Reviewed door

Morgane Leten - Nutrition & Fertility Coach

Back

World Menstrual Health Day: Let’s celebrate!

Reviewed door

Morgane Leten - Nutrition & Fertility Coach

Elke maand menstrueren er zo’n 1,9 miljard vrouwen. No big deal, denk je misschien. Maar voor velen betekent dit elke maand weer stress. Veel vrouwen hebben geen toegang tot menstruatieproducten, schamen zich, of hebben vervelende symptomen zoals krampen of mood swings. Het is een gezondheidscrisis waar niemand over praat. 

Bij Guud Woman willen we daar verandering in brengen. En op welke dag kunnen we hier beter aandacht voor vragen, dan op World Menstrual Health Day? 

We gingen daarvoor een fantastische samenwerking aan met topatlete Naomi Van Den Broeck, onze nieuwste Guud Ambassador. Naomi vertegenwoordigde België tijdens de Olympische Spelen in Tokio, waar ze meedeed aan de 4x400 meter estafette. 

We spraken met Naomi over sport, haar cyclus, en de klachten die ze heeft rondom haar menstruatie… Bekijk de video hier ⬇️

World Menstrual Health Day – je bent niet de enige

Naomi zei het al: De meeste vrouwen hebben last van klachten tijdens hun menstruatiecyclus. Soms zijn de klachten zelfs zo erg, dat het ons dagelijks leven beïnvloedt. 

Maar ondertussen denken we nog steeds dat we door moeten gaan, de enigen zijn, of dat we onze klachten voor lief moeten nemen… 

We hebben een onderzoek laten uitvoeren onder 1000 Vlaamse en Nederlandse vrouwen. De resultaten zijn schokkend. We zetten de belangrijkste feiten voor je op een rijtje:

 • 90% van de vrouwen heeft klachten rondom haar menstruatie.
 • Vrouwen hebben het vaakst last van krampen (66%), hoofdpijn (52%), vermoeidheid (50%), rugpijn (49%) en mood swings (45%).
 • Maar liefst 2 op de 3 vindt dat het onderdeel is van het vrouw-zijn.
 • En dat komt niet uit het niets: 31% krijgt van hun arts te horen dat klachten er nu eenmaal bijhoren, en ze ermee moeten leren leven.
 • Meer dan een kwart van de vrouwen weet niet bij wie ze moeten aankloppen met hun problemen.
 • Van alle vrouwen die anticonceptie gebruiken, slikt 7 op de 10 de pil.

Is de pil een oplossing voor menstruatieproblemen?

De meerderheid van de Nederlandse en Vlaamse vrouwen gebruikt hormonale anticonceptie. De meesten gebruiken de pil, en slikken deze vooral om een zwangerschap te voorkomen. Maar meer dan de helft van deze vrouwen neemt de pil ook om hun menstruatieklachten te verminderen.

Daarnaast zegt maar liefst 25% dat ze aan de pil zijn als oplossing voor hun menstruatieproblemen (dus niet om een zwangerschap tegen te gaan!). De pil wordt door de arts of gynaecoloog voorgeschreven als oplossing voor hun klachten.

Schokkend, en toch zien we het vaker. Artsen schrijven de pil voor om PMS-symptonen tegen te gaan. Maar de pil bevat kunstmatige hormonen. Deze leggen de natuurlijke hormonen, en daarmee hormoongestuurde processen zoals je ovulatie, plat. De pil lost PMS niet op. Het is een pleister op de wond, maar geen langetermijnoplossing. 

Wat is dan wel een langetermijnoplossing? Uit onderzoek blijkt dat het een combinatie is van:

 • een gezonde lifestyle;
 • een gebalanceerd dieet;
 • waarbij je je vooral focust op het binnenkrijgen van de juiste vitaminen en mineralen – indien nodig met supplementen

Fast forward naar 2030

Het doel van World Menstrual Health Day is dat niemand op de wereld wordt tegengehouden door hun menstruatie. In 2030 willen we dat menstruatie een normaal onderdeel van het leven is. Lees alles over dit mooie doel op de website van WMHD. 

Het mooie is dat we vooruitgang boeken, maar eerlijk is eerlijk, er valt nog veel te behalen. World Menstrual Health Day is maar één dag, maar er is iets wat je het hele jaar door kunt doen:

 • Praat erover – Breek taboes en vooroordelen over menstruatie door je eigen ervaringen en verhalen te delen.
 • Gebruik Instagram, Facebook, Twitter en andere social media om het bewustzijn te vergroten – of je nu iets wilt vertellen over menstruatieproducten, kennis wilt delen, of krampen, mood swings en andere klachten bespreekbaar wilt maken.

En, hoe gaat het eigenlijk met jou?

Als je struggelt met menstruatieproblemen, kun je je heel eenzaam voelen. Misschien voel je dat niemand begrijpt wat er is, of denken mensen dat je het opblaast. Of ben je bang dat je problemen wijzen op iets ergs, en dat je klachten niet normaal zijn? Misschien schaam je je? 

Wat je ook voelt, weet dat wij er voor je zijn om je te helpen. Bij Guud Woman krijg je de support die je verdient – wat je probleem ook is.

Wij werken met een team van experts. Zo kunnen we je helpen met het begrijpen van je cyclus. Verder geven we je advies en tips om je levensstijl aan te passen. Met kleine veranderingen kun je een groot verschil merken in je dagelijks leven.

Wij werken alleen met de allerbeste ingredienten zodat we alleen producten van de allerbeste kwaliteit leveren. Al onze ingredienten zijn wetenschappelijk onderbouwd.

Heb je nog vragen? Of wil je meer weten? Neem contact op via onze live chat-support of bekijk welke producten bij jou passen via onze product-finder. We helpen je met veel liefde, zodat jij je elke dag van de maand guud voelt.