Reviewed door

Uwe Porters - Mid-wife / Pregnancy & Postpartum Expert

Back

Alles over hevig bloedverlies tijdens je menstruatie

Reviewed door

Uwe Porters - Mid-wife / Pregnancy & Postpartum Expert

Hevig bloedverlies tijdens je menstruatie kan een echte uitdaging zijn. Het is ongemakkelijk en je maakt je continu zorgen of je niet doorlekt. Maar wist je dat goede voeding een belangrijke rol kan spelen bij het handelen van zware menstruatie? En dan vooral ijzer, omega 3 en magnesium. In dit artikel vertellen we je alles over de oorzaken van zware bloedingen tijdens je menstruatie en bespreken we manieren hoe je ermee kunt omgaan. Een relaxte menstruatie is geen ver-van-je-bedshow.

Wat is veel bloedverlies tijdens je menstruatie?

Hevig bloeden tijdens je menstruatie, in medische termen bekend als menorragie, verwijst naar veel of lang vloeien tijdens de menstruatie. Het belemmert je in je dagelijks leven. Zo ziet dat eruit:

 • Je bloedt meer dan 7 dagen
 • Je doet korter dan 2 uur met je menstruatieproducten
 • Je moet twee producten tegelijk gebruiken (bijvoorbeeld cup en maandverband)
 • Je hebt stolsels groter dan een muntstuk
 • Je moet er ‘s nachts uit om je producten te verwisselen

We feel you, het is geen pretje. Het is niet alleen heel onhandig, maar geeft vaak ook andere lichamelijke of mentale klachten zoals krampen, vermoeidheid en zorgen over mogelijk doorlekken.

Vrouwen die veel bloeden melden zich soms ziek op het werk, kunnen hun gezin niet draaiende houden op die specifieke dagen, of zeggen sociale activiteiten af.

Gelukkig kun je meer doen dan je menstruatieproducten veel te verwisselen en je ziek te melden: er zijn manieren om je menstruatie comfortabeler te maken.

Hoe ontstaat hevig bloedverlies?

Hevig bloedverlies kan verschillende redenen hebben. Het is belangrijk om te weten wat jouw reden is: anders kun je er niets aan doen. We bespreken de meest voorkomende redenen van hevig bloedverlies:

1. Je hormonen zijn uit balans

Je cyclus wordt aangestuurd door je hormonen. Werken die niet goed, dan is ook je cyclus ontregeld. Dit kan dat leiden tot een zware en onregelmatige menstruatie.

Oestrogeen en progesteron, de twee belangrijkste vrouwelijke hormonen, moeten in harmonie zijn voor een gezonde menstruatiecyclus. Een teveel aan oestrogeen of een tekort aan progesteron kan dit belangrijke evenwicht verstoren, met zware bloedingen tot gevolg.

2. Vleesbomen in de baarmoeder

Ok dit klinkt heel erg, maar vleesbomen of baarmoederfibromen zijn goedaardige tumoren (geen kankergezwellen!). Ze kunnen zware menstruaties veroorzaken omdat ze de baarmoederholte vervormen of druk uitoefenen op de baarmoederwanden – afhankelijk van hoeveel en hoe groot ze zijn. Hoe je precies vleesbomen krijgt is niet duidelijk: wetenschappers denken dat genetische en hormonale factoren een rol spelen bij het ontstaan.

3. Endometriose

Endometriose komt voor bij 1 op de 10 vrouwen, gewoonlijk tussen de 15 en 45 jaar en is een van de belangrijkste oorzaken van hevig menstrueel bloedverlies. En hoewel 1 op de 10 veel is, zijn het er waarschijnlijk veel, want bij veel vrouwen wordt geen diagnose gesteld omdat ze in stilte lijden (niet weten wat dat ze het hebben en denken dat de pijn erbij hoort).

Endometriose is een pijnlijke aandoening waarbij het weefsel dat de baarmoeder bekleedt (het endometrium) buiten de baarmoeder groeit. Dit verschoven weefsel kan leiden tot hevige menstruatiebloedingen, hevige krampen en veel pijn. De precieze oorzaak van endometriose is niet volledig bekend, maar men denkt dat er een combinatie van genetische en omgevingsfactoren bij betrokken is.

