Reviewed door

Uwe Porters - Pregnancy & Postpartum Expert

Back

Wat moet je eten bij borstvoeding?

Reviewed door

Uwe Porters - Pregnancy & Postpartum Expert

 Borstvoeding is toch wel een van de wonderen van de natuur. Het feit dat een vrouw voeding kan maken met haar eigen lichaam, om haar baby alles te geven wat het nodig heeft, is simpelweg magisch. Maar het is ook hard werken! Als je borstvoeding geeft, voel je misschien wel dat het flink wat van je lichaam vraagt. Je hebt honger! Logisch, want het maken van dit vloeibare goud kost energie. In dit blog vertellen we je alles over eten en borstvoeding.

Moet je extra eten als je borstvoeding geeft?

Ja, die honger is geen hersenspinsel. Je hebt echt meer nodig als je borstvoeding geeft. Over het algemeen wordt het aangeraden dat je meer kan en mag eten als je borstvoeding geeft. Uit onderzoek blijkt dat je zo’n 300 tot 400 extra calorieën kunt eten.

Afhankelijk van wat je precies eet, komt dit ongeveer neer op een complete extra voedzame maaltijd! Dat is best wat. Maar hoeveel je echt nodig hebt, is afhankelijk van je lengte, gewicht, leeftijd, je activiteiten, en of je volledig borstvoeding geeft of het combineert met kunstvoeding. Maar laat je niet leiden door de nummers: heb je meer honger? Eet dan gewoon. Je lichaam vraagt het niet zomaar.

En heb je extra zwangerschapskilo’s waar je vanaf wilt? Het is geen goed idee om op dieet te gaan als je borstvoeding geeft. Maar wees getroost, het is eigenlijk overbodig. Dankzij borstvoeding zit je vaak sneller op je oude gewicht. Win-win!

Wat moet je eten als je borstvoeding geeft?

Met het geven van borstvoeding werk je ondertussen hard aan het opbouwen van het immuunsysteem van je kindje. Maar je lichaam is perfect. Je hoeft niets bijzonders te eten om jouw baby gezonde melk te geven. Je mag ook zeker wat snacken, maar focus je wel op gezond eten. Zo weet je zeker dat je alle belangrijke voedingsstoffen binnenkrijgt. Jij geeft deze stoffen namelijk door aan je baby.

Dit is de basis:

  • Voeding met veel proteïnen: Ga voor mager vlees, eieren, zuivel, bonen, linzen en zeevruchten met weinig kwik. Deze voedingsmiddelen zorgen ervoor dat je je langer verzadigd voelt.
  • Eet veel verschillende soorten groenten en fruit.
  • Verhoog je jodium en choline-inname tijdens het geven van borstvoeding: Onderzoek toont aan dat moeders die borstvoeding geven, gedurende het eerste jaar na de bevalling dagelijks 290 mcg jodium en 550 mcg choline moeten binnenkrijgen. Choline zit onder andere in eieren, vlees, zeevruchten en bonen. 
  • Magnesium: Sommige vrouwen hebben een magnesiumtekort tijdens de zwangerschap en het geven van borstvoeding. De groei van je baby verhoogt namelijk de magnesiumbehoefte. Je kunt extra magnesium binnenkrijgen via voeding of een supplement. Hoeveel magnesium heb je nodig tijdens het geven van borstvoeding? Over het algemeen hebben volwassen vrouwen ongeveer 300 mcg magnesium per dag nodig. Als je borstvoeding geeft, moet je streven naar 400-600 mcg.
  • Focus op gezonde vetten: als je borstvoeding geeft, heb je meer omega 3 nodig. DHA, een omega 3-vetzuur, is belangrijk voor moeders die borstvoeding geven, omdat het helpt bij de ontwikkeling van de ogen en hersenen van een baby. 

Waarom is gevarieerd eten belangrijk als je borstvoeding geeft?

Gevarieerd eten is niet enkel goed voor jezelf. Maar wist je dat jouw eten ook de smaak van je moedermelk zou kunnen beïnvloeden? Dit is goed nieuws omdat het je baby helpt bloot te stellen aan verschillende smaken.

Hoewel er geen definitief onderzoek is om dit te bekrachtigen, zijn experts van mening dat dit je baby kan helpen om zich gemakkelijker aan vast voedsel aan te passen als je baby daarvoor klaar is. Sommige onderzoeken tonen zelfs aan dat het ook allergieën kan helpen voorkomen.

En wat als je vegetarisch of veganistisch eet?

Als je vegetariër of veganist bent, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je alle voedingsstoffen binnenkrijgt die je nodig hebt voor jou en je baby. Veganisten hebben soms een tekort aan bepaalde vitamines en mineralen die het meest voorkomen in vlees (zoals B12).

Moet je meer water drinken als je borstvoeding geeft?

Moedermelk bestaat voor 90% uit water, dus het lijkt logisch dat je iets meer moet drinken. Maar uit onderzoek blijkt dat je eigenlijk niet meer vocht nodig hebt. Maar houd er rekening mee dat iedereen anders is. Drink als je dorst hebt, en let op je urine: is het doorzichtig, dan zit het goed. Zorg daarna dat je altijd water bij je hebt en probeer bij elke maaltijd een glas water te drinken. Zo bouw je makkelijk een goede gewoonte op.

Wat mag je niet eten als je borstvoeding geeft?

Guud nieuws! Je mag normaal bijna alles eten en jet moet niets specifiek vermijden, maar let op soms kan je baby allergisch op borstvoeding reageren. Het eiwit uit onder andere koemelk kan via de voeding van de moeder in de borstvoeding terechtkomen en een allergische reactie veroorzaken. Indien je merkt dat je baby niet goed reageert op bepaalde zaken dat jij eet, probeer dit dan voor een bepaalde periode te vermijden en bekijk of je een verschil merkt. Cafeïne en alcohol mogen ook maar overdrijf niet en probeer dit toch zoveel mogelijk te vermijden. Lees hieronder meer advies hierover.

Mag je alcohol drinken als je borstvoeding geeft?

We snappen dat je graag een keertje een drankje doet na 9 maanden zwangerschap. Wij konden ook haast niet wachten, maar helaas, onderzoeken laten zien dat het geen goed idee is. We zouden je graag vertellen dat het compleet veilig is, maar dat is het niet. 

Toch iets gedronken en heb je twijfels of je jouw baby de borst mag geven? Er zijn alcoholstrips te koop die je in je eigen melk kunt doen om te zien of er nog alcohol in zit. Handig!

Meer weten over Guud en borstvoeding? Bekijk dit blog en video met kersverse moeder en Guud-ambassadeur Sophie om meer te weten te komen over hoe ze met Guud Woman haar zwangerschap en borstvoedingsreis ondersteunt.

Heb je nog vragen? Neem contact op. Wij kunnen je helpen bij het vinden van de beste supplementen voor tijdens het geven van borstvoeding!