstruatie

Deze duurt gemiddeld tussen de 3 à 7 dagen.

Dag 8-12

De folliculaire fase

Tijdens deze fase rijpt er een ei in een van je eierstokken. 

Dag 13-15

Je ovulatie

Tijdens je ovulatie, ook wel je eisprong genoemd, komt er een eicel vrij van de eierstok.

Dag 16-28

De luteale faseDit zijn de dagen na je eisprong. De eicel gaat via de eileider naar de baarmoederholte. Onderweg kan je eitje bevrucht worden door een zaadcel. Wordt het eitje niet bevrucht? Dan stoot je lichaam het weer af en begint je menstruatie opnieuw.

Houd je cyclus bij en ontdek wanneer je lichaam zich in welke fase bevindt. Dit kan dus verschillen per vrouw dus neem je tijd om het te ontdekken. Gebruik eventueel een ovulatietest om te weten wanneer je ovulatie is.

Ondertussen let je op hoe je je voelt op je werk (blij, zelfverzekerd, down, creatief, onzeker). Dit koppel je aan de verschillende fases. En na één of twee maanden kun je als het goed is voorspellen wanneer je je goed voelt, en wanneer je je minder goed voelt. Waarschijnlijk lijkt het hierop:

Jouw werkkrachten tijdens elke fase

✨ De folliculaire fase – creatieve taken

Je hormonen staan tijdens fase op een laag pitje en je oestrogeen stijgt. Tijdens de folliculaire fase ben je het meest creatief. Je staat open voor nieuwe dingen. Dit is het perfecte moment om een nieuw project te beginnen of creatief werk te doen. Plan je werk vooruit, brainstorm, droom groot en gebruik je positieve en creatieve energie op een manier die perfect is voor jouw werkzaamheden!

🥚  Ovulatie fase – communicatie is jouw kracht

Rondom je ovulatie zijn je communicatieskills en teamwork op z’n best. Het is een goed moment om belangrijke gesprekken te voeren (opslag vragen, deals te sluiten). Je bent onweerstaanbaar, dus pak je kans en doe alles waar je verbaal sterk voor moet zijn.

🧘‍♀️  Luteale of premenstruele fase – aan het werk

De luteale fase is de power-fase om dingen voor elkaar te krijgen. Je bent het taakgericht en goed in het afronden van projecten. Het is makkelijk om je te concentreren en aandacht te besteden aan de kleinste details. Rond projecten af, doe administratieve taken zoals je boekhouding en dien je maandelijkse rapporten in.

❣️  Menstruele fase – intuïtie, reflecteren en bijsturen

Tijdens deze fase werken je linker- en rechterhersenhelft heel goed samen. Je analytisch vermogen is groot, maar je kunt tegelijkertijd goed intuïtief redeneren. Reflecteer op de afgelopen maand. Hoe was je werk? Hoe gaat het met je collega's? Werk je aan de projecten waar je om geeft? Gaat je werk in de richting die je wilt? Wat zijn veranderingen die je moet maken om gelukkig en succesvol te blijven in je werk en carrière?

Ondersteun je cyclus verder hiermee

Met deze manier van werken kies ook jij om gebruik te maken van je menstruatiekrachten in plaats van menstruatieklachten! 💪 Ondersteun je cyclus verder met een gezonde levensstijl, dieet, sport en vul je dieet eventueel aan met de juiste supplementen.


Heb je vragen over je cyclus, zwanger worden of onze producten? Wij zijn er voor jou. Via de live chat op onze website kun je ons onmiddellijk bereiken. Wil je meteen kijken welke producten bij jou passen? Ontdek het met onze product-finder.