Reviewed door

Uwe Porters - Mid-wife / Pregnancy & Postpartum Expert

Back

PMS-woede? Dit doe je eraan

Reviewed door

Uwe Porters - Mid-wife / Pregnancy & Postpartum Expert

Iedereen wordt wel eens boos. Meestal komt het door een specifiek probleem: iets op het werk, een onrustige peuter, woorden met je partner. En meestal verdwijnt de woede snel. Maar veel vrouwen hebben last van blijvende, borrelende woede rond hun maandstonden. Dit zijn PMS-symptomen en het kan problemen veroorzaken in je persoonlijke leven. In dit artikel vertellen we je over de oorzaken van PMS-woede en geven we je tips om je boosheid te verminderen.

Hoe je hormonen je boos kunnen maken

Veel vrouwen hebben last van PMS-klachten rondom hun maandstonden. Sommige vrouwen hebben vooral lichamelijke klachten zoals krampen en vermoeidheid, anderen hebben meer emotionele symptomen zoals angst, stemmingswisselingen en woede-gevoelens.

PMS komt door de schommelende hormonen. Tijdens je ovulatie dalen je oestrogeen- en progesteronniveaus, wat invloed heeft op je serotonineniveau.

Serotonine is een belangrijk hormoon en helpt bij het reguleren van je stemming. Het kan ook je slaap beïnvloeden. En een simpel rekensommetje geeft de verklaring. Wisselende stemmingen + minder slaap = een dosis onverklaarbare woede. 

Natuurlijk hebben niet alle vrouwen PMS-woede, maar het is een veel voorkomend symptoom van PMS. Je bent nog steeds jezelf, maar gedraagt je dus een vierde van de maand anders!

Weet dat je niet de enige bent. We willen het graag normaliseren en erover praten – dus lees vooral verder.

Hoe kun je PMS-woede verlichten?

Hormonale woede komt veel voor, maar kun je er iets aan doen? Absoluut.

Probeer triggerende situaties voor te zijn. Als je bijvoorbeeld een weekend wilt plannen met die schoonfamilie waar je niet zo goed mee kunt opschieten en je weet dat je maandstonden eraan komen, overweeg de datum dan te verzetten.

Je kunt natuurlijk niet je hele leven aanpassen aan je hormonen, maar het is zeker een goed begin (lees er meer over in ons artikel over leven volgens je cyclus).

Wat kun je nog meer doen?

Track je cyclus

Begin met het bijhouden van je menstruatiecyclus op je telefoon of met een app. We hebben hier een lijst met onze favorieten. Zo weet je wanneer je stemmingswisselingen en veranderingen in je emoties kunt verwachten. 

Het kan ook helpen om te weten dat er dus een logische reden is waarom je je neerslachtig of boos voelt. Dit kan helpen om het in perspectief te zetten en je gerust te stellen dat de gevoelens ook weer overgaan. 

Als je vreest dat je symptomen een teken zijn van iets ernstigers (zoals PMDD – waarover zo meer!) kan het ook helpen om een logboek van je laatste paar cycli mee te nemen naar je arts. 

Om menstruatiewoede of andere stemmingswisselingen bij te houden, noteer je de volgende symptomen:

  • Verdriet
  • Plotselinge, onverklaarbare veranderingen in je stemming
  • Willekeurig huilen zonder specifieke reden
  • Of je je prikkelbaar voelt
  • Of je moeite hebt met slapen of juist veel slaapt
  • Of je moeite hebt om je te concentreren
  • Een gebrek aan belangstelling hebt voor dingen waar je normaal van geniet
  • Weinig energie

Vermijd triggers

We zeiden het net al. Weet je dat er dingen aankomen die je waarschijnlijk zullen triggeren, probeer ze dan te vermijden. 

Misschien denk je dat een drankje je helpt wat rustiger te maken, maar helaas – veel vrouwen merken dat alcohol hun PMS-klachten juist verergert. Let daarom ook op je alcoholgebruik in de week voor je menstruatie en laat het staan als je merkt dat ze je stemming verergeren. 

Denk ook eens na over de dingen waardoor je je gestrest of overweldigd voelt. Schrijf ze op. Welke kun je vermijden? Is het laat werken? Is het een aankomende familiebijeenkomst? Een evenement waar een ex aanwezig zou kunnen zijn? Als er dingen zijn die je kunt afzeggen, vermijden of verplaatsen, voel je daar dan niet slecht over. Het zal je beter doen voelen (en daar plukt iedereen weer de vruchten van!).

Kijk naar je levensstijl

Er zijn manieren om PMS-woede op natuurlijke wijze te beheersen. Het is niets magisch, het zijn gewoon simpele veranderingen in je levensstijl die een groot verschil kunnen maken.

Het lijkt misschien te simpel om effectief te zijn, maar neem van ons aan dat deze zaken echt een verschil kan maken:

