Reviewed door

Morgane Leten - Nutrition & Fertility Coach

Back

Zo plan je jouw vakantie rondom je cyclus

Reviewed door

Morgane Leten - Nutrition & Fertility Coach

Het is zomer! Het perfecte moment om er tussenuit te gaan en te genieten van rust, gezelligheid en zon. Hoe vervelend zou het zijn als jouw vakantie in het water valt door je cyclus – en dan meer specifiek: je menstruatie. Menstrueren tijdens je vakantie kan ervoor zorgen dat je je mentaal en fysiek niet lekker voelt.

Als je leeft volgens je natuurlijke cyclus, is er helaas niet veel wat je eraan kunt doen (als je aan de pil zit, kun je doorslikken – dat hebben we allemaal wel eens gedaan, toch). Maar wacht... Leven volgens je cyclus ís juist het antwoord. Door je zomervakantie te plannen op basis van je cyclus, kun je namelijk perfect genieten zonder dat je je zorgen hoeft te maken over krampen, stemmingswisselingen of andere menstruatieproblemen. Dus ga je gang: pak die witte bikini in en boek een vlucht. Let’s go!

Zo plan je jouw vakantie rondom je cyclus:

Volg je menstruatiecyclus

Dit is misschien een open deur, maar belangrijk om te noemen. Je kunt je vakantie niet plannen volgens je cyclus als je niet weet hoe je cyclus in elkaar zit.

Gebruik een app om je cyclus te volgen en ontdek:

  • Wanneer je ovuleert
  • Wanneer je menstruatie eraan komt
  • Wanneer je daadwerkelijk je menstruatie zal hebben

Hier vind je een handige lijst met onze favoriete apps voor als je er nog geen gebruikt. Zo kun je jouw zomervakantie beter plannen.

Wil je meer weten over hoe je je menstruatiecyclus kunt volgen? Hier vind je een uitgebreid blog over hoe je je eigen cyclus kunt berekenen.

Plan je activiteiten rondom elke fase van je cyclus

Als je eenmaal je menstruatiecyclus bijhoudt, kun je je activiteiten daarop afstemmen. Als je bijvoorbeeld last hebt van menstruatiekrampen tijdens de eerste dagen van je menstruatie, kun je misschien beter geen inspannende activiteiten ondernemen zoals wandelen, fietsen of zwemmen.

In plaats daarvan kun je ontspannen op het strand, een dagje naar een kuuroord gaan of wat lichte yoga doen. Hieronder gaan we hier dieper op in.

Hieronder vind je precies hoe je cyclus er per fase uitziet. Ter inspiratie hebben we ook wat suggesties toegevoegd. 

🩸 Menstruatiefase (de dagen dat je bloedt): 

Tijdens deze fase kan je weinig energie hebben en je last hebben van menstruatiekrampen of andere menstruatiesymptomen. Daarom kun je in deze fase het beste ontspannende activiteiten plannen:

  • Bestel ontbijt op bed en doe het rustig aan
  • Ga wandelen op het strand en geniet van een heerlijk diner bij zonsondergang.
  • Neem een kopje thee in plaats van een wijntje. 
  • Pak een boek en ga relaxen op een strandbedje

✨ Folliculaire fase (7-10 dagen voor de eisprong): 

Tijdens deze fase voel je je waarschijnlijk energieker en sta je open voor nieuwe dingen. 

  • Bezoek een stad en ga op ontdekkingstocht. 
  • Probeer iets wat je nog niet eerder hebt gedaan, verdiep je bijvoorbeeld in een lokale cultuur en probeer nieuw eten.
  • Ga wandelen of kies voor een avontuurlijke activiteit.

🔥 Ovulatiefase (de dagen dat je het vruchtbaarst bent): 

In deze fase voel je je het sociaalst en sta je open om nieuwe mensen te ontmoeten.

  • Boek een romantische vakantie met je geliefde
  • Als je single bent, probeer een vakantie te boeken met een groep (nieuwe) mensen
  • Bezoek een festival bij of ga naar andere drukkere bijeenkomsten

💆‍♀️ Premenstruele fase (10-14 dagen voor de menstruatie): 

Tijdens deze fase kun je last hebben van stemmingswisselingen of andere premenstruele symptomen. 

  • Daarom kun je het beste een vakantie boeken waar je al eens eerder bent geweest, zodat je optimaal kunt ontspannen. 
  • Een retraite of een all-inclusive vakantie is ook een optie. Als je zin hebt om elke dag een massage te boeken, doe het dan gewoon! Je verdient het om jezelf in deze fase te verwennen. Vraag om een kamer met bad om te ontspannen.

Je koffer inpakken volgens je cyclus

Niet overal kun je menstruatieproducten kopen (of in ieder geval niet jouw gewenste merk). Het kan dan ook handig zijn om een eigen voorraadje mee te nemen. En als je moet reizen terwijl je menstrueert, is het fijn om loszittende kleding te dragen.

Dat gezegd hebbende, schroom niet om die korte broek, die strakke jurk of dat witte badpak in te pakken – laat je menstruatie je er nooit van weerhouden om je favoriete kleding te dragen!

Ben je onverhoopt toch doorgelekt? Geen zorgen. Week je kleding in lauw water. Bloed gaat er meestal makkelijk uit met koud water (warm water laat het bloed stollen waardoor het er lastiger uitgaat). Voeg eventueel wat zout of melk toe. Je vlek zou er nu uit moeten gaan.

Vergeet ook je supplementen en een voorraadje van je favoriete kruidenthee niet. Je kunt ook wat essentiële oliën of verwarmingskussens meenemen om menstruatiekrampen te verlichten.

Reis je met een vriendin?

Hoe zalig zou het zijn als jouw fase overeenkomt met die van je reisgenoot! We noemen twee voordelen:

  • Ten eerste zitten jullie allebei op dezelfde golflengte als het gaat om energieniveaus, verlangens en andere fysieke en emotionele symptomen. Dit kan het makkelijker maken om activiteiten te plannen die bij jullie beiden passen.
  • Bovendien kan het synchroniseren een dieper gevoel van verbondenheid en een band creëren tussen jou en je reispartner.

Maar kun je dit afdwingen? Helaas niet. Er is veel onderzoek gedaan of vrouwen die veel tijd met elkaar doorbrengen tegelijk menstrueren, maar helaas is dat niet zo. 

En houd er ten slotte rekening mee dat het synchroniseren van je cycli niet altijd een perfecte wetenschap is en dat je geen reisgenoot kunt uitkiezen op basis van je fase (of wel...?)

Hormonale schommelingen kunnen daarnaast per cyclus verschillen en sommige vrouwen menstrueren onregelmatig, wat je planning in de war kan sturen. 

Als je flexibel blijft en openstaat om je plannen waar nodig aan te passen, kun je toch een heerlijke vakantie hebben.

Je kunt natuurlijk wel ontdekken of je reisgenoot en jij toevallig in dezelfde fase zitten. Gebruik hiervoor – zoals we net al noemden – een app om dit zo nauwkeurig mogelijk te doen.

Als jullie cyclus overeenkomt – lucky you! Zoek nu activiteiten die passen bij jullie fase.

Als je flexibel blijft en openstaat om je plannen waar nodig aan te passen, kun je toch een heerlijke vakantie hebben.

Heb je nog vragen over leven volgens je cyclus? Chat met ons – we helpen je met veel liefde.