Reviewed door

Uwe Porters - Mid-wife / Pregnancy & Postpartum Expert

Back

Hoe een zwangerschap en bevalling je seksleven verandert

Reviewed door

Uwe Porters - Mid-wife / Pregnancy & Postpartum Expert

Als je zwanger bent verandert alles, en dat is nog steeds een echte understatement. Afgezien van de duidelijke hormonale en lichamelijke veranderingen, veroorzaakt een zwangerschap een complete verschuiving in je lichaam en je seksualiteit. Voor sommigen was zwanger worden het leukste deel. Voor anderen kan een zwangerschap een bron van lastige emoties zijn, vooral voor iedereen die een verlies heeft meegemaakt of worstelt met vruchtbaarheidsproblemen. Als er zowel lichamelijk als emotioneel zoveel gebeurt, is het niet meer dan logisch dat je beleving van seks kan veranderen.

In dit blog vertellen we je hoe een zwangerschap veranderingen in je libido kan veroorzaken en geven we je tips om je seksleven weer op te pakken nadat je bent bevallen.

Hoe een zwangerschap je libido beïnvloedt

Als je zwanger bent, maakt je lichaam nieuwe hormonen aan. Dit veroorzaakt veranderingen in je energieniveau en stemming en voor veel vrouwen kan dit ook je sexdrive veranderen. Sommige vrouwen krijgen meer zin in seks (you go!), bij anderen neemt het libido juist af (egh).

Dit is wat je kunt verwachten tijdens elk trimester van je zwangerschap:

Seks tijdens het eerste trimester

Voor veel vrouwen is het eerste trimester zwaar. Veel hebben last van ochtendmisselijkheid, of zijn zelfs de hele dag door misselijk. De meesten zijn ook uitgeput en hebben overdag en 's nachts veel meer slaap nodig. Dat is logisch: je lichaam werkt keihard om van een paar kleine cellen een volwaardig mens te maken! Je kunt ook last hebben van pijnlijke borsten en een opgeblazen gevoel. Het is dus niet zo gek dat seks niet boven op je lijstje staat.

Je oestrogeen is tijdens het eerste trimester op een historisch dieptepunt, wat verklaart waarom je weinig zin hebt in seks en niet zo nat wordt.

Maar soms zorgen de zwangerschapshormonen ervoor dat je je juist goed voelt en dat je meer zin hebt in seks. Dat gebeurt vooral in het tweede trimester:

Seks tijdens het tweede trimester

Veel vrouwen voelen zich tijdens het tweede trimester een stuk beter, en seks klinkt dan weer als een goed plan. Voor de meesten is de misselijkheid minder geworden of helemaal verdwenen. 

Hormonen en extra bloedtoevoer naar je genitaliën kunnen het ook gemakkelijker maken om klaar te komen. Daarom raden veel mensen dit trimester aan om op babymoon te gaan. Je voelt je beter, ziet er waarschijnlijk een beetje zwanger uit, maar bent nog steeds mobiel en energiek genoeg om te genieten van een vakantie en je partner! 

Als je buik in dit stadium al groot is, kan het soms een uitdaging zijn om seksposities te vinden die comfortabel zijn, maar het kan ook leuk zijn! Probeer iets nieuws en vergeet niet te communiceren met je partner. Verderop in dit artikel geven we je wat tips.

Seks tijdens het derde trimester

Veel stellen zijn bang dat seks de baby pijn kan doen. Geen zorgen. Je doet de baby geen pijn door seks te hebben of klaar te komen. Dus als je er zin in hebt, ga ervoor. De baby is zich niet bewust van wat je doet. En het geluksgevoel van de endorfine van een orgasme is ook goed voor je baby! 

Naarmate de uitgerekende datum nadert, zijn de standjes die je vroeger fijn vond, misschien ongemakkelijk. Experimenteer met nieuwe standjes en vind er een die voor jullie werkt. 

Als je je minder sexy voelt en vermoeider bent dan normaal, is dat begrijpelijk. Heb je geen zin in seks, praat dan met je partner en leg uit wat er aan de hand is.

Seksposities tijdens het derde trimester

Je buik is groot en je bent niet meer zo mobiel als eerst. Waarschijnlijk heb je hier en daar ook wat pijntjes. Er zijn een paar posities die het comfortabeler en fijner kunnen maken. Dit zijn een paar van onze favorieten: 

 • Lepeltje-lepeltje of op je zij: Zo heb je geen gewicht op je rug en met een kussen onder je buik is deze houding extra comfortabel. Als je partner achter je ligt, kun je ook een kussen tussen je knieën leggen voor extra bekkencomfort.
 • Jij bovenop: Je hebt de controle over de diepte, stimulatie en ritme.
 • Alle staande posities of op handen en voeten: Laat je armen tegen de muur of op een stoel leunen, zodat je zelf niet al je gewicht hoeft te dragen.
 • Missionaris: Deze positie is perfect als je comfortabel ligt. Laat je partner niet met het hele gewicht boven op je leunen en voor extra comfort schuif je iets naar beneden zodat je bekken op de rand van het bed staat. Leg een kussen onder je bekken en laat je partner voor je knielen of tussen je benen staan.

Seks en vruchtbaarheidsproblemen

Veel stellen zijn nog heel groen als ze besluiten dat ze aan hun kinderwens willen werken. De meeste koppels denken dat ze gemakkelijk en snel zwanger zullen worden zodra ze stoppen met anticonceptie, en ze denken ook dat zwanger worden sexy en leuk zal zijn. 