4. Polycystic Ovary Syndrome (PCOS)

PCOS is een veel voorkomende hormonale aandoening die voorkomt bij vrouwen in de reproductieve leeftijd (de jaren dat je vruchtbaar bent). Bij PCOS maak je veel androgenen (mannelijke hormonen) aan, wat de normale menstruatiecyclus kan verstoren. Onregelmatige menstruaties, hevige bloedingen en cysten op je eierstokken zijn veelvoorkomende symptomen van PCOS.

Lees hier meer over de ervaring van de oprichtster van Guud Woman, Morgane, met PCOS.

5. Adenomyose

Adenomyose (een vorm van endometriose) het is een aandoening waarbij het weefsel dat normaal in de baarmoeder zit, in de spierwanden van de baarmoeder groeit. Hierdoor kunnen zware, pijnlijke menstruaties ontstaan. De exacte oorzaak van adenomyose wordt nog onderzocht, maar het wordt vaak in verband gebracht met eerdere baarmoederoperaties of ontstekingen.

Weten wat de onderliggende oorzaak van zware bloedingen is, is de eerste stap naar een behandeling. Als je denkt dat je een van deze aandoeningen hebt, is het belangrijk om een zorgprofessional te raadplegen voor een goede diagnose en behandeling.

De rol van genoeg ijzer bij zware bloedingen

Als je veel bloedt, is er een risico op het ontwikkelen van bloedarmoede, een aandoening die betekent dat je een tekort hebt aan rode bloedcellen of hemoglobine.

Hemoglobine is het ijzerrijke eiwit in rode bloedcellen dat zuurstof door je lichaam vervoert.

Veel bloedverlies kan de ijzerreserves van je lichaam uitputten, waardoor je vatbaarder wordt voor bloedarmoede.

Om dit tegen te gaan, is het superbelangrijk om voedsel met veel ijzer in je dieet op te nemen.

Waar vind je dat?

 • mager vlees
 • gevogelte
 • vis
 • bonen
 • spinazie
 • tofu
 • linzen
 • donkere bladgroenten
 • verrijkte granen

Deze kunnen helpen het ijzer aan te vullen dat je lichaam verliest tijdens zware bloedingen. Een dieet dat rijk is aan ijzer ondersteunt het vermogen van je lichaam om nieuwe rode bloedcellen aan te maken, waardoor je hemoglobine weer op een gezond niveau komt.

Veel vrouwen kiezen ook voor een supplement met ijzer om hun ijzerinname te verhogen. Ze zijn een praktische aanvulling en zorgen ervoor dat je aan je ijzerbehoefte voldoet, vooral tijdens je menstruatiecyclus wanneer hevig bloedverlies een extra beroep doet op de ijzervoorraden in je lichaam.

Je ijzeropname verbeteren met vitamine C

We hadden het net al over ijzer. Maar als je wilt dat het ijzer goed wordt opgenomen door je lichaam, is het belangrijk dat je ijzer combineert met vitamine C (vooral belangrijk voor mensen die plantaardig eten).

Vitamine C verbetert de absorptie van ijzer uit plantaardige bronnen, en het helpt je lichaam het meeste te halen uit je voeding met ijzer. Eet daarom genoeg voedsel dat rijk is aan vitamine C, zoals citrusvruchten, aardbeien, paprika's en broccoli.

Je hormonen in balans krijgen door gebalanceerd te eten

Ervoor zorgen dat je hormonen in balans zijn, is de sleutel tot het behouden van een gezonde menstruatiecyclus. Zoals je misschien al weet, speelt voeding een belangrijke rol bij het bereiken van dit evenwicht.

We zeggen niet dat je je nooit mag overgeven aan een stuk taart of een glas wijn, maar zorg ervoor dat je over het algemeen een gevarieerd en uitgebalanceerd dieet binnenkrijgt met veel verschillende soorten voedingsstoffen – het is onmisbaar voor een hormonale balans en absoluut interessant om te overwegen als je last hebt van zware menstruatiebloedingen.

