Reviewed door

Uwe Porters – Mid-wife/Pregnancy & Postpartum Expert

Back

Hormonale migraine: uitleg + oplossingen

Reviewed door

Uwe Porters – Mid-wife/Pregnancy & Postpartum Expert

Heb je last van migraine? Je bent niet de enige. Miljoenen mensen hebben er last van, maar wist je dat bij vrouwen in het bijzonder hormonen een grote rol kunnen spelen als trigger? Dit fenomeen staat bekend als 'menstruele migraine.' In deze blog duiken we dieper in de wetenschap achter hormonale migraine en kijken we naar natuurlijke oplossingen. Migraine kan een echte dealbreaker zijn, maar we hopen dat we je met dit artikel inzichten en tips te kunnen geven om het te verminder.

Wat is hormonale migraine?

Migraine is een aandoening op hersenniveau (een chronische hersenziekte) waarbij je hoofdpijn, misselijkheid en overgevoeligheid voor licht, geluid en/of geur kunt ervaren.

Hormonale migraine of menstruele migraine is een vorm van migraine die samenhangt met de hormonale veranderingen in je lichaam – en dan met name die van je menstruatiecyclus.

De hormonen die een rol spelen bij dit soort migraine zijn oestrogeen en progesteron. Deze stijgen en dalen de hele maand door en plotselinge veranderingen in deze spiegels kunnen een trigger zijn voor migraine-aanvallen.

Als je oestrogeen daalt, daalt ook het level van serotonine in je hoofd, wat er ook weer voor zorgt dat je bloeddruk daalt (vaatverwijding). Dit kan een migraine-aanval uitlokken.

Er zijn veelbelovende behandelmethodes om migraine tegen te gaan, maar de meeste richten behandelingen zich op het oplossen van de hoofdpijn en kijken niet naar de oorzaak: de gevoeligheid voor (extreme) hormoonschommelingen.

En dat is zonde, want zo’n 35% van de vrouwen heeft rondom haar menstruatie last van hormonale migraine. En als je denkt dat je er dan na je pak 'n beet 45e vanaf bent, think again.

Helaas kun je ook na je vruchtbare jaren last hebben van hormonale acne. Een bekende klacht van vrouwen in de periode voor de overgang (de perimenopauze), is namelijk migraine. Verderop vertellen we je hier meer over.

Vitaminen en mineralen om menstruatie hoofdpijn of migraine te verlichten

Pijnstillers kunnen de pijn verminderen maar bieden geen oplossing. Maar als je verder kijkt, kun je zien dat er veel vitaminen en mineralen zijn die de gevoeligheid voor hormonale schommelingen, en hormonale schommelingen in het algemeen kunnen beïnvloeden.

Welke vitaminen en mineralen zijn dat?

 • Magnesium: er zijn verschillende redenen waarom mensen last kunnen krijgen van migraine, maar vooral serotonine wordt in verband gebracht met het ontstaan van migraine. Magnesium speelt een rol bij de aanmaak van dit stofje. Magnesiumrijke voeding en supplementen kunnen daarom een rol spelen bij het voorkomen of verlichten van menstruele migraine.
 • Riboflavine (vitamine B2) en vitamine B6: riboflavine zorgt ervoor dat het lichaam gebruik kan maken van de vitamine B6 in je lichaam – en vitamine B6 is betrokken bij de synthese van neurotransmitters zoals serotonine en dopamine. Sommige onderzoeken suggereren dan ook dat B6-supplementen het serotonineniveau kunnen beïnvloeden, wat mogelijk invloed heeft op de frequentie en intensiteit van migraine.
 • Omega 3: onderzoek laat zien dat als je meer omega 3-vetzuren inneemt, je migraine kan verminderen. En hoewel er geen officiële gezondheidsclaims zijn voor omega 3-vetzuren, staan ze bekend om hun ontstekingsremmende effecten, wat de reden kan zijn voor het verminderen van de intensiteit en frequentie van migraine.
 • IJzer: ijzer kan positief werken bij migraine na de menstruatie, veroorzaakt door een tijdelijk ijzertekort door het bloedverlies tijdens de menstruatie. IJzer draagt bij aan de normale vorming van rode bloedcellen en normaal zuurstoftransport in het lichaam.

Migraine en hormonale anticonceptie

Hormonale anticonceptie kan migraine verergeren. Dat komt omdat hormonen de boodschappers zijn van het lichaam. En als je jouw natuurlijke hormonen afremt, stimuleert of vervangt, veranderen de boodschappen of worden deze anders ontvangen in je lichaam. Dit kan bijwerkingen geven.

Niet iedereen zal last krijgen van dit soort bijwerkingen van anticonceptie. En soms worden dit soort klachten het na verloop van tijd vanzelf minder, of kun je bijwerkingen van hormonale anticonceptie verminderen door aanpassingen te doen in je levensstijl. 

Lees hier meer over de bijwerkingen van hormonale anticonceptie.

