Reviewed door

Uwe Porters - Mid-wife/Pregnancy & Postpartum Expert

Back

Aan de pil en toch zwanger? Zo herken je het

Reviewed door

Uwe Porters - Mid-wife/Pregnancy & Postpartum Expert

De pil is bij perfect gebruik heel effectief. Maar, zowel de pil, als wij, zijn niet perfect. Als je de pil slikt is er dus altijd nog een kans op een zwangerschap. De meest voorkomende reden van een zwangerschap als je aan de pil bent, is omdat deze niet consequent wordt ingenomen. Ziek zijn en overgeven, medicatie zoals antibiotica of het niet goed bewaren van de pil (extreme temperaturen) kunnen de effectiviteit van de pil ook beïnvloeden.

In dit artikel vertellen we je hoe je ervoor zorgt dat de pil zo effectief is als het maar kan zijn, en hoe je een zwangerschap zou kunnen herkekenen als je de anticonceptiepil neemt.

Kan je zwanger worden als je de anticonceptiepil gebruikt?

Het korte antwoord is ja. Je kunt zwanger worden als je de pil gebruikt. De pil is voor 99% effectief, MAAR (ja, met hoofdletters) – deze percentages worden alleen bereikt als je de pil perfect inneemt.

En daar zit het probleem.

De pil perfect nemen, betekent dat je hem altijd op hetzelfde tijdstip neemt, en nooit een dag overslaat. Maar ja, life happens. En zelfs na jaren trouw gebruik kan het misgaan en kun je de pil vergeten. Daarom is het vaker dat we de pil ‘normaal’ innemen (niet perfect). Dit betekent dat je de pil niet altijd exact op hetzelfde tijdstip neemt, en je de pil eventueel een keer een dag vergeet. Op deze manier blijft de pil 91% effectief.

Dit is nog steeds een goede bescherming, maar je kunt ook zien dat dit dus geen waterdichte garantie geeft. Of je de pil nu normaal of perfect neemt, er is altijd een kans op een zwangerschap.

Als je twee of meer pillen achter elkaar mist, is de kans groot dat het misgaat. Op deze manier krijgt je lichaam (even) niet genoeg kunstmatige hormonen binnen, en kun je ovuleren. Als je onbeschermde seks hebt tijdens je ovulatie, kun je zwanger worden.

Zwanger worden tijdens het gebruik van de pil – zo herken je het

Sommige symptomen van een vroege zwangerschap lijken op bijwerkingen van de pil, waardoor het verwarrend kan zijn. Als je vermoedt dat je zwanger bent terwijl je de pil gebruikt, let dan op de volgende herkenbare symptomen:

Je hebt geen bloeding tijdens de stopweek

Als je de combinatiepil neemt (de gewone pil), heb je altijd een stopweek van 7 dagen. Het bloed wat dan vloeit, noem je ‘onttrekkingsbloedingen’. Het is geen echte menstruatie. Als je niet bloedt tijdens je stopweek, kan dit een teken zijn van een zwangerschap. 

Andersom werkt het ook: bloed je wel, dan kun je ook nog zwanger zijn. Waar moet je dan nog meer op letten?

Misselijkheid en overgeven

Een ander duidelijk teken van een zwangerschap tijdens de pil is ochtendmisselijkheid (of misselijkheid op andere momenten van de dag). Als je ineens misselijk bent of zelfs moet overgeven, let dan op, want dit kan een teken van een zwangerschap zijn.

Soms kan het nemen van de pil op een lege maag ook zorgen voor misselijkheid, dus probeer je pil altijd te nemen rond of tijdens het eten. Als je nog steeds misselijk blijft, is het aan te raden een zwangerschapstest te doen.

Is de test negatief, maar ben je nog steeds misselijk of moet je overgeven? Dan is het aan te raden extra voorbehoedsmiddelen te gebruiken. Als je binnen twee uur na het nemen van de pil spuugt, heeft je lichaam waarschijnlijk niet genoeg tijd gehad om de pil goed op te nemen en effectief te zijn. 