Meer informatie over hoe je kunt eten volgens je cyclus, lees je onze blogpost.

Er zijn verschillende vitamines en mineralen die bijdragen aan gezonde hormonen:

Omega 3-vetten
Ontstekingen kunnen het ongemak van een zware menstruatie nog erger maken en zorgen voor hevigere krampen en meer pijn. Omega 3-vetzuren, die je vindt in vette vis zoals zalm, makreel en sardines, maar ook in plantaardige bronnen zoals lijnzaad, chiazaad en walnoten, kunnen je helpen bij het bestrijden van ontstekingen en het verlichten van menstruatiepijn.

Omega 3-vetzuren staan namelijk bekend om hun ontstekingsremmende eigenschappen, en dan in het bijzonder voor vrouwen die last hebben van zware bloedingen. Deze vetzuren zijn erg belangrijk, want ze helpen de productie van prostaglandines te verminderen, hormoonachtige stoffen die baarmoedersamentrekkingen en ontstekingen veroorzaken tijdens de menstruatie. Door omega 3-rijk voedsel te eten, kun je mogelijk de intensiteit van krampen verlichten en algehele ontstekingen, die in verband worden gebracht met zware bloedingen, verminderen.

Je kunt meer omega 3 toevoegen aan je voeding, maar het kan ook handig zijn dit aan te vullen met omega 3-supplementen (visoliecapsules). Zoek je een veganistische versie, kies van voor duurzame omega 3 gemaakt van algenolie.

Omega 3-supplementen kunnen een hoge dosis van deze waardevolle vetzuren geven, zodat je alle voordelen ervan pakt.

Magnesium
Omgaan met zware menstruatiebloedingen gaat niet alleen over het verminderen van je bloedverlies; het gaat ook over het verminderen van de pijn en het ongemak die erbij komen kijken. Magnesium kan hierbij een grote rol spelen. Magnesium ondersteunt de werking van de spieren, waardoor het een waardevol mineraal is voor mensen die verlichting zoeken bij menstruatiekrampen.

Enkele van de beste bronnen van magnesium zijn noten, zaden, volle granen en bladgroenten. Als je trek hebt in iets zoets, neem dan pure chocolade met ten minste 70% cacao (melkchocolade is lekker, maar heeft geen effect).

Deze voedingsmiddelen kunnen de spierspanning helpen verminderen wat mogelijk leidt tot minder pijnlijke en beter beheersbare menstruaties.

Je kunt supplementen met magnesium nemen of kiezen voor een multivitamine.

Vitamine B12

Vitamine B12 is niet alleen belangrijk voor het behouden van een balans in je hormonen, maar maar ook voor een normale productie van rode bloedcellen.

Dierlijke producten zoals vlees, vis, eieren en zuivel zijn rijke bronnen van vitamine B12. Als je een vegetarisch of veganistisch dieet volgt, is het belangrijk om B12-supplementen of verrijkte voeding te overwegen om er zeker van te zijn dat je aan je dagelijkse behoefte voldoet.

Folaat en foliumzuur

Folaat (Vitamine B9) is een andere belangrijke stof die de vorming van bloedcellen ondersteunt. Bladgroenten, peulvruchten en verrijkte granen zijn goede bronnen die kunnen helpen bij het behouden van je hormonale- én algehele gezondheid.

Voor meer informatie over folaat of foliumzuur (de synthetische vorm van folaat), lees je deze blogpost.

Zink

Zink is tot slot een onmisbaar mineraal voor de immuunfunctie, wondgenezing en hormonale balans. Vlees, zuivel, noten en peulvruchten bevatten veel zink. Door deze voedingsmiddelen in je dieet op te nemen kun je een gezond immuunsysteem en hormonale gezondheid ondersteunen.

Veranderingen in je levensstijl om je bloedverlies te verminderen

Je levensstijl speelt ook een rol in je menstruatiecyclus. Sommige kleine veranderingen kunnen daarom een grote invloed hebben op je bloedingen.

