Reviewed door

Morgane Leten - Nutrition & Fertility Coach

Back

Omarm gelijkheid, omarm je cyclus

Reviewed door

Morgane Leten - Nutrition & Fertility Coach

Het is International Women’s Day! Het thema dit jaar is Embrace Equity. En ja, vrouwen zijn gelijkwaardig, maar absoluut niet gelijkvormig aan mannen. Wij omarmen de gelijkheid tussen ons, maar we omarmen ook onze eigen unieke cyclus die  helemaal bij ons hoort. Belgisch actrice en Guud-fan Lynn Van Royen vertelt je hieronder hoe zij haar cyclus beleeft. En wij kunnen alleen maar zeggen, yes woman!

In contact met mijn lichaam en mijn vrouwelijkheid

Toen Lynn stopte met de pil voelde ze een wereld van verschil. Haar natuurlijke cyclus kwam weer op gang en ze kwam echt in contact met haar lichaam. 

Ik weet nu hoe het verloop van mijn cyclus is en ik voel de verschillende fases ook aankomen. Ik kan ze nu inschatten en mezelf lezen op een manier waarop ik dat daarvoor niet kon. Ik ben nu 33 en nu pas leer ik mezelf echt kennen. Ik had mijn gedachten en emotionaliteit al geanalyseerd, maar het contact met mijn lichaam, vrouwelijkheid en cyclus nog niet – dat was ik kwijtgeraakt. Ik vind het heel fijn dat deze beweging is ontstaan. Laten we het proberen te verspreiden naar meer mensen, ook naar mannen toe!

Bekijk Lynns video hieronder:

   

Net als Lynn in contact komen met je cyclus?

Of je nu net bent begonnen menstrueren, 20, 30 of 40 bent, het is nooit te laat om je cyclus te leren kennen. Lynn durft nu echt naar haar lichaam te luisteren, en dat gaat een stuk beter met een natuurlijke cyclus, zonder artificiële hormonen. Maar ook met artificiële hormonen kun je leren luisteren naar je wat je lichaam nodig heeft en cyclisch leven volgens de vier fases. 

Dus waar je je ook bevindt op je reis, je kunt altijd cyclisch leven. Ben je aan de pil en wil je stoppen, net als Lynn? We schreven een blog over hoe je het ontpillen zo soepel mogelijk laat gaan: Stoppen met de pil.

Maar, eh, wat is cyclisch leven eigenlijk?

Cyclisch leven of leven volgens je cyclus betekent vooral goed luisteren naar je lichaam en het geven wat het nodig heeft. Je stemt je activiteiten dus af op wat je lichaam van je vraagt. Je kunt dit op alle onderdelen van je leven doortrekken. Dus in je sociale leven, maar ook op werk, in bed en zelfs in je sportroutine of dieet! 

Met deze manier van leven kun je klachten verminderen:

  • Continue stress
  • Een overwerkt gevoel
  • PMS-klachten
  • Zware menstruaties
  • Negatieve gevoelens

Morgane is co-founder van Guud en plant haar leven in rondom haar cyclus. Het klinkt misschien overdreven, maar bij alles wat ze doet, houdt ze rekening met de verschillende fases van haar cyclus. Het werkt voor haar en veel andere vrouwen heel goed. Ze krijgt er vaak vragen over en schreef er daarom een uitgebreid blog over. Lees het blog hier en laat je inspireren: Leven volgens je cyclus.

De mannelijke versus de vrouwelijke cyclus

Nog even over het omarmen van gelijkheid. We zijn dus gelijkwaardig, maar verre van gelijkvormig aan mannen. Een van de grootste verschillen tussen mannen en vrouwen is de hormonale cyclus. Vrouwen hebben een cyclus van ongeveer een maand. Mannen hebben een cyclus van 24 uur. 

De man maakt testosteron aan als hij slaapt. Dit hormoon zorgt voor vitaliteit, lust, zelfvertrouwen en spieropbouw. Het testosteronniveau stijgt en bereikt een piek rond acht uur in de ochtend. Vanaf dat moment daalt het weer. Dit gebeurt elke 24 uur opnieuw.

Een goede nachtrust helpt bij het aanmaken van testosteron, dus goede nachtrust is dus van nature belangrijk voor de man. De man merkt verder ook niets van de nachtelijke hormoonaanmaak –  hij slaapt ondertussen gewoon lekker door terwijl z’n lichaam het werk doet. Lees er meer over in ons speciale blog over de mannelijke cyclus.

Embrace equity embrace your cycle

En om nog terug te komen op het omarmen, daar doen wij graag aan mee! Doe jij mee? 

Vertel ons hoe jij dat bijzonderste deel van jezelf, jouw eigen unieke cyclus omarmt? Laat het ons weten op Instagram of Facebook

Het Guud-team geeft je alvast wat inspiratie!

Morgane: “Ik ben heel dankbaar dat ik door het in kaart brengen van mijn cyclus natuurlijk zwanger ben geraakt. Ik moet wel toe geven dat nu ik zwanger ben ik mis om te leven volgens de vier seizoenen van mijn cyclus. Leven volgens mijn cyclus brengt me rust omdat ik betere beslissingen kan nemen op vlak van voeding, beweging en werkplanning.” 

AG: "Zoals de meeste menstrueerders groeide ik op met beperkte kennis van mijn cyclus. Ik zag het als een last die ik elke maand moest doorstaan. Maar nu ik mijn cyclus omarm, kan ik er positief tegenaan kijken en erken ik mijn voorrecht. Ik heb toegang tot kennis over mijn cyclus en kan kiezen uit verschillende menstruatieproducten. Het belangrijkste is dat ik überhaupt toegang heb tot menstruatieproducten. Het aanpakken van menstruatiearmoede is cruciaal om menstruatiegelijkheid te bereiken, en ons privilege gebruiken om dat te doen is een superkracht die we bezitten."

Uwe: “Op de laatste dagen van mijn menstruatie, mijn winter, voel ik hoe mijn lichaam ontwaakt uit een winterslaap en is het alsof het met haar vingertoppen zachtjes de frisse, toch warme lentewind kan voelen. Het moment dat ik voel dat mijn cyclus zich herstart komt voor mij dan ook in twee fasen. Mijn menstruatie kondigt de eerste stap aan, maar op het kantelmoment van bloedverlies naar folliculaire fase is eentje waar ik altijd heel nederig en hoopvol van wordt. Ik kijk dan ook echt uit naar de rest van mijn cyclus.

Miranda: "De lentefase van mijn cyclus is mijn favoriet. Mijn huid straalt en ik voel me positief, zelfverzekerd en sociaal – letterlijk de beste versie van mezelf. Ik probeer ook de andere fasen te omarmen, zelfs als ik niet zo energiek ben. Ik probeer me te herinneren dat mijn lichaam iets geweldigs doet en als ik chagrijnig ben of als mijn training niet ging zoals gepland, probeer ik me te herinneren dat het voorbijgaat. Het helpt me vriendelijker voor mezelf te zijn."

Sherita: “Ik omarm graag mijn eisprong. Ik voel hem bijna elke maand en vind dat zoiets bijzonders! Terwijl ik gewoon mijn dagelijkse leven leef, is mijn lichaam dus keihard aan het werk om weer een eicel te laten rijpen en af te laten dalen. Ik voel me dan heel speciaal en geliefd, dat mijn lichaam het elke cyclus weer voor elkaar krijgt.

Here's to strong woman... May we know them, May we be them, May we raise them! Heb je meer vragen over hoe je kan leven volgens je cyclus? Chat met ons. We zijn er voor je.