Migraine en de perimenopauze (overgang)

Veranderingen in de oestrogeen- en progesteronniveaus, die vaak voorkomen tijdens de perimenopauze, kunnen ervoor zorgen dat vrouwen tussen de 40 en 55 jaar vaker last hebben van migraine. Zoals we net al zeiden, speelt oestrogeen hierin een belangrijke rol.

Tijdens de perimenopauze schommelt het oestrogeengehalte heel heftig, om uiteindelijk helemaal te dalen. Deze schommelingen kunnen bij sommige vrouwen migraine triggeren.

Er is ook hier weer helaas geen kant-en-klare oplossing om migraine tijdens de perimenopauze onder controle te houden. Het antwoord ligt vaak bij een combinatie nodig van veranderingen in je levensstijl, hormonale therapieën en, in sommige gevallen, medicatie. Heb je veel last van hoofdpijn of migraine, praat dan met je arts of gynaecoloog, die je oplossingen kan geven afgestemd op jouw persoonlijke situatie.

Lees hier meer over de perimenopauze.

Voeding en migraine

Voeding kan voor sommige vrouwen een grote invloed hebben op migraine. Van bepaalde voedingsmiddelen en voedingspatronen is aangetoond dat ze migraine kunnen uitlokken, terwijl andere migraine juist kunnen verbeteren.

We bespreken de belangrijkste: gluten, alcohol, geraffineerde suikers en koffie.

Gluten:

 • Glutengevoeligheid: als je gevoelig bent voor gluten (een eiwit dat voorkomt in tarwe, gerst en rogge) kan dit ontstekingsreacties geven, wat mogelijk bijdraagt aan migraine.
 • Immuunreactie: daarnaast kunnen gluten, bij mensen met een glutengevoeligheid, een reactie veroorzaken op het immuunsysteem. Deze reacties kunnen het zenuwstelsel aantasten en migraine veroorzaken.
 • Darm-hersenverbinding (hersen-darm as): er is steeds meer bekend over de verbinding tussen darmen en hersenen. Verstoringen in de darmen, waaronder glutengerelateerde problemen, kunnen invloed hebben op processen in je hersenen, en mogelijk bijdragen aan migraine.

Alcohol:

 • Vasodilatatie: alcoholgebruik kan leiden tot vasodilatatie (verwijden van bloedvaten) en veranderingen in de bloedstroom, wat bij sommige mensen kan bijdragen aan migraine.
 • Uitdroging: alcohol droogt uit en uitdroging is een bekende oorzaak van migraine. Voldoende hydratatie is essentieel om migraine te voorkomen.
 • Tyraminegehalte: bepaalde alcoholische dranken, met name rode wijn, bevatten tyramine, een stof die bij sommige mensen in verband wordt gebracht met migraine.

Geraffineerde suikers:

 • Bloedsuikerschommelingen: snelle pieken en dalen in de bloedsuikerspiegel, vaak geassocieerd met de consumptie van bewerkte suikers en koolhydraten, kunnen migraine uitlokken bij mensen die daar gevoelig voor zijn.
 • Ontsteking: diëten met veel geraffineerde suikers worden in verband gebracht met chronische ontstekingen, wat kan bijdragen aan migraine of migraine kan verergeren.

Koffie:

 • Ontwenning van cafeïne: als je regelmatig koffie drinkt, kun je last krijgen van cafeïne-ontwenning als je ineens minder koffie drinkt. Dit kan zorgen voor hoofdpijn of migraine als je je gebruikelijke tas koffie mist. Als je minder koffie wilt drinken of wilt stoppen, raden we je aan dit geleidelijk te doen.
 • Vasodilatatie en vernauwing: hoewel cafeïne een vasoconstrictor is (vernauwt de bloedvaten), kan plotselinge ontwenning weer leiden tot vasodilatatie (verwijding van de bloedvaten), wat migraine kan veroorzaken.

Conclusie

Het is belangrijk om te weten dat migrainetriggers voor iedereen anders kunnen zijn. Probeer elke dag bij te houden wat je eet en of je migraine hebt.

Net als het bijhouden van je cyclus, kan zo'n migrainedagboek je helpen patronen te herkennen. Als je echt veel last hebt, raden we je aan om met een zorgprofessional te praten, zoals een geregistreerde diëtist of een neuroloog die gespecialiseerd is in hoofdpijn. Zij kunnen je helpen, vooral als migraine je dagelijks leven beïnvloedt of je belemmert om te genieten van het leven.

Als je over je migraine wilt praten, neem dan contact op met onze experts. We zijn er om naar je te luisteren en je te begeleiden. Je hoeft niet met pijn te leven en we zijn ervan overtuigd dat je met een aantal veranderingen in je levensstijl en de juiste supplementen, je migraine kunt verminderen of zelfs helemaal kunt laten afnemen. 

Wat is Guud voor jou?

Doe de quiz