Pijnlijke of zachte borsten

Dit is een iets subtieler teken van zwangerschap zijn, maar als je zwanger bent, kun je merken dat je borsten heel zacht aanvoelen. De pil kan dit ook veroorzaken, dus kijk goed of het normaal is voor jouw lichaam, of dat je borsten wel anders aanvoelen dan normaal.

Vermoeidheid en hoofdpijn

Als je zwanger bent, ben je misschien vermoeider dan normaal. Dit is een heel normaal symptoom van een prille zwangerschap.

Maar net als misselijkheid en gevoelige borsten, kan de pil zelf er soms ook voor zorgen dat je moe bent en hoofdpijn krijgt. Dit komt door de hormonen, en het kan moeilijk zijn om uit te sluiten wat de vroege tekenen van zwangerschap zijn en wat een bijwerking van de pil kan zijn. Als je twee of meer pillen hebt gemist en je je veel vermoeider voelt dan normaal, ben je misschien zwanger.

Guud to know: De bijwerkingen van de pil

Veranderingen in je buik

Dit klinkt misschien overduidelijk, maar als je zwanger bent, zul je uiteindelijk veranderingen aan je buik gaan zien. Vooral tussen de 12e en 16e week van de zwangerschap wordt je buik groter. Soms kan zwangerschap ook een opgeblazen gevoel en constipatie veroorzaken, waardoor je kleding al snel wat strakker kan aanvoelen. 

Als je al eerder zwanger bent geweest, merk je dit eerder omdat je buik al is uitgerekt.

Vaker moeten plassen

Moet je vaak plassen? Dit komt in elke fase van de zwangerschap voor. Tijdens de eerste fasen komt dit door hormonale veranderingen. Later kan het komen door een verhoogde druk op je blaas. Hoe dan ook, als je vaker naar het toilet moet dan normaal, is het de moeite waard om na te denken over je anticonceptiegebruik. Heb je het perfect gevolgd? Was het normaal? Of... ben je er een paar vergeten? Als dat laatste het geval is, is het wellicht verstandig om een zwangerschapstest te doen.

Gevoeliger voor geuren

Word je misselijk van iemands parfum? Vind je de geur van bepaalde plekken, bloemen of eten intenser dan normaal? Misschien heb je hyperosmie, een veelvoorkomende aandoening tijdens de zwangerschap die een verhoogd reukvermogen veroorzaakt.

Andere smaak

Net als bij hyperosmie kun je als je zwanger bent merken dat je favoriete eten en drinken ineens anders of zelfs vies smaakt. Dit wordt dysgeusie genoemd en is een plotselinge verandering in je smaakzin die waarschijnlijk wordt veroorzaakt door zwangerschapshormonen.

Het kan ervoor zorgen dat je bepaalde smaken intenser proeft en een afkeer krijgt van eten waar je normaal gesproken van houdt. Omgekeerd kan ook: je vindt ineens iets lekker wat je normaal nooit lustte!

Soms kun je een zure of metaalachtige smaak in je mond hebben. 

Dit zijn duidelijke symptomen die je niet kunt missen. Dus als je merkt dat je opeens een hekel hebt aan je onmisbare ochtendkoffie en je hunkert naar augurken, let dan goed op. Misschien ben je zwanger.

Wat moet je doen als je denkt dat je zwanger bent 

Als je denkt dat je zwanger bent terwijl je de pil gebruikt, is de eerste stap om een zwangerschapstest te kopen-

Als de zwangerschapstest positief is, stop je met de pil. Maak je echter geen zorgen als je de pil hebt ingenomen terwijl je zwanger bent. De hormonen in de pil kunnen geen kwaad voor je baby.

Ben je ongepland zwanger en weet je niet wat je moet doen? Praat erover met je partner, vrienden of familie. Je kunt ook altijd terecht bij Fara (België) of Fiom (Nederland). Deze organisaties bieden luisterend oor, begeleiding en advies bij zwangerschapskeuzes.

Heeft de pil invloed op de resultaten van een zwangerschapstest?

Nee. De pil heeft geen invloed op de resultaten van een zwangerschapstest. Zwangerschapstesten werken door een heel specifiek hormoon in je plas op te sporen dat alleen wordt aangemaakt als je zwanger bent. Dit hormoon heet humaan choriongonadotrofine (hCG). 