Hoewel dit de ervaring van sommige vrouwen is, worstelen veel stellen met het verwezenlijken van hun kinderwens en kan het hele proces van het krijgen van een baby je seksleven in een crisis brengen. 

Een vruchtbaarheidsprobleem is vaak een van de eerste grote crisissen die een stel samen doormaakt. Of het nu gaat om een miskraam, het verlies van een baby of vruchtbaarheidsbehandelingen, de ervaring kan veel stress en verdriet geven, en koppels gaan er vaak op verschillende manieren mee om. 

Daarnaast zijn vruchtbaarheidsbehandelingen duur en geld kan een bron van stress zijn voor koppels, vooral als ze verschillende meningen hebben over de besteding ervan. Al deze uitdagingen kunnen ertoe leiden dat een koppel zich niet verbonden voelt en dit zal ongetwijfeld gevolgen hebben voor hun seksleven. 

Het zijn misschien niet meest inspirerende verhalen, maar het komt veel voor  en we willen het dan ook niet overslaan. Als je hier op dit moment mee worstelt, willen we dat je weet dat we er voor je zijn. Als je wilt praten, neem dan contact op via de chatsupport op onze website.

Hieronder geven we je wat tips voor deze lastige periode:

 • Seks kan heel praktisch aanvoelen als je te maken hebt met vruchtbaarheidsproblemen. Seks op verzoek of volgens een schema is niet echt sexy. Doe het ook buiten je vruchtbare periode – gewoon voor de lol! 
 • Spreek met je partner af hoeveel jullie willen delen met familie en vrienden. Seks is zo'n privé-onderwerp, maar soms kan praten helpen je minder alleen te voelen.
 • Laat verwachtingen los. Er is geen goede of foute manier om dit te doen. 
 • Overweeg te praten met iemand. Vruchtbaarheidsproblemen kunnen elk aspect van je leven beïnvloeden. Praten met een professional kan helpen, vooral samen als stel.
 • Communiceer! Praat met je partner over hoe je je voelt. Wees open en eerlijk. Het zal je helpen om verbonden te blijven.

Seks na de zwangerschap: is het normaal dat het pijn doet?

Voor veel vrouwen is seks na de bevalling pijnlijk. Sommige onderzoeken laten zien dat wel 70% van de vrouwen pijn had tijdens de eerste keer na de bevalling.

Pijn kan tot zes maanden na de bevalling (en soms langer) aanhouden. Ook voelen sommige vrouwen dat hun orgasmes minder intens zijn.

Voor veel vrouwen is hun sekservaring na de bevalling daarom ook totaal anders. 

Maar slechts een op de tien vrouwen praat met hun arts over aanhoudende pijn of problemen – dat moet veranderen!

Waarom doet seks pijn na de bevalling?

Pijn bij het vrijen na de bevalling kan verschillende oorzaken hebben. Gespannen en gevoelig littekenweefsel kunnen een rol spelen, maar ook iets eenvoudigs als vaginale droogheid door hormonale problemen kan seks pijnlijker maken.

Sommigen hebben ook pijn vanwege mentale redenen. Je kunt je meer gespannen zijn (je hebt tenslotte een nieuw leven om voor te zorgen!) en slaaponderbreking of een tekort kan je stemming verstoren. 

Bottom line: Seks kan anders aanvoelen en dat is oké. Maar pijn is niet normaal. Als je pijn hebt, neem dan contact op met je gynaecoloog of verloskundige en praat over wat er aan de hand is. Het leven is te kort om niet te genieten van seks met je partner!

Je seksleven oppakken na je bevalling

Ongetwijfeld zal je seksleven veranderen nadat je een baby hebt gekregen. Dat is niet erg. Als je moeite hebt om die vonk terug te vinden, zijn hier een paar tips: 

 • Praat met elkaar. Vertel je partner hoe je je voelt en deel dat je misschien een beetje zenuwachtig bent of je zorgen maakt dat seks anders zal zijn. Vergeet niet dat je partner waarschijnlijk zin heeft, dus het kan nuttig zijn om verwachtingen en verlangens met elkaar te bespreken. Dit zal je helpen om je verbonden te voelen, wat de seks plezieriger kan maken. 
 • Probeer te ontspannen. Neem de tijd om elkaar op te winden en besteed langer dan normaal aan het voorspel om ervoor te zorgen dat zin hebt.
 • Gebruik glijmiddel. Sommige vrouwen hebben na de bevalling last van een droge vagina als gevolg van hormonale veranderingen. Glijmiddel kan helpen om seks aangenamer te maken voor jullie allebei. 
 • Doe bekkenbodemoefeningen. Het verzwakken van de spieren in je vagina heeft niet alleen te maken met zwangerschap en bevalling, maar ook met het natuurlijke verouderingsproces. Je vagina kan ook wat wijder worden na het krijgen van een baby. Net als het trainen van de rest van je lichaam, kunnen bekkenbodemoefeningen je helpen de spieren aan te spannen. Hierdoor kan seks en een orgasme fijner aanvoelen.

Dit artikel is geschreven door Guud ambassador, Uwe. Uwe is al meer dan tien jaar praktiserend verloskundige. Ze is ook moeder van twee prachtige kinderen. Ze doorbreekt graag taboes over de bevalling en het kraambed. Ze is de auteur van twee boeken over zwangerschap en bevalling. Voor meer informatie over Uwe, lees je dit blog of bekijk je haar video hier.

Wat is Guud voor jou?

Doe de quiz