Stress:

Laten we het eerst over stress hebben. Te veel stress kan elke klacht, erger maken. Soms is stress oké (zoals als je gestrest bent voor een grote presentatie op het werk), maar als je elke dag gestrest bent, voor lange periodes, kan dat een tol eisen op je menstruele gezondheid. Probeer manieren te vinden om je te ontspannen zoals diepe ademhalingsoefeningen, meditatie of yoga om wat rust in je leven te brengen.

Wil je meer weten over de invloed van stress op je cyclus? Lees ons blog.

Lichaamsbeweging:

Lichaamsbeweging is ook belangrijk voor je menstruele gezondheid. Het zorgt voor een betere bloedcirculatie en het maakt endorfine vrij – je gelukshormonen! Allebei kan helpen met het verminderen van de pijn en je algehele welzijn. Zorg er dus voor dat je beweegt!

En je hoeft echt geen maraton te rennen of intensieve HIIT-lessen te volgen. Regelmatig bewegen (waarbij je hartslag wel omhoog gaat en je het warm krijgt) kan helpen om je menstruatiecyclus te verbeteren en zware menstruatiebloedingen onder controle te houden.

Wil je meer weten? We schreven een heel artikel over lichaamsbeweging en je cyclus.

Voeding en water:

En tot slot, water! Genoeg water drinken wordt zo onderschat, maar het is superbelangrijk tijdens menstruatie (oké eigenlijk gewoon elke dag) genoeg te drinken. Je kunt hiermee een opgeblazen gevoel en krampen verminderen. Dus pak een fles water, een tas kruidenthee en drink de hele dag door.

Wanneer bezoek je een arts?

Zware menstruatiebloedingen onder controle houden door je dieet en levensstijl aan te passen kan echt goed werken maar er zijn ook zeker situaties waarin je moet overwegen om advies van een arts in te winnen.

Let op waarschuwingssignalen en herken wanneer hevig bloedverlies een reden tot bezorgdheid wordt. Als je last hebt van hevige pijn, langdurige menstruaties of uitzonderlijk hevig bloedverlies dat je dagelijks leven verstoort, is het tijd om een arts te raadplegen.

Een arts kan je helpen uitzoeken of er onderliggende aandoeningen zijn die kunnen bijdragen aan je zware menstruaties, zoals vleesbomen, endometriose of hormonale onevenwichtigheden. Als je weet wat er aan de hand is, kun je een passende behandeling vinden.

Ingrepen bij hevig bloedverlies

Je arts kan je medicatie of hormonale anticonceptie voorschrijven om je bloedingen te verminderen. Maar het is belangrijk om te weten dat hormonale anticonceptie tijdelijke verlichting kan bieden, maar het onderliggende probleem niet aanpakt en het alleen maskeert.

Bij hevige bloedingen zonder oplossing kan je arts een operatie aanbevelen, zoals endometriumablatie of baarmoederslagaderembolisatie. In ernstige gevallen kan een hysterectomie worden overwogen:

 • Endometriumablatie: Deze procedure verwijdert het baarmoederslijmvlies of maakt het dunner om bloedingen te verminderen.
 • Uteriene arteriële embolisatie (embolisation van de baarmoederslagaders): Dit is een procedure waarbij de bloedtoevoer naar de baarmoeder wordt verminderd, waardoor hevige bloedingen verlicht worden.
 • Hysterectomie: Dit is de operatie waarbij de baarmoeder wordt verwijderd. Hierbij blijven de eierstokken behouden, wat betekent dat je nog steeds een eisprong kunt hebben. De eierstokken zijn verantwoordelijk voor de productie van eicellen en de afgifte ervan in de eileiders. Je zult niet meer menstrueren of zwanger kunnen worden. Als je ovuleert, komt de eicel in de buikholte terecht, waar het eitje meestal uiteenvalt en door het lichaam wordt opgenomen.

Hoewel je zonder baarmoeder geen menstruatie met bloedverlies zult hebben, kunnen sommige vrouwen nog steeds de hormonale veranderingen opmerken die bij de eisprong horen. Misschien merk je veranderingen in het baarmoederhalsslijm of heb je last van milde bekkenklachten. De symptomen verschillen per persoon.

Twijfel je niet of je bloedingen normaal zijn? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. We hebben experts die je kunnen helpen.

Wat is Guud voor jou?

Doe de quiz