Zwangerschapstesten zijn zeer nauwkeurig, maar het wordt aanbevolen om na een positieve test je huisarts te raadplegen voor een bevestigende bloedtest.

Je zwangerschap ondersteunen 

Sommige vrouwen maken zich zorgen dat hun baby gevaar loopt als ze zwanger worden van de pil. Onderzoeken tonen aan dat dit grotendeels een mythe is en dat de pil niet leidt tot aangeboren afwijkingen.

Vrouwen die proberen zwanger te worden, slikken meestal foliumzuur om zowel hun lichaam als hun baby voor en tijdens de zwangerschap te ondersteunen. Als je onbedoeld zwanger bent geworden, is het waarschijnlijk dat je geen foliumzuur gebruikte. Maar maak je geen zorgen. Begin ermee zodra je ontdekt dat je zwanger bent. 

Ongeplande zwangerschap voorkomen

Zelfs als je de pil niet helemaal perfect inneemt, is pil nog steeds erg effectief. Hoe verhoog je de effectiviteit van de pil?

Houd je aan je routine

Neem de pil elke dag op hetzelfde tijdstip. Koppel het aan een andere dagelijkse gewoonte, zoals tandenpoetsen of je tas inpakken. De pil op een vast tijdstip nemen, houdt je hormoonspiegels op peil en verlaagt het risico op een eisprong.

Houd je aan de stopweek/neem de placebopillen

Houd je aan de stopweek en verleng deze niet. Dit kan ervoor zorgen dat de pil minder effectief is. 

Als je een pil met placebopillen hebt, sla deze placebopillen dan niet over. Ze bevatten geen actieve ingrediënten, maar het niet nemen kan ervoor zorgen dat je je routine onderbreekt, wat het moeilijk maakt om je routine weer te hervatten na de stopweek. Het kan er ook voor zorgen dat je niet op tijd aan je volgende strip begint en daardoor een eisprong krijgt.

Gebruik extra bescherming

Sommige vrouwen kiezen ervoor om naast de pil een andere vorm van anticonceptie te gebruiken, zoals een condoom. Deze aanvullende vorm van bescherming kan extra zekerheid bieden.

Doe dit altijd wanneer je medicijnen gebruikt. Sommige medicijnen kunnen de effectiviteit van de pil verminderen. Als je bijvoorbeeld antibiotica neemt, moet je minstens een maand lang een andere vorm van bescherming gebruiken.

Gebruik de morning-afterpil als dat nodig is

Soms gaat er iets mis, en dat kan gebeuren. Niemand is perfect. Als je onbeschermde seks hebt gehad en je realiseert dat je één of twee pillen hebt gemist, kun je een morning-afterpil kopen bij de apotheek. Je kunt deze tot vijf dagen na onbeschermde seks innemen, maar onthoud: hoe eerder je hem inneemt, hoe effectiever hij is.

Een morning-afterpil bevat synthetische hormonen die de eisprong en innesteling voorkomen. De hormonen in deze pillen kunnen ook bevruchting voorkomen door te voorkomen dat je eierstokken een eicel vrijgeven. 

Als je al zwanger bent, zal deze pil de zwangerschap niet beëindigen. Ze zijn ook niet schadelijk voor de baby.

Wil je stoppen met de pil?

De pil is een geweldige uitvinding en als je het op de juiste manier gebruikt, kan de pil heel effectief zijn om zwangerschap te voorkomen. Als je overweegt te stoppen met de pil en terug te keren naar een natuurlijke cyclus, kunnen wij je helpen.

Hier vind je alle informatie die je nodig hebt over stoppen met de pil en het herstellen van je natuurlijke cyclus.

Als je op zoek bent naar andere hormoonvrije anticonceptiemogelijkheden, lees dan deze blog.

Het kiezen van de juiste anticonceptie en alles wat met zwangerschap te maken heeft kan stressvol zijn, vooral als het niet gepland was. Heb je vragen? Hulp nodig? Of heb je gewoon behoefte aan een luisterend oor? Wij staan voor je klaar.

Wat is Guud voor jou?

Doe de quiz