  • Sport. Bij Guud Woman hebben we het veel over de voordelen van beweging. En met beweging bedoelen we niet per se een uur lang hardlopen of een HIIT-sessie in de sportschool. Het doel is om meerdere dagen per week minstens 30 minuten actief te zijn. Zelfs een dagelijkse wandeling in de buurt kan helpen. En wil je het echt goed doen, doe het dan in de natuur. Het kan je helpen bij gevoelens van verdriet, prikkelbaarheid en angst. Benieuwd hoe je volgens je cyclus kunt bewegen? We hebben er een blogpost over geschreven: Period Power: Train volgens je cyclus.
  • Voeding. Dit is een ander thema waar we het vaak over hebben en we kunnen het niet vaak genoeg benadrukken. Je lichaam voeden met volwaardige voeding en een dieet rijk aan fruit en groenten kan echt helpen om PMS-symptomen, waaronder woede, te verlichten. Dus hoe verleidelijk die zak chips ook is, probeer het zoveel mogelijk te vermijden, vooral in de aanloop naar je menstruatie. Grote hoeveelheden suiker, vet en zout kunnen je stemming echt verpesten. Maar je hoeft niet voor het uiterste te gaan. Wij houden ook van lekkernijen, maar probeer dit voedsel te compenseren met fruit, groenten en volle granen. Zo blijf je de hele dag vol en voorkom je een bloedsuikercrash die je nog bozer kan maken! Je kunt ook de manier waarop je eet in de loop van de maand aanpassen aan je cyclus. Hier is een handig artikel over hoe je je eten aanpast aan je cyclus: Zo hack je jouw cyclus met eten! 
  • Slaap. Ohhhh slaap. Slaap is zo belangrijk, maar wordt vaak over het hoofd gezien! Te weinig slaap verpest ieders humeur, maar het kan vooral een ramp zijn in de weken voor je menstruatie. Probeer minstens zeven tot acht uur slaap per nacht te krijgen. Wil je meer weten over hoe slaap je cyclus beïnvloedt? Lees hier ons artikel. 
  • Stress. Als je veel stress hebt, triggert dat ongetwijfeld je humeur. Voeg daar PMS aan toe en je hebt een perfect recept voor woede. Sommige onderdelen van het leven kun je niet veranderen, maar je kunt wel ademhalingsoefeningen doen, mediteren en yoga beoefenen om je lichaam tot rust te laten komen.

Probeer een natuurlijke oplossing 

Natuurlijke middelen tegen woede en prikkelbaarheid kunnen een goede optie zijn. Uit onderzoek is gebleken dat sommige vrouwen met PMS-symptomen een laag magnesiumgehalte hebben. Het goede nieuws is dat dit supermakkelijk te verhelpen is!

Neem een supplement met magnesium, of eet extra donkere bladgroenten, magere melk en yoghurt – die bevatten allemaal magnesium.

Vitamine B6 is ook een goed idee. Van deze vitamine is wetenschappelijk bewezen dat het bijdraagt tot de normale werking van het zenuwstelsel. Het kan helpen je stemming te kalmeren en in evenwicht te brengen. Vitamine B6 speelt ook een rol bij het aanmaken van de hormonen serotonine en dopamine (yes, de twee gelukshormonen).

Uit onderzoek is dan ook gebleken dat een combinatie van magnesium en vitamine B6 verschillende PMS-symptomen kan verlichten.  

Wat moet je doen als je een uitbarsting krijgt?

Ondanks je beste plannen krijgen je gevoelens soms de overhand – en dat is normaal. Maar hormonen zijn krachtig en sommige vrouwen merken dat hun PMS-woede zorgt voor ongelukkige uitbarstingen op het werk, bij vrienden of thuis. En wat nog erger is, is dat je je er daarna schuldig over voelt.

Je hoeft je niet te verontschuldigen voor je menstruatiecyclus. Maar het kan helpen om erover te praten en open te zijn tegen mensen. Hoewel dit moeilijk kan zijn op het werk, is het sowieso goed om eerlijk te zijn tegenover je partner of vrienden. Het zorgt ervoor dat de mensen van wie je het meest houdt beter begrijpen wat er aan de hand is en je kunnen proberen te helpen – of je gewoon wat ruimte geven!

En, als het nodig is, bied je natuurlijk altijd je excuses aan. Het overkomt iedereen wel eens, maar als je merkt dat je te vaak sorry moet zeggen, is het misschien tijd om je symptomen te volgen, zodat je symptomen herkent en bepaalde dingen kunt plannen (extra selfcare, wel of geen sociale bijeenkomsten, stress verminderen)... 

Hoe herken ik het verschil tussen PMS en PMDD? 

Soms kunnen extreme woede en stemmingswisselingen een teken zijn van een ernstigere aandoening die bekend staat als Premenstruele dysforie stoornis (PMDD).

Dit is een ernstige vorm van PMS die je leven behoorlijk kan beïnvloeden. Het kan lastig zijn om het verschil te herkennen tussen PMS en PMDD, omdat beide dezelfde symptomen hebben, zoals prikkelbaarheid, angst en een slecht humeur. 

Maar bij vrouwen met PMDD zijn deze symptomen veel ernstiger: Denk aan paniekaanvallen, een gevoel jezelf niet onder controle te hebben, vaak oncontroleerbaar huilen, een totaal gebrek aan interesse in dagelijkse activiteiten, extreme vermoeidheid en intense stemmingswisselingen – alles wat de band met de mensen in je omgeving beïnvloedt.

Voor vrouwen met PMDD net als bij PMS gaan deze emotionele symptomen ook gepaard met lichamelijke symptomen, zoals gevoelige borsten, veranderde eetlust en slaapproblemen.

Het goede nieuws is dat veel oplossingen die helpen bij PMS (levensstijlveranderingen), ook PMDD-symptomen kunnen verlichten. 

Wanneer moet je hulp zoeken?

Stemmingswisselingen en boosheid die gepaard gaan met PMS kunnen zwaar zijn, maar je kunt heel wat doen om je symptomen te verlichten. Voor jezelf zorgen en je bewust zijn van je cyclus klinkt misschien te simpel om effectief te zijn, maar we weten dat het een groot verschil kan maken.

Als je vast zit in je patronen of verward voelt, chat dan met een van onze experten. We hebben in hetzelfde schuitje gezeten en we zijn er om naar je te luisteren en je